Slovenija

'Vzrok za prelivanje fekalij v potok je mešani kanal, država ne ukrepa'

Bled, 05. 08. 2022 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
27

V Društvu za varstvo okolja Bled so v četrtek opozorili, da naj bi bil masovni turizem na Bledu vzrok, da je fekalna voda preplavila potok Jezernico na Bledu, ki se nato izliva v Savo Bohinjko, zaradi česar naj bi reka in potok neznosno smrdela in se dušila v razraslih algah. Iz občine in komunalnega podjetja WTE Bled, ki je koncesionar in skrbi za blejsko kanalizacijo, so pojasnili, da je kriv 20-kilometrski mešani kanalizacijski sistem, skozi katerega tečejo meteorne, izvirske in fekalne vode. Občina za rešitev problema že 15 let poziva državo, a posluha za zdaj še ni bilo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sanitarni odpadki v potoku jezernica
    02:27
    Iz 24UR: Sanitarni odpadki v potoku jezernica
  • Iz SVETA: Onesnaževanje naših biserov
    03:30
    Iz SVETA: Onesnaževanje naših biserov

 

Predstavniki Društvu za varstvo okolja Bled so včeraj opozorili, da se v potok Jezernica, ki je edini iztok Blejskega jezera, iz cevi razbremenilnika čistilne naprave (v bližini HE Jezernica, 200 metrov pred izlivom Jezernice v Savo Bohinjko) izlivajo večje količine sanitarnih odplak. "Potok povsem spominja na kanalizacijski kanal, voda je motna in rjavih odtenkov, veje grmov, ki obraščajo strugo, pa so povešene ob teži večjih ostankov sanitarnih pripomočkov," so zatrdili, o čemer smo že poročali.

Onesnaženi potok Jezernica na Bledu.
Onesnaženi potok Jezernica na Bledu. FOTO: Društvo za varstvo okolja Bled

Arso: Prišlo je do izlitja s fekalijami pomešane vode

Predstavniki Agencije za okolje (Arso) so nam danes pojasnili, da je njihov predstavnik z Bleda takoj po tem, ko je bil seznanjen s primerom, odšel na lokacijo in tudi sam opazil, da je potok onesnažen. Vzorcev sicer ni odvzel, ker s seboj ni imel opreme, vendar je ocenil, da se je v potok izlila voda pomešana s fekalijami.

Z Arsa so pri tem dodali, da je do izlitja prišlo zaradi vode, obremenjene s fekalijami ob nizkem vodostaju. V naslednjih dneh bodo pregledali poročila obratovalnega monitoringa čistilne naprave Bled in preverili podatke monitoringa Save Bohinjke. A ob tem so izpostavili, da redni monitoring na merilnih mestih ne more dati opisa izrednih dogodkov, ker ga izvajajo po vnaprej določenem urniku. Namenjen je namreč spremljanju kakovosti vseh vodnih teles po celi Sloveniji.

Na Arsu so ob tem spomnili, da se je v Jezernici leta 2018 pojavil podoben problem: "Primarna težava je bila zaznana pri Lancovem, ko se je pojavila gošča odmrlih alg pri zajezitvi. Prvič so povezali kakovost vode z nedelovanjem čistilne naprave. Tudi leta 2018 so bili nizki vodostaji."

Potok Jezernica na Bledu  Potok je spominjal na kanalizacijski kanal, voda je bila motna in rjavih odtenkov,  so opisali v Društvu za varstvo okolja Bled.
Potok Jezernica na Bledu Potok je spominjal na kanalizacijski kanal, voda je bila motna in rjavih odtenkov, so opisali v Društvu za varstvo okolja Bled. FOTO: Društvo za varstvo okolja Bled

Občina in komunalno podjetja Čista dolina – SHW družno: Kriv je mešani kanalizacijski kanal, država ne da zelene luči za rešitev problema

Anže Bizjak, direktor komunalnega podjetja Čista dolina SHW, ki je del skupine WTE in kot koncesionar skrbi za blejsko kanalizacijsko omrežje, nam je pojasnil, da čistilna naprava, ki naj po trditvah nekaterih ne bi mogla predelati vseh fekalij, deluje brezhibno, v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem: "Do onesnaženja iz čistilne naprave nikoli ni prišlo, kar dokazujemo z analizami akreditiranega laboratorija."

