Slovenija

'Če se prvih nekaj voznikov ne razvrsti pravilno, nastane zmeda'

Ljubljana, 11. 08. 2021 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nov razpon kazni, od 40 do 400 evrov in pet kazenskih točk, velja tudi na avtocestah, kjer pa reševalci in gasilci opozarjajo na še eno težavo, ki je nova prometna zakonodaja ne ureja. To je vzpostavljanje reševalnega pasu ob prometni nesreči. Kdo se v glavnem ne razvrsti pravilno, bi lahko našli kak skupni imenovalec, so to Slovenci ali predvsem tujci? Povprašali smo Anžeta Albrehta z zavoda Reševalni pas.

Pobuda za reševalni pas je nastala, ker se reševalci z avtom niso mogli prebiti do ponesrečenca. "Na terenu smo doživeli že vse in še več. Od sledenja reševalnemu vozilu do zaparkiranega reševalnega vozila in seveda intervencijskih poti. Le prejšnji teden smo lahko videli, kako so domžalski gasilci morali teči na kraj nesreče," je naštel Anže Albreht z zavoda Reševalni pas.

Pa so tisti, ki se ne razvrstijo pravilno predvsem Slovenci ali tujci? "Ni skupnega imenovalca," na vprašanje odgovarja Albreht, ki pravi, da reševalni pas včasih uničijo Slovenci, spet drugič pa tujci. "Najslabše je, če se prvih 50 voznikov pravočasno ne razvrsti pravilno, saj nato za njimi nastane zmeda," pravi.

Ustvarjanje reševalnega pasu pa ni pomembno le za avtoceste, temveč življenja rešuje tudi v središču mest, kjer ob nesreči pogosto nastane gneča. "V primeru Dunajske in Celovške ceste, kjer ima vsaka smer dva pasova, pa se vozniki ne smejo razvrstiti na levo in desno stran vozišča. Tam morajo vozniki, če se le da, za reševalno vozilo pustiti prost levi pas," pravi, a ob tem poudarja, da naj vozniki v primerih, ko je levi pas bolj zaseden kot desni, pustijo prosto pot tam, kjer je že odprta: "Tu velja pravilo: POPO pusti odprto pot odprto."

Dodaja, da se pa sicer res držimo načela, da se, če je to le mogoče, umikamo na desno.

Italija ena redkih držav, v kateri reševalni pas ne poteka po sredini

Pravilo razvrščanja sicer velja po vsej naši okolici, vse sosednje države ga poznajo, razen Italije: "Italija še vedno vztraja pri tem, da je intervencijska pot na avtocestah pri njih po odstavnem pasu. Tam sicer prihaja do zmede, vendar pa nas rešuje tudi to, da celotna ostala širša okolica vztraja pri tem sredinskem reševalnem pasu." To velja od Belgije do Srbije, Ukrajine, Madžarske in tudi v Španiji, pravi.

Reševalni pas
Reševalni pas FOTO: Kanal A

Zavod Reševalni pas je vse od začetka zagovarjal, da je treba ljudem najprej ponuditi možnost, da se s pravili seznanijo. "Po sedmih oz. osmih letih intenzivnega dela pa je res že čas, da bi tudi policisti napisali več kazni," pravi Albreht, ki se mu sicer višina teh kazni niti ne zdi tako zelo pomembna. "Vemo pa, da so policisti lani na celotnem avtocestnem križu napisali le sedem plačilnih nalogov za nevzpostavljanje reševalnega pasu."

