Slovenija

Zaradi sneženja na cestah otežene razmere

Ljubljana, 08. 12. 2021 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Sandra Boršič, M.S., A.K.
Komentarji
2

Na slovenskih cestah so zaradi sneženja plužne in posipne službe, promet pa zato ponekod poteka počasneje. Kot opozarjajo na Prometnoinformacijskem centru, je ponoči napovedano še obilnejše sneženje. Prilagodite hitrost razmeram na cestah, povečajte varnostno razdaljo ter upoštevajte, da boste za pot potrebovali več časa kot običajno, svetujejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Sneg povzroča težave
    05:52
    Iz 24UR ZVEČER: Sneg povzroča težave
  • Iz 24UR ZVEČER: Razmere na cesti
    02:31
    Iz 24UR ZVEČER: Razmere na cesti
  • Iz 24UR: Zimske razmere na cestah
    03:06
    Iz 24UR: Zimske razmere na cestah

V oddaji 24UR ZVEČER je Jana Vrhovnik iz Darsa pojasnila, da je "v Darsu  na cesti vseh 190 razpoložljvih tovornih vozil in približno 200 operativnih delavcev. Izvajamo intenzivno pluženje in posipanje. Beležimo do 15 cm snega na Gorenjskem in na Notranjskem, promet na določenih delih avtocest poteka upočasnjeno zaradi zvajanja zimske službe, pluženja in posipanja."

Kje so Darsova vozila? Na območju celotne gorenjske avtoceste, primorske in tudi dolenjske avtoceste ter na Štajerskem do Maribora.  Tovorna vozila se trenutno izločajo le v smeri Karavank, zaradi praznika v Avstriji, ne zaradi snega.

Prometnoinformacijski center opozarja, da je na cestah čez prelaze Predel, Korensko Sedlo, Ljubelj in Jezersko obvezna uporaba verig. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta. Tovorna vozila izločajo iz prometa na gorenjski avtocesti pred počivališčem Radovljica proti Avstriji. 

Zastoji tovornih vozil so nastali na primorski avtocesti pred mejnim prehodom Fernetiči proti Italiji in na vipavski hitri cesti pred mejnim prehodom Vrtojba. Na gorenjski avtocesti so proti Avstriji za tovornjake zasedena vsa počivališča. 

Plužne in posipne službe na delu v Logatcu.
Plužne in posipne službe na delu v Logatcu. FOTO: Prometnoinformacijski center

Kako varno na pot? 

Naša ekipa je v avtu z zimskimi gumami, inštruktor pa ima letne. Odpravimo se na zasneženo cesto in pospešujemo hitrost na 60 km/h. In če se zimske gume izkažejo, se z letnimi po zasneženi cesti za boljšo varnost raje ne odpravimo. Mnogi pa se – kljub opozorilom – še vedno. "Še vedno se najdejo vozila, ki niso opremljena z zimsko opremo ali pa vozniki tovornih vozil, ki ne upoštevajo navodila upravljalcev cest. Posledično pride do zdrsov, zastojev," opozarja Matjaž Leskovar iz sektorja prometne policije. 

 In če ob takih razmerah vseeno moremo nujno na pot, policisti svetujejo tudi uporabo javnih prevozov. "Vozniki morajo očistiti sneg z vozila," še dodaja.  Preveriti pa moramo tudi: "V avtomobilu mora biti dovolj tekočine za pranje vetrobranskega stekla, ker bo na taki cesti umazanija zagotovo prišla na stekla, prilagajanje hitrosti pa pričakovanje spremenljivih pogojev za vožnjo v zatišnih legah," opozarja AMZS inštruktor Mitja Jeseničnik. 

Vožnjo prilagodimo razmeram, ko pa je treba, zavirajmo postopno in rahlo. "Ljudje naj se izogibajo športom in aktivnostim, ki lahko vodijo v poškodbe, in s tem ne obremenjujejo urgentnih služb," pa svetuje Matjaž Jereb iz oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike UKCL. 

In ker grozi tudi žled – pozornost ne bo odveč niti na sprehajalnih poteh. Zaradi nevarnosti žleda pa naj bodo jekleni konjički raje na varnem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DJ-Pero
08. 12. 2021 21.58
+1
Diegol14
08. 12. 2021 21.56
+1
Prodam kostanj...ugodno