Slovenija

Vstopili smo v daljše obdobje hladnejšega in bolj spremenljivega vremena

Ljubljana, 17. 09. 2021 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po tem, ko so nas zadnji tedni razveseljevali s soncem, marsikje smo v prvi polovici septembra beležili celo rekordno število sončnih ur, nas je ponoči dosegla občutna sprememba vremena. V večjem delu države smo se tako po dolgem času zbudili v deževno jutro, oblaki in občasne padavine pa nas bodo spremljali tudi ob koncu tega in v začetku prihodnjega tedna, ko bo k nam postopno dotekal še nekoliko hladnejši zrak. Najvišje vrhove gora bo ob tem lahko pobelil tudi sneg. Prav tako je povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni, južni in osrednji Sloveniji.

Le še nekaj dni nas loči do enakonočja in začetka koledarske jeseni, temu primerno vse bolj jesensko pa postaja tudi vreme. Tako se je po dveh tednih sončnega in ob popoldnevih zelo toplega vremena slednje na začetku druge polovice septembra občutneje spremenilo. Prišli smo namreč pod vpliv ciklona s hladno fronto, ki se čez srednjo Evropo pomika proti vzhodu in tudi krajem na južni strani Alp prinaša padavine.  

Pred nami so povsem jesenski dnevi.
Pred nami so povsem jesenski dnevi. FOTO: Shutterstock

Ker v višjih plasteh ozračja pihajo precej močni zahodni vetrovi, so se najobilnejše padavine ponoči pojavljale v krajih ob alpsko-dinarski pregradi. V Posočju je lokalno že padlo okoli 120 litrov dežja na kvadratni meter, kar je več, kot ga je prej tukaj padlo v celem mesecu skupaj. Reke na tem območju so dosegle velike pretoke, a zaradi predhodnih sušnih razmer do razlivanj ni prišlo. 

V jutranjih urah se je glavno padavinsko dogajanje preselilo nad južno polovico Slovenije, kjer prav tako nastajajo nevihte z lokalno močnejšimi nalivi. V Postojni in Ilirski Bistrici je po podatkih Arsa v razmeroma kratkem času padlo okoli 60, v Vipavski dolini in na Krasu pa med 30 in 50 litrov dežja na kvadratni meter. Povsem drugačne razmere so v vzhodni Sloveniji, kjer je bilo dežja marsikje le za vzorec. 

Radarska slika se prikazuje po univerzalnem koordiniranem času, po zimskem času je v Sloveniji treba prišteti eno uro, po poletnem dve uri.
Radarska slika se prikazuje po univerzalnem koordiniranem času, po zimskem času je v Sloveniji treba prišteti eno uro, po poletnem dve uri. FOTO:

Čez dan se je na severovzhodu nadaljevalo večinoma suho vreme, drugod je občasno še deževalo. Popoldne je dež od severozahoda slabel in do večera postopno povsod ponehal, najkasneje na Dolenjskem in v Beli krajini. Skupaj s padavinami so se umikali tudi oblaki, tako da smo pozno popoldne v večjem delu Slovenije imeli vsaj kakšno uro sonca. 

Geološki zavod Slovenije obvešča, da je zaradi napovedanih povečanih količin padavin, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode. 

Ker bo k nam od severovzhoda v nižjih plasteh ozračja dotekal hladnejši zrak, so bile današnje temperature po nižinah občutno nižje od tistih, ki smo jih bili vajeni v preteklih dneh. V večjem delu Slovenije smo popoldne izmerili od 18 do 21 stopinj Celzija. Nekoliko topleje je bilo na Primorskem, kjer se je živo srebro ustavilo pri 24 stopinjah Celzija. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sobota večinoma suha, v nedeljo nove padavine

Prihajajoča noč bo jasna, zato bo marsikje po nižinah nastala megla. Ta bo marsikje kar vztrajna, po nižinah osrednje in jugovzhodne Slovenije se bo lahko zadrževala še večji del jutrišnjega dopoldneva. Ko se bo razkrojila, bo sobota v večjem delu Slovenije sprva večinoma sončna, popoldne pa bodo sonce predvsem v hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije pogosto zakrivali oblaki. Na Gorenjskem in na območju Snežnika ni povsem izključena kakšna kratkotrajna ploha. Po svežem jutru s temperaturami okoli 10 stopinj Celzija, se bo čez dan v večjem delu Slovenije ogrelo do 22, na Primorskem pa do 26 stopinj Celzija. 

