Slovenija

Z enakonočjem vstopamo v koledarsko jesen

Ljubljana, 22. 09. 2018 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rok Nosan / Aleš Satler
Komentarji
8

Tri tedne po meteorološki se v noči iz sobote na nedeljo začenja še koledarska jesen. Ta letni čas je poln nepredvidljivih vremenskih razmer, ki so nam v preteklosti prinesle že vse od indijanskega poletja pa do snega in mraza. Svetli del dneva se na začetku jeseni najhitreje krajša. Jutri bo od sončnega vzhoda do zahoda minilo tri minute manj kot danes.

Prvemu dnevu koledarske jeseni pravimo tudi jesensko enakonočje oziroma ekvinokcij. Nastopi, ko žarki Sonca pravokotno posvetijo na ekvator, kar pomeni, da obe polovici Zemlje prejmeta povsem enako količino Sončeve energije. S septembrskim enakonočjem se na severni polobli začenja jesen, na južni pa pomlad.

Ob enakonočju žarki Sonca pravokotno posvetijo na ekvator.
Ob enakonočju žarki Sonca pravokotno posvetijo na ekvator. FOTO: POP TV

Enakonočje nastopi dvakrat letno in sicer okoli 21. marca in pol leta kasneje, 22. ali 23. septembra. Kljub enakonočju se bomo dejansko najbolj enaki dolžini dneva in noči pri nas približali čez tri dni, saj bo jutri od sončnega vzhoda do zahoda minilo 12 ur in 8 minut. Zakaj?

Čeprav je Sonce ob enakonočju nad obzorjem natanko toliko časa kot pod njim, dan in noč nista povsem enako dolga. Slednje bi veljalo le, če Zemlja ne bi imela ozračja. Svetlobni žarek, ki prihaja od Sonca k Zemlji, se v Zemljinem ozračju lomi, zaradi česar Sonce na nebu vidimo višje, kot je v resnici. To v realnosti pomeni, da ga vidimo tudi, ko se nahaja malo pod obzorjem. Dan je ob "enakonočju" daljši tudi zaradi tega, ker nekaj minut traja, da Sonce vzide oziroma zaide. Mi štejemo za dan čas od začetka sončnega vzhoda do konca njegovega zahoda, to pa traja nekaj minut. Ko vse te vplive seštejemo, dobimo osem minut.

Dan nekoliko podaljša ukrivljanje Sončeve svetlobe v Zemljini atmosferi.
Dan nekoliko podaljša ukrivljanje Sončeve svetlobe v Zemljini atmosferi. FOTO: POP TV

Zakaj imamo letne čase?

Zemlja kroži okoli svoje osi in okoli Sonca, njena os pa je nagnjena glede na ravnino Sonca za dobrih 23 stopinj. In prav nagnjenost osi je razlog, da imamo na Zemlji letne čase, če bi bili osi vzporedni, jih ne bi bilo.

Sedaj prehajamo v del leta, ko bo temperaturna razlika med ekvatorjem in polom velika, kar pomeni, da bodo tudi cikloni in spremljajoče fronte bolj intenzivni, temperaturna nihanja v naših krajih pa bodo precej izrazitejša kot poleti. To kaže na povečano izmenjavo toplote med severom in jugom. Hladen polarni zrak se lahko spusti daleč proti jugu, istočasno pa se topel zrak vzpne daleč proti severu. Vreme pri nas je lahko zelo spremenljivo.

Letošnji prehod v jesen dobro sovpada s koledarjem.
Letošnji prehod v jesen dobro sovpada s koledarjem. FOTO: Thinkstock

Letos konec poletnih temperatur dobro sovpada s koledarskimi letnimi časi. Danes nas je namreč prešla hladna fronta in končala niz zelo toplega vremena, ki nas je spremljal od začetka meseca. V tem obdobju je bilo na uradni meteorološki postaji v Ljubljani kar 17 dni s temperaturo nad 25 stopinj Celzija, kar je največ v septembru od začetka meteoroloških meritev pri nas. Še več toplih dni so našteli na Goriškem, kjer se najvišja dnevna temperatura le prvega septembra ni dvignila nad 25 stopinj Celzija. Nekaj manj jih je bilo na jugovzhodu in severu države: v Novem mestu 16, v Šmartnem pri Slovenj Gradcu pa 13.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
23. 09. 2018 17.18
-1
Za danes ste tudi falili vreme. Skoraj cel dan vroče, sončno, hi, hi,......
Tomvojo
22. 09. 2018 19.32
+16
Lepo razloženo, tega nas v preteklosti niso poučili ( v socializmu)
oježeš
22. 09. 2018 20.42
-7
Tomvojo
23. 09. 2018 07.16
+0
flojdi
22. 09. 2018 17.42
-18
..po katerem koledarju ? ...se mi zdi da jih je več.. / pa zakaj ne bi še jeseni, oz letnih časov , premaknili ( tko kot URO) za kakih 30dni mal naprej al pa nazaj....
Desnica boli
22. 09. 2018 16.49
-11
Noč bo daljša za 8 minut za tiste, ki ne morejo pri dnevni svetlobi kavsat. Če jim bo šlo bomo pa potem za celo uro kazalce premaknili.
BUONcaffee
22. 09. 2018 16.05
-7
Za 15 stopinj se je ohladilo vreme?????
flojdi
22. 09. 2018 17.43
-7