Slovenija

Vsi zbrani ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa

Ljubljana, 16. 03. 2020 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Vladi Marjana Šarca in Janeza Janše sta sprejeli vrsto ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa v Sloveniji. Najbolj ostri, kot so zapiranje šol, vrtcev in lokalov ter ustavitev javnega prometa, so začeli veljati s ponedeljkom, 16. marca. Seznam bomo posodabljali z morebitnimi novimi ukrepi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prizori, ki jih nismo vajeni
    02:27
    Iz 24UR: Prizori, ki jih nismo vajeni
  • Iz 24UR: Hospitaliziranih 31 ljudi
    03:59
    Iz 24UR: Hospitaliziranih 31 ljudi
  • Iz 24UR: V sredo prihaja prva zaloga zaščitnih mask
    03:35
    Iz 24UR: V sredo prihaja prva zaloga zaščitnih mask
  • Iz 24UR: Nov delovni čas
    03:30
    Iz 24UR: Nov delovni čas
  • Iz 24UR: Gostinski lokali zaprli vrata
    02:59
    Iz 24UR: Gostinski lokali zaprli vrata
  • Iz 24UR ZVEČER: Jernej Vrtovec o potnikih z Brnika in podaljšanju vozniških dovoljenj
    03:04
    Iz 24UR ZVEČER: Jernej Vrtovec o potnikih z Brnika in podaljšanju vozniških dovoljenj
  • Iz 24UR ZVEČER: Varstvo otrok
    03:37
    Iz 24UR ZVEČER: Varstvo otrok

Vrtci in šole

Do preklica bodo od danes zaprti vrtci, osnovne šole, osnovne šole s prilagojenim programom, glasbene šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami z izjemo tistih, ki so ustanovljeni za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, srednje šole, višje strokovne šole, domovi za učence, organizacije za izobraževanje odraslih ter univerze in samostojni visokošolski zavodi.

Šolske klopi samevajo.
Šolske klopi samevajo. FOTO: Aljoša Kravanja

Prepoved zbiranja velja tudi za dijaške in študentske domove z izjemo dijakov in študentov tujcev, ki jim je zaradi trenutnih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča, ter prav tako ne za mladoletnike brez spremstva s statusom prosilca mednarodne zaščite oziroma s priznano mednarodno zaščito.

Organiziranega varstva ne bo, se pa lokalne skupnosti trudijo pomagati pri organizaciji varstva na domu, k medsebojni pomoči sta mlade zdrave ljudi pozvala tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec in premier Janez Janša. Ljubljanski župan Zoran Janković je k prostovoljni pomoči pozval zaposlene v vrtcih in šolah v Ljubljani.

Javni prevoz

Začasno je ustavljen ves javni potniški promet. Prepovedano je izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, posebnega linijskega prevoza potnikov, stalnega zunajlinijskega prevoza potnikov, občasnega prevoza potnikov ter javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem in mednarodnem prometu, razen avtotaksi prevozov. Ti bodo dovoljeni, če bo voznik avtotaksi vozila pred vstopom novega potnika poskrbel za ustrezno dezinfekcijo delov vozila, ki so redno v fizičnem stiku s potnikom.

Vozovnice za Ljubljanski potniški promet (LPP) bodo veljale tudi v aprilu.
Vozovnice za Ljubljanski potniški promet (LPP) bodo veljale tudi v aprilu. FOTO: Bobo

Iz omejitev so izvzete vse oblike prevozov, ki so potrebne za intervencijske službe in druge nujne službe javnega sektorja.

Prepoved velja tudi za prevoze z nihalnimi žičnicami, vzpenjačami in krožno kabinskimi žičnicami, razen za primere nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja.

S torkom, 17. marcem, se bo ustavil tudi letalski promet.

Brezplačna parkirišča

Že od včeraj so v Ljubljani vsa parkirišča v mestu, ki so v lasti Mol, brezplačna, tako tista za zapornicami kot plačljiva na parkomatih, izjema so garažne hiše. "Tudi naša parkirišča na Masarykovi, Vilharjevi in Tivolski cesti so od danes brezplačna," so prek Twitterja sporočili iz Slovenskih železnic.

