Slovenija

Vsi kmetje ne sprejemajo sporazuma, s protesti bodo nadaljevali

Ljubljana, 20. 03. 2024 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novonastala Kmečka iniciativa ne sprejema sporazuma o nadaljnjem sodelovanju pri reševanju zahtev, ki so ga ta teden s kmetijsko ministrico Matejo Čalušić podpisali v šestih kmetijskih organizacijah in je bil podlaga za odpoved protesta. V iniciativi menijo, da dogovor ne rešuje težav slovenskega kmeta, zato bodo nadaljevali protestne aktivnosti.

Kmetijske organizacije so minuli teden za 19. marec zaradi prepočasnih pogajanj z vlado glede njihovih zahtev napovedale protest. Tega pa so, potem ko je vlada zadovoljivo odgovorila na njihovih sedem protestnih zahtev, odpovedale in z ministrico podpisale sporazum.

A v Kmečki iniciativi z dokumentom niso zadovoljni. "Zaradi podpisa sporazuma se v Kmečki iniciativi počutimo prevarane," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Kot navajajo, so svoje zahteve strnili v 30 točk, ki niso bile vključene v sporazum.

Protest kmetov
Protest kmetov FOTO: Bobo

'Kmet si želi samo zemljo, da lahko dela'

Med njimi je takojšnja ustavitev postopkov razlastitev kmetijskih zemljišč za potrebe vodnih zadrževalnikov. Nekateri njihovi člani naj bi bili že razlaščeni, več pa naj bi jih bilo v postopkih za to. V iniciativi sicer niso proti izgradnji zadrževalnikov, čeprav dvomijo o njihovi pravilni umestitvi v prostor, zahtevajo pa, da se razlaščenim kmetom zagotovijo enakovredna nadomestna zemljišča. "Kmet si želi samo zemljo, da lahko dela," poudarjajo.

Menijo tudi, da država lahko uredi nadomestna kmetijska zemljišča kmetom, saj prek sklada kmetijskih zemljišč in gozdov razpolaga z zadostnimi kmetijskimi zemljišči. Prav tako verjamejo, da je mogoče takoj prekiniti postopke razlastitev, ki naj bi jih vodilo državno odvetništvo po nalogu vlade. "Če bodo ponujena ustrezna nadomestna zemljišča, ne bo treba izvajati nikakršnih razlastitev," so zapisali.

Kmetijske organizacije so se v podpisanem sporazumu z ministrstvom za naravne vire in prostor sicer dogovorile za obsežen protokol glede umeščanja vodne in druge infrastrukture na kmetijska zemljišča. Iniciativa medtem ocenjuje tudi, da je izključitev izplačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost (plačila OMD) iz obdavčitve mogoče uresničiti že na prvi seji DZ po skrajšanem postopku, brez dodatnega časa. V sporazumu pa naj bi kmetje dobili zavezo za tvorno sodelovanje za iskanje rešitev, ki bi morebiti prinesle izvzem iz obdavčitve.

'Nadaljevali bomo s protestnimi aktivnostmi'

Med 30 točkami z zahtevami iniciative je tudi zahteva za zmanjšanje administrativnih ovir, "ki kmete silijo v administriranje, ne pa v kmetovanje".

"Ker naše zahteve niso bile upoštevane, bomo nadaljevali protestne aktivnosti," so zapisali v iniciativi. Kot so pojasnili za STA, združujejo že več predstavnikov iz vsake regije, znani bodo ob nadaljnjih aktivnostih, medtem ko je "trenutni kontakt" organizacije Boštjan Slemenšek. V iniciativi so se sicer pripravljeni pogovarjati z vlado, vendar le v primeru, da se njihove zahteve začne uresničevati takoj.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je medtem v ponedeljek kmete pozval k enotnosti. "Zagotavljam, da se vsi tukaj trdno borimo za pravice kmetov in za njihove zahteve," je poudaril in dodal, da bi ločeni protesti zmanjšali njihovo pogajalsko moč.

V SLS pa so podpis sporazuma pospremili z obžalovanjem, da so kmetje "nasedli praznim obljubljam ministrice" in se odpovedali protestu. Kot je poudaril predsednik te zunajparlamentarne stranke Marko Balažic, se z odpovedjo protesta predvsem tistemu delu kmetov, ki se iz dneva v dan borijo za preživetje, daje občutek, da ostajajo sami.

