Slovenija

'Vzeli so nam pošto, trgovino in zdaj še bankomat. Ostale so nam le še gostilne'

Bistrica ob Dravi / Ljubljana, 13. 06. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
313

Krajani Bistrice ob Dravi so razočarani in jezni. Po tem, ko so najprej ostali brez edine trgovine in nato poštne poslovalnice, so jim letos ukinili še bankomat. A so vse prej kot edini – ukinjanje bankomatov in bančnih poslovalnic se v zadnjih letih kar vrsti. Banke odgovarjajo: bankomati zaradi povečanega elektronskega bančništva postajajo nerentabilni.

Brez edinega bankomata v kraju, ki je bil ob nekdanji (zdaj prav tako zaprti) trgovini, so v Bistrici ob Dravi ostali v začetku marca. "Že lani so ukinili poštno poslovalnico in trgovino, zdaj so nam vzeli še bankomat. Ostajajo nam tako le še gostilne," je napol šaljive, večinoma pa le sarkastične besede Bistričanov slišati te dni. Podobno se jezijo tudi na družbenih omrežjih: "Pred 30 in več leti, ko je bilo v Bistrici (ob Dravi – op.p.) desetkrat manj ljudi, smo imeli pošto, trgovino … Zdaj so nam vzeli vse, hoteli so nam vzeti celo knjižnico. /…/ Imamo pa v kraju tri gostilne in še v bližini pet."

Poziv banki k čim prejšnji vrnitvi bankomata

Zato so pripravili in podpisovali tudi peticijo, v kateri so vodstvo Nove KBM pozivali, da znova "skrbno in tehtno razmisli o odločitvi, da ukine in odstrani edini bankomat v kraju". Kot so zapisali, večino 1350 krajanov namreč sestavljajo starejši, ki pa do bližnje Bezene (na tamkajšnjem bencinskem servisu je namreč najbližji bankomat), pogosto težko pridejo. Tudi peš pot ob glavni, prometni cesti je nevarna, javnega prevoza iz še bolj odročnih naselij (na primer Loga) pa ni ali pa so avtobusne linije zelo redke.

Peticijo je – tako preko spleta kot tudi v fizični obliki na več javnih mestih – med 19. marcem in 7. aprilom podpisalo 540 krajanov Bistrice oziroma občanov Ruš. Banki so na tak način namreč skušali dokazati, kako pomemben je bankomat za kraj.

Tudi v Bistrici ob Dravi so ostali brez bankomata.
Tudi v Bistrici ob Dravi so ostali brez bankomata. FOTO: Lokalec.si

Na pomoč pa jim je priskočila tudi ruška občina, ki je marca organizirala skupni sestanek s predstavniki banke. Po besedah županje Urške Repolusk je občina ponudila določene rešitve, tudi delni prevzem stroškov za bankomat. "S predstavniki banke še potekajo pogajanja o delitvi in (so)razmerju stroškov obeh deležnikov za ponovno postavitev bankomata. Vodstvo Občine Ruše si prizadeva, da bi čimprej našli skupne rešitve. Upamo in verjamemo, da do konca poenotimo stališči in dosežemo dogovor," so za 24ur.com dejali na občini. Kot so še dodali, se zavedajo, da je trenutno stanje neprijetno, predvsem za tiste občane, ki niso mobilni, ali starejše, ki jim elektronsko bančno poslovanje ni blizu. "Želimo si, da bodo tudi predstavniki banke prisluhnili tem argumentom in občanom Ruš stopili naproti."

Občina pa se je s pobudo po vzpostavitvi bankomata v kraju obrnila tudi na druge komercialne banke (Sberbank, Abanko in Novo Ljubljansko banko), pobudo za pomoč pri reševanju nastale situacije so podali tudi na Združenje bank Slovenije. Tudi pogajanja s temi bankami še potekajo, so nam še dejali v Uradu županje.

Kaj odgovarjajo na Novi KBM?

Na Novi kreditni banki Maribor medtem pojasnjujejo, da njihove strokovne službe bankomat pred odstranitvijo redno spremljajo in v primeru, da je ta nerentabilen, sprejmejo odločitev o odstranitvi. "Pri tem obvestimo najemodajalca, predvideno odstranitev pa pravočasno komuniciramo z obvestilom ob ali/in na bankomatu," pa odgovarjajo na očitke ruške občine, da uradnega dopisa o umiku bankomata nikoli niso dobili.

