Slovenija

Pahor: Čakajo nas časi preizkušenj, ohraniti moramo vero v človečnost

Ljubljana, 27. 04. 2020 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Danes ni vojne. V sedanjih kriznih razmerah ne gre za to, da premagamo drug narod. Danes je mir in gre za to, da sodelujemo z vsemi drugimi narodi. Zmaga bo skupna ali pa je ne bo. Od tega, ali bomo vsi narodi sodelovali, je zelo pomembno, ali bomo svetovni mir ohranili ali ne," je v nagovoru državljanom ob državnem prazniku dejal predsednik Pahor. S predsednikom Zveze združenj borcev za vrednote NOB sta položila venca k spomeniku Osvobodilne fronte v Rožni dolini.

Z dnevom upora proti okupatorju se spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte, osrednje odporniške organizacije na Slovenskem v drugi svetovni vojni. V preteklih letih so ob tem, dela prostem dnevu, običajno pripravili državno proslavo, a, kot je pojasnil vodja službe za državne proslave Aleksej Adrijan Loos, letos te ni bilo mogoče izvesti. Zaradi epidemije novega koronavirusa so namreč prepovedana vsa javna zbiranja. 

Ob državnem prazniku sta predsednik republike Borut Pahor in predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB (ZZB NOB) Marijan Križman položila venca k spomeniku OF v Rožni dolini. 

Nato je Pahor v Kristalni dvorani Predsedniške palače nagovoril državljane. Povedal je, da danes dan upora praznujemo drugače kot običajno, a nič manj ponosno. Spominjamo se najtežjih časov in najbolj hrabrih ljudi, ko smo Slovenci, v vihri druge svetovne vojne sredi prejšnjega stoletja obranili dom in ohranili rod. "Danes je praznik svobode. Ta nam ni bila nikoli podarjena, vedno je bila izborjena. Vsem našim upornikom, osvoboditeljem gresta večna čast in slava," je dejal. 

Upor proti okupatorju sredi najmračnejše svetovne vojne vihre 20. stoletja moramo po njegovih besedah umestiti v zgodovinski lok vseh tistih političnih, kulturnih in vojaških prizadevanj slovenskega naroda, s katerimi je pred skoraj 30 leti končno dosegel svoje samostojno državo. "Ne glede na razlike med nami, ohranimo v našem zgodovinskem spominu osvobodilni boj kot slavno dejanje slovenskega naroda, življenjskega pomena za naš obstoj in razvoj. Prilastitev tega boja za politično oblast in tragičen bratomorni spopad, ki smo ga končali, kot bi rekel Bučar, s prvimi demokratičnimi volitvami pred 30 leti, mu ne sme vzeti sijaja in slave. S tem bi se kot narod prikrajšali za nekaj svetega." 

Vsi poznate moja prizadevanja za narodno spravo, je nadaljeval Pahor. "Vse, kar pravim je, da preteklosti ne moremo spremeniti, lahko pa spremenimo prihodnost. Ko gre za odločilne zadeve narodnega obstanka in razvoja, razklani propademo, skupaj pa zmagamo. V današnjih razmerah in zlasti tistih, ki utegnejo priti, bi bilo to vnovič lahko življenjskega pomena." 

"Ohranimo v našem zgodovinskem spominu osvobodilni boj kot slavno dejanje slovenskega naroda, življenjskega pomena za naš obstoj in razvoj," je dejal Pahor.
"Ohranimo v našem zgodovinskem spominu osvobodilni boj kot slavno dejanje slovenskega naroda, življenjskega pomena za naš obstoj in razvoj," je dejal Pahor. FOTO:

Poudaril je, da danes ni vojne. "V sedanjih kriznih razmerah ne gre za to, da premagamo drug narod. Danes je mir in gre za to, da sodelujemo z vsemi drugimi narodi. Zmaga bo skupna ali pa je ne bo. Od tega, ali bomo vsi narodi sodelovali, je zelo pomembno, ali bomo svetovni mir ohranili ali ne." 

