Slovenija

Z glavo v hribe: v gorah morate znati oceniti, kdaj je pametno obrniti

Ljubljana, 25. 07. 2020 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
23

Sodobna tehnologija je prispevala, da so ljudje začeli gore dojemati drugače. Nasmejani obrazi z vrhov na družbenih omrežjih meglijo zavedanje, da so hribi resno okolje. Mnogi, ki hlastajo po sreči, izraženi v nasmehih, se ne vprašajo, ali so ti izrazi pristni ali pa planinci resnično uživajo, ker so v dobri kondiciji. Tudi zato je v zadnjem desetletju vse več gorskih nesreč, ki dobivajo pridih absurdnega. Pred odhodom v hribe je pomembna priprava na turo, ki vključuje informacije o stanju planinskih poti. Preverite, katere so trenutno zaprte.

Zadnje dni so na Planinsko zvezo Slovenije (PZS) poklicali številni obiskovalci hribov in jim sporočali o pretrganih jeklenicah, zlomljenih oprimkih in stopih ... kar je posledica erozije v gorskem svetu. Na Hanzovi poti na Mojstrovko je na primer poškodovanih nekaj metrov jeklenice, zato je pot zaprta. Z današnjim dnem pa je uradno odprt zelo zahtevni odsek planinske poti na Triglav preko Plemenic (Bambergova pot) Luknja–Zaplanja, kjer so izvajali nujna večja vzdrževalna dela. "Izkušeni planinci, ko naletijo na takšen odsek poti, znajo oceniti, ali je varno območje prečiti ali ne, in v primeru, da ne, obrnejo. Če teh izkušenj nimamo, je treba obrniti vsakič," je poudaril Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS za področje preventive in usposabljanj ter gorski reševalec GRS Kamnik.

Del načrtovanja planinskega izleta je tudi informacija o planinski poti. Če je ta poškodovana ali pa zaradi del trenutno zaprta, izberemo drugo.
Del načrtovanja planinskega izleta je tudi informacija o planinski poti. Če je ta poškodovana ali pa zaradi del trenutno zaprta, izberemo drugo. FOTO: Matjaž Šerkezi

Poškodbe lahko sporočimo na elektronski naslov poskodbe.poti@pzs.si. Na spletni strani PZS pa so zbrane vse informacije o stanju planinskih poti. Zaprtih je kar nekaj odsekov, na primer: severni pristop na Bavški Grintavec zaradi aktivnega podora, pot na Cojzovo kočo na Kokrskem sedlu s Suhadolnika čez Taško pot zaradi podora, ki je poškodoval varovala, prav tako so varovala poškodovana na poti z Ledin na Koroško Rinko. "Del načrtovanja planinskega izleta je tudi informacija o planinski poti. Če je ta poškodovana ali pa zaradi del trenutno zaprta, izberemo drugo. Enako storimo, ko se odpravljamo na morje in preverimo stanje cest ter se skušamo izogniti odsekom, ki so v delu ali pa je na njih gneča. Če tega ne storimo, se lahko zgodi, da bomo več ur čakali v koloni," je navedel primer Šerkezi.

Pred strelo smo varni samo v planinski koči. Kaj pa če nas ujame nevihta v gori?

Popoldanske nevihte so najpogostejši vremenski pojav v poletnih mesecih, zato je dobro, da se držimo načela – v hribe zgodaj zjutraj – ob petih, štirih, če je tura dolga, že prej.

Na PZS svetujejo, da na poti opazujmo nebo in oblake. Visoki, beli, kopasti oblaki so znanilci prihajajoče nevihte. Ko jih vidimo, čim prej sestopimo na varno v dolino ali v planinsko kočo. "Če nas nevihta preseneti v gorah, je nujno, da sestopimo z grebenov in izpostavljenih vrhov, sploh tam, kjer so jeklenice oziroma predmeti iz železa ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine. S sebe odstranimo vse kovinske predmete ter jih spravimo na varno mesto, stran od sebe, saj jih bomo po hudi uri potrebovali. Usedemo se na vrv ali hrbtno podlogo od nahrbtnika, noge spravimo v nahrbtnik in se oblečemo v zaščitna oblačila. Biti moramo čim nižji. Če imamo na glavi čelado in ima ta kovinske zakovice, je bolje, da jo snamemo z glave," so jasna priporočila spisali na PZS.

