Slovenija

Vurs: Živim živalim pomagajte, poginule bomo odpeljali

Ljubljana, 23. 09. 2010 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V poplavah, ki so ta konec tedna prizadele Slovenijo, niso bila ogrožena samo človeška življenja in njihovo premoženje. Narasla voda je spravila v nevarnost tudi živali. Številne so končale tragično.

Izkupiček poplav: štiri smrtne žrtve, kraji, odrezani od sveta, močno poškodovana infrastruktura, milijonska škoda v podjetjih, šele začetek ocenjevanja škode v posameznih občinah ... In strah pred novim dežjem, ki ga vremenoslovci napovedujejo že v petek popoldne.

Poplave v Krški vasi
Poplave v Krški vasi FOTO: Miro Majcen

'Rešite sebe in svoje premoženje', so navodila, ki jih dobimo in se jih držimo ob poplavah. Ljudje hitijo reševat svoje dokumente, televizije, pralne stroje in drugo opremo iz stanovanja, v vsej paniki pa pogosto pozabijo na živali, ki jih imajo zaprte v hlevu, v kletkah ali privezane ob hišah. Ker jih ne spustijo na prostost, jim ni dana niti možnost, da bi se rešile same.

Lovci so policiste že v nedeljo opozorili, da se številne živali ustrašijo radovednežev, ki se zadržujejo na kriznih območjih, in pobegnejo pred njimi, tako da se utopijo v deroči vodi ali pa zbežijo na avtocesto, kjer povzročajo prometni kaos. "Opozorite ljudi, naj se umaknejo,“ so zaprosili na PU Krško. V vodi je tako poginila divjad, številne kokoši, ovce, psi, celo kače in ribe.

Vurs: Živim živalim pomagajte najti lastnika

V primeru izgubljenih rejnih živali državljane pozivamo, da naj poskušajo najti lastnika, so za 24ur.com povedali na Veterinarski upravi RS (Vurs). Če najdete mačko ali psa brez lastnika, ju peljite na najbližjo veterinarsko postajo, kjer bodo brezplačno preverili, ali sta čipirana. Za žival bodo poskrbeli tudi v primeru poškodb. Ponudite ji hrano, vodo in začasno zavetje. Če se k vam zatečejo divje živali, jim omogočite, da se nastanijo na suhem. Ko se bo voda umaknila, bodo same poiskale pot nazaj.

'Poginule živali bo odpeljala higienska služba'

Poginula kokoš
Poginula kokoš FOTO: POP TV

V primeru najdbe poginulih domačih živali naj imetnik ali naključni najditelj pokliče Veterinarsko higiensko službo, ki bo poginule živali brezplačno odpeljala. Telefonske številke krajevno pristojnih izpostav najdete na spletnih straneh Vurs, lahko pa pokličete kar številko 112.

Pozor na oporečno krmo!

Če je krma prišla v stik s poplavno vodo, lahko pride do njene higienske oporečnosti, opozarjajo na Vursu. Prav tako je lahko oporečna tudi voda za napajanje živali. Ker je odločitev o tem, katera krma je še varna za krmljenje živali, različna od primera do primera, rejcem svetujejo, naj se obrnejo na terenske veterinarje in specialiste za prehrano pri Kmetijsko gozdarski zbornici.

Ker pri poplavah in plazovih lahko prihaja tudi do okužbe živali z vraničnim prisadom, naj bodo rejci pozorni na na zdravje in dobro počutje svojih živali, morebitne nenadne pogine živali pa naj javijo veterinarski službi. Več o bolezni si lahko preberete tukaj. Možno je tudi spremenjeno obnašanje živali zaradi stresa.

Zgodba s srečnim koncem

O malo bolj veseli novici pa poročajo iz Celjskega. V Šmartinsko jezero sta padla dva psa, ki zaradi gladke nabrežine nista mogla priti iz vode. Pomagali so jima trije poklicni gasilci enote Celje, ki so ju s čolnom rešili iz vode.

