Slovenija

Vstopili smo v meteorološko zimo

Ljubljana, 01. 12. 2018 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
0

Začetek decembra pomeni tudi začetek meteorološke zime. Kljub temu pa se bomo v prihodnjih dneh vsaj za nekaj časa poslovili od nizkih temperatur. Prek srednje Evrope se bodo proti vzhodu pomikali novi in novi padavinski pasovi, ki pa bodo naše kraje večinoma le oplazili. Oblačnost se bo ob tem hitro spreminjala, zaradi dotoka vse toplejšega zraka pa bo ob manjših krajevnih padavinah v začetku prihodnjega tedna snežilo le v gorah.

V meteorološko zimo smo za razliko od lani po nižinah vstopili brez snežne odeje, kar pa ni nič nenavadnega, saj so bili tudi v preteklosti začetki decembra pogosteje zeleni kot beli. Po podatkih Agencije za okolje je bilo v Novem mestu v zadnjih 30 letih takih kar 24. Največ snega, 41 centimetrov, je prekrivalo tla pred 22 leti, le nekaj centimetrov manj pa so ga izmerili leta 1993 in 2010. Zelo podobno je bilo tudi drugod po državi.

Z belino po nižinah se je letos december začel le na vzhodu in skrajnem severu stare celine ter ponekod na Balkanu, kjer bodo temperature danes ves dan globoko pod ničlo. Drugod po Evropi bo bistveno topleje. V osrednjem in zahodnem delu bodo termometri kazali med 5 in 10, v Sredozemlju okoli 15 stopinj Celzija.

Pokritost Evrope s snežno odejo.
Pokritost Evrope s snežno odejo. FOTO: ZOZ

Pri nas se bo po oblačnem začetku sobote v večjem delu države delno zjasnilo, le ponekod v južni Sloveniji bo ostalo bolj oblačno. Predvsem v Pomurju bo lahko tudi megleno, na jugu države pa je pozno popoldne in zvečer možen rahel dež.

V severovzhodni Sloveniji se bodo temperature gibale okoli ledišča, drugod bo nekaj stopinj več, največ od 10 do 12 stopinj pa bo na Primorskem.

Prava zimska idila na smučiščih

Bolj zimsko se je december začel v gorah. V visokogorju tla prekriva okoli polmetrska snežna odeja, pod 1500 metrov pa je snega le okoli 10 centimetrov. Temperature v zadnjih dneh so bile ugodne tudi za umetno zasneževanje, tako da bodo danes nekatera smučišča že sprejela prve smučarje.

Zimska idila v gorah.
Zimska idila v gorah. FOTO: Rok Eržen

Po oblačnem začetku sobote se bo sicer dopoldne v večjem delu gora zjasnilo, le v hribih južne Slovenije bodo pobočja tudi popoldne ovijali oblaki. Tu so proti večeru možne tudi rahle padavine, meja sneženja pa se bo postopno dvignila do nadmorske višine okoli 1200 metrov.

Kako kaže v prihodnjih dneh?

V nedeljo dopoldne bo na nebu veliko oblakov in le malo jasnine, ponekod bo tudi megleno. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodni veter in večinoma pregnal meglo z dolin in kotlin, s tem pa se bodo poslovile tudi nizke temperature. V ponedeljek bo v večjem delu države prehodno rahlo deževalo, od torka pa bo večinoma suho in toplo z menjavanjem sončnih in oblačnih obdobij. Najvišje dnevne temperature bodo predvsem na vzhodu države presegale 10 stopinj Celzija.

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: POP TV

Razvoj vremena v nadaljevanju zime bo v veliki meri odvisen od dveh značilnih območij nad Atlantikom: azorskega anticiklona in islandskega ciklona. Kako ta mogočna zračna vrtinca vplivata na vreme v Evropi in tudi pri nas?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.