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24bata
21. 03. 2024 09.41
+2
Medved in Žvegla skorumpirana kmeta.
apodgra
21. 03. 2024 09.06
+2
Socialisti so baje prevarali kmeta . Če jih je kdo, so sami sebe postavili v neprijeten položaj . Samo poglejte s kakšno drago mehanizacijo paradirajo po ljubljanskih ulicah. Tako dragega avtomobila v rangu enega boljšega traktorja si povprečen državljan ne more privoščiti. Pri današnjem kmetu ni nič zastonj , še gnojnica ni vršena vstran. Če bi Slovenija bila odvisna samo od domačega kmeta , bi bili lačni narod. Takega števila svetovnega prebivalstva ,m se ne da preživeti z ekološko pridelavo drage hrane . Kaj pa je ekološko pridelana hran pa je drugo vprašanje . Po izjavah naših kmetov je naša hrana najbolj zdrava in kvalitetna hrana na svet. Seveda mora biti , če pa je tudi najdražja hrana na svetu. Sadje in zelenjava rasteta pod istim nebom ,kot je nebo v Švici ali v Avstriji . Če svet želi preživeti in imeti dovolj hrane , mora imeti intenzivno kmetijstvo , hiperprodukcija in nizke cene . Zbogom ekološka pridelava . Koliko pa dejansko uživanje ekološke hrane prispeva k boljšemu zdravju in dalji življenski dobi pa je vprašanje za strokovnjake ,ne pa za kmete in teoretike.
apodgra
21. 03. 2024 08.47
+2
Ukiniti vse subvencije ,potem pa naj kmetje protestirajo ali ukinejo svojo dejavnost. Če primerjamo kmet , ki so delovali takoj po osvoboditvi in danes je razlika ,kot noč in dan. Tako dobro ,kot danes živijo kmetje, še niso nikoli ,Zanimivo dve leti nazaj ni bilo nobenih protestov ali nezadovoljstva . Ko se je zamenjala nova vlada , pa gre vse narobe , kar čez noč so postali kmetje zapostavljeni , manj vredni in same grožnje so jih in to tistih ,ki od države prejemajo največje subvencije . Mali kmetje ne protestirajo in tudi ne paradirajo v svojo skromno mehanizacijo . Za kmeti trdno stoji opozicija , stranka SDS, ki jih hujska in pošilja na ulice.
2fast4
20. 03. 2024 20.54
+4
Velikim kmetom je potrebno vse pobrati, pa nagraditi s subvencijami manjšega kmeta, da ohranjajo majhne kmetije pri življenju in obdelovanju zemlje...
zavetnik
20. 03. 2024 20.07
+3
Seveda Janšisti tega dogovora ne upoštevajo in bodo naredili vse da pridejo do korita
Jožajoža
20. 03. 2024 18.16
+4
Finska je že sedmo leto zapored država z najsrečnejšimi prebivalci, ugotavlja danes objavljeno poročilo pod okriljem Združenih narodov. Slovenija je v primerjavi z lanskim poročilom napredovala za 10 stopničk in zasedla 21. mesto.ja 2020-2022 slovenci nismo bili srečni pod diktatorjem janšo.
pekoči paradižnik
20. 03. 2024 16.53
+3
ivan in janez zahtevata nadaljevanje kmečkega upora,.... v jesen bo lažje, ko bodo KGZ in Sindikat kmetov dobili novo vodstvo, ki ne bo okuženo z janšizmom ali pa vsaj manj....
trdaglava
20. 03. 2024 16.51
+1
Bravo, ne se pustit!
Grunf TNT
20. 03. 2024 16.23
+3
Dajte vodni top zalaufat,ga bom jst vozil...
smuuki
20. 03. 2024 17.11
-2
Žaba napihnjena. Skiro ali poganjavček ti dela težave zdej bi pa top vozil.
iziizi
20. 03. 2024 16.20
+1
IZ KMETOV SE NORCE DELAJO ,IN JIH IMAJO ZA NAIVNEŽE NEIZOBRAŽENE
pekoči paradižnik
20. 03. 2024 16.49
+4
Ko je človek soočen s svojim položajem v družbi je pogosto razočaran, sploh če si je prej preveč domišljal.
amedeo
20. 03. 2024 16.12
+5
Novonastala Kmečka iniciativa, ali po domače SDS kmetje...
Grunf TNT
20. 03. 2024 16.09
+4
SDS krilo bi pa še protestiralo ali kaj?
serumresnice
20. 03. 2024 15.40
+4
Me nič ne skrbi, če kmetje grozijo z prenehanjem proizvodnje hrane, še več jo bo in cenejša bo
pamba
20. 03. 2024 15.33
+2
Bajuk je uvedel največje davke kmetom katere stranke je že bil, bo pa za tiste ki niso zadovoljni z podpisom konec drugega tedna prosta ekskurzija za nebesa vljudno vabljeni da bo potem mir na zemlji
Trapon
20. 03. 2024 15.08
+5
Socialisti so zopet prevarali pridnega človeka(kmeta) vsi tisti ki pa kmete žalite in zaničujete ste pa žal malo veliko v bednem stanju
SDS_je_poden
20. 03. 2024 15.03
+2
Očitno so se različne kmečke vasi / plemenske skupnosti na kranjskem skregale med seboj. Še malo počakajmo, pa se bodo začeli še mikastit med seboj.
Samo Raj
20. 03. 2024 15.01
+4
Do 14:00 h sami lenuhi komentirate, drugi pa ta čas dela(mo)jo! Pa favšija in politična zaslepljenost vas zastruplja. Mokre sanje imate ob vaši "sveti" resnici. Dokler bo slovenska nacija tako zblojena in odvisna od hujskačev vseh barv in oblik, se nam slabo piše. Nihče več ne zna razmišljati s svojo glavo, ampak ponavlja kot papagaj le to, kar mu servira politika. Država tone v blatu, mi pa se z njim še obmetavamo. Osli! Zakopljimo raje vse pokvarjence v politiki, pa ne samo "Vaše". Tudi "naši" so vmes. Lep pozdrav vsem razumnim.
Jožajoža
20. 03. 2024 14.50
+2
janšistični kmeti so plačani iz kleti ZLA.štrajkajo,ker jim je naročil janša. jih bi pa prosil, da vrnejo subvencije,ki so jih ta mesec že prejeli in naj nehajo živet od denarja davkoplačevalcev. naj začno delat in plačevat davke..traktorje in mehanizacijo smo jim pa tko in tako kupili davkoplačevalci. so sramota družbe
vicente
20. 03. 2024 14.35
+6
TAKO je brez kmeta ni GNOJNICE
kapljač1
20. 03. 2024 14.22
+2
"Kmetavzarji ne morejo biti komunisti". Komunisti so za časa Tita delali za skupno dobro . Po Titu pa so prevladovali domobranci, četniki , ustaše in verske skupnosti .
Boris Kavčič
20. 03. 2024 14.49
+3