Slovenija

Thaler moral na zagovor k Pahorju

Ljubljana/Bruselj, 21. 03. 2011 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Primož Jambrek/Špela Zupan/D.L./K.Š./STA
Komentarji
1254

Zoran Thaler je po podkupovalni aferi odstopil z mesta evropskega poslanca, kar naj bi mu svetoval predsednik njegove SD Borut Pahor. K njemu je moral na zagovor, še prej pa so ga podrobno izprašali na protikorupcijski komisiji.

Britanski tednik Sunday Times je v nedeljo poročal, da so njihovi novinarji pred časom pod krinko lobistov več evropskim poslancem ponudili 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila s področja bančništva. Evropski poslanci Ernst Strasser iz Avstrije, Zoran Thaler iz Slovenije in Adrian Severin iz Romunije naj bi to ponudbo sprejeli.

Vsi trije očitke zavračajo, vseeno pa sta Strasser in Thaler že odstopila. Severin pravi, da ne bo sledil njunemu zgledu, ker da ni storil nič nezakonitega ali kar bi bilo v nasprotju z običajnim ravnanjem.

Nekdanji slovenski zunanji minister in evropski poslanec SD Zoran Thaler je odstopil zaradi domnevne podkupljivosti. Na novinarski konferenci je zatrdil, da ni storil nič nezakonitega, saj ni sprejel podkupnine in ni izstavil računa. Po njegovih informacijah sta druga dva evropska poslanca izstavila račun.

Kot je dejal, je odstopil, da bi preiskava potekala nemoteno in brez zunanjih vplivov. Poudaril je, da ni storil kaznivega dejanja, se je pa vprašal, kje so meje novinarstva. Opozoril je, da so novinarji delovali nezakonito, ko so prikrito snemali.

Poskusa podkupovanja ni prijavil, ker je želel sam raziskati, zakaj ga želijo diskreditirati, je dejal. Zjutraj se je oglasil na protikorupcijski komisiji, kjer je pojasnil svojo plat zgodbe. Na vprašanja novinarjev ni odgovarjal. 

Kako so se na to odzvali Thalerjevi poslanski kolegi, preberite tukaj.

Zadeva v tožilskih rokah, zaslišanje na protikorupcijski komisiji

Zoran Thaler
Zoran Thaler FOTO: Damjan Žibert
Zorana Thalerja so zjutraj zaslišali na protikorupcijski komisiji. Po pogovoru so zaključili, da je utemeljen sum kaznivega dejanja. Zadevo so predali slovenskemu tožilstvu in pristojnim organom v tujini.

Preiskavo so začeli v posebni skupini tožilcev. Po njihovih pojasnilih je kaznivo dejanje že, če uradna oseba samo sprejme obljubo podkupnine, tudi če jo sprejme uradna oseba v tujini. Če bo zadeva prišla na sodišče, mu bodo sodili v Sloveniji, kjer ima stalno prebivališče.

S Thalerjem so na protikorupcijski komisiji zjutraj opravili daljši uraden razgovor. ''Razgovor se je začel ob 8. uri v prostorih komisije in se je zaključil pred kratkim,'' so sporočili. ''Na podlagi dosedanjih ugotovitev je po oceni komisije podan sum storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja s področja korupcije in nezakonitega posredovanja.''

Poudarili so, da tudi za slovenske evropske poslance velja Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije in določbe Kazenskega zakonika, preiskava kot morebitno sojenje bosta na slovenskih tleh. Obenem so vzpostavili stik z nacionalnim preiskovalnim uradom in vrhovnim državnim tožilstvom, ki jima bodo posredovali doslej zbrane podatke. Prav tako bodo stopili v stik s pristojnimi evropskimi institucijami.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič je dejal, da so vsi parlamenti izpostavljeni tveganjem za nezakonito lobiranje. Kot je dejal, so v štirih mesecih, odkar velja novi zakon o integriteti, na komisiji prejeli le dve prijavi zakonitega ali nezakonitega lobiranja.

