Slovenija

'Vztrajamo, ker je to možno in realno'

Vipava, 23. 12. 2008 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gradnja hitre ceste preko Rebernic se še kar vleče, tamkajšnji prebivalci in župani pa izgubljajo potrpljenje. Če do konca junija cesta ne bo dokončana, bomo protestno zaprli regionalno cesto, obljubljajo.

Severnoprimorski župani vztrajajo pri dokončanju hitre ceste prek Rebrnic še pred koncem junija 2009. V nasprotnem primeru lokalne skupnosti grozijo s protestno zaporo regionalne ceste, je po današnji seji sveta regije severne Primorske v Vipavi povedal dosedanji predsednik sveta Marjan Poljšak. "Župani vztrajamo, da je hitra cesta med Razdrtim in Vipavo zgrajena do konca junija ter istočasno urejena zaščita pred burjo. Na tem vztrajamo, ker menimo, da je to možno in realno," je poudaril Poljšak, sicer ajdovski župan. Danes je zadnjič predsedoval svetu regije, ki ga sestavlja 13 severnoprimorskih županov, saj je vodenje prevzel prvi mož briške občine Franc Mužič.

Severnoprimorski župani opozarjajo, da je na relaciji Razdrto–Ajdovščina nujno potrebna zaščita pred burjo.
Severnoprimorski župani opozarjajo, da je na relaciji Razdrto–Ajdovščina nujno potrebna zaščita pred burjo. FOTO: POP TV

Kot je še povedal, z odgovorom ministrstva za promet, češ da dokončanje hitre ceste prek Rebernic ni v pristojnosti ministrstva, saj ne more vplivati na zaplete z javnimi naročili, niso zadovoljni. Prav tako se svet regije ne strinja s pojasnilom ministrstva, da zaščite pred burjo na celotni trasi med Razdrtim in Ajdovščino ni mogoče zagotoviti do odprtja ceste za promet.

"Gre za izgovarjanje in odlašanje. Zaščita je nujna do oktobra oziroma novembra, ko se začne močnejša burja," je poudaril Poljšak. Na prometnem ministrstvu sicer pojasnjujejo, da bo ob hitri cesti sprva urejena zaščita pred burjo, ki je bila predvidena v projektni dokumentaciji, na celotni trasi pa je ne morejo postaviti brez ustreznih študij. "Od nove vlade in prometnega ministra pričakujemo, da bodo upoštevali naše pripombe," je dodal Poljšak.

Bo cesta dokončana do konca junija?
Bo cesta dokončana do konca junija? FOTO:

Po njegovih besedah se v svetu regije strinjajo, da se omejitev hitrosti na hitri cesti med Razdrtim in Vrtojbo poenoti na 110 kilometrov na uro, kar pa je v domeni Družbe za avtoceste v RS (Dars).

Kot je znano, se je odprtje hitre ceste prek Rebrnic že večkrat premaknilo v prihodnost zaradi stalnih pritožb v okviru javnega razpisa za elektro in stojno opremo zadnjih dveh predorov in dveh pokritih vkopov na trasi ceste. Potem ko se italijanska družba Vidoni ni vnovič pritožila, naj bi Dars z družbo SCT kot najugodnejšim ponudnikom pogodbo predvidoma podpisal v tem tednu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
24. 12. 2008 00.04
JOOOOOJ PRVOBOREC KAJ SE BLIŽA KONEC SVETA
kat77
23. 12. 2008 18.53
za 110 km/h konstrukcija ceste že ustreza, problem je edino v tem, da je v zakonu napisano, da mora biti to označeno s prometno signalizacijo. Torej je potrebno postaviti 10 prometnih znakov na vse uvoze na hitro cesto in je problem rešen.
Prvo Borec
23. 12. 2008 16.33
Nikoli ne bomo dokoncali AC,ker je prevec lopovov pri koritu,ki jih mi placujemo.
robin_hood
23. 12. 2008 15.27
KATASTROFA ... ta cesta se gradi že več kot 10 let. Kolikor denarja (tudi pokradenega) je bilo vloženega že v ta projekt bi lahko imeli že zlato tlakovano avtocesto. Je pa res, da so si \'ljubljančani\' katerim tudi mi dajemo davkoplačevalski denar zgradili najprej avtocesto do morja, vse ostalo (primorci, prekmurci,...) pa je***e se.