 Izogibamo se tudi osamelih, izpostavljenih dreves, viharnikov, žandarjev ... in pazimo, da se sami ne izpostavimo. S telesom se ne dotikamo sten, po katerih lahko stečejo tokovi strele. Če smo v kotanji, jami, je najvarnejše mesto sredina jame. Če smo na robu police, je dobro, da se pripnemo z vrvjo, ki naj od nas teče po tleh.

Nasveti, kako varneje v gore
Nasveti, kako varneje v gore FOTO: PZS

Najvarnejše mesto pred strelo je melišče

 Izogibajmo se prostorov, kamor strele redno udarjajo. Spoznamo jih po razklanih deblih dreves, razritih tleh, preklanih skalah in rdečkastih kamninah. Vlažne grape in žlebovi, po katerih teče voda, so prav tako zelo verjetna mesta za udar strele. "Najvarneje pred udarom strele je na melišču, kjer čepimo ali sedimo na nahrbtniku. Če vseeno nadaljujemo sestopanje, naj bo razdalja med nami vsaj 20 metrov," so poudarili na PZS.

Planinski čevlji ali športni copati?

Poleti so najprimernejši lahki in udobni planinski čevlji. PZS svetuje visoke, lahko tudi pol visoke, ki varujejo gležnje pred manjšim kamenjem, hkrati pa vsaj nekoliko dodatno utrdijo gležnje. Preveč toplotno izolirani planinski čevlji, ki so namenjeni za hojo v snegu ali pozimi, niso primerno obuvalo, saj se v njih noga preveč poti, kar vpliva na počutje in koncentracijo. 

Kaj pa lahki športni copati, ki so pogosto obuvalo dnevnih obiskovalcev gora? "Lahko, če imajo kakovosten podplat, ki je tudi torzijsko stabilen. Lahko, če jih imajo obute hoje vajene noge, ki imajo močno mišično strukturo in vezi. Imajo pa svoje omejitve v poštev pridejo Uršlja gora, Velika planina, Planina Konjščica, do Kamniškega sedla, Slavnik. Nikakor pa z njimi ne na Triglav, Grintovec, Stol, Viševnik, Raduho ... Pa bomo ponovno naleteli na vprašanje: Ja, Marjan Zupančič, ki se je podal na pot po Slovenski planinski poti z željo, da jo preteče v najkrajšem času, pa ima ves čas obute tekaške copate, ali pa Ana Čufer, ki se je v rekordnem času povzpela na Triglav. Moj odgovor: Ko smučam na Krvavcu, me večkrat premami želja po dosegu velike hitrosti. Spustim in hitro ugotovim, da je smukaška proga Streif rezervirana za najboljše posameznike," je utemeljil Matjaž Šerkezi.

V nahrbtniku naj ne bodo zgolj malica in litri tekočine. Nahrbtnik je vaša prva pomoč, če zaidete v težave.
V nahrbtniku naj ne bodo zgolj malica in litri tekočine. Nahrbtnik je vaša prva pomoč, če zaidete v težave. FOTO: Aljoša Kravanja

V gore vedno z nahrbtnikom 

V njem naj ne bodo samo malica in litri tekočine, ki se v poletni vročini hitro pregrejejo. Nahrbtnik je v prvi vrsti naša prva pomoč, naš 'vsak slučaj', če nas kaj preseneti, se nam kaj zgodi. V njem naj bo torej vsa nujna planinska oprema primerna izletu.

Če nahrbtnika nimamo in se znajdemo v nepredvidljivih okoliščinah, se hitro lahko znajdemo med vedno večjim številom gorskih nesreč. "Kot primer lahko vzamem najpogostejšo napako obiskovalcev gora. V hribe se podajo brez naglavne svetilke. Preseneti jih tema, ker so se predolgo zadržali v koči, pri sestopu pa so nekoliko zašli s poti in je trajalo naslednjo uro, da so ponovno našli markacijo. V noči, brez svetlobe, po lahki planinski poti svet postane zahteven: korenine, manjše skale, ki se pod stopalom obračajo, mokra resasta trava. Nekaj časa si še svetimo s svetilko na telefonu, pa že ta je po vsem dnevu na koncu z močmi. Ostane le še tisti odstotek energije za klic na 112," je opozoril Šerkezi.

Kaj narediti, če zaidemo s poti? 