Tudi v Slovenj Gradcu je parkiranje na javnih parkiriščih brezplačno, poleg javnih ustanov so zaprli otroška igrišča in druga javna športna igrišča. Zapiranje otroških igral so napovedali tudi v Kranju.

Koper do nadaljnjega uveljavlja tudi brezplačno parkiranje na vseh javnih parkiriščih v občini, vključno s parkirnima hišama pod Osnovno šolo Koper in Areno Bonifika ter parkiriščem za avtodome. V Izoli je z današnjim dnem brezplačno parkiranje na parkiriščih ob vhodu v mesto - pri ladjedelnici, Argolini in na Tomažičevi ulici. Javno podjetje Okolje Piran pa je z današnjim dnem začasno ukinilo obratovanje vseh avtobusov ter v soglasju z občino omogočilo brezplačno parkiranje na vseh javnih parkiriščih na območju občine Piran in v garažni hiši Arze.

V Murski Soboti je do preklica ukinjeno plačilo parkirnine na vseh modrih conah in plačljivih parkiriščih v lasti.

Tehnični pregledi

Vlada je z odlokom začasno prepovedala izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter delo v tahografskih delavnicah zaradi zajezitve epidemije novega koronavirusa. Prepoved velja do 16. aprila. Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil in ADR certifikatov za prevoz nevarnega blaga, ki jim zaradi prepovedi iz prejšnjega člena poteče veljavnost od uveljavitve tega odloka do 16. aprila, se podaljša do 16. maja, piše v odloku, objavljenem v uradnem listu.

Tovorni promet

Tovorni promet iz Italije se ne izvaja, razen prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči.

Osebni promet na meji z Italijo

Vstop iz Italije je mogoč na šestih kontrolnih točkah na mejnem območju na cestnih povezavah z Italijo, in sicer:
1. Rateče
2. Robič
3. Vrtojba
4. Fernetiči
5. Škofije
6. Krvavi Potok.

Zapora meje z Italijo
Zapora meje z Italijo FOTO: Aljoša Kravanja

Tujci lahko v Slovenijo vstopijo, če predložijo dokazilo v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o negativnem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost virusa sars-cov-2, ki povzroča bolezen covid-19.

Če posameznik dokazila ne predloži, se mu vstop v Slovenijo kljub temu dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje).

Ta odredba se ne uporablja za državljane Slovenije, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji.

Lekarne

Ostajajo odprte.

Izdaja zdravil na recept je dovoljena v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca, zdravil brez recepta pa na eno pakiranje na osebo.

Veljavnost odredbe: od 13. marca 2020 od 19. ure.

Bencinski servisi

Ostajajo odprti.

Banke, pošte, dostavne službe, trafike

Banke, pošte, dostavne službe, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij bodo poslovali.

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo do večera izdal priporočila glede omejitev števila potrošnikov, ki so lahko hkrati v prostoru, glede na njegovo kvadraturo.

Trgovine

V veljavi je prepoved neposredne prodaje blaga in storitev potrošnikom. Vendar pa prepoved ne velja za:
– prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,
– prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
– program vrt in kmetijstvo v prodajalnah,
– kmetijske prodajalne,
– druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo do večera izdal priporočila glede omejitev števila potrošnikov, ki so lahko hkrati v prostoru, glede na njegovo kvadraturo.

Iz prepovedi je izvzeto tudi ponujanje in prodaja blaga in storitev na daljavo, torej denimo spletna trgovina.

Zdravstvo

Prekinjeno je izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev, razen tistih, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje bolnika.

Odpovedani so vsi specialistični pregledi in operativni posegi, postopki rehabilitacije in druge nenujne oblike zdravljenja, razen tistih, označenih s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, onkoloških storitev in obravnave nosečnic.

V Zdravstvenem domu Metlika se izvaja samo administrativna nujna medicinska pomoč.

Izvajajo se le nujne zobozdravstvene storitve, in sicer v:
– Zdravstvenem domu Ljubljana,
– Zdravstvenem domu Maribor,
– Zdravstvenem domu Celje,
– Zdravstvenem domu Kranj,
– Zdravstvenem domu Novo mesto,
– Zdravstvenem domu Koper,
– Zobozdravstvenem domu Nova Gorica.