Napovedal je, da nas čakajo časi preizkušenj. "Zdravstvena kriza se bo zavlekla v gospodarsko in socialno, ta pa v politično in morda varnostno. Ohraniti moramo vero v človečnost, strpnost in potrpežljivost, spodbujati vse vrste sodelovanj, zlasti mednarodnega, vztrajati pri spoštovanju demokratičnih vrednot in si na vse načine medsebojno pomagati." Opomnil je, da smo v teh razmerah znova, na nov način, odvisni od naših najboljših vrlin, posameznika in skupnosti, od poguma in vztrajnosti do medsebojnega spoštovanja in celo tovarištva. "Naj se generacije za nami spominjajo tudi teh posebnih časov kot preizkus naše humanosti, ki smo ga opravili z odliko, v naš in njihov ponos," je še dejal Pahor. 

Pred predsedniško palačo je danes častna straža. Za vse, ki si želijo ogledati predsedniške prostore, so letos pripravili posodobljen virtualen sprehod po protokolarnih in delovnih prostorih predsednika republike. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V ZZB NOB so v počastitev državnega praznika na njegov predvečer pripravili videoslovesnost. Križman je v nagovoru iz Marezig med drugim ocenil, da je negiranje Osvobodilne fronte in partizanskega boja tiščanje glave v pesek in poskus revidiranja polpretekle zgodovine, ki je kristalno jasna. Prinesla je svobodo, samostojnost in samozavest narodu. Njena vizionarska gesla pa so vključevala tudi pravico slovenskega naroda do samoodločbe. Zato sta OF in partizanski boj po Križmanovih besedah tudi temelj slovenske samostojnosti.

Zorčič v poslanici pozval k sodelovanju

Predsednik DZ Igor Zorčič, ki je položil venec h grobnici narodnih herojev v Ljubljani, pa je v poslanici pozval k spominu na vse žrtve, ki jih je terjal zgodovinski boj za svobodo in obstoj slovenskega naroda. "Hkrati pa naj bo ta dan tudi v navdih in spodbudo za sodelovanje in skupno premagovanje izzivov, s katerimi se soočamo," je zapisal.

Spomnil je, da je bil upor proti nacističnemu in fašističnemu režimu leta 1941 lahko uspešen le ob najširšem sodelovanju. "In slednjega so bili takrat zmožni v različnih političnih skupinah, od Komunistične partije Slovenije, Krščanskih socialistov, liberalcev, Sokolov do Kulturniške skupine, ki so se povezali v Osvobodilno fronto slovenskega naroda; po Tigru edino oboroženo uporniško organizacijo, ki se je odločila zoperstaviti grozotam nacizma in fašizma," je zapisal.

Za dan ustanovitve OF velja 27. april 1941, ko je bila na sestanku nekaterih politikov in kulturnikov v Vidmarjevi vili v Ljubljani ustanovljena Protiimperalistična fronta, ki so jo pozneje preimenovali v OF in pozvali k oboroženemu odporu. Gre sicer za manjšo zgodovinsko pomoto, saj je po drugi svetovni vojni dolgo časa veljalo prepričanje, da je bil omenjeni sestanek 27. aprila 1941, medtem ko je bil dejansko dan prej.

Narodnoosvobodilni boj velja za enega najpogumnejših dejanj v zgodovini slovenskega naroda. Po politični sestavi pestra, a v skupnem sovražniku enotna Osvobodilna fronta se je postopoma organizacijsko in vojaško krepila ter s partizanskimi četami prerasla v osrednje narodno gibanje v boju proti okupatorju. V njej so sodelovali in trpeli preprosti ljudje; verjeli so v svobodo, za katero so bili pripravljeni žrtvovati svoja življenja.