Če se izgubite, se ustavite in umirite. Vrnite se po isti poti do zadnje oznake in poiščite pravo pot. Če vas preseneti megla, ne tavajte v neznano, saj s tem tvegate padec v globino ali zdrs po pobočju. "Ponovno se ustavite, se toplo oblecite, poskrbite za varnost – svojo in ostalih udeležencev – da ne bi zdrsnili po pobočju in počakajte. V tem primeru vas bo ponovno rešil nahrbtnik z obvezno planinsko opremo," so poudarili na PZS. 

V hribih se ne zanašajte samo na navigacijo.
V hribih se ne zanašajte samo na navigacijo. FOTO: Matjaž Šerkezi

Vse več gorskih nesreč tudi zaradi neoznačenih poti, ki jih promovirajo zapisi na družbenih omrežjih

Novi koronavirus je vplival na drugačen trend obiska gora. V zadnjih tednih policisti in gorski reševalci opažajo velik porast planincev predvsem v sredogorju, pa tudi visokogorju, saj se ljudje zaradi koronavirusa manj odpravljajo na potovanja v druge države in obmorska letovišča, o čemer smo že poročali pred kratkim. "Zadnje intervencije kažejo, da v sredogorje in tudi visokogorje zahajajo ljudje, ki si glede na svoje poznavanje hoje v hribih velikokrat zastavijo predrzne cilje," so izpostavili na GRZS in policiji. Lani so tako med ponesrečenimi prevladovali tuji turisti, letos slovenski planinci. 

Slika nesreč v gorah nad Kamnikom, pri katerih je posredovala GRS Kamnik, od leta 2005 kaže, da so te predvsem v zadnjem obdobju osredotočene na posamezne poti, ki niso označene in so se v obliki zapisov pojavile na družbenih omrežjih in različnih spletnih portalih. "Marsikdo se sprašuje, zakaj te poti niso označene z markacijo in ali bi z označbo bilo manj nesreč. Pa bi jih bilo res?! Planinska pot, označena s Knafelčevo markacijo, pomeni le, da smo na pravi poti in da se moramo nanjo podati pripravljeni in primerno opremljeni. Korenine, razrahljano kamenje, gamsje stečine, ki kot morske deklice s svojim petjem vabijo v globine, pa bodo še vedno ostale. Tega z markacijo ne moremo odstraniti," je prepričan Matjaž Šerkezi, ki je strnil spodnja priporočila..

Ko se boste te dni odpravljali v gore:

 

–   Načrtujte pot.

–   Pokličite v planinsko kočo in rezervirajte spanje.

–   Hrano in osvežilno pijačo dobite v planinski koči. Obujte lahke, poletne planinske čevlje – visoke ali polvisoke.

–   V gore se odpravite zgodaj, ob štirih, petih in se na ta način skušajte izogniti poletnim nevihtam, ki jih spremljajo strele.

–   Smeti nesite v dolino in jih odložite v koše za smeti.

–   Če pridete do pretrgane jeklenice in pot ni varna za prečenje, obrnite.

–   Če se ne počutite dobro ali imate slab dan, se usedite, zadihajte, poglejte naravo okrog sebe in se z nasmehom vrnite.

–   Če izgubite markacije, se vrnite po isti poti nazaj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

4krogci
25. 07. 2020 21.55
-2
Triglav spada pod večdnevni izlet? a vi to resno? Če nisi sposobn prehodit tistih 5ur do vrha in pol še 4 nazaj v dolino, potem nimaš na Triglavu kaj počet! Je pa najlepše it ob polni luni ponoči...štartaš okol pol noči in s počitkom na poti si pred sončnim vzhodom na vrhu...ni lepsega! Pol pa lepo nazaj dol ko vsi sele dobro zacnejo gor hodit.
babicagrenajug
25. 07. 2020 21.54
-4
@ ... Glede računov heli prevoza, davkoplačevalce veliko več stane zdravljenje pijanduretine, ki se polovico življenja naliva z alkoholom, polovico potem gužvari po čakalnicah in gnjavi prepotrebne zdravnike. Ob dejstvu, da je pijanduretina v primerjavi z alpinistom-športnikom večinoma neproduktivna in neuporabna oseba, torej dupli strošek. In še, večina alpinistov je zavarovanih za (heli) reševanje v gorah, v Sloveniji in večini gora v tujini.
Offizier
26. 07. 2020 08.