Tudi v Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so potrdili, da primer preiskujejo.

Preberite tudi: Ali obstajajo pravila lobiranja? Seveda. In ta pravila so zelo jasna. Thaler bi moral novinarje prijaviti takoj, ko je prišlo do ponudbe, tudi če so bili novinarji registrirani kot lobisti.

S protikorupcijske komisije na zagovor k Pahorju

Po zagovoru na protikorupcijsiki komisiji je moral Thaler priti na pogovor k predsedniku vlade in vladajoče stranke Borutu Pahorju. Prav Pahor mu je po podatkih novinarjev 24UR svetoval, naj nemudoma odstopi, kar je Thaler kasneje tudi storil. Popoldne se je na hitro sestal tudi vrh vladajoče SD; del stranke naj bi verjel, da je Thaler nedolžen, čakajo pa na izsledke preiskave.

Thaler naj bi želel zadevo preiskati sam

Thaler trdi, da zadeve ni prijavil policiji, ker je želel sam preiskati, kdo stoji za tem. Vendar je hkrati z opustitvijo ovadbe verjetno tudi storil kaznivo dejanje. Matej Perpar iz odvetniške pisarne Avbreht, Zajc & partnerji je pojasnil, da si lahko odgovoren za kaznivo dejanje opustitve ovadbe, da se pripravlja kaznivo dejanje, če veš, da se pripravlja kaznivo dejanje, za katero je predpisana več kot triletna zaporna kazen, in ga ne naznaniš, ko bi se ga še dalo preprečiti. Za opustitev ovadbe je po Kazenskem zakoniku zagrožena do triletna zaporna kazen.

Thaler naj bi pristal na podkupnino, vendar naj je dejansko ne bi prejel. ''Če je šlo za sprejem obljube koristi, ki naj bi bila ponujena, potem gre lahko že za kaznivo dejanje. Pri sankcioniranju pa je pomembno, zakaj do prejema podkupnine ni prišlo,'' je pojasnil Perpar. Na vprašanje, kaj storiti, če želiš sam preiskati zadevo, je odgovoril, da tako pač tvegaš očitke, da si opustil ovadbo, kar pa je stvar dokaznega postopka. Kaznivo dejanje je tudi ponujanje podkupnine, za katerega je zagrožena do petletna zaporna kazen in globa.

Evropski parlament ne more sprejeti tako resne domnevne kršitve, kot jo navaja časnik, in bo storil vse potrebno, da zagotovi hitro in pošteno obravnavo te zadeve. Podpredsednica Evropskega parlamenta Diane Wallis

Notranja preiskava v Evropskem parlamentu

Podpredsednica Evropskega parlamenta Diane Wallis pravi, da so navedbe Sunday Timesa resne in da jih tudi resno jemljejo, zato so že začeli preiskavo o domnevnem podkupovanju evropskih poslancev. Časnik je v Evropski parlament poslal gradivo za raziskavo, na podlagi katere je bil narejen članek. Po njenih navedbah se bodo hitro odzvali in izvedli vse potrebne korake.

V videu poglejte, kako je skrita kamera Sunday Timesa ujela Zorana Thalerja: 

Namesto Thalerja bo evropska poslanka Mojca Kleva

Vsakdo lahko naznani kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, vsi državni organi in organizacije z javnimi pooblastili pa so dolžni naznaniti uradno pregonljiva kazniva dejanja, če so o njih obveščeni ali kako drugače izvedo zanje.

Kot je povedal podpredsednik SD Miran Potrč, so v stranki predlagali, da bi mesto Zorana Thalerja po odstopu zasedla Mojca Kleva, ki je že delala v evropskem parlamentu. Kleva upa, da bo Thaler uspel pojasniti dogajanje v zvezi z domnevnim prejemanjem podkupnin. "Sedaj pada slaba luč na vse evropske poslance, to pa ni pošteno," je prepričana. Sicer pa je po njenem vse skupaj izjema, ki se "ne dogaja vsak dan".

