Slovenija

Vzajemna bo tožila Jakliča in Averja

Ljubljana, 27. 05. 2010 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izredna uprava zavarovalnice Vzajemna se je odločila, da bo zaradi domnevno negospodarnega in nevestnega ravnanja tožila Marka Jakliča in Boštjana Averja.

Vzajemna-3
Vzajemna-3 FOTO: Blaž Garbajs

Oktobra lani imenovana izredna uprava zdravstvene zavarovalnice Vzajemna je sklenila vložiti odškodninsko tožbo zoper člane prejšnjih uprav, ki sta ju v obdobju med junijem 2003 in oktobrom 2009 vodila Marko Jaklič in Boštjan Aver. Z negospodarnim in nevestnim ravnanjem sta namreč zavarovalnici povzročili škodo.

Škoda je ocenjena na 1,2 milijona evrov, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik izredne uprave Vzajemne Dušan Kidrič. Kot je pojasnil, je bila škoda ugotovljena v primeru sklepanja poslov in naročanja storitev z dvema pravnima oseba ter zaradi škodljivih pogodb, sklenjenih z bivšim članom uprave. Hkrati v Vzajemni še vedno potekajo revizijski postopki v zvezi z nekaterimi drugimi posli.

Zoper upravo Jakliča odškodnina v višini 70.000 evrov, zoper upravo Averja pa 184.000 evrov

Od skupnega odškodninskega zneska znaša solidarna odgovornost vseh štirih članov obeh prejšnjih uprav 976.074,48 evra, je povedala odvetnica Nina Zidar Klemenčič. Zoper upravo, v kateri je bil poleg Jakliča še član uprave Franc Henigman, Vzajemna uveljavlja škodo v višini 70.733,87 evra, zoper upravo, v kateri je bil poleg Averja še član uprave Peter Pustatičnik, pa v višini 184.292,41 evra.

Za tožbe se je uprava odločila na podlagi revizije poslovanja

Uprava je odločitev o vložitvi odškodninske tožbe sprejela na podlagi končanih revizij in revizijskih poročil ter na podlagi pravne revizije ravnanj, ki so jih revizorji ocenili kot ravnanja v nasprotju z načeli dobrega in vestnega poslovodenja. Ob tem je Kidrič zatrdil, da bo izredna uprava Vzajemne vse do konca mandata izvajala postopke, da se odkrijejo nepravilnosti poslovanja, ki so družbi povzročile škodo.

Dokler zadeva ne bo vročena toženim strankam, je uprava ne bo več komentirala, je opozorila odvetnica.

Agencija za zavarovalni nadzor je razrešitev Jakličeve uprave zahtevala junija 2007. Kot razlog je navedla, da Vzajemna ni pravočasno obvestila nekdanjih zavarovancev o spremembah statuta zavarovalnice o zaprtju osebnih računov. Averjeva uprava je mandat nastopila septembra 2007, Pustatičnika so nadzorniki odpoklicali maja lani, potem ko naj bi na aprilski skupščini skušal doseči Averjevo zamenjavo, Averjeva razrešitev pa je sledila oktobra. Agencija je namreč predvsem zaradi pomanjkljivosti pri delovanju nadzornega sveta Vzajemne napovedala možnost imenovanja izredne uprave.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igog
27. 05. 2010 21.28
vzajemna lahko vzame robec in se obriše za denarjem, rezen če bo šla na evropska sodišča ker pri nas sodstvo ne deluje, razen sodnikov za cestne prekrške ki polnijo blagajno!
delavc1
27. 05. 2010 20.31
ne verjamem dokler jih ne vidim v lisicah na sodišču za Bavčarja so rekkli isto pa evo ga
am_staff
27. 05. 2010 19.10
Ubošca, kako bi lahko delala, kaj narobe. Motite se. Ta dva nedotakljiva v zapor in materialno odgovornost izterjati takoj, ne pa ju delati za žrtvi. Vse kar delata, delata zavestno, zato ju tudi tako kaznovati.
petdan
27. 05. 2010 17.03
To je ja drobiž, v primerjavi z tem, koliko sta ta dva super managerja zmetala skozi okno težko zasluženega denarja slovenskih delavcev in upokojencev. K tem vašim številkam, boste morali še kakšne ničle zadaj dodati ...
pre_mar@hotmail.com
27. 05. 2010 15.49
Zelo zanimmivo kako pospešeno so to spesnili zdaj, ko je bil predlagan za direktorja bolnišnice v Izoli, kjer so zaposleni vse prej kot žalostni, ker so se končno rešili dosedanjega v.d. Kar sem spremljal je bilo sistematično en kup pogrevanja starih zadev. Na začetku mi sicer ni delal novi predlagani direktor ne mrzlo ne toplo, ampak zdaj me pa vse skupaj prepričuje, da bi bil verjetno ravno ta pravi, da bi naredil red, če se v Beog... pardon v Ljubljani tako zelo upirajo. Pa bi bilo za preverit, kako je lahko en "neznani" ekonomist, ki so ga postavili za 1 leto kot v.d.-ja od bivšega ministra dobil kar stalno službo. Takega tretmaja bi bil vesel kdorkoli iz armade nezaposlenih.
fafajonka
27. 05. 2010 15.11
Pa dejte se nehat tožart, jest se že 20 let, pa ne pridm na vrsto.
Roxy79
27. 05. 2010 14.53
In?? bi mogoče objavili na tem portalu,koliko tožb je bilo USPEŠNIH oz do koliko tožb je prišlo,glede na obračunavanja politikov,menedžerjev,uprav,odvetnikov....med seboj??? da tožarijo en druzga za bajne miljone ,to poslušamo vsak dan leto za letom. Kje pa so epilogi?? rezultati teh tožb?? ODGOVOR : kliknite na modri link,kako se izognete takšnim tožbam.