Na terciarni ravni na področju zobozdravstva delujeta Stomatološka klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter Klinični oddelek za maksilofacialno in oralno kirurgijo Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Gostinski lokali, hoteli, velnes storitve, storitve iger na srečo

Obratovanja je do nadaljnjega prepovedano.

Fitnesi in druge vadbe

Vse športno rekreacijske storitve so do nadaljnjega prepovedane.

Kino, muzeji, galerije

Vse kinematografske storitve in kulturne storitve so prepovedane

Frizer, kozmetičarka

Tudi saloni, ki nudijo frizerske storitve, kozmetične storitve in pedikerske storitve so do nadaljnjega zaprti.

Sodišča in notarske pisarne

Sodišča bodo opravljala naroke in odločala samo v nujnih zadevah. Procesni roki ne tečejo, prav tako se ne vročajo sodna pisanja. Tudi če je bilo sodno pisanje vročeno, začnejo teči procesni roki prvi naslednji dan, ko prenehajo veljati posebni ukrepi.

Notarska zbornica je stranke prosila, naj se za obisk v notarski pisarni predhodno najavijo po telefonu, če pa imajo možnost komuniciranja z izbranim notarjem prek elektronske pošte, naj izberejo ta način.

Upravne enote

Upravne enote so izvajanje nalog omejile na najnujnejše. Stranke se bodo morale predhodno naročiti, v prostore upravnih enot pa bodo morale vstopati posamično. Sklepanje zakonskih ali partnerskih zvez do nadaljnjega ni mogoče.

Zapori

Vlada je v DZ vložila tudi predlog zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje koronavirusa, ki med drugim predvideva možnost enomesečne prekinitve prestajanja zaporne kazni in predčasnega odpusta obsojenca največ šest mesecev pred iztekom kazni. Predlaga obravnavo po nujnem postopku.

Po predlogu zakona bi lahko direktor zavoda za prestajanje kazni zapora po uradni dolžnosti, če je to treba zaradi preprečitve širjenja epidemije novega koronavirusa, za en mesec prekinil prestajanje zaporne kazni obsojencu, kadar ne obstajajo varnostni zadržki.

Na odločbo direktorja bi bila po zakonu dovoljena pritožba, ki pa ne bi zadržala njene izvršitve. Trajanje prekinitve zaporne kazni se lahko zaporniku podaljšuje, dokler obstaja razlog za prekinitev. Tudi v tem primeru je na odločbo direktorja dovoljena pritožba, ki ne zadrži njene izvršitve.

Zakon prinaša tudi možnost, da lahko direktor zavoda za prestajanje kazni zaporna za preprečitev širjenja epidemije ob upoštevanju pogojev iz 108. člena zakona o izvrševanju kazni zapora predčasno odpusti obsojenca največ šest mesecev pred iztekom kazni.

Omenjeni člen zakona določa, da ima direktor zavoda po tistem, ko dobi mnenje strokovnih delavcev, pravico predčasno odpustiti obsojenca, ki se ustrezno obnaša, si prizadeva pri delu in se aktivno udeležuje drugih koristnih dejavnosti ter je prestal dve tretjini kazni, vendar največ tri mesece pred iztekom kazni.

Predlog zakona predvideva tudi prekinitev postopkov v zvezi s pozivom obsojenca na prestajanje zaporne kazni. Direktor zavoda bi imel tudi možnost premestiti obsojenca iz enega v drug zavod ali v oddelek drugega zavoda.

Obenem bi imela vlada po zakonu možnosti določiti tudi druge ukrepe, ki so "nujni za preprečitev širjenja virusne okužbe, varovanje pravic in pravnih koristi oseb ter nemoteno poslovanje upravnih in drugih državnih organov, organov samoupravnih lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblastil, ko opravljajo upravne naloge".

Predlog med drugim predvideva tudi zadržanje teka rokov na področju sodnih zadev in možnost zaslišanja zadržane osebe prek videokonference. Sodnik ali predsednik senata bi lahko na obravnavi omejil ali začasno, delno ali v celoti prepovedal prisotnost javnosti. V upravnih zadevah bi se javnost izključila pri vseh procesnih dejanjih.

Minister za pravosodje bi lahko na predlog notarske zbornice uvedel popolno zaprtje notarskih pisarn, o čemer bi zbornica javnost seznanila prek svojih spletnih strani.