Ob tem je Zorčič potegnil vzporednico z današnjim časom. "Danes smo v obdobju težkih okoliščin, ko se je tudi naša država znašla v primežu svetovne pandemije koronavirusa, ponovno uspešno stopili skupaj v boj proti skupnemu sovražniku, ki pa nas preizkuša predvsem v potrpežljivosti pri omejitvah svobode, ki so potrebne za preprečevanje širjenja okužb," je zapisal.

Prepričan je, da lahko krizo, za katero ne vemo, koliko časa bo trajala in kako zelo nas bo prizadela še z vsemi ekonomsko socialnimi posledicami, premagamo samo z neizmerno potrpežljivostjo, enotnostjo in ob spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin. "Zgodovina nas uči, da narod, ki zmore stopiti skupaj v težkih trenutkih, iz njih izide močnejši," je še dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1751)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vitruvio
27. 04. 2021 12.21
+1
Pahor ni vreden ,da izreče besedo v poklon slovenskim borcem .
Vitruvio
27. 04. 2021 12.17
+1
Svoboda je ena vsem dodeljena ,zato ne dovolimo diktature Janeza Janše in se uprimo .
pravisprehajalec
28. 04. 2020 09.31
-4
Pahor, ne oziraj se na komunistične partizane spodaj.
umetnik1234
28. 04. 2020 10.55
+6
Tudi takih, kot si ti, Slovenci ne rabimo.
Domendo
28. 04. 2020 08.46
+5
Enkrat za spremembo bi bilo najbolj pošteno, da vojne, bolezni, lakota, najprej uniči lažljive lopovske osebke, ki že celo večnost lažejo in kradejo ljudem. Nikjer na svetu v nobenem veku ali dobi ni bilo tako izkoriščevalskih politikov kot v Sloveniji. Davki, davki, davki, da lahko Pahor hodi okrog in se igra boga. In vsi ostali. Upam, da se bodo ljudje zbudil in šli na ulice in uprizoril takšne proteste, da bo svet videl, da je ljudem dovolj komunističnih lažljivih sprobrnjencev. Pokvarjenci brezobrazni.
inowu
28. 04. 2020 08.28
+8
Hinavski venci.
murinar
28. 04. 2020 08.11
+21
Pahor ali se zavedaš kaj delaš ! Moje osebno mnenje o tebi je ,da nisi pri zdravi pameti ! Kot predsednik vladi si hrvatom nasedel ,kot predsednik države pa spregel s kriminalcem janšo ! Pojdi v lutkovno gledališče -le to bo zate!
Mušmula
27. 04. 2020 21.51
+10
Še Hitler v vojni ni zaprl celega sveta,zdaj pa jim je to uspelo brez enega metka.Aplavz za farmacijo in biološko vojno,ki jo ne opazijo samo ovčke doma pred tv ekrani.
Balki30
27. 04. 2020 21.40
+2
Elvis presley je umrl.in sel v nebesa...k bogu....bog.se.je zelel slikat z njim....slika je padla na zemljo....in videli so jo...ljudje so se sprasevali zakaj sta na sliki presley in janez jansa?....no.....to ni bil jansa....ampak bog....ki se pretvarja da je jansa....pa to
gile99
27. 04. 2020 21.28
+17
Kaj tale model jemlje, da tako odplava.
periot22
27. 04. 2020 21.15
+28
Pahor nehaj prodana Janševa duša zdaj smo huje kot v vojni!!!!!!
Ka pa mislis
27. 04. 2020 21.01
+28
po gargamelu najbolj pokvarjena oseba. Mamo bi prodal za oblast
Maks Novak
27. 04. 2020 21.29
-12
POTEM POGLEJ KAJ DELATA ,ŽIDAN IN ŠAREC SREDI NAJHUJŠE PAANDEMIJE ORGANIZIRATA PROTESTE ,VSE ZA OBLAST ,PA ČE VSI POCRKAMO.
tovarišinajuriš
27. 04. 2020 20.58
+34
