Slovenija

Z enotnim nastopom do evropskih sredstev za posodobitev sil za zaščito in reševanje

Ljubljana, 25. 08. 2020 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, D.F.
Komentarji
6

Organizacije s področja zaščite in reševanja ter občine so z ministrstvom za obrambo podpisale sporazum o sodelovanju pri pridobivanju evropskih sredstev. Do leta 2027 si obetajo 120 milijonov evrov evropskih sredstev, sami bi jih dodali še 30, z njimi pa želijo posodobiti infrastrukturo, opremljenost in usposabljanje sil za zaščito in reševanje.

Predvidena je nabava 80 sodobno opremljenih vozil za potrebe zaščite in reševanja, vključno z opremo za reševanje v primeru naravnih nesreč, kot so avtolestve, posebna dviga
Predvidena je nabava 80 sodobno opremljenih vozil za potrebe zaščite in reševanja, vključno z opremo za reševanje v primeru naravnih nesreč, kot so avtolestve, posebna dviga FOTO: Bobo

Sistem zaščite in reševanja je vedno treba nadgrajevati in posodabljati, da bi ostal eden najboljših v Evropi. Odziv teh sil pa je pogojen s tehničnimi sredstvi in ustrezno usposobljenostjo, je v nagovoru po podpisu sporazuma poudaril minister za obrambo Matej Tonin.

Evropska sredstva za področje zaščite in reševanja v naslednjem finančnem obdobju v tem pogledu po njegovih besedah predstavljajo izjemno priložnost za nadgradnjo odziva na naravne nesreče.

Predlog vsebuje predloge za nadgradnjo odziva na podnebno pogojene nesreče in epidemije s poudarkom na dograjevanju skupne infrastrukture, izboljšanju organiziranosti in opreme za delovanje sil za zaščito, reševanje in pomoč ter njihove usposobljenosti na vseh ravneh, je pojasnil minister.

Med predlaganimi rešitvami je tako vzpostavitev nacionalnega centra za civilno zaščito, ki bo omogočil skupno in povezano delovanje in odziv uprave za zaščito in reševanje, gasilske zveze, gorske reševalne zveze, jamarske zveze, potapljaške zveze in Rdečega križa Slovenija ter drugih, ki so del sistema zaščite in reševanja.

"Učinkovitost boja proti naravnim in drugim nesrečam je odvisna od odziva lokalnih skupnosti," je dodal minister. Z njimi so predlog vsebin uskladili preko vseh treh občinskih združenj. Podporo in pripravljenost za sodelovanje so potrdili tudi v občinah, v katerih je predvidena postavitev izobraževalnih podcentrov.

Poleg nacionalnega centra civilne zaščite v Rojah oz. v Šentvidu so med predvidenimi investicijami še poplavni podcenter v Murski Soboti, podcenter za žled in ujme na Kočevskem in podcenter za požare v naravi v Sežani, so predstavniki ministrstva pojasnili na srečanju z novinarji pred slovesnim podpisom sporazuma.

Sistem zaščite in reševanja je vedno treba nadgrajevati in posodabljati, da bi ostal eden najboljših v Evropi.
Sistem zaščite in reševanja je vedno treba nadgrajevati in posodabljati, da bi ostal eden najboljših v Evropi. FOTO: Bobo

Minister je sporazum tako danes podpisal s predstavniki gasilske zveze, gorske reševalne zveze, jamarske zveze, podvodne reševalne službe, Rdečega križa Slovenije, s predsedniki skupnosti občin, združenja občin in združenja mestnih občin ter z župani Murske Sobote, Kočevja, Sežane, Divače in občine Herpelje - Kozina.

Predstavniki omenjenih organizacij in občin so se v krajših izjavah zahvalili za vključenost v projekt. Podpis sporazuma dojemajo kot priložnost, da v prihodnje izboljšajo pogoje za nakup opreme, za dodatno usposabljanje in za še bolj učinkovito opravljanje njihovega dela. Zagotovili so, da bodo po svojih močeh prispevali k uspešni izpolnitvi zastavljenih ciljev.

Predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smerdelj je poudaril, da se bo s pomočjo kohezijskih sredstev dalo pomembno okrepiti infrastrukturo in opremo. Kočevski župan Vladimir Prebilič pa je izrazil zadovoljstvo nad predvideno umeščenostjo centrov na območja, kjer jih potrebujejo in kjer jih bodo znali izdatno podpreti.

Predvidena je nabava 80 sodobno opremljenih vozil za potrebe zaščite in reševanja, vključno z opremo za reševanje v primeru naravnih nesreč, kot so avtolestve, posebna dviga

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rde?a pesa in hren
25. 08. 2020 19.00
+10
To je dobra novica, vsaj na papirju, bomo videli, koliko bo od tega v resničnosti. zagotovo smo po zaslugi pristopa iz ranjke skupne države imeli enega boljših sistemov v Evropi. To bi morali ohraniti. vendar pa morali nadaljevati s konceptom NNNP, izobraževati in opremljeti ljudi (sam imam doma še vedno zaščitni komplet iz časa YU, ki vsebuje masko, prvi povoj, ter zaščitn ogranijalo, predvanaja so bila skoraj vsak mesec 1x, vaje isto). Ne pozabiti na slovenske GASILCE!!!!!! Ti so steber našega sistema.
Eastman
25. 08. 2020 18.27
+9
mjda12
25. 08. 2020 18.14
-3
Spet pravne dnarja
mjda12
25. 08. 2020 18.14
+6
bic
25. 08. 2020 18.02
-2
Antoniozmaj
25. 08. 2020 19.09
+7