Slovenija

Z decembrom le letne in polletne elektronske vinjete, tedenske in mesečne z zamudo

Ljubljana, 30. 08. 2021 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sistem elektronske vinjete za osebna vozila decembra, kot je bilo sicer načrtovano, še ne bo zaživel v celoti. Z decembrom bodo namreč na voljo le letne elektronske vinjete za osebna vozila in polletne za motorna vozila, medtem ko bodo tedenske in mesečne elektronske vinjete na voljo s februarjem 2022. Podlago za to daje predlog novele zakona o cestninjenju, ki je objavljen med vladnimi gradivi v obravnavi in o katerem mora odločiti še vlada.

 

Do zamika zaživetja sistema v celoti prihaja zaradi reševanja revizijskih zahtevkov, kar je posledično za tri mesece zamaknilo sklenitve pogodbe z izbranim ponudnikom, s slovaškim Skytollom. Kot so pojasnili na Darsu, bodo skupaj s Skytollom naredili vse, da določene roke skrajšajo. "Kljub trimesečni zamudi, pogodba z izvajalcem je bila sklenjena šele konec maja, ki ni nastala po naši krivdi, ampak je do nje prišlo zaradi neupravičenih pritožb neizbranih ponudnikov, želimo uporabnikom naših avtocest in hitrih cest s 1. decembrom letos omogočiti nakup elektronskih vinjet, tako kot je bilo načrtovano," so dodali.

Uporabniki bodo z decembrom lahko kupili letne in polletne e-vinjete, nakup pa bo mogoč prek spleta in na fizičnih prodajnih mestih (na bencinskih servisih in pri različnih trgovcih). "Letna e-vinjeta bo veljala eno leto od izbranega datuma. Na primer: letna e-vinjeta z izbranim datumom 15. april 2022 bo veljala do vključno 15. aprila 2023," so povedali na Darsu.

Podatki o kupljeni elektronski vinjeti za točno določeno registrsko številko, cestninski razred in čas veljavnosti bodo po njihovih pojasnilih shranjeni v centralnem sistemu elektronske vinjete. "Ob nakupu preko spletne aplikacije (kot registriran ali anonimni uporabnik) bo uporabnik v sistem vnesel naštete podatke, pri čemer je njegova odgovornost, da so podatki vneseni pravilno. V tem primeru bo možno plačilo s kreditno kartico ali si bo uporabnik izdelal ponudbo in nakazal denar na transakcijski račun družbe Dars," so dodali.

Na dosedanjih prodajnih mestih vinjet, npr. bencinski servisi ali različni trgovci, pa bodo podatke v sistem vnesli prodajalci, uporabnik pa bo podpisal potrdilo, da so podatki – registrska številka, cestninski razred in veljavnost vinjete – pravilni, s podpisom pa bo tudi prevzel odgovornost za pravilnost podatkov.

Podpis pogodbe za e-vinjeto.
Podpis pogodbe za e-vinjeto. FOTO: Dars

Ob tem so v Darsu poudarili, da je za pravilnost podatkov odgovoren izključno uporabnik, ki bo, v primeru napačnih podatkov o registrski številki, cestninskem razredu ali začetku veljavnosti vinjete, nosil tudi posledice, saj vsaka od navedenih napak lahko pomeni, da cestnina za konkretno vozilo s točno določeno registrsko številko ni plačana.

"Do začetka veljavnosti vinjete (po 1. decembru bo mogoče kupiti vinjeto največ 30 dni prej) bo možno podatke o registrski številki spremeniti, ravno tako bo možno enkrat prestaviti začetek veljavnosti vinjete ali celo odstopiti od nakupa. Po začetku veljavnosti reklamacije ne bodo možne," so še dodali.

Tedenske in mesečne z zamudo

Tedenske in mesečne e-vinjete bodo uporabnikom avtocest na voljo s februarjem prihodnje leto. Te bodo v vmesnem obdobju, kot tudi predvideva predlog novele zakona, uporabnikom na voljo v tiskani obliki, veljale pa bodo do poteka njihove veljavnosti. Po pojasnilih upravljalca avtocest bodo tiskane vinjete za leto 2022 v vijolični barvi.