Vzrok za prelivanje fekalij je po njegovih besedah 20-kilometrski mešani kanalizacijski kanal, kamor se steka kanalizacija skupaj z meteornimi in izvirskimi vodami. Ta kanalizacijski sistem, ki teče pod državno cesto Bled – Bohinj, je star že nekaj desetletij, a ni nekaj neobičajnega, saj so včasih takšne gradili.

Na Občini Bled, ki je odgovorna za izgradnjo kanalizacijskega sistema, so podrobneje utemeljili, kaj je glavni problem kanala. Kot vsak mešan sistem ima tudi ta razbremenilnik visokih voda. "Težava tega sistema je v tem, da so vanj speljane čiste izvirske vode s konstantnim pretokom v taki količini, da presegajo zmožnost sistema in se zato mešane vode konstantno razbremenjujejo oziroma prelivajo."

"Iz centra Bleda je na omenjeni kanal priključen potok Ušivec s konstantnim pretokom 50 litrov na sekundo," je dodatno pojasnil Bizjak, zakaj je kanal hidravlično preobremenjen in se zato voda Ušivca pomešana s fekalijami nenehno preliva.

Kot so nadalje pojasnili na Občini Bled, je lastnik izvirskih voda Republika Slovenija, zato so njene organe že večkrat seznanili s problematiko in ob tem izrazili željo, da bi čiste izvirske vode odklopili iz mešanega sistema in jih speljali v jezero.

Bizjak je ob tem izpostavil, da pristojne državne službe na omenjeni problem opozarjajo že 15 let. Še vedno ne dovolijo izvira Ušivca odklopiti iz kanalizacijskega sistema, čeprav je na podlagi analiz omenjeni izvir neoporečen in bi ga lahko brez zadržkov speljali v blejsko jezero. S tem bi razbremenili kanal in vse odpadne vode očistili na čistilni napravi brez razbremenjevanja mešanih vod, je poudaril.

Onesnaženi potok Jezernica na Bledu
Onesnaženi potok Jezernica na Bledu FOTO: Društvo za varstvo okolja Bled

Na občini so zatrdili, da je zadnji sestanek s pristojnimi potekal v letošnjem letu pred začetkom turistične sezone: "Vendar je bil tudi takrat odgovor države negativen in dovoljenja za odklop čistih izvirskih voda iz mešanega sistema nismo dobili. Problematiko se da rešiti zelo hitro, potrebno je samo soglasje Republike Slovenije, da svojo izvirsko čisto vodo dovoli odklopiti iz mešanega sistema ter speljati v Blejsko jezero."

Na ministrstvu še brez odgovorov

Vprašanja o spornem kanalu smo poslali tudi na ministrstvo za okolje in prostor, vendar nam odgovorov, zakaj ne realizirajo predloga blejske občine, do objave članka niso mogli pripraviti. Poslali so nam zgolj informacije o ugotovitvah Arsa, ki smo jih že sami pridobili in predstavili na začetku članka.

NIJZ: Uradne prijave o okužbah nismo prejeli, nas je pa poklicala zdravnica

V Društvu za varstvo okolja Bled so že včeraj izpostavili, da je verjetno osnažena reka kriva tudi za prebavne težave, o katerih poročajo domači kopalci in tuji gostje bližnjega hotela. Ti naj bi med časom, preživetim ob reki, staknili okužbo, ki se odraža v črevesnih motnjah. O izbruhu bolezni so obvestili tudi območno enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Od predstavnikov NIJZ smo danes pridobili odgovor. Sporočili so nam, da uradne prijave o pojavu okužb niso prejeli. Jih je pa poklicala zdravnica, ki je bila na taboru, in jih seznanila, da ima nekaj otrok, ki so se kopali v potoku, prebavne težave. "Svetovali smo, naj poskuša pridobiti vzorce blata, kljub temu pa nihče od kopalcev zaradi težav ni obiskal zdravstvenega doma, niti oddal vzorca blata," so pojasnili.

Ob tem so poudarili, da kopanje v površinskih vodah priporočajo le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode, to je na naravnih kopališčih in kopalnih območjih, ki so vključena v državni monitoring.

Evtanazirane ribe iz ribogojnice Radovljica
Evtanazirane ribe iz ribogojnice Radovljica FOTO:

Ali sta nedavna zastrupitev in pogin rib v ribogojnici Radovljica povezani z onesnaženo Jezernico?