"Mreža bankomatov Nove KBM je danes ob partnerstvu s SKB banko precej večja, kot pred leti. Vsi naši komitenti lahko brezplačno koristijo mrežo več kot 350 bankomatov. Žal v medijih ne zasledimo objav o odpiranju novih bančnih točk, temveč predvsem o zapiranju," so kritični na Novi KBM. Dodamo naj, da smo na banko naslovili tudi vprašanja o številu na novo vzpostavljenih bankomatov in bančnih poslovalnic, a nanje niso odgovorili.

Na banki so še dejali, da se zavedajo, da se posameznikom spremembe včasih zdijo nepotrebne in stresne, a vendar te spremembe narekujejo stranke. "Dvigi gotovine na nekaterih bankomatih v Sloveniji že dlje časa upadajo, bankomati pa so nerentabilni. Umik teh bankomatov je logična poslovna odločitev," so zapisali v odgovoru.

"Ob tem naj poudarimo, da se bančništvo spreminja, saj vse bolj narašča uporaba spletne in mobilne banke. V razvoj slednjih banka vlaga sredstva in znanje. Vse pogostejša so tudi plačila na POS terminalih, ki jih večina vse pogosteje koristi," pravijo in dodajajo, da je Nova KBM hkrati najbolj dostopna banka v Sloveniji, komitenti pa lahko koristijo več kot 800 bančnih točk, med drugim lahko bančne storitve opravljajo tudi na 330 poslovalnicah Pošte Slovenije in številnih pogodbenih poštah.

V Bistrici pa na to odgovarjajo, da razumejo poslovno odločitev banke pri obvladovanju stroškov, hkrati pa banko pozivajo in opozarjajo, da ne sme zanemarjati svojih komitentov, ki so doma na vasi in jih tako postavljati v neenakopraven položaj z ostalimi.

A vendarle morda za Bistričane le še ni vse izgubljeno, saj – tako tudi na banki – komunikacija z ruško občino glede morebitne ponovne vzpostavitve bankomata še poteka.

S peticijo jim ga je uspelo obdržati v Vitomarcih

Umik bankomata v Bistrici ob Dravi je sicer vse prej kot osamljen primer. Februarja so poziv za vrnitev bankomata Novi KBM poslali tudi krajani Zgornje Velke, a so bila njihova prizadevanja zaman.

V začetku leta so brez bankomata ostali tudi v Štanjelu. Tudi v komenski občini so se nato obrnili na druge banke, a si za odgovor na to, ali jim je uspelo kaj doreči, niso vzeli časa.

Več uspeha so imeli v Vitomarcih, kjer je Nova KBM prav tako načrtovala umik nerentabilnega, a edinega bankomata v občini. Po pritisku občanov (ti so prav tako podpisovali peticijo) in po dogovoru z Občino Sveti Andraž v Slovenskih goricah je banka spremenila odločitev. Bankomat za zdaj tako ostaja, nadgradili so ga celo z možnostjo plačevanja položnic.

Podatke v celoti posredovale tri banke, prav nobenega odgovora od Intese Sanpaolo, Sparkasse in NLB

Vprašanja o tem, koliko bankomatov in bančnih poslovalnic so od leta 2010 do danes ukinili in koliko na novo vzpostavili smo naslovili tudi na ostale banke. V celoti so nam na odgovore odgovorili le v Abanki, Deželni banki Slovenije in UniCredit banki, pri Novi KBM so medtem odgovorili na le eno vprašanje, prav nobenega odgovora pa nismo prejeli iz bank Intesa Sanpaolo, Sparkasse in NLB.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Abanki so dejali, da izvajajo različne aktivnosti na področju optimizacije poslovanja na vseh področjih svojega delovanja in temu ustrezno prilagajajo njihovo poslovno mrežo ter posledično odpiranje in zapiranje poslovalnic in odstranitev bankomatov, kjer sledijo ukrepom na področju zniževanja stroškov, kjer poslovanje ni prineslo želenih finančnih učinkov. "Bankomatov v teh letih nismo le ukinjali, temveč tudi postavljali in prestavljali. Na prestavljanje bankomatov in zapiranje poslovalnic je vplivala združitev z Banko Celje, skupno število poslovalnic ob združitvi (leta 2015 - op.p) je bilo 66. Predvsem je na zapiranje vplivala koncentracija poslovalnic v določenem kraju, zato v večini primerov ni šlo za zapiranje, ampak za združevanje dveh poslovalnic v kraju. Po letu 2010 smo odprli ali prenovili, poleg Abasveta, tudi poslovalnice Njegoševa, Trnovo, Domžale, Rogatec, Postojna, Tuš Celje. Delno prenovljene so bile še tri poslovalnice: CMH, Vojnik in Žalec. V letošnjem letu pa smo ukinili osem bankomatov," so zapisali.