Skytoll bo tako uspel zagotoviti celovit in učinkovit nadzorni sistem elektronskih vinjet šele s 1. februarjem 2022, zato bo upravljavec cestninskih cest v vmesnem obdobju, torej od 1. decembra 2021 do 1. februarja 2022, izdajal kratkoročne vinjete (tedenske in mesečne vinjete) v obliki nalepke, enako kot doslej, piše v predlogu novele.

"Na ta način se bo lahko nadzor nad občasnimi uporabniki cestninskega omrežja, ki predstavljajo pomemben delež prihodkov upravljavca cestninskih cest, izvajal še vedno na enak način kot sedaj. S tem bo preprečen izpad prihodkov upravljavca cestninskih cest, ki bi bil lahko posledica zlorab zaradi neustreznega nadzora nad elektronskimi vinjetami," je navedeno v predlogu. Izpada prihodkov Darsa zaradi nepopolnega nadzora nad letnimi in polletnimi elektronskimi vinjetami od 1. decembra 2021 do 1. februarja 2022 sicer ni pričakovati.

Vozila, ki bodo v decembru in januarju začela uporabljati letno e-vinjeto, bodo Darsovi cestninski nadzorniki preverjali na nadzornih točkah, počivališčih, mejnih prehodih ... Podatke o vozilu bodo po pojasnilih Darsa preverili ročno v centralnem sitemu, z vnosom registrske številke.

"Od 1. februarja 2022 bodo registrske številke vozil preko stacionarnih kamer nadzirane na posameznih točkah avtocestnega omrežja. Na nadzornih točkah, avtocestnih počivališčih, mejnih prehodih in avtocestnih priključkih, bo nadzor potekal s prenosno nadzorno opremo, z nadzornimi kamerami za mobilni nadzor pa bodo opremljena tudi vozila cestninskega nadzora, kar bo cestninskim nadzornikom omogočalo nadzor med vožnjo," so še navedli na Darsu.

Dars v polletju z rastjo prihodkov in dobička

Prihodki iz naslova prodaje vinjet so znašali 65,6 milijona evrov in so bili za sedem odstotkov višji kot v enakem lanskem obdobju, prihodki iz naslova tovornega prometa pa so znašali 131,6 milijona evrov in so bili za 21 odstotkov višji kot v prvih šestih mesecih lanskega leta, še izhaja iz poročila.

Dars je sicer v prvem letošnjem polletju ustvaril 218,8 milijona evrov prihodkov, kar je 16 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Čisti dobiček je bil v medletni primerjavi višji za 55 odstotkov in je dosegel 43,9 milijona evrov, je razvidno iz nereviridiranega polletnega poročila družbe. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je v obdobju od januarja do junija dosegel 69,6 milijona evrov, kar je 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) pa je dosegel 173,7 milijona evrov, kar je 19 odstotkov več kot v prvem polletju lanskega leta.

Čisti prihodki od prodaje so v prvi polovici leta znašali nekaj več kot 208 milijonov evrov in so bili za 16 odstotkov višji od primerljivih lanskih.

Družba Dars je prodala več kot 2,5 milijona vinjet z letnico 2021, kar je nekoliko več kot v enakem obdobju preteklega leta. Prodaja je še vedno precej nižja kot leta 2019, torej v časih pred izbruhom epidemije covid-19, ki je, kot so izpostavili v poročilu, izrazito vplivala na potniški promet in turizem.

