EU volitve

Weber: V Evropi je treba ustaviti nacionalizem

Bled/Nazarje, 09. 03. 2019 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodilni kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije Manfred Weber je ob robu današnje slovesnosti NSi ob 30. obletnici krščanske demokracije v Sloveniji na Bledu izpostavil, da je v Evropi treba ustaviti nacionalizem. Kar se tiče izključitve Fidesza iz EPP, pa je dejal, da je žogica na strani Budimpešte.

Manfred Weber je dejal, da ljudje v kritiki Evrope včasih pozabijo, kaj je krščanska demokracija v zadnjih desetletjih dosegla za evropske državljane, in sicer da je EU sedaj združena na načelih svobode in miru. "Ponosni smo na današnjo Evropo," je izpostavil in dodal, da je EU v dobri formi, a je potrebna sprememb, pri čemer ima Evropska ljudska stranka (EPP) jasne ideje, kako Evropo reformirati.

Zavzema se za to, da bi v Evropi ustvarili več bolje plačanih služb za izboljšanje kakovosti življenja. Drugo ključno načelo EPP pa je močna in stroga mejna kontrola za preprečitev nezakonitih migracij. "Evropejcem predstavljamo jasno vizijo prihodnosti, med levico in med nacionalisti," je izpostavil Weber in poudaril tudi nekaj konkretnih zavez EPP, med njimi denimo to, da če bo on predsednik Evropske komisije, bo končal pogovore za članstvo Turčije, saj meni, da ta ne more biti članica EU.

Manfred Weber pri NSi
Manfred Weber pri NSi FOTO: NSi

Ob bližajočih se evropskih volitvah je Weber izpostavil, da imajo volivci, ki volijo stranke družine EPP, vpliv v evropskem parlamentu, saj gre za trenutno najmočnejšo skupino. Skrbi pa ga morebitna nizka volilna udeležba in da bi večino na tokratnih volitvah dobili nacionalisti, ki bi zavrnili sodelovanje. "Tako lahko končamo v nacionalistični, egoistični Evropi, zato je ključno, da gredo ljudje na volitve podpret proevropske stranke," je pozval.

Udeležba na prihajajočih volitvah v Evropski parlament, ki bodo v Sloveniji potekale 26. maja 2019, je odvisna od čustvene vključenosti državljanov oziroma od uspeha političnih strank in medijev, da te volitve prikažejo kot pomembne. Kaj mobilizira volivce, da se odpravijo na volitve?

Spomnil je, da ima Evropa dober dokaz, kaj se zgodi v primeru uničenja ali izstopa iz EU, za katerega se zavzemajo radikalne stranke. "Britanski volivci so sledili populističnemu pristopu teh strank in sedaj izkušajo, kaj to pomeni – veliko ekonomsko negotovost v Veliki Britaniji in vsakodnevni politični kaos v Londonu," je navedel in dodal, da so zato temelji EPP, da se držijo evropskega ideala in delajo skupaj: lahko imamo močno nacionalno pozicijo, potem pa pridemo v Evropo in najdemo kompromis.

Weber, ki se danes v Sloveniji mudi tako na obisku NSi kot tudi SDS in SLS, ki sta prav tako članici evropske družine EPP, je odgovarjal tudi na vprašanja o usodi stranke madžarskega premiera Viktorja Orbana Fidesz, ki ji grozi izključitev iz EPP. Kot je izpostavil, so trenutno v dialogu s Fideszom.

Poudaril je, da Fideszov napad na evropske institucije in EU za EPP ni sprejemljiv, saj je ta proevropska stranka, ki ne more sprejeti, da njena članica vodi kampanjo proti EU. Zato več strank v EPP poziva k zamrznitvi članstva ali izključitvi Fidesza iz EPP. "Fideszu smo jasno povedali, kaj morajo narediti, če želijo ostati v naši družini. Potrebujemo namreč dokaz, da spadajo v EPP in da imamo enotne poglede na prihodnost Evrope," je dejal Weber in dodal, da je žogica na strani Budimpešte.

