Slovenija

'Vzajemna: Pretok dobička v druga zavarovanja'

Ljubljana, 08. 04. 2009 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Država dopušča, da se sredstva, zbrana pri izvajanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, porabljajo za druga, tržno bolj zanimiva zavarovanja, meni ZPS.

Zveza potrošnikov je proti spremembam porabe dobička Vzajemne zavarovalnice.
Zveza potrošnikov je proti spremembam porabe dobička Vzajemne zavarovalnice. FOTO: Kanal A

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) poziva skupščino Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, da na današnji seji ne sprejmejo predlaganih sprememb v zvezi s porabo dobička, ustvarjenega iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kot so zapisali na ZPS, iz predlogov skupščine izhaja, da si Vzajemna prizadeva za pretok dobička v druga zavarovanja.

Na seji bodo člani skupščine ponovno odločali o uporabi bilančnega dobička in obravnavali spremembe in dopolnitve statuta Vzajemne, pri čemer si prizadevajo, da bi se omenjeni dobiček pretakal v druga zavarovanja zunaj sistema zdravstvenega zavarovanja, menijo na ZPS.

'Alarmantno stanje v zdravstvu'

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje bi moralo po njihovih navedbah skupaj z obveznim zdravstvenim zavarovanjem predstavljati del socialne varnosti zavarovanih oseb, vendar dogajanja v praksi kažejo drugače. Država namreč dopušča, da se sredstva, zbrana pri izvajanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, porabljajo za druga, tržno bolj zanimiva zavarovanja, ne pa za namen, za katerega se zbirajo, opozarjajo na zvezi potrošnikov.

Ob tem so omenili "alarmantno" stanje v zdravstvu in "nedopustno dolge" čakalne dobe. Denar, zbran z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem, bi se moral po njihovem mnenju porabljati za izboljšanje stanja v zdravstvu.

Zveza potrošnikov ministrstvo za zdravje poziva, da po hitrem postopku pripravi spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Zakon mora po njihovem mnenju zavarovalnicam, ki izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, onemogočiti, da bi se dobiček, zbran iz tega naslova, uporabil za katere koli druge namene kot za namen, za katerega se zbira.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
08. 04. 2009 23.11
NAJ UKINEJO VZAJEMNO,ITAK JE VSE DOBILA NA PLADNJU,IN SEDAJ SAMO IZIGRAVA LJUDI
jezni_jezek
08. 04. 2009 15.15
naj ukinejo Dopolnilno zdravstveno zavarovanje