Kot smo poročali že včeraj, v Društvu za varstvo okolja Bled menijo, da onesnaženi potok Jezernica vpliva tudi na Savo Bohinjko, saj se v njo izliva. "Po reki se tako razraščajo alge in širi se smrad," so opisali v društvu. Pred dvema tednoma je v ribogojnici Ribiške družine Radovljica na sotočju Save na Lancovem prišlo do zastrupitve vseh 25.000 rib, ki jih je bilo zato treba evtanazirati, so izpostavili.

Gospodar Ribiške družine Radovljica Matej Šparovec nam je pojasnil, da so večje količine rib – tudi po 100 na dan – poginjale že 14 dni pred 24. julijem, ko so jih morali nato evtanazirati po odredbi veterinarke. Kot je zatrdil, je v ribogojnici neznosno smrdelo po fekalijah, zadnje dni pa vonja ni več zaznati.

Spremljanje zdravstvenega stanja ter zdravljenje rib je veterinarska dejavnost, ki jo sicer izvaja Nacionalni veterinarski inštitut Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani. Ribe v radovljiški ribogojnici je klinično pregledala veterinarka Diana Žele Vengušt in ugotovila, da so v zelo slabem stanju. Izmerila je tudi temperaturo vode, ki je bila izredno visoka – 18,5 stopinje Celzija, čez dan pa je predvidoma narasla čez 20 stopinj Celzija. "To so zelo visoke temperature za postrvi, za katere je sicer optimalna temperatura od 12 do 13 stopinj Celzija. Ribe so bile močno prizadete, niso več niti jedle. Po telesu in plavutih so imele razjede," je opisala, kaj je videla na terenu. Na podlagi tega je uvidela, da bi bil "vsak nadaljnji dan za živali samo trpljenje". Zato je odredila evtanazijo, ki je po njenih besedah najbolj human način za prekinitve tako hudih muk živali.

Visoke temperature so vplivale na slabo stanje rib, ali so za njihovo zastrupitev krive fekalije, pa Žele Venguštova ni mogla potrditi, saj je njena naloga klinični pregled rib. Je pa izpostavila, da je tudi ona vonjala močan smrad po fekalijah.

Na domneve o povezanosti onesnaženja Jezernice z ribogojnico je reagirala tudi Občina Bled. Poudarili so, da je od iztoka potoka do ribogojnice v Radovljici 6,5 kilometra. "V tem delu z ribami upravlja Ribiška družina Bled in v tem delu ni bilo niti enega pogina. Sava Bohinjka se ne začne pri blejski čistilni napravi. V dneh, ko so imeli pogin rib, je bila Sava Bohinjka rekordno segreta na tem delu – na merilnem mestu Bodešče – en kilometer pred ribogojnico," so utemeljili.