Izpostavil je, da v današnji Evropi bolj kot kdajkoli potrebujemo pogovore in dialog za boljše medsebojno razumevanje. Za to se morata potruditi obe strani, je dejal in napovedal, da bo zato prihodnji teden znova obiskal Madžarsko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Weber na primeru slovenskega podjetja izpostavil prednosti EU

Weber je danes obiskal tudi podjetje Podkrižnik v Nazarjah, kjer je dejal, da "kot Evropejci sanjamo o tem, da je normalno, da Nemčija investira v Slovenijo in obratno". Podjetje, ki je sistemski dobavitelj skupine Bosch, je lani podpisalo pogodbo o prevzemu Bosch Rexrothove proizvodne lokacije blizu Frankfurta.

Weber je ob tem ocenil, da je podjetje eden od primerov realizacije evropskih sanj, ki temeljijo na povezanosti in sodelovanju. "Da smo povezani v Evropi, da sodelujemo, je v korist vseh," je dejal po obisku podjetja v Nazarjah. Predsednik SDS Janez Janša, ki mu je delal družbo v Nazarjah, pa je ocenil, da evropsko okolje Sloveniji omogoča poslovanje na enotnem trgu brez omejitev.

Weber se je najprej udeležil slovesnosti ob 30. obletnici NSi v Festivalni dvorani Bled, nato je bil tudi gost slavnostne akademije v Cankarjevem domu, ki jo ob obletnici pripravlja SDS. Srečal pa se je tudi z vodstvom SLS.

Weber je sicer ponovil izjavo, ki jo je podal že ob robu današnje slovesnosti NSi ob 30. obletnici krščanske demokracije v Sloveniji na Bledu, da se kot vodilni kandidat EPP bori proti nacionalizmu, ki lahko skupaj z levico ogrozi gospodarsko stabilnost Evrope. Zagotovil je, da EPP sledi sredinski poti, na kateri zagovarjajo stabilnost, sodelovanje in skupne ideje.

Glede stranke madžarskega premierja Orbana Fidesz in morebitne izključitve iz EPP je ponovil, da so trenutni v fazi pogovorov in da se sam vidi v vlogi graditelja mostov. "Želimo držati Evropo skupaj," je zagotovil. Janša pa je glede Fidesza ocenil, da je Evropa močna, če je združena. "Usoda velikih je, da so različni," je komentiral spor v EPP, ki je največja politična skupina v Evropskem parlamentu. Izrazil pa je prepričanje, da se lahko najdejo kompromisi. "Če se most ne bi zgradil, bi bilo slabo za vse," je Janša parafraziral Webrovo misel.

Vodja politične skupine EPP Weber se danes v Sloveniji mudi na obisku pri slovenskih članicah te politične družine – NSi, SDS in SLS. Njegov obisk pred evropskimi volitvami je razumeti predvsem kot izraz podpore tem strankam. V EPP je iz Slovenije pet evropskih poslancev, in sicer Romana Tomc, Patricija Šulin in Milan Zver (vsi iz SDS) ter Lojze Peterle (NSi) in Franc Bogovič (SLS).