Kot so poudarili na vladi, je glavni razlog za predlagane ukrepe preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom v zaporih ter s tem zagotavljanje varnejših pogojev zaprtim osebam in delovnega okolja.

Opozorili so, da zaradi prezasedenosti zavodov v primeru okužb na vseh lokacijah ni možno vzpostaviti učinkovite izolacije okuženih oseb, zato obstaja velika verjetnost hitrega širjenja virusa na obsojence in zaposlene.

Ukrepi bi veljali le do prenehanja razlogov zanje, kar ugotovi vlada s sklepom, objavljenem v uradnem listu. Določen je tudi absolutni rok trajanja, in sicer 1. julij 2020.

Kot so poudarili na vladi, obravnavo po nujnem postopku predlagajo, ker bi v primeru poznejšega sprejetja predloga zakona lahko nastale težko popravljive posledice za državo in državljane.

Veterinarske ambulante

V veterinarskih ambulantah bo omejen delovni čas, zagotavljali pa bodo le nujno potrebne veterinarske posege, če je le mogoče ob predhodni najavi.

Ukrepi po občinah

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Pasica posebne oddaje POP TV
Ostanite doma
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karlo
16. 03. 2020 17.37
+2
Poslišam radio in naš nov minister (zunanji) bo prejel prvega kolega - jasno iz Madžarske? G. Logar a račun prinaša s seboj? In kdaj bomo čitali da je prvi obisk v tujin pri prvi dami ZDAsrategili , kot je napovedal v njegovi strategiji?
Covid 19
16. 03. 2020 12.41
+11
Vse to kar pripomore k zajezitvi te norišnice podpiram 1000%Jaz kot obrtnik pa pojma nimam kaj storiti,delam z ljudmi,če upoštevam vse signale naj bom doma,ne samo,da izgubljam posel,na koncu meseca ne bo za nič,vse moram plačat,prispevke,plače,ljudje hočejo od mene storitve neglede na vse priporočeno,tudi jaz imam težave z varstvom otrok,imam jih praktično pri sebi,lahko se tako kot mnogi okužim od drugih in drugi od mene..v vseh proizvodnjah zraven medicincev...je tako..priporočila ne delujejo,če niso ukazi in vsaj delno neke rešitve,neglede na vso možno pazljivost je situacija enaka ladji v karanteni na japonskem,prej ali potem si obsojen.Počivalškove rešitve,če sploh kdaj bodo,pa bodo prepozne,že zdaj so.
borec91
16. 03. 2020 10.05
+22
vsi ki danes morate delat upam da prezivite in se tega spomnite ko bodo ucitelji hoteli vecje place da gremo mi v vecjem stevilu proti njim z zahtevo da nas se jim zmansajo kot vecini v javnem sektorju
SLObunkeljn
16. 03. 2020 10.47
+18
Da zaprejo šole je bila dobra poteza, verjetno nimaš nič proti , da se prepreči, da se okžijo naši otroci!? Upam res, da ne! Upam pa, da bodo učtelji stopili skupaj z delavci, ki so prisiljeni danes brez varstav za otroke, brez prevoza in brez posebne zaščite delati v nenujnih proizvodnih obratih in storitvah samo zato, ker so odločevalci zlizani s kapitalom in bodo reskirali par tisoč smrti, da si neoliberalci še nekaj dni polnijo žepe!
jg57
16. 03. 2020 11.40
+9
jaz delam v realnem sektorju. Mi ne živimo od budgeta , pač pa od tistega, kar ustvarimo vsk dan, vsak teden, vsak mesec in vsako leto, no pa še v budget moramo primaknit kar lepo vsoto. V teh dneh imamo max. zaščitne ukrepe, da bi ohranili dobavo, proizvodnjo, in transporte na trg. Če zaprejo firmo je katastrofa za zaposlene, pa tudi v budget ne bo nič kapnilo.
borec91
16. 03. 2020 10.00
+13
do sedaj sami ukrepi ki locujejo prebivalstvo na priviligirane ki tko bol malo delajo in zivijo na racun teh ki pa so zelo slabo placani. morajo pa vse eno hodit v sluzbo da dellajo za priviligirance