Območje izliva in pogina rib so si sicer ogledali tudi kranjski kriminalisti, ki so odvzeli vzorce in jih poslali v analizo. Rezultatov še niso sprejeli, so nam sporočili danes.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miha_K
07. 08. 2022 09.17
Jaz bi pa rad prebral IMENA in PRIIMKE ljudi na ARSO in Min. za Okolje in prostor, ki so odločili, da se izvira Ušivec ne odklopi od mešanega kanala in spelje direktno v jezero, kar naj bi zelo enostavno rešilo ekološki problem. Zanimivo bi bilo prebrati tudi njihove argumente. Kot je razbrati, se nekaj skrivajo. Če njihovi argumenti niso dovolj močni in gre za evidentno strokovno napako, jih je treba poklicati na odgovornost. NUJNO bi bilo treba uvesti prakso denarnih in zapornih kazni za slabo delo in škodo, ki jo naredijo državni uradniki.
Nimasmisla
06. 08. 2022 12.39
+2
Isti problemi na obali ni vode na Bledu fekalije in kaj delajo občine en velik NIČ
silvo.uzmah
06. 08. 2022 11.11
+3
Glede na draginjo na Bledu, bi občina lahko sama poskrbela za to težavo.
ODKLOP1
06. 08. 2022 08.20
+2
Dokler ne pride do problemov se samo smejijo in polnijo svojo denarnico. Ko se znajdejo pred problemov ga sploh ne znajo reševati. In se vedno zgovarjajo en na drugega. A ko imajo sprejeme pa vsi na njih in zastonj se nazirajo in pijejo. Takih problemov bomo imeli žal več Na to se je možno pripraviti vedno prej. Kaj bi se zgodilo da nas preseneti vecji potres. Počasi bojo mogli razmišljati v naprej Kaj pa če se lahko zgodi in biti pripravljeni. Vsako stvar se na hitro pozabi
gongash
05. 08. 2022 21.52
+5
Ni kriva država kriva je nesposobna pogoltne občina
Iqos
05. 08. 2022 21.45
+7
Ejga, od vsega denarja, ki ga pokasirate bi pa lahko kaj nardil.
Ejga-Tega
06. 08. 2022 08.49
+5
Tako je. Kar naši občinarji poberejo od samo parkirnin in vstopnic na grad, bi lahko imeli pozlačeno cest na grad. Kam gre ta denar....nevem
Ejga-Tega
05. 08. 2022 20.15
+4
Če bi imel jaz kaj besede, je v Betinu pred savskim mostom rampa
Ejga-Tega
05. 08. 2022 20.13
+9
Če bi bili tapravi na položajih, sposobni, ne samo za svoj žep, potem bi bil Bled lahko drugi MonteCarlo. In se ne bi čehi ejga vozil pa gužvo delal, ampak ferrariji ipd. Osnova je pa urejena infrastruktura. Ne more en tako majhen kraj dnevno prenesti take mase vozil in turistov. Enostavno ne gre
Ejga-Tega
05. 08. 2022 20.09
+12
Dobrodošli na Bled. Pridite delat še večjo gužvo v našo greznico. Doma se že nekaj časa resno pogovarjamo da se izselimo od tukaj. Pa so moji otroci rojeni tu, jaz, moji vsi starši in stari starši...ampak, hvala lepa za tak Bled. Potem se pa čudijo, zakaj se toliko domačino odseli, ja saj ni čudno! Vse gre v 3pm
Jada82
05. 08. 2022 21.28
+4
Joj ja, se strinjam, res zelo žalostno, a resnično 😒
desirous
05. 08. 2022 19.59
+3
15. let se ni nič premaknilo. Ko pa se pojavi kakšna možnost spreminjanja namembnosti zemljišč in zaslužka, vse zrihtajo v pol leta.
SAKOSAKO
05. 08. 2022 19.51
+9
15let??? To bi lahko občina prikrila, če bi dala samo denar od parkirnin, ki jih je dobila v teh 15 letih. Pa mogoče še od kakšne kremšnite za 5 eur!!!
Najpametnejši
05. 08. 2022 19.40
+2
Meni bi se fino zdelo, da bi nekdo zabetoniral tale kanalizacijski jašek :) Potem bi hitro našli rešitev.
Brus123
05. 08. 2022 19.05
+6
Pa kaj je s to pokvarjeno in gnilo državo? Zakaj imamo inšpekcijske službe? Zakaj nihče ne odgovarja?
kapetan
05. 08. 2022 19.37
+3
V javni upravi nikoli nihče ne odovarja za nič. Zato smo bananistan ali kot se reče roka roko umije. Zajamčena plača do 18. in če ti kaj ni všeč stavkaš. Javna uprava pač....
meval
05. 08. 2022 19.01
+3
Od turizma ni dovolj denarja na Bledu, se caka drzavo 15 let!? Vsega so krivi pa turisti? Turizem na Bledu je pac dejstvo, s katerim pa se Blejci tezko soocajo. No mogoce tujci se, domaci gosti pa....Se spomnimo.
slovenc59
05. 08. 2022 18.55
+15
Ja, res, država je kriva da si ne znate dreka pro vspelat ! Ne se norca delat iz ljudi....... A takso vam tud država pobere, al kaj ! Nehajte se sramotit tam na Bledu !!
MladInPerspektiven
05. 08. 2022 18.58
+10
točno tako denar bi pobirali a za vse ostalo pa naj država poskrbi ... eeeeee ne bo šlo so KRAJI KJER imajo večje probleme pa nihče ne pomaga
MESE?AR
05. 08. 2022 18.52
+6
To je pa res po butalsko, da potok teče v kanal !!??
Destra
05. 08. 2022 18.51
+6
Ko preberem, da DRŽAVA NE UKREPA, mi gredo,lasje pokonci. Ja samo še naj nekdo napiše, da je JAJO kriv . Lokalna oblast in komunala so odgovorni, ne pa država.
User1321823
05. 08. 2022 18.42
+9
torej komunalam plačujemo zato da odplake spuščajo v reke......??? ja bravo....
Abrnk
05. 08. 2022 18.41
+14
Bled,razen narave,nima nič za pokazat in je sramota.
SREBRNIBREG.
05. 08. 2022 18.35
+16
Zaslužke in takse od turistov ter parkirnine v občinsko malho, infrastrukturo za delovanje turizma pa naj gradi država.