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
11. 03. 2019 09.02
+2
Kot kaže se 2. SV ni končala 9. maja 1945, Nemci spet delajo štalo po Evropi, jasno v Sloveniji z njimi sodelujejo nasledniki domačih izdajalcev, kot kaže res velja rek, da se zgodovina ponavlja.
Transformerji
10. 03. 2019 13.46
+6
Pa kaj nakladajo politiki? Tega se ne bomo nikoli rešili, dokler ne bomo odpravili preveliko pogoltnost in preveliko lenobo. Sam sem tudi jaz sovražnik do vseh tistih, ki kradejo in lenuharijo tudi v naši državi. Ne glede na narodnost!
Transformerji
10. 03. 2019 13.48
+5
Lopovi in lenuhi pod okriljem pravosodnih sistemov - to je tisto, kar ljudje resnično sovražijo ne glede na narodnost!
HorstWiesel
10. 03. 2019 13.08
+4
Nacionalizem v obliki patriotizma, domoljublja, prvo imeti rad sebe in šele potem druge, ščititi svoj narod in svojo domovino,........ je povsem uredu. Imperialistični, kolonialistični nacionalizem, kjer osvajaš druge dežele in zatiraš narode,... pa seveda ni ok. Torej, druge pustiš pri miru, sebe pa braniš za vsako ceno.
HorstWiesel
10. 03. 2019 13.50
+4
dannyer
10. 03. 2019 12.24
+3
vodilni politiki euja promovirajo globalistični in eu nacionalizem po njihovem so probrem narodi evrope. ne eu je problem. pri nas mediji tak oali tako ne povedo kaj se v resnici dogaja eu je pricej diktatorska kot pa demokratična. še posebaj 11 in 13 člen novega zakona o internetu in AP ki bodo cenzorirali vse. tako da bodo mediji lahko širili laži svoboda nam ogaša. res koga voliti tiste ki nebodo hlabci euja in bodo za svojo domovino.
etul
10. 03. 2019 11.45
+5
Uh tale mojster pa podpira Marakeš in priseljevanje, mal je v nasprotju z stališči nasih pomladcev. Lepo da je prišel.
mackintosh
10. 03. 2019 12.19
+2
če ga je janez sprejel ves da morajo biti tiho
mackintosh
10. 03. 2019 12.21
+2
ker konec koncev je janez nezmotljiv a na njegovo žalost samo za svoje ovčice 😂
Hrenko
10. 03. 2019 11.33
+3
Zdravo domoljubje je ok, če le ne sovražiš drugih narodov. Mislim da je Webber tukaj govoril o sporih med državami in pozival, naj bo EU bolj enotna, ne pa o tem, da je domoljubje slabo.
Thinc25
10. 03. 2019 11.19
+5
O migracijah je povedal, da jih je treba ustaviti v Turčiji, preveriti in ločiti plevel od zdravega in le tiste, ki jih v EU potrebujemo, kot delovno silo spustiti v EU, ostale zavrniti. Povedal je tudi, da so nezakonite migracije NEDOPUSTNE !! To bi morali slišati levičarji, ki se tako srčno zavzemajo za nezakonite migrante.
Hrenko
10. 03. 2019 11.41
+2
Delovne sile ne bo. Niso to pridni ljudje, kot priseljenci iz bivše Juge. Ti delajo za malo plačilo in večino nesejo nazaj "dol", kjer tisto pomeni kar nekaj denarja. Ta novi val priseljencev ne more biti delovna sila, ker so sem prišli samo vleči socialne podpore in privilegije.
mackintosh
10. 03. 2019 10.08
+2
ta pravim je to lahko včeraj na konvenciji povedal. pa še so ga pol moral na večerjo pelat. neprecenljivo. za vse ostalo je tu mc 😂😂😂😂😂😂😂😂😂
vinogradnik33
10. 03. 2019 08.45
+10
Se strinjam z Webrom , zaustaviti je potrebno nacionalizem v Evropi ! Samo najprej morajo prepoznati in ločiti plevel od zdravega ! Nekateri veliko govorijo o patriotizmu in se trkajo po prsih , kakšni patrioti so , v resnici pa delajo vse proti lastnim državam in državljanom v dobrobit sebe in lastne stranke in zato so pripravljeni žrtvovati tudi državo !
flatearth
10. 03. 2019 08.40
+4
Kmalu bo jasno kdo so Sorošove podgane,
Luther
10. 03. 2019 08.05
+4
Še enkrat je Janša pokazal kakšen oportunist v politiki je. Nedavno je bil nacionalist, zdaj pravi nekaj drugega. Nedavno je bil proti vsakemu nasprotnemu mišljenju, zdaj išče kompromise s EU desnico. Brez sramu naprej.
puspan
10. 03. 2019 08.38
+5