Formalno bi Thalerja lahko nasledil državni sekretar kabineta premierja Andrej Horvat, vendar ga je Pahor prosil, naj to funkcijo opravlja naprej. Tudi Horvat se je s tem predlogom strinjal. Državna volilna komisija mora sedaj pridobiti izjavo Horvata, prav tako jo mora podati Kleva. Toda Potrč ocenjuje, da bi vse to lahko uredili v dveh tednih.

Novinarji Sunday Timesa so poslancem ponujali 100.000 evrov podkupnine

Časnik Sunday Times je namreč objavil članek, v katerem so preverjali govorice o podkupovanju v Evropskem parlamentu. Novinarji časnika so se predstavljali kot lobisti ter nekaterim evropskim poslancem ponujali 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila. Šlo naj bi za zakonodajo s področja bančništva.

Poslanec v EP iz Avstrije Ernst Strasser
Poslanec v EP iz Avstrije Ernst Strasser FOTO: Reuters

Poleg Thalerja naj bi po navedbah Sunday Timesa ponudbo sprejela še avstrijski poslanec Ernst Strasser in poslanec iz Romunije Adrian Severin. Strasser je zaradi pritiskov javnosti že odstopil, čeprav tudi on zanika krivdo za prejemanje podkupnine. Tudi Strasser trdi, da je že od vsega začetka vedel, da ne gre za resnično ponudbo, a je hotel ugotoviti, kako se bo zadeva odvila, preden bi se obrnil na policijo.

Strasserju zaradi podkupovanja grozi v Avstriji do deset let zapora

Če bodo Strasserju odvzeli imuniteto, bo avstrijsko državno tožilstvo, ki je pristojno za korupcijo, preučilo, ali gre v njegovem primeru za dejanje podkupovanja po 304. členu avstrijskega kazenskega zakonika, je povedal tiskovni predstavnik tožilstva Martin Ulrich. Za podkupovanje je po avstrijski zakonodaji načeloma predvideno do tri leta zapora. V primeru, da je osumljenec storil kaznivo dejanje in s tem pridobil korist v vrednosti več kot 50.000 evrov, pa mu grozi do deset let zapora.

Romunsko protikorupcijsko tožilstvo pa je uvedlo preiskavo proti Severinu, ki se edini od osumljene trojice oklepa položaja. Kot je sporočila predstavnica tožilstva Livia Saplacan, je pripravljen sodelovati s preiskovalci, "pod pogojem, da so pristojni za odprtje takšne preiskave".