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: Arso

V noči na nedeljo se nam bo od zahoda približala nova hladna fronta. Nad severno Italijo bo ob tem nastalo ciklonsko območje, ki bo vplivalo tudi na vreme pri nas. V nedeljo se bodo tako nad naše kraje že od jutra zgrinjali oblaki. Občasne krajevne padavine, ki se bodo dopoldne pojavljale predvsem v zahodni Sloveniji, bodo popoldne vse pogostejše in se bodo širile tudi drugam. Ob morju, kjer bo pihal topel južni veter, bodo nastajale tudi nevihte s krajevnimi nalivi, drugod bo vreme krojil hladnejši severovzhodni veter. Posledično bo tudi temperaturna razlika med nočjo in dnevom majhna. V večjem delu države se bodo temperature skozi ves dan gibale med 13 in 18 stopinjami Celzija. Na Primorskem se bo popoldne ogrelo do 24 stopinj Celzija. 

Občasne krajevne padavine se bodo pojavljale tudi v noči na ponedeljek. Ker bo ob tem k nam dotekal še nekoliko hladnejši zrak, bo lahko najvišje vrhove gora pobelil sneg. Tudi v prihodnjem tednu bo vreme spremenljivo, vendar je natančna časovnica dogajanja še zelo negotova. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mađioničar
17. 09. 2021 16.23
Nosko spet pametuješ?
TistoPravo
17. 09. 2021 12.17
+1
Nežno vreme, ni kaj. Sonček na momemte rabi malo počitka, zemlja in naši vodovodi pa vodo. Da ne bo kdo razumu, da ne razumem pojma suše, in pomembnosti padavin za vse nas in naravo. Samo nej pada čimbolj nežno, da spet ne pokličemo predčasno sonca na pomoč. Pazi pazi stric dž ;)
TEDOxy50pMEDO
17. 09. 2021 09.53
-1
Zdaj je jesen. Pazite na otroke, da ne bodo oblečeni poletno, ker če bodo kaj kihali ali kašljali, bodo zdravniki kot roboti rekli, da ima korono. Prehlad ali kaj drugega več ne obstaja.
Kisli_slon
17. 09. 2021 09.42
+1
Celo leto bi imel poletje
Janez Novak 13
17. 09. 2021 09.51
-2
Enako. Ravno zato, ker imamo *zimske* pnevmatike in *letne* pnevmatike (in naj zato trajajo eno leto - z lepim in toplim vremenom.
Pepe Bolcev
17. 09. 2021 09.31
+2
odzunaj😂🤦🏼😂
Shisui
17. 09. 2021 09.13
+4
Uf kako paše jutranja kava, odzunaj dežuje in nežno piha :)
TistoPravo
17. 09. 2021 12.10
+0
Res je prav nežno vreme imamo zadnje dobre 3 mesece...
MOFO
17. 09. 2021 09.12
-6
Panika. Hladno vreme prihaja na krilih korone. Cepite se, 🐑🐏🐑.
VoxP
17. 09. 2021 09.00
+1
Afričani hodijo gor ker so siti vročine vsi tisti neizmerni ljubitelji vročine, sonca, morja preselite se v Afriko. Naredimo zamenjavo in s tem ublažimo prenaseljenost Evrope.
kojnusar
17. 09. 2021 08.56
-2
zanic clanek.
Potouceni kramoh
17. 09. 2021 08.53
+0
Če ni sonca je pa dež simpl ko pasulj.Vse ostalo dr.Nosan.
ich123
17. 09. 2021 08.50
-7
Bog daj čimprej sneg .
Klampfman
17. 09. 2021 08.38
-1
Od kdaj velja 18 stopinj Celzija za "hladno vreme"? Pa kaj bi radi sredi septembra? 30 stopinj?
Nimiuseen
17. 09. 2021 08.22
+6
Zanimiva navedba, da je v Posočju padlo 100 litrov dežja na kvadratni mesec.
Klemn
17. 09. 2021 08.27
+1
Artechh
17. 09. 2021 08.15
-1
Uf, kaksne korona stevilke bojo sele zdaj. Vse se jim je poklopilo 🤦‍♂️💩