...nekako pred petnajstimi leti so v belokranjski Beti množično odpuščali,brez dela je ostala večina zaposlenih(razen "najpotrebnejšega" upravnega režijskega kadra),sindikalni predstavnik je zbrisal na morje in ko so ga obupane delavke klicale po telefonu,jim je on hrabro odgovoril iz morske obale- ne bomo se dali,borili se bomo do konca in na koncu je on obdržal službo,one pa ne...približno tako mi zvenijo vse predednikove floskule in njegovo brezhrbtenično blebetanje odkar je v politiki in se je zlizal tudi z najbolj pokvarjenimi kriminalci in jim podeljuje mandate za sestavo vlade...a ni žalostno,da moram nekaj takšnega napisat o predsedniku samostojne države,ki naj bi predstavljal vse državljane...in še to Borut - moja mati je dopolnila osemdeset let in je rekla,da janšo pač prezira,ampaj je kakršen je,ti pa si jo tako razočaral,da bi te pljunila,če bi te srečala...to je dosežek tvoje politike in tvoje kariere...s tovariškimi pozdravi...
an2000
27. 04. 2020 20.50
+28
Pohar, spodnji komentarji o tebi povejo vse... polna usta nakladanja in lepih besed, v praksi pa gledas samo na svojo rit, kako bo zgledala na Instagramu... ti, ki jamras, da s svojo placo ne mores preziveti, se s to izjavo o zdruzevanju inn solidarnosti norcujes iz postenih ljudi ki delajo za minimalca... svoj govor si lahko nekam vtaknes... razkurjen drzavljan
Tone 12345
27. 04. 2020 20.37
+32
Joj joj!!čaka nas težka preizkušnja!in mi bomo zmogli s skupnimi močmi ne dajte se!!kako obrabljena in cenena fraza!!mi zmoremo ha ha ha !
CIGU MIGU
27. 04. 2020 20.31
+21
joj katastrofa po jajotu,le delati bo potrebno začeti in tu se vse konča
_Grizzly _
27. 04. 2020 20.31
+13
Kako ste vljudni v komentarjih. Samo pljuvate po ljudeh, ki so se bojevali brez obutve, rokavic, kap sredi gora pozimi, brez ohladitve poleti.... Pokažite vsaj nekaj hvaležnosti. Ne obešate zastav.... Delate se pa vojaške strokovnjake, ki ne morate narediti 20 skletc z zaščitnim jopičem in čelado.
pomlad 2020
27. 04. 2020 20.31
+30
Gospod Pahor, s tem ko podpirate Orbana in z njim navezujete stike, govorite madžarsko, ste se dokončno zamerili SLOVENSKEMU NARODU!!!
iga_biba
27. 04. 2020 21.59
+9
majmun11223344
27. 04. 2020 20.30
Ja pa iiiiii, no :)
pravisprehajalec
27. 04. 2020 20.28
-6
Na RTV Ljubljana, me je presentil danes pri Dnevniku prispevek, zaradi svoje objektivnosti. Prvič po 75 letih so bili dogodki predstavljeni na vseslovenski način. Disput glede nastanka OF (leva stran, kakor jo poznamo, desna stran, da sestanka pravzaprav niti ni bilo). Partija je odpor izkoristila za Revolucijo, kar je povzročilo Državljansko vojno. Na koncu prispevka poziv, naj Slovenci poskusimo premostiti medsebojne razlike pri interpretaciji, češ da je bila francoska Revolucija tudi krvava, pa jo danes slavijo. Kar se mene tiče čisto sprejemljiva interpretacija. Še nekaj oddaj je treba, da se vzbudi sočutje nad 17 letnimi pobitimi fantiči po vojni, potem bodo pa stvari urejene sčasoma. Bravo Pahor, še ste imeli prste zraven.
vicente
27. 04. 2020 20.19
+34
mislim da se partizani obracajo v grobu ko gledajo nasega klovna