Primer podkupljivih poslancev pa je spet odprl debate o delovanju številnih (pravih) lobistov. Teh je v evropskem parlamentu več tisoč. Preverite, kaj poslancem običajno ponujajo v zameno za 'prilagojene' zakone! 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Primož Škulj 1
24. 03. 2011 21.22
ČE JE RES ČUDEŽNI DEČEK NE BI ŠEL NA FSPN-TAM JE BILA V GLAVNEM 3.LIGA MATURANTOV?
cefidelj
23. 03. 2011 14.37
star slovenski pregovor: isti tiči letijo skupaj
nefretete
23. 03. 2011 10.14
botjabotja 22.03.2011, 17:52 10 Kajetan Objavijo naj še ostale posnetke vsaj 20 drugih poslancev ki niso hoteli sodelovati, da bo stvar temeljila na konkretnem statističnem vz Mogoče pa ne smejo. Ne vem. Mogoče pa so ostali slovenski evropski poslanci ostro zavrnili takšna dejanja in so iz "nepravih" strank.Ne vem, razmišljam pač... Ugibaš. To ni razmišljanje. Podtikanje je boljši izraz.
zajcica10
22. 03. 2011 20.55
PO KAJ NAJ GRE K PAHORJU?????????? ON ITAK ZAGOVARJA SAMO *...ZATO PA SMO TAKO DALEČ KOT SMO... POŠTEN NAROD DELA ZA DROBIŽ, DA SE GOSPODA HRANI... KJE JE DENAR, KI NAJ BI PREJ ODHAJAL NA DOL NA JUG????? ZDAJ GA PA RA * POBIRA.NAROD PA LAČEN.....BREZ SLUŽB...GOSPODA SE PA REDI... SRAMOTA ZA SLOVENIJO IN NJENE DRŽAVLJANE... VEČ KRADEŠ, VEČJA BARABA SI....VEČ VELJAŠ, ČE SI PRI KORITU.....
poslanka sexs
22. 03. 2011 19.27
PA KAJ SE PRICAKUJE OD SLOVENCEV VSAJ TO JE RAVNO BIL CILJ SLOVENIJE IN HRVASKE DA SE ODCEPI OD JUGOSLAVIJE DA UNICITA SVOJ NAROD S KORUPCIJO IN S KRAJO DRUZABNE LASTNINE IN TO JIM JE TUDI USPELO SRAM VAS JE LAHKO DA STE SE DALI ZAPELJAT SAMO POGLEJTE KOLIKO SO STARI POLICAJI DA GREJO V POKOJ IN KOLIKO MORATE VI NAVADNI DRZAVLJANI BITI DA SE DOCAKATE SVOJE POKOJNINE ZA VAS NEBO NIC OSTALO DABODO PREJ VSE POKRADLI
Djoser
22. 03. 2011 18.03
Takoj zapreti do pravnomočnosti sodbe in mu zapleniti vse protipravno pridobljeno imetje, tudi na račun tranzicije.
botjabotja
22. 03. 2011 17.52
Kajetan Objavijo naj še ostale posnetke vsaj 20 drugih poslancev ki niso hoteli sodelovati, da bo stvar temeljila na konkretnem statističnem vz Mogoče pa ne smejo. Ne vem. Mogoče pa so ostali slovenski evropski poslanci ostro zavrnili takšna dejanja in so iz "nepravih" strank.Ne vem, razmišljam pač...
saintjozef
22. 03. 2011 17.42
Kajetan22.03.2011, 11:58-13 -da si dobro napisal in opisal, dokazujejo minusi. Pri nas je pač tako.
Br.1
22. 03. 2011 15.32
Thaler moral na zagovor k Pahorju HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA HAHAHAHAHA HAHAHAHAHA HAHA HAHAHAHAHAHAHA HAHAHAHAHAHA HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA HAHAHAHAHA HAHAHAHAHA HAHA HAHAHAHAHAHAHA HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA HAHAHAHAHA HAHAHAHAHA HAHA HAHAHAHAHAHAHA HAHAHAHAHAHA
Danijel Fric
22. 03. 2011 14.12
Ja še malo pa bosta na Dobu lahko v miru uživala, po res, res zaslužnem delu za domovino.
nefretete
22. 03. 2011 13.35
Kajetan, na tem portalu ne smeš razmišljati! Dobrodošel med nami!
Kajetan
22. 03. 2011 11.58