Na nadvozih so včasih viseli transparenti, ki so obveščali o vzpostavljanju reševalnega pasu, nato pa jih je DARS umaknil in nadomestil z drugo preventivno akcijo o varnostni razdalji, ki je po mnenju Albrehta zagotovo prav tako pomembna tema. Poudarja, da jim je bilo tudi obljubljeno, da se bodo transparenti vrnili: "Sploh v poletnih mesecih bi bili smiselni kot opomnik tudi za tujce, da to pravilo velja tudi pri nas. Pogosto naletimo namreč na primer na Avstrijce, ki v svoji državi idealno vzpostavijo reševalni pas, pri na to pozabijo."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsesuper
11. 08. 2021 21.48
+0
Dnevno se vozim v kolonah, največkrat sploh ne vem, zakaj se je promet zaustavil. Ponavadi brez razloga. Niti ne vem, kako daleč naprej je kolona. Kako naj vem, da je spredaj nesreča, če se pred mano niso razvrstili v reševalni pas?
gasper111
12. 08. 2021 08.07
+2
Nekaterim očitno še kar ni jasno, da je potrebno reševalni pas ustvariti v vsakem primeru zastoja in ne le takrat, ko pride do prometne nesreče. Intervencijska vozila namreč AC uporabljajo tudi takrat, ko ni prometne nesreče. Lahko, da bo takrat, ko bo zastoj rešilec ravno nekoga, ki je doživel srčni zastoj peljal v bolnišnico, da bodo gasilci hiteli na prizorišče požara itd. A je to res tako težko razumeti? Ko hitrost recimo pade pod 40 km/h se postaviš skrajno desno ali levo in to je to. Kaj je lahko še bolj enostavno?
Razumnež
12. 08. 2021 09.18
+1
Všeč mi je to, da si omenil, ko hitrost pade pod 40.... Velika večina sicer ve, da je treba pas narediti, ampak ga začnejo delati šele potem, ko že obstanejo.... takrat pa je lahko že prepozno. Tako da bravo gašperv111 !!!
marker1
11. 08. 2021 21.39
-3
Na štajerki sem lani doživel primer, ko so se vozniki pred menoj razvrščali na levo in desno. Seveda sem se tudi sam pravilno razvrstil, pa še koloni sta se počasi premikali naprej, na sredi pa je bilo prazno. Potem sem ugotovil, da je bil samo zgoščen promet in nobene potrebe po razvrščanju. V tem primeru so tisti, ki so začeli z razvrščanjem naredili zmedo.
gasper111
12. 08. 2021 08.08
+2
... še eden, ki mu ni jasen pomen reševalnega pasu.
Tone 12345
11. 08. 2021 20.31
+0
To kar pričakujete od voznikov ustvarjanje nekega rešilnega pasu je utvara in neumnost brez primere+ali veste koliko je norih voznikov v avtih ki poslusajo glazbo ki so szari nad 80 let ki ne zaznavajo okolice vi pa računate da bodo vsi ti naredili 5km rešilni pas!??? Pa kaj je z vami narobe!
Trgo_mk3
11. 08. 2021 21.36
+2
Mislim da bi visoka kazen - recimo 2500€ na osebo v primeru blokiranja reševalcev izjemno zalegla v teh primerih. Če človek ne bi mogel odplačat, bo pa izvajal družbeno-koristna dela. Če ne razmišljaš v življenju, boš pač več delal in ti bo to šola za naprej.
txoxnxy
11. 08. 2021 20.17
+2
Vse lepo in prav ampak resnica je v tem da ta reševalni pas uporablja le par držav v EU in še te imajo ponavadi vsaj polovico širše vozne pasove tako da je prehod res mogoč, velika večina držav pa tega ne podpira saj je intervencija zagotovljen dostavni pas z uvozi in izvozi in v teh primerih intervencija poteka normalno. Če ta komentar doseže odgovorne naj najprej razmišljajo o 3 pasu in kakšnem metru širšem voznem pasu kot pa da silijo brezglavo z glavo skozi zid ker jim je nekdo omenil da imajo to v Nemčiji na 6 pasovni I, pa se tudi tam zatika.
+0
txoxnxy:Kaj imajo sedaj tukaj veze pasovi?.Vsak normalen ve,da se mora umakniti na prostor kamorkoli in omogočiti prosto pot rešilcem in policiji. Seveda pa tega balkanci ne vedo,ker imajo vsi kupljene vozniške katere bi se jim morale odvzeti in jih nagnati na pravi vozniški izpit. In ne mi pridigat nasprotno,ker vem kako je.
txoxnxy
11. 08. 2021 21.51
-1
Kako je na Balkanu nevem, reševalni pas sta si izmislili Avstrija in Nemčija pridružili smo jim še mi s katastrofalno infastrukturo, bog ne daj pa v Italiji zapeljat pred policiste ali karabinerje na dostavni pas.
nikhrast
11. 08. 2021 20.16
-2
Na ulici je drugače kot na avtocestah, tam imaš več stez ali pasov, zraven pa še odstavne pase, tam tudi vozijo paramediki in policisti. Pa ima samo Italiji avtoceste z več kot dvema stezama? Če bi v Severni Ameriki rinil na odstavni pas bi ta policisti sigurno kaznovali.
+4
nikhrast:A res?Kdaj se ti je to sanjalo,ker vidim,da amerike še nisi videl niti na zemljevidu in kokodakaš v prazno brez glave in repa.
nemski_ovcar
11. 08. 2021 20.16
+5
10000000x je že bilo o tem pasu, pa se še vedno ne znajo postavit. Takim bi morali vzeti izpite za min 5let.
+1
nemski_ovcar:Točno tako in to tudi sam trdim.Kdor nima kupljenega izpita kakršne so in prodajajo na balkanu prav dobro ve kako se mora obnašati v takih situacijah.Nisem namreč nikoli naletel,da bi slovenec zapiral pot reševalcem in policiji v primerih prometnih nesreč.
Špartanec
11. 08. 2021 19.38
+0
Od decembra dalje predlagam 20€ popusta pri nakupu vinjete, da daš na avto nalepko reševalni pas.
uporabnica portala
11. 08. 2021 19.32
+7
Ne bi bilo slabo, če bi ob vstopu na avtocesto stala tabla o pravilnem razvrščanju za zagotovitev urgentne poti...
uporabnica portala
11. 08. 2021 21.49
+1
Uporabnik1921539
11. 08. 2021 19.19
+6
Z ozidom na to,da se veliko bozim po Hrvaski,sem se zadnjih par let spraseval ali je tudi pri njih tako.Zaceli se pisati to po tablah nad AC in evo zdaj vem.Tudi pri nas to ne bi smel biti problem
gasper111
11. 08. 2021 19.14
+11
Vse kar je napisano je res, vseeno pa ne bi bilo slabo, če bi na transparentnih poleg napisa "reševalni pas" pisalo tudi npr. "emergency lane". Tujcem namreč napis "reševalni pas" ne pove prav dosti.