Slovenija

Z aplikacijo si boste lahko sami postavili informativno diagnozo

Ljubljana, 29. 03. 2018 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Aplikacija Moja diagnoza je namenjena informiranju in ne nadomešča obiska pri zdravniku. V aplikaciji je predstavljenih 48 najpogostejših simptomov, nato pa bolnika vodi od vprašanja do vprašanja in na podlagi odgovorov izdela diagnozo, poda pa mu tudi nasvete za samopomoč ali opozorila.

Aplikacija Moja diagnoza
Aplikacija Moja diagnoza FOTO: POP TV

Ob pojavu kakšnih zdravstvenih težav se danes pogosto obrnemo na splet, kjer pa so pogosto zelo napačne in zavajajoče informacije. Zato je podjetje Mea diagnosis razvilo aplikacijo Moja diagnoza, s katero bodo lahko uporabniki sami izdelali informativno diagnozo. Aplikacija je namenjena informiranju in ne nadomešča obiska pri zdravniku.

Slovenci na leto v povprečju 6,6-krat obiščejo zdravnika. Vse pogostejši obiski pri zdravniku predstavljajo večjo obremenitev zdravstvenega sistema, obenem pa se podaljšuje tudi čas za postavljanje osnovne diagnoze za simptome, ki jih je zaznal bolnik. Zato so po besedah direktorja podjetja Mea diagnosis Tomaža Drozga razvili digitalen informativen priročnik, ki je preprost za uporabo, uporabnikom pa je dostopen kjerkoli in kadarkoli.

Gre za vsebine iz družinske zdravstvene enciklopedije, ki jo je izdalo britansko zdravniško združenje in je bila prevedena v slovenščino. V aplikaciji je predstavljenih 48 najpogostejših simptomov, nato pa bolnika vodi od vprašanja do vprašanja in na podlagi odgovorov izdela diagnozo, poda pa mu tudi nasvete za samopomoč ali opozorila, naj se zaradi tega stanja posvetuje z zdravnikom oz. poišče nujno medicinsko pomoč. Aplikacija sicer vsebuje razlage več kot 750 bolezenskih stanj, vsebuje pa tudi več kot 300 fotografij in grafik.

Kot je dejal zdravnik in nekdanji minister za zdravje Dorijan Marušič, si bo z vključitvijo v omrežje vsak posameznik lahko pomagal pri reševanje svojih težav. "Menim, da bo s produktom vsak lahko vsaj na začetku zmanjšal razliko v znanju in vedenju pri predstavitvi svojih simptomov zdravnikov," je dejal. Po njegovih besedah je podatek o tem, kakšne prihranke bi lahko aplikacija pomenila za zdravstveni sistem, težko izračunati. A tudi če bodo na ta račun odpravili en odstotek težav, za katere bi sicer bolnik iskal zdravniški posvet v ambulanti, bodo omogočili manj obiskov.

Uporabniku je prvotno na voljo dvotedensko brezplačno preizkusno obdobje aplikacije, nato pa bo moral za nadaljnjo uporabo odšteti 1,99 evra na mesec oziroma 9,99 evra na leto. Njihov cilj je, da bi imeli v dveh letih 100.000 uporabnikov, čeprav raziskave kažejo, da bi bilo 11 odstotkov prebivalstva zelo pripravljeno kupiti aplikacijo.

Direktor Zdravstvenega zavoda Zdravje Marko Bitenc je dejal, da bo kljub samodiagnozi zagotovo prišlo do več nerešenih odprtih vprašanj. Zato so razvili tudi modul, prek katerega lahko uporabniki zdravniku prek elektronske pošte pošljejo vprašanje, priložijo pa lahko tudi priponko s fotografijo zdravstvene težave, denimo fotografijo znamenja na koži. Zdravnik mu bo nato z nasvetom odgovoril v obdobju do treh delovnih dni. Uporabnik bo za takšen nasvet odštel 29,99 evra.

Kot je pojasnil Drozg, so idejo začeli snovati pred približno letom dni, podjetje pa je doslej v razvoj aplikacije vložilo že pol milijona evrov. Kot je še dejal, se medicina nenehno spreminja, zato bodo aplikacijo v prihodnosti tudi nadgrajevali. Aplikacijo nameravajo v prihodnosti postaviti tudi še vsaj na tržišče vzhodne Evrope.

Aplikacijo so sicer zasnovali v sodelovanju z založbo Adria Media Ljubljana in zasebnim ponudnikom komunikacijskih storitev A1 Slovenija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevica
29. 03. 2018 17.20
+8
Že zdravniki, z narejeno medicinsko fakulteto naredijo napako, kaj šele tisti, ki prezrejo lasten simptom. Tsti, ki so dovolj razgledani, pa najdejo zadeve tudi brez aplikacije - tudi več rešitev je na netu, kot jih obvlada povprečen zdravnik - Le da do nekaterih zdravil kot slovenski državljan (in nekaterih metod) - pač nimaš dostopa....