Vsaka zgodba ima dejansko dve plati in swicer tisto ki pripravlja te scenarije in tisto ki sprejema vlogo v tej igri. S tem nikakor ne zagovarjam našega EU poslanca, kajti naredil je napako ki mu bo ležala na duši skozi celo njegovo politično kariero. Nekako mi ne gre v račun na kateri osnovi delajo poslanci v EU parlametnu po Thalerjevi izjavi so ostali poslanci istavili račun on ga ni. Iz te razlage bi bilo jasno da so vsi poslanci v EU parlamentu pravne osebe in da za svoje opravljeno delo EU, natančneje evropski skupnosti za svoje delo izstavljajo račune, kar dejansko ni res, so zaposleni in prejemajo OD. To je malo za lase povlečeno, kot fizična oseba pa računa ne moreš izstavljati. Novinarji ki so se šli raziskovalno novinarstvo bi morali vedeti da se v tako delikatne in občutljive zadeve ne smejo in ne morejo spuščati sami, brez v naprej pripravljenega scenarija in legalizacije posnetkov na osnovi tožilstva ozr. preiskovalnih organov. In kaj jim je uspelo narediti sedaj: - izmed n mnogo poslancev so izbrali 3 ki so morebiti bili podkupljivi, - roko na srce ne verjamem da so bili samo ti trije, ampak so jih izpostavili, gre za Slovenijo (pač čudna zunanja politika), ki jo je potrebno diskreditirati in postaviti na mesto kot jim določajo velesile, Avstrijo ( trn v peti zaradi melenkost nenagibanja k željam EU), v tem primeru Avstrijci sami čutijo kar velike posledice vstopa v EU, ter ne nazadnje Romunije ki ji nikakor ne morejo oprostiti tistih 600 mio eur ki so jim dali za razvoj, vendar so si od tega razdelili v žepe okoli 480 mio eur, vrnili so jih 60 mio ostalo pa so porabili dejansko za državo. - naslednji primer je kako lahko človeka očrniš, nekaj mu obljubiš on sprejeme samo tvojo obljubo, do predaje ne pride ker prej zaključiš preiskavo in smo tam kje smo - enako je kot da bi prodajal zemljo ki ni tvoja in bi se dogovorjal z morebitnim kupcem 1 mesec on bi ti plačeval vse ti pa na koncu ven vržeš glejte ga sprejel bi poceni zemljo ni pa je še plačal. In kako bo to ocenjeno po našem kazenskem zakoniku: - preiskava ozr. scenarij ni bil pravno podkovan, - vsi posnetki ozr. material je bil pridobljen protipravno, - če se gre novinar raziskovalno novinarstvo mora vedeti da snemanje, slikanje in morebitna odtujitev materiala predstavlja kaznivo dejanje, - žal vas ne more nihče in pod nobenim pogojem snemati slikati ali vam odtujiti dokazov brez odobritve preisovalnih organov, - iz tega zaključka je preiskava protikurupcijske komisije in tožilstva v nasprotju z zakonom, - edini ki bi lahko vložil kazenski pregon Thalaerja in še dveh poslancev so novinarji ki so zadevo preiskovali, vendar pa niso za to imeli dovoljenja. Ker pa je v takšnih primerih oseba ki se je ulovila v to mrežo deskriditirana v celoti pomeni da nikakor ne more uveljavljati svojih pravic. V naši državi in na področju EU deluje pravni sistem kjer tožilstvo postavi tezo, lahko tudi brez dokazov in se mora obtoženec braniti in dokazovati svojo nedložnost, ne pa da bi mu tožilstvo dokazovalo ravno nasprotno. Torej primer je takšen tožilstvo reče da si kriv in brez obrambe si obtožen, moralo pa bi biti da tožilstvo reče da si kriv in ti mora 100 % tudi dokazati - torej v slednjem primeru brez obrambe in brez izgovorjene besede v svoj zagovor se bi zgodila oprostitev. Ne razumite narobe, ne zagovarjam Thalerja ali teh dveh poslancev, naredili so napako, vendar če bi šlo do konca bi vsi ti trije sprejeli ta znesek brez problema, ali pa tudi ne. V takšnih primerih tako ostrih obtožb bi morali iti do konca, imeli so jih v pesti lahko bi se povezali s tožilstvom ki bi dodalo piko na i in bi stvar bila kristalno jasna. Da jih je hotel prijaviti in da denarja ni sprejel in istavil računa, je jasno ko beli dan: - prijaviti jih ni hotel, - denarja mu noben niti ni nameraval dati, - računa pa tako ali tako ne more izstaviti. Objavijo naj še ostale posnetke vsaj 20 drugih poslancev ki niso hoteli sodelovati, da bo stvar temeljila na konkretnem statističnem vz