V Addico Bank niso odgovorili na niti eno od zastavljenih vprašanj. So nam pa sporočili, da si "Addiko banka dosledno prizadeva izvajati svojo poslovno strategijo in izpolnjevati obljubo enostavnega, neposrednega, 'straightforward' bančništva. Sestavni del tega je tudi stalno vrednotenje naše prodajne mreže (poslovalnice, bankomati, digitalni kanali, ...) ter prilagajanje te potrebam strank in strategiji banke. Vse s ciljem, da je naša prodajna mreža čim bolj učinkovita in prinaša strankam konkretne prednosti," je v odgovor zapisala Petra Kalan Lubajnšek, direktorica marketinga in odnosov z javnostmi pri banki.

V Deželni banki Slovenije (DBS) so nam pojasnili, da so razlogi za ukinitve bankomatov dotrajanost strojne opreme in premajhno število izvedenih dvigov. "Pri odločitvah o odprtju oziroma ohranitvi poslovalnic pa je ključno doseganje ciljev oziroma rentabilnost same poslovalnice. Prav tako na te odločitve vpliva tudi vse manjša potreba po fizičnih poslovalnicah zaradi vse bolj priljubljene spletne in mobilne banke," so razložili ter dodali, da v letošnjem letu načrtujejo tudi prenoco bankomatov v smislu posodobitve opreme.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gorenjska banka je v med leti 2010 in 2018 dokončno umaknila en bankomat, in sicer v prostorih Krajevne skupnosti Stara Fužina–Studor v Bohinju, razlog je bil slaba obiskanost. "V drugih primerih so bile to zgolj prestavitve slabo obiskanih bankomatov,  ki očitno zaradi svoje lokacije niso bili ustrezno uporabni za stranke in torej niso služili svojemu namenu. Bankomati so bili locirani na boljše lokacije, pri čemer se skupno število bankomatov Gorenjske banke ni znižalo. Pri prestavitvah bankomatov iz ene na drugo lokacijo upoštevamo izključno kriterij obiskanosti s strani komitentov," pravi Bojan Likar, pri banki pristojen za področje trga. Gorenjska banka je zaradi racionalizacije poslovanja zaprla poslovalnice v Gorenji vasi, Kamniku in v Kranju, obenem pa odprla dve novi bančno-svetovalni mesti, in sicer v Kopru in Maribor. Omenjene poslovalnice je banka ukinila "na osnovi temeljite analize v sklopu racionalizacije poslovanja". "V letošnjem letu bomo odprli tudi novo svetovalno mesto v Novem mestu ter sodoben bančni center v Ljubljani," napovedujejo. "Gorenjska banka v letošnjem letu širi svojo prisotnost po vseh večjih slovenskih središčih, obenem pa poteka tudi projekt intenzivne obnove naših poslovalnic. Poudariti velja, da so v Gorenjski banki v teku zahtevni projekti in vlaganja v digitalizacijo večine bančnih storitev, banka pa je preko elektronskega bančništva na voljo komitentom praktično v vsakem trenutku," še dodajajo.

Krajani Bistrice ob Dravi so v peticiji vodstvu Nove KBM sicer predlagali še nadgraditev bankomata z možnostjo plačevanja položnic.
Krajani Bistrice ob Dravi so v peticiji vodstvu Nove KBM sicer predlagali še nadgraditev bankomata z možnostjo plačevanja položnic. FOTO: Lokalec.si

Iz Sberbank so sporočili, da v času od leta 2010 niso ukinili nobenega bankomata, so pa k mreži bankomatov dodali enega  - in sicer ob odprtju nove enote v Šentjerneju v letu 2011.

V banki SKB pravijo, da so v obdobju od leta 2010 do 2019 umaknili 29 bankomatov, vendar pa so v letu 2018 skupaj z Novo KBM vzpostavili skupno mrežo bankomatov, tako da se je število bankomatov, ki jih lahko brezplačno koristijo stranke obeh bank povečalo na 264 bankomatov. "Zaradi združitve mreže bankomatov sta lahko obe banki umaknile nekaj redundantnih lokacij, kljub temu pa povečali doseg bankomatske mreže in posledično povečali zadovoljstvo strank," pravi direktorica SKB Lara Berlec. "Razlogi za spremembe v mreži poslovalnic in bankomatov so povezani s spremenjenim načinom obnašanja naših strank (upad uporabe gotovine, naraščajoča uporaba kartičnih produktov ter digitalnih kanalov, nižanje števila obiskov v poslovalnicah, in podobno), njihovimi drugačnimi potrebami kot tudi z zasledovanjem optimalnega, dolgoročno vzdržnega načina poslovanja ter navsezadnje prilagajanju konkurenci," razlaga. V letošnjem letu postavitve novih bankomatov ne načrtujejo, saj da so s skupno mrežo bankomatov NKBM že naredili korak v njeno širjenje, trenutno pa ocenjujejo interes še drugih bank na trgu, da vstopijo v partnerstvo, s čimer bi se doseg bankomatov za njihove stranke še dodatno povečeval.