Zgodba s srečnim koncem
Zgodba s srečnim koncem FOTO: PGE Celje
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prehlad
24. 09. 2010 21.21
TUDI SEDAJ SE VIDI NA PARIH KVADRATNIH METRIH SO ŠE VEDNO ŽIVALI PREPUŠČENE NA NEMILOST LASTNIKA STOJIJO V VODI.PO MOROSTU KAJ BO PRINESLA NOČ.
Neža Vižintin
24. 09. 2010 20.35
Sem prepričana da bi se ogromno živalskih življenj dalo rešit pa so jih kar pustili :( Take je morda s poplavo doletela karma. Vsem ostalim pa želim da se čim prej spravijo na noge!
sajfrizer
24. 09. 2010 19.06
to poklicni gasilci celje;) svaka vam čast...lp
Roxy79
24. 09. 2010 18.52
ne znajo vse kače plavat.....
reider
24. 09. 2010 18.36
čaki malo če pa kače plavajo??aline
PanterSLO
24. 09. 2010 18.20
Naši gasilci so zakon!!!!!
prejca
24. 09. 2010 10.18
SM REALNA, bolje, da ne prideš iz bajte, sicer te bomo prvezali nekam za jasli in ti dodali dokumente. Potem se pa rešuj-z dokumenti. res pa je, da nikjer niso pokazali reševanje živine in malih živali.
poetess
24. 09. 2010 09.23
še so ljudje DOBREGA SRCA... vsa pohvala!!!!!!!!!!!!!
ziva35
24. 09. 2010 09.15
SM_REALNA: verjetno ob nesreči ne bi niti pomislila na nikogar, ampak bi reševala le svojo rit. Brigajo mene dokumenti ali pa obleka, če bi morala reševati svojo psico. Mogoče sem za nekoga nora, vendar mi ona pomeni veliko več, kot en dokument, ki ga lahko naročiš kadarkoli. Realna pa ni realna, ampak samavase zagledana trapa!!!
Spetsnaz
24. 09. 2010 09.01
Hmmmm..zamislil sem se ob mrtvi belouski (kaca) in RIBI !!!
maculja
23. 09. 2010 19.02
SM_REALNA kateri dokumatni pa so, brez katerih je tako nemogoče živeti? kateri so tako življenskega pomena in hkrati takšni, da ne mroreš po hitrem postopku pridobiti duplikata? Osebno in bančne kartice imam v torbi, njihovo reševanje me stane 3 sekund, toliko da zagrabim torbico. Ostali dokumenti našega gospodinjstva zajemajo eno omaro, cca vsaj 20 polnih fasciklov. In med poplavo prav gotovo nismo reševali najprej fasciklov.
SonyGirl
23. 09. 2010 15.37
Še belouško je pobral od naših fekalij in umazanije (v vodi)
mickica
23. 09. 2010 14.53
Radovedneže, ki niso prišli pomagat, ampak se le naslajat nad tujo nesrečo, bi morali gasilci kar z vodnimi curki pregnat! Kaj jim ni jasno, da s tem samo škodod delajo?! Takšne, kot je na tem forumu SM_REALNA, bi blo pa treba ... ne vem - niti ne najdem besed (če bi napisala, kar zares mislim, bi me itak izbrisali!)!
izola1
23. 09. 2010 13.32
joj, sm_realna....upam, da je tvoj komentar provociranje......če pa resno misliš to kar si napisal-a..... ja tudi taki egoistični osEbki se najdejo, NA ŽALOST
n1nny
23. 09. 2010 12.28
SM_REALNA ti si zelo motena oseba! verjetno nimaš v glavi niti toliko, da bi razumela kaj pomeni pomagat nekomu, razen svoji lastni riti. žalostno res..
psiha11556
23. 09. 2010 11.34
ne ni opravičila, vem da ponavljam napisano ampak mora bit res neki orenk narobe s tabo, da pustiš žival privezano naštrik al pa zaprto v hlevu, groza,tako nima nobene možnosti da se vsaj sama reši, če ji že ljudje nočejo pomagat.če imaš 2 minute za iskat dokumente,ki novi ne stanejo veliko maš pa še minuto da vsaj odvežeš ali spustiš žival, oz. ji pomagaš. ah kako lahko je misliti samo na svojo rit :(
renya
23. 09. 2010 11.29
js srčno upam,da SM_REALNA nima živali doma! ta egoistka bi pustila vse okoli sebe umreti ,samo, da bi rešila svoje dokumente,ki so en drek kej vredni in v enem dnevu dobiš nove! mah,škoda besed res....
royale24
23. 09. 2010 10.49
SM_REALNA ... najbolj zanimivo pa je to, da čeprav imaš dokumente in nisi naga, si vseeno glupa krava!
eatshit
23. 09. 2010 10.37
sm_realna....dj zresn se mal...dokument je papir ki se ga narediti novega..zival je pa bitje kokr si ti..zivljenja nemores kupiti ali narediti novega ..zivljenje je sam eno pa naj si bo to človesko ali zivalsko ...vid se da nimas 5g mozga u glavi
POMAGAM_TI
23. 09. 2010 10.21
vi ste norci, najbolj pomembno je rešit dokumente, ne pa neke živali... Brez dokumentov si danes nag in nemočen!!!!