Tonček Balonček
22. 03. 2011 11.48
najbolčj smešni so komentarji, ki korupcijo politizirajo na način levo - desno! Pa kakšno zvezo ima korupcija s tem?m Thaler je bil kot Viurant, ponosen človek s hrbtenico, ki se ni včlanil v stranko! Tu pa berem, da je v Sloveniji tako, da so člani SD in ostalih levakov podkuplivi, tisti, ki so pa pošteni Slovenci, tega ne počnejo! Kot da nismo ljudje, Evropa, Svet. Kako sploh obstaja korupcija drugje, kjer ni komunistov, Pahorja, kučana, Janše itd.? A so Berluskoni, Tovšakova, Heider, Rode, Sanader itd. komunisti? Ne mešajte jabolk in hrušk, vsi so tam, kjer je denar, verujoči v različne bogove ali pa ne, gre za vero v denar! A sta bila Plut in Trobec tudi komunista, Prijatelj pa domoljub?
LXG
22. 03. 2011 11.45
Hop cifizelj. Nisem vedu ,da ja Thaler James Bond pod krinko.
LaStellaRossa
22. 03. 2011 11.40
Taler ni nič posebnega.....je kloniran član SD. Model za VZOR pa je Pahor. In v VSEH strankah so enaki...VSI SO KLONIRANI in zavezani eni sami IDEOLOGIJI KAPITALIZMU !
SuperX
22. 03. 2011 11.31
Thaler je en navaden * Ima se za tako pametnega in izobraženega, a se ni sposoben na pamet naučiti niti lastnega zagovora pred novinarji. Nima pa niti toliko kulture, da bi odgovarjal na vprašanja novinarjev iz česar sledi, da mu je v bistvu mar samo za lastno rit in kako si jo bo rešil. Pokažite mi enega človeka, ki je bil obtožen nečesa za kar on ve, da to ni res in mora pred kamerami brati z lista svoj zagovor?? Haha, ej.. vsi teli evropski poslanci so samo zato, da naš denar kradejo. Ni čudno, da je kriza pa primankljaj, če so pa taki barabini 20x bolje plačani od poštenega slovenskega delavca, delajo pa itak nič drugega kot celi dan čičajo za 12.000 eur.
Primož Ražman
22. 03. 2011 11.17
zdaj pa govori da jih je hotel prijavit....hahahahaaa....to mu lahko otroci v vrtcu verjamejo......pa sej se vidi v kateri stranki je.....PAHOR, KRESALOVA.....sej Pahor je priznal da ne preživi z 3000e na mesec, sej ga razumem ko pa s Kresalovo povlečeta 10 kosov belega v nos na dan..... srečen tisti k jim nabavla
479344
22. 03. 2011 10.32
Ja ja, tako se to v nasi drzavi dela. Nekateri nimajo za struco kruha nekaterim pa ni dovolj poslanska placa. Yalostno pa je, da mi navadni smrtniki bomo dolyni delati do 65. leta, ker drzava nima denarja. Istocasno pa si tamkajsnji zaposleni polnijo zepe. C C C mislim da bo tudi nam pocasi pocilo, ker tako res ne more iti vec naprej!!!!!
LaStellaRossa
22. 03. 2011 10.28
Samo se je pa poceni prodal....v Sloveniji bi dobil VEČ...pri nas so si preko HILD, ZIDARJEV, BAVČARJEV, ŠROTOV in ostalih produktov VLADAJOČE POLITIKE izplačevali MNOGO & MNOGO večje številke.... In ne samo to, da nihče ne odstopi ali odgovarja....za Milana Kučana so bili to "pravi ljudje na pravem mestu", kot je nekoč izjavil, ki so SVOJO SPOSOBNOST izkoristili v danem času in prostoru... Resnično filozofska razlaga enostavnega in "simplificiranega" pojma KRAJA ! ;-)
Gobezdalo82
22. 03. 2011 10.27
pa milomater,kaki zagovor. Obtožnica, obsodba! To je važno. Če jaz ne plačam kazni, me takoj stlačijo nekam med ritopike.