Število tovornih vozil na avtocestah in hitrih cestah se medtem povečuje in je v prvem polletju letošnjega leta preseglo raven iz let 2019 in 2020. Tovorni promet tudi sicer prinaša več prihodkov od cestnine kot vinjete, so pojasnili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElectroVoice
04. 09. 2021 10.49
Pogrešam natančno opredeljen način cestninjenja. Glede na utečeno prakso je vse skupaj zavito v meglo, najbrž z namenom. Od najnovejšega načina cestninjenja sem pričakoval predvsem POŠTENOST plačevanja uporabe ceste, ter TRANSPARENTNOST načina plačevanja. Če vozim po AC mi je jasno, da bi uporabo plačal po prevoženi razdalji po AC. Logičnp. Skregano z vsako logiko pa je, da bi moral kupiti še vinjeto, in to celo po nespremenjeni ceni od lani. Pa kaj smo vsi mi označeni za totalna teleta ali kaj? Ali bi DARS rad sedaj dvojno kasiral??? Pričakujem, da bodo vinjete DELILI, jih na črpalkah izpolnili na podlagi prometnega dovoljenja vozila, ter za svojo pismenost nosili tudi svoj del odgovornosti. Saj če si nepismen na pumpi ne moreš delati. A celo vso odgovornost za napake bi prevalili na voznike? Ljukavo, banda ušiva. Ker sem na tem prostoru skozi daljši čas z državnimi podvalami že izkušen, podvale slutim tudi tokrat. Ne razumem, kako je sistem lahko tako neodgovoren in pokvarjen, da tolike denarje, kot jih bo zahteval prenovljeni sistem, enostavno zapravi za nekaj, kar zelo očitno že v startu ni v redu. A verjamem, da so v igri višji cilji, razumem, ropanje obubožanega naroda. Zaradi jasnih in nesramnih nepoštenosti še vinjete nisem kupil nikoli. Zgleda, da je ne bom tudi nadalje...
setisfekšn
31. 08. 2021 09.33
+2
Ma kakšen smisel je vse skup!jaz sem mislu da pomeni elektronska vinjeta da bodo elktronske naprave beleżile koliko se bo pač kdo vozil po cesti toliko bo plačal se gre pa samo zato da vinjete ne bošlepil na steklo??pa dejte nehat no!tolk govorenja pa let pa kompliciranja samo da ne boškupil nalepke in jo nalepil na steklo!!ha ha ha!ij to je za vas elektronsko cestninjenje ha ha ha sej ne bo ničdrugače
setisfekšn
31. 08. 2021 09.38
+1
Pa sej bistvo bi bilo da ti plačašuporabo ceste toliko kolikor jo boškoristil vse drugo je nepravično!kakor penzije!eni se upokojijo in umrejo in ne koristijo kar so celo żivljenje plačevali eni pa jo koristjo š30 let po upokojitvi
borec91
31. 08. 2021 10.43
+1
ja penzijo in ponavadi se veliko koristijo se 30aki vec let lenuhi ,ki se v sluzbah niso pretegnili to so javni sektor cestnina po km pa bi pri nas pomenila edino to da bi pol ze v 10voznjah placal toliko kot sedaj za celo leto tako da vinjete so k ok cena narobe edino da ni dnevne recimo za 5e za take ki jo redko koristijo
srecnii
30. 08. 2021 21.49
+2
Te avtoceste so kot past, pri regonalkah je tako, če je ena zaprta, bo že kakšna druga prevozna.
nutijan
30. 08. 2021 21.45
+5
To pri nas sploh ni vec avtocesta ampak kolovozna pot no ajde magistralka skori ....
Quaresma7
30. 08. 2021 21.31
+1
Ne razumem ljudi ki so toliko proti vinjetam. Najbolj da imamo na vsakih 20 km hisico in da en lojze pobira evro po evro in sele potem bi videli kaj so zastoji. Vedno neko pritozevanje do onemoglosti v teh sloveniji. Ko se pa gre v Avstrijo in nemcijo se pa vsi prilagodijo brez besed... v nasi drzavi je pa treba vse popluvat.
abmam
30. 08. 2021 21.39
+4
Kako ne razumeš? Nekdo se vozi vsak dan in plača isto kot tisti, ki se pelje 3 X na leto!
Joe789
30. 08. 2021 21.42
+0
njihov problem, pa nas se vozijo vsak dan ali pa naj koristijo javni prevoz ali pa po stari cesti.
abmam
