Slovenija

ANIMACIJA: Vstopamo v daljše obdobje nestanovitnega vremena

Ljubljana, 01. 10. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V petek vstopamo v daljše obdobje nestanovitnega vremena, ki nam ga bo prinesel topel in vlažen južni veter. Predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji bo do sredine prihodnjega tedna pogosto deževalo, vmes bodo tudi močnejši nalivi. Najbolj burno dogajanje lahko pričakujemo v soboto, ko se bo nad našimi kraji vzpostavila ostra temperaturna meja med zelo toplim vzhodnim in občutno hladnejšim zahodnim delom stare celine. Nevihte z nalivi in močnejšimi sunki vetra bodo takrat zajele večji del države. Zaradi kombinacije močnega juga, polne lune in nizkega zračnega tlaka bo lahko morje zlasti ob sobotni dopoldanski plimi poplavilo nižje dele obale.

Po nekaj hladnejših dneh, ki so v višje ležeče kraje že prinesli prvi priokus zime, bodo v prihodnjih dneh nad nami prevladovali občutno toplejši južni vetrovi. Ti nam ne bodo prinesli le višjih temperatur, ampak tudi novo obilnejšo pošiljko padavin. Ker bo k nam dotekal občutno toplejši zrak, bo večinoma deževalo tudi po najvišjih vrhovih. 

V prihodnjih dneh bo predvsem v zahodni Sloveniji pogosto deževalo.
V prihodnjih dneh bo predvsem v zahodni Sloveniji pogosto deževalo. FOTO: Thinkstock

Vreme se bo začelo spreminjati že danes

Oktober smo v večjem delu države začeli s hladnim in meglenim jutrom. Po nižinah smo ob šesti uri zjutraj izmerili od štiri do osem stopinj Celzija. V prihodnjih dneh tako hladnih juter ne pričakujemo več, saj bo marsikje že danes zapihal jugozahodni veter. Po razkroju jutranje megle bo četrtek v vzhodni Sloveniji sončen, na zahodu pa bo že dopoldne več oblačnosti. Najgostejša oblačnost bo prekrivala severno Primorsko in Notranjsko, kjer bo popoldne začelo rahlo deževati. 

V petek bo na vzhodu še nekaj sonca, drugod bo oblačno. Predvsem na Gorenjskem in Notranjskem bo pogosto deževalo, nekaj kapelj dežja bo občasno seglo tudi nad osrednjo Slovenijo, Kočevsko in Dolenjsko. Krepil se bo jugozahodni veter, ob morju jugo.

Največ dežja bo padlo v soboto, ko bo tudi zelo vetrovno

V soboto se bo prek naših krajev pomaknila izrazita vremenska fronta, zato se bodo padavine na zahodu okrepile. Ob nestabilnem ozračju in močnem južnem vetru se bodo vzpostavljali pasovi z močnejšimi in dolgotrajnejšimi nalivi. Nekoliko prijaznejša slika bo na vzhodu, kjer bo vsaj dopoldne še večinoma suho in deloma sončno, popoldne in zvečer pa bo tudi tam prehodno deževalo.

V soboto se bo nad našimi kraji vzpostavila ostra tempoeraturna meja med hladnim zahodnim in občutno toplejšim vzhodnim delom stare celine, zato lahko pričakujemo intenzivne pojave.
V soboto se bo nad našimi kraji vzpostavila ostra tempoeraturna meja med hladnim zahodnim in občutno toplejšim vzhodnim delom stare celine, zato lahko pričakujemo intenzivne pojave. FOTO: Wxcharts.com

Močan jugo, povišano plimovanje morja

Ker se bodo naši kraji nahajali na obrobju obsežnega in globokega ciklona s središčem nad Zahodno Evropo in hkrati tudi na meji med zelo toplim vzhodnim in občutno hladnejšim zahodnim delom stare celine, bo sobota zelo vetrovna. Najmočnejši sunki jugozahodnega vetra bodo v vzhodni polovici Slovenije dosegali hitrost okoli 70, v gorah pa sredi dneva tudi krepko nad 100 kilometrov na uro. Tudi na Obali bo pihal močan jugo, ki bo v kombinaciji z nizkim zračnim tlakom in polno luno poskrbel za povišano plimovanje morja. Pri tem bo morje zelo verjetno poplavljalo nižje dele obale. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Temperature bodo visoke, večinoma deževalo bo tudi po najvišjih vrhovih

V prihodnjih dneh bo k nam dotekal za ta čas zelo topel zrak, zato se niti jutranje temperature marsikje ne bodo spuščale pod 10 stopinj Celzija. Čez dan bo najtopleje v soboto, ko bomo pred fronto v vzhodni Sloveniji izmerili okoli 25 stopinj Celzija. Višina ledišča bo do prehoda fronte ostala nad našimi najvišjimi vrhovi, zato bo tudi v visokogorju deževalo. Nekoliko hladnejši zrak bo k nam dotekal v noči na nedeljo, ko se bo meja sneženja spustila do nadmorske višine okoli 2200 metrov. 

Tudi po prehodu fronte bomo ostali pod vplivom vlažnih južnih vetrov, zato bo vreme ostalo spremenljivo. Tako bomo vsaj do sredine prihodnjega tedna deležni izmenjavanja sončnih in oblačnih obdobij, v intervalih se bodo pojavljale tudi padavine, ki bodo pogostejše v zahodni polovici Slovenije. Temperature bodo nekoliko nižje, po nižinah pričakujemo od 15 do 20 stopinj Celzija. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
01. 10. 2020 15.24
+4
jutri bo spet posijalo sonce, medtem, ko se za danasnji dan ze pocasi poslavlja pa to
mali.mato
01. 10. 2020 13.35
+3
Kot da sedaj ni bilo teden dni nestanovitno?
jojow
01. 10. 2020 16.49
+4
Ne pri nas je že od ponedeljka lepo.. Pa še še obeta kak dan. Malo pojdi iz svojega bunkerja...
Diegol14
01. 10. 2020 10.22
+10
a kej veste če se bo zvečer stemnilo do nižin?
VAREN
01. 10. 2020 11.16
+2
slabzadah
01. 10. 2020 10.10
+0
Po šesti uri zvečer se nam obeta tema do nižin.
VAREN
01. 10. 2020 10.13
+2
A ti živiš v rovih? Dej mal poglej na uro, kdaj se bo začel temnit, da ne boš pisal takih neumnosti.
VAREN
01. 10. 2020 10.03
+8
Že dolgooooo smo v obdobju, ko se zemlja ne vrti in luna prehiteva sonce.
Uporabnik270616
01. 10. 2020 09.15
-3
Že danes se bo proti večeri stemnilo.
gogi_
01. 10. 2020 09.08
+1
Ha ha,ja vremenar ksplan he napovedsl zelo moker september:)
Bigbadjohn
01. 10. 2020 08.58
+2
Maš rum? (mushroom))
Vapo
01. 10. 2020 08.08
+7
Vaterpolo time...
Koronavirusovec
01. 10. 2020 08.04
+9
Po moje je letos velika verjetnost da bo sneg že oktobra
Zvone Lebar
01. 10. 2020 08.55
+12
Pravi vedeževalec. Je bil že septembra, malo višje sicer.
TistoPravo
01. 10. 2020 21.45
+1
Vsekakor bo do 1.novembra....samo da ne bo snegolom, sicer imam vse porezano ...samo ob cestah ne izgleda, da bi blo kaj manj kot lani..poleg sosedove hruške samo raste do svojega konca....toliko o skrbi države in posameznikov....ko pa apda po kablih, in avtih..,pol pa spet pisanje v prazno..,