Ena sama dobrota, poštenje in iskrenost sevata iz tega obraza. Prav to je tudi vzrok, da ne bo več sestavljal nobene vlade, ker tako dobrega človeka volilci znajo ceniti. Ne bodo dopustili, da bi opravljal težke državniške posle, ker si zasluži počitek do konca svojih dni. Postati tako velik državnik, kot je bil on ni mačji kašelj, obenem pa z njegovim uspešnim podjetništvom ustvariti kapital, za katerega niti sam ne ve, koliko.
vinogradnik33
10. 03. 2019 08.39
+2
Lubeničar pač , od znotraj rdeč , od zunaj pa izbira priložnostne barve !
mackintosh
10. 03. 2019 10.09
+3
ima pa sestrične ki vse urejajo. pravi srečnež 😂😂😂
Hrenko
10. 03. 2019 11.35
-1
Politika pomeni iskati kompromise. Janša je tukaj odličen diplomat, zato ni čudno, da je tako popularen med EU politiki in svetovno elito.
Antropozofija
10. 03. 2019 07.30
+1
Sreča v nesreči je, da imamo v Sloveniji nesposobno desnico( bivši komunisti). Nasprotno bi se lahko zgodil madžarski scenarij
Hrenko
10. 03. 2019 11.36
+1
Spomnimo: če v Jugi nisi imel partijske knjižice, se sploh nisi smel udejstvovati v politiki. Janša je kar hitro ugotovil, da so komunisti zlo in se je obrnil proti njim, eni pa se še dandanes niso in še vedno podpirajo ta totalitarni sistem, sram jih bilo.
elrocco77
10. 03. 2019 07.29
+8
Tole je meni popolnoma mimo. Ne moreš ustaviti nekaj kar sam ustvarjaš... To je tko kot če neka tovarna v reko izpušča ogromne količine odpadkov, potem pa pričakujejo da bodo ribe v reki neoporečne.....
Tomvojo
10. 03. 2019 07.23
+20
Vzrok za vzpon nacionalizma je multikulti shanje in nelegalne migracije, malo zaostajaš za dogodki, gasilske vaje in kaznovanje sovražnega govora ne bodo nič naredile v smeri zajezitve le tega.
kolbek460
09. 03. 2019 22.50
+9
In tri svari so ki ji dela počne religija krščanstvo zelo učinkovito 1 razdvaja ljudi ,2 kontrolira ljudi ,3 ljudi vodi v zmoto ,
Rudolf Strah
10. 03. 2019 07.10
+18
Hrenko
10. 03. 2019 11.37
-1
kolbek460
09. 03. 2019 22.48
+3
Religija prisili inteligentne ljudi da govorijo neumnosti ,
Hrenko
10. 03. 2019 11.38
-1
Neumni ljudje prisilijo sami sebe, da govorijo to, kar bi itak govorili. Religija uči o 10 zapovedih in te zapovede razširi, kdor jih pa ne spoštuje pa jih tepe vest.
kolbek460
09. 03. 2019 22.39
+3
Cankar ,,za hlapce rojeni za hlapce vzgoje ,upognjen hrbet biča vajen ,Kristjani nikoli niso skrivali da hlapčujejo svojim nečimrnosti ,in vera ki uči podrimo tuje kipe ,pobijmo drugče verujoče ,obesimo nevernike ,in pridiga o odvisnosti ,in duh krščanstva je tako naklonjen tiraniji in da ima od tega korist režim ,
Hrenko
10. 03. 2019 11.39
+1
Hlapci so ODLIČNO prikazani na volitvah vsaka 4 leta, ko Slovenci nasedemo vsaki novi stranki, ki se jo zelo očitno promovira, super primer sta instant stranki SMC in LMŠ. Res smo hlapci, da se pustimo tako pretentati.
MrKrmar
09. 03. 2019 22.38
+23
Nacionalizem bo zmagal, drugače ne gre. Evropo vrniti Evropejcem, ne pa tujim bandam dovoliti zasedbe.
kolbek460
09. 03. 2019 22.44
+1
Evropo Evropejcem Ameriko pa indijancem ,,kosovo pa srbom ,prekmurje madžarom ,Štajersko pa Štajercem ,
son?ece5
09. 03. 2019 22.20
+20
Biti Slovenec postaja sramota, nacionalizem prve vrste, politično nekorektno, do uvoženih socialnih podpirancev! Slovenski penzijonist ti pa čimprej crkni, državi si zgolj breme !!!!!!! Ne, ne ne boste nas male Slovence, nacionalisti pač! Zdaj gre za naše preživetje, samo milijon nas je, milijon umirajočih....
štrekeljc
09. 03. 2019 22.09
+14
Spet imajo eni polna usta domoljubja - ampak samo usta! Domoljubje se ne izkazuje s tem, da v Planici mahaš s slovensko zastavo in ob zvokih Golice od domačega šnopsa pijan bruhaš žgance in kislo zelje ampak s tem, da svoji ljubljeni domovini plačuješ davke, kot se spodobi! Ampak tako daleč vaše domoljubje ne seže, kajne?
son?ece5
09. 03. 2019 22.21
+8
Pa ti si nor, davka ne plačujejo mafijci slovenskega podzemlja s področja balkana. Slovencem pa v ponos liter, kranjska in zelje, pa še zabela povrh, Fuj te bodi!
štrekeljc
10. 03. 2019 18.58
+1
Kranjska = kebab, klavniški odpadki. In to ti je v ponos? Fuj te bodi!