30. 08. 2021 21.46
+2
Franci Luzar
30. 08. 2021 21.46
+7
A si rekel v Nemčijo? a mi lahko pojasniš kje si plačal cestnino v Nemčiji? jaz živim že 55let v Nemčiji pa še nisem nikoli in nikjer plačal cestnino. v Avstriji stane vinjeta 11€ za 10 dni v sloveniji 15€ za en teden zakaj? za tistih par kilometrov Avto ceste ki je v večini omejena in zanič. sedaj pa bojo prvo letne in pol letne? tedenske pa tri mesce pozneje? In to ni prevara? bolje rečeno moderna kraja.
srecnii
30. 08. 2021 21.27
+3
Za Kranj-Jesenice pa res lahk koristiš vineto, če moraš dol že v Lescah....da ne omenjam kolono čez Jesenice. Hvala lepa ne, hodil bomo drugam.
Franci Luzar
30. 08. 2021 21.50
+3
jaz grem raje na ljubelj ,Kranj, Medvode, Ljubljana, Ribnica, Kočevje in Brod na kolpi vi pa pobirajte letne ali bilo kakšne vinjete.
Quaresma7
30. 08. 2021 21.16
+1
A gres mogoce na avtocesto samo takrat ko gres na morje v spic sezone, kjer so zastoji povsod?
Franci Luzar
30. 08. 2021 21.53
+2
guruguru
30. 08. 2021 20.58
+6
A za vsakodnevno polžje premikanje po AC jim bom še plačeval??? Pffff pozabite!!!
Kyle
30. 08. 2021 21.25
+0
Se boš pač vozil izven avtocest...kje je problem?
mackon08
30. 08. 2021 21.33
-1
guruguru Super, da te ne bo naavtocesti vsaj gužve ne boš delal.
ElectroVoice
04. 09. 2021 10.22
Je pa bila zgrajena tudi z njegovim denarjem!
tornadotex
30. 08. 2021 20.57
+2
To z vinjetami je ropanje naroda...kje so enodnevne vinjete?
Joe789
30. 08. 2021 21.43
-1
Franci Luzar
30. 08. 2021 21.54
+2
se jih nesplača bi premalo pokradli Sory Zaslužli.
ElectroVoice
04. 09. 2021 10.27
Joe789, dnevna vinjeta bi morala stati 110€/365=0,3€; ali posledično 10 dnevna 3€. Koliko pa dejansko košza??? Država nas ropa kot največje bedake! Potem pa se še v istem članku hvalijo na DARS-u, kake velike dobičke imajo. Banda ušiva roparska...!
setisfekšn
30. 08. 2021 20.38
+4
Mislim kako ljudi odirajo!a sedaj bošplačal e vinjeto 100 eur pol ti bodo pa še vsako vożnjo elektronsko kasiral!!clovek ne more verjet
mackon08
30. 08. 2021 21.35
+3
setisfekšn Kakšno bedarijo si napisal elektronsko pomeni, da ne bo treba lepiti vinjete na steklo pa ti, ki so ti dali plus dokazujejo pamet Slovenca.
setisfekšn
30. 08. 2021 20.27
+2
V čem je to fora če bodo letne elektronske vinjete kaj sp pa zdej letne
daiči
30. 08. 2021 20.22
+0
so pa hitr zrihtal vse te kamere k prepoznajo tablce nad vsemi avtocestami, js nism še nobenga z lojtro vidu da bi kj montiral nad avtocestami...
mackon08
30. 08. 2021 21.36
daiči Pa kdo pravi da morejo kamere prepoznat tablico sploh ni to mišljeno.
simbol
30. 08. 2021 20.20
+2
Nov asfalt na severni obvoznici je pa prav fajn.
setisfekšn
30. 08. 2021 20.27
+2
Quaresma7
30. 08. 2021 21.17
+1
Slovenec007
30. 08. 2021 20.12
+2
Še se bomo brez vozil...
2fast4
30. 08. 2021 19.48
+4
Seveda bo dražje kot sedaj...
mackon08
30. 08. 2021 21.37
2fast4 Kaj bo dražje nič ne bo dražje saj ne bo po kilimetru, samo vinjete ne bo treba lepit na steklo.
abmam
30. 08. 2021 19.42
+3
V članku omenjajo polletne vinjete. A je to novost?
Gepard007
30. 08. 2021 19.37
+13
Spet zamuda. Šlamparija! V tako popljuvani Jugoslaviji so recimo klinični center v Ljubljani naredili v rekordnem času in za bistveno manj denarja kot je bilo planirano. Znanstvena fantastika za samostojno Slovenijo!
NinaT
30. 08. 2021 19.36
+0
picolin
30. 08. 2021 19.34
+5
pravjo nadzor preko nadzornih kamer hehe .kamere na ac so take da se znamke avta ne prepoznas na sliki ,kaj sele reg.tablico 😁
sebak81
30. 08. 2021 19.26
+5
In kakšna bo cena za stanje na avtocesti po novem?