Slovenija

Vstopamo v daljše obdobje suhega, a tudi hladnejšega vremena

Ljubljana, 05. 11. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
8

V dolgoletnem povprečju se november uvršča med tri najbolj mokre mesece v letu, a letošnji bo, kot kaže, drugačen, saj po sredinem prehodu oslabljene hladne fronte novih omembe vrednih padavin vsaj do sredine meseca ne bo.

Včerajšnja fronta je poskrbela za pestre vremenske razmere. Na Primorskem in v delu Notranjske, kjer je bilo v preteklih dneh megleno in glede na preostalo državo razmeroma hladno, se je včeraj delno zjasnilo. Ob šibki burji se je ogrelo do 18 stopinj Celzija, kar je približno tri stopinje več, kot so jih termometri pokazali v torek. Povsem drugače je bilo drugod po državi. V Črnomlju, kjer je bilo v torek še 23 stopinj Celzija, je bilo včeraj sredi dneva ob oblakih in dežju kar 12 stopinj manj. Vzrok za tako pestre vremenske razmere je obrat vetra na severovzhodno smer, s katero bo k nam v prihodnjih dneh dotekal suh, a tudi občutno hladnejši zrak.  

Jesen
Jesen FOTO: Jani Vimpolšek

Na vreme pri nas bo v nadaljevanju tedna vplivalo območje visokega zračnega tlaka, zato nas čaka umirjeno jesensko vreme. V petek in soboto bo sonca povsod v izobilju, zaradi jasnine bo ob jutrih marsikje slana. Od nedelje pa bo po nižinah vzhodne in osrednje Slovenije iz dneva v dan več megle ali nizke oblačnosti. V višine bo namreč spet dotekal občutno toplejši zrak, po nižinah pa se bo zadrževal vlažen zrak, kar pomeni, da se bo krepil temperaturni obrat. Podobno vreme nas bo, kot vse kaže, spremljalo do sredine meseca, po dolgoročnejših napovedih pa zelo verjetno še dlje. Letošnji november se bo tako najverjetneje uvrstil med bolj suhe mesece v letošnjem letu, čeprav je običajno ravno obratno.  

Podrobnejša vremenska napoved za Slovenijo

Na zahodu bo četrtek sončen. Drugod bo dopoldne še oblačno s kakšno kapljo dežja, popoldne pa se bo jasnilo. Pihal bo hladen severovzhodni veter, na Primorskem burja, ki bo dopoldne šibka, popoldne pa se bo nekoliko okrepila in bo na izpostavljenih mestih v Vipavski dolini v sunkih lahko presegala hitrost sto kilometrov na uro. Na Primorskem se bodo temperature povzpele do 18 stopinj Celzija. Na Dolenjskem in Gorenjskem jih bo okoli 10, drugod od 11 do 13 stopinj Celzija.  

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: 24ur.com

Petek bo sončen, a hladen. Ponekod bo še pihal šibak severovzhodni veter, ki pa se bo do večera povsod polegel. Zaradi brezvetrja in jasne noči bo sobotno jutro večjemu delu države prineslo prvo slano v letošnji jeseni, popoldne pa bo okoli 13 stopinj Celzija.  

Tudi od nedelje do torka kaže na suho jesensko vreme. Po nižinah vzhodne in osrednje Slovenije bo iz dneva v dan več megle, medtem ko bo v gorah in na Primorskem še naprej veliko sonca.  

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr.poper
05. 11. 2020 17.45
+1
Sedaj ko bodo niske temperature bo pa virus pobegnil .
TistoPravo
06. 11. 2020 21.10
Virus ne, nam bo pa kaj hitra vlaga iz zraka glede na velike razlike emd dnevno in nočno temperaturo...in jesenskim susšcem ki je kot kaže pred nami...to pa nič dobrega ne pomeni, saj virus nima rad predvsem oplega in vlažnega momenta hkrati
RdecaZvezda
07. 11. 2020 09.22
+1
Treba bo popustit to torturo,narod bo popiz....l,se že dogaja,živci so pri kraju.
TistoPravo
05. 11. 2020 11.12
+3
Temperature in listje, vse na dol..,edino, kar bo še toplega v naravi ostalo...smo ljudje..,samo da nam zrak služi
bmwgs
05. 11. 2020 10.10
+3
Lepo je opazovati naravo, kako se listje barva, naj traja kot v pravljici.
hotchilipoper
05. 11. 2020 09.28
+1
Pa menda ne bo že zima
Rožice cvetijo
05. 11. 2020 08.58
+5
Prelepa jesen.
Andrej Volaj
05. 11. 2020 08.50
+3
hladno bi bilo, če bi bil julij...tko bo pa še nad normalno temperaturo...srečno