V UniCredit banki pa pravijo, da so leta 2010 imeli 33 bankomatov, nakar so skupaj z novimi poslovalnicami postavili multifunkcijske bankomate, s čimer so mrežo razširili na 40 bankomatov. "Multifunkcijski bankomati poleg dviga omogočajo še polog gotovine in plačilo položnic, s čimer strankam olajšamo poslovanje, saj lahko najpogostejše bančne storitve opravljajo tudi zunaj poslovalnice," pa je v odgovoru zapisala Marta Štefanič, ki pri UniCredit Banki Slovenije skrbi za odnose z javnostmi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pepe Bolcev
13. 06. 2019 21.24
Pepe Bolcev
13. 06. 2019 21.24
Ja potem naj si pa se bankomat placajo
mpk2
13. 06. 2019 21.21
+0
hebes bankomat, glavno da so gostilne!
SDS_je_poden
13. 06. 2019 21.12
-1
1350 krajanov bi imelo bankomat? Poznam kraj z 7000+ prebivalci, pa ima samo 2 bankomata, včasih so jih imeli pa 4.
scipio
13. 06. 2019 20.49
+0
Veseli naj bodo, da jim niso pripeljali še en bankomat in zaprli zadnje gostilne. Zdaj bodo hvalabogu manj zapravljali, pa še bolj veseli bodo če bodo v gostilni zvrnili kako kupico več, na zdravje krajanov.
malib2
13. 06. 2019 20.32
+5
Vse za racionalizacijo poslovanja. Ko pa so delili tajkunske kredite, pa niso bili problem milijoni, ki jih sedaj odplačujemo davkoplačevalci
13klu?
13. 06. 2019 20.16
+9
državljani so poravnali dolgove bank v zahvalo so ostali brez bankomata
Neutrino
13. 06. 2019 18.54
+6
Žejni nismo, brez denarja pa
Jure3,33
13. 06. 2019 18.31
+17
Spostovani. Krajani naj odnesejo svoje bancne kartice nazaj in ukinite racune pri nkbm. Ze ko jih bo prineslo prvih 10 nazaj bodo razmisljali drugace.
murinar
13. 06. 2019 18.10
+6
Bo Pahor poštimal ; saj je znan "dobrodelnik "
Blond James
13. 06. 2019 17.59
+2
Al pa nej začnejo pakirat da se isplati
Blond James
13. 06. 2019 17.59
+3
Itak bojo vse spljackal
el capitano
13. 06. 2019 17.58
-6
Komunisti so krivi,ljudje bodo sicer imali denar ,ampak vseeno umrli od lakote
Michel Franco HD
13. 06. 2019 17.44
-9
Nimajo trgovine nimajo pošte, kaj potrebujejo bankomat?! Aja za v gostilno. Hahaha
Pepe Bolcev
13. 06. 2019 17.43
+4
Ti pa si brihta
RamzesII
13. 06. 2019 17.34
+10
Bankomate umikajo tam kjer je eden, zakaj potem ne v mestih, če so tako nerentabilni, za povrh pa na elektronski banki ne moreš dvigniti denarja, čeprav je še vedno za kaj potreben, denimo avtomati za pijačo ipd. ne delajo brez njega oz. na drugačen način, pa še kak primer bi se našel.
aple2014
13. 06. 2019 17.31
-5
Misko5990
13. 06. 2019 17.27
-1
Naj začnejo prekupčevati z orehi kostanji ali podobno
ZIPPO
13. 06. 2019 21.40
Miško v vedenje:orehi in kostanj v Slo niso plačilno sredstvo.
Nightrider
13. 06. 2019 17.27
+3
Vazno da so birtije ostale :)
ForzaJuve
13. 06. 2019 17.08
-12
vsaka vas pa res ne mora imet bankomata in poste. to je poanta življenja na vasi. ne mora bit vsakem bankomat 20 m proč!