BUONcaffee
16. 03. 2020 09.40
+6
igor1
16. 03. 2020 09.34
+2
imam zidarje kaj ae lahko kupi gradbeni materijal in kamion z betonom hruska
Uporabnik113189
16. 03. 2020 09.11
+3
Janša je že začel s svojimi janšizmi. V nebo vpijoča je ukinitev testov za korono.. Mi bomo to sklepali iz števila umrlih.. Naj ponazorim to iz vojaškega sistema.. Vsak komandir mora za svojo enoto takoj oddati poročilo nadrejenemu število mrtvih, ranjenih in pogrešanih. Ta seznam je bisteven za odločitve štaba.. Ne moreš v bitko, če je 90% onesposobljenih.Boeovićeva je ta intelektualni cvet kriznega štaba dobro naplahtala s svojo srbsko mentaliteto.. Videli smo nasvete tamkajšnjih "strokovnjakov". Ne se sekirat, bo že kako, itak bomo vsi zboleli. Če bi vprašali Pretnarja, sem prepričan da je povsem drugega mnenja. Moramo res v vsako politično odločitev pripeljati balkan mentaliteto? Testiranje je zelo pomembno, ker bo v končni fazi odločal vsak novi okuženi. En sam bo zadoščal, da se bo virus znova širil.. Zato Kitajska zelo natančno spremlja vsako novo okužbo, čeprav iznanjajo da je nevarnost mimo. V tem času pa je zelo pomembno kdo ima virus.. Iz tega je razvidno koga lahko pokliče civilna zaščita, koliko vseh, ki so nujni za delovanje sistema zdravstva, policije, civilne zaščite je trenutno na razpolago, koliko v samoizolaciji.. Ne moreš tega sklepati iz številk mrtvih na urgenci.. Janša res zbira okrog sebe cvet butcev..
Toshiba2010
16. 03. 2020 09.22
+4
Racionalna odločitev, ker nima smisla testirati zgolj na podlagi kontakta
Novi uporabnik
16. 03. 2020 09.31
+0
Teste trenutno potrebujejo po celem svetu, jasno da jih premankuje.
borec91
16. 03. 2020 10.01
+0
Uporabnik1727405
16. 03. 2020 12.29
+9
Spoštovani "klasik".Ni lepo da napadate prof. dr. Beović. Čeprav ima Srbske korenine(na svoje korenine in svoja starša je verjetno nadvse ponosna) ,je rojena v Sloveniji ,tukaj je študirala,doktorirala in je ena najboljših profesoric na Medicinski Fakulteti.Je strokovnjak svetovnega slovesa.Ozrite se vase in v svojo podobo.Vsi moramo pomagati ,da se virus ustavi.Pa lepo pozdravljeni...
cakra
16. 03. 2020 12.49
+2
NIHŠČE NI UKINIL TESTIRANJA, SAMO BOLJE SE JE TREBA INFORMIRAT NE SAMO VIDET DA NEKOGA LAHKO POPLJUVAŠ.
nicor
16. 03. 2020 09.10
+10
Ne razumem, zakaj so opustili testiranje tistih, ki so imeli kontakt z okuženimi. Že res, da vseh ni mogoče najti, a še vedno je bolje, da se jih preveri in okužene osami polovica kot nobeden. In ljudje v glavnem vedo, kje so se gibali, s kom so imeli kontakt in ne le šli drug mimo drugega. Število okuženih bodo pa ugotavljali po hospitaliziranih bolnikih. Kot da je o virusu znano vse in ne praktično nič. Bo pa zato številka nižja in "uspeh" ukrepov jajovlade toliko večji.
tlunar
16. 03. 2020 09.07
+55
Povsod po medijih slišim ostanite doma,.....Potem se naj oredništvo vpraša o svojem početju,karnaprej gledam reklame po tv in ostalih medijih o znižanih cenah,akcijah,.....nas vabijo v trgovine,...pri vsem tem sranju s verusom bi bili lahko zgled in vsaj omaknili reklameranje in vabljenje ljudi v trgovine in po nakupih,ki niso življensko pomembni,ali vam je tudi sedaj več do denarja sponzerjev na račun zdravja ljudi!!V RAZMISLEK,pa ne le vašim medijem ampak vsi mediji in podobno-lahko bi bili tudi tu zgled! Zame osebno je to sramota,kako pa to dojemate vi je pa vaše ogledalo!
Hitri Jezek
16. 03. 2020 09.09
+11
tlunar
16. 03. 2020 10.33
+6
Sedaj vidite kako ste mediji pokvarjeni in je čudno da mi niste to že zbrisali kot že nevem kolikokrat!Se pa malo zamislite,ali pa vam je vseeno za ljudi in vidite le lastno korist.OSTANITE DOMA,zaradi mene tebe njih!
Rožice cvetijo
16. 03. 2020 11.19
+5
Tlunar, to so plačljive reklame od datuma do datuma. Morajo jih predvajati,sicer bodo plačali penale.
TitCankar
16. 03. 2020 08.37
+37
Le obvezne karantene za ljudi ki prihajajo iz okuženih območij butalaska vlada ni sprejela čeprav je virus prišel iz Italije in je to vsem jasno. Za Slovence se zapirajo vse meje sosedov, Hrvaška mejo zapira, za tiste ki ne bodo šli v 14 dnevno karanteno, Mađarska je že zaprla isto pripravlja Avstrija! Tudi ta vlada se odziva prepočasi s pomanjkljivo strategijo vse ukrepe je naprtila državljanom tujci pa se lahko ne glede na okužbo sprehajajo po državi, nihče ne kontrolira njihove okuženosti!
hotchilipoper
16. 03. 2020 08.35
+9
Končno mir tako kot na kmetih
tatanka_yotanka
16. 03. 2020 08.23
+58
Virusi skozi zgodovino človeštva so pobili več ljudi kot vojne, in ko nevaren virus uide kontroli kot je trenutno ušel SARS COV2 potem je treba razumeti da smo v vojni ! Veliko ljudi se obnašajo kot ovce, ne sprejmejo omejitve gibanja, ne dojamejo da služba in denar sedaj niso pomembni. Veliko jih se ne morejo odreči gostilnam in popivanjem kavica ali piva, in ko se sprehajam mimo lokalov po Ljubljani tam sedi večje število ljudi ter se obnašajo kot da se nič ne dogaja okoli. Takšno obnašanje posameznikov ograža vse , njih in tudi nas ostale kateri smo resno vzeli to grožnjo. Virus se širi in se bo tudi še širil vse dokler se ne začnemo obnašati disciplinirano ( kot Kitajci) Treba dojeti da so nam demokratične svobode ta čas odvzete in da je zdravlje in življenje bolj pomebno. In vsekakor glede na vse kr se dogaja okoli nas, domnevam da smo premalo storili. Zapreti vse, omejiti gibanje ( sem vožnje z osebnimi avtomobili) , pogasiti vse dogodke, v službo samo tisti ljudje kateri so nujni za obstoj izrednega sistema. In za vse tiste ovce katere nočejo dojeti pomebnosti karantene uvesti policijsko uro ! Naša država ni več varna država ko imamo tako veliko zbolelih s tem da to številko trenutno lahko pomnožimo z 10, saj jih je veliko kateri so okuženi in še niso občutili simptome. In to število bo raslo dokler ne dojamemo da smo eni drugim sedaj grožnja ter da se moramo izolirati od ljudi za minimalno 20 dni. Samo tako lahko ustavimo in premagamo to kugo.
SLObunkeljn
16. 03. 2020 08.21
+52
A delavcev v nenujni proizvodnji ne bo nihče zaščitil , in ostale od njih? Preveč zlizani s požrešnim povampirjenim kapitalom, a ne?
bmark_1
16. 03. 2020 10.05
+1
Ja kdo bo pa naslednje volitve financiral... najlazje je to zahtevat v teh casih... SĐS je ze vedo...
TOP MOJSTER
16. 03. 2020 08.21
+55
Tukaj se vidi vsa blišč in beda javnega in realnega sektorja, kjer javni sektor dobiva denar, realni ga mora pa zaslužiti. Slednji se trese, kje bo dobil za plače, javni pa ne.
farobasso
16. 03. 2020 08.28
+20
Uporabnik543728
16. 03. 2020 08.07
+92
Dokler se ne ustavi nepotrebne proizvodnje, so vsi ostali ukrepi blažev žegen, zapomnite si to. Mediji, če vam je resnično mar, pritisnite malo na odgovorne s temi vprašanji in zahtevajte od njih odgovore, ker to kar se sedaj odvija, bo kmalu preraslo v katastrofo.
hotchilipoper
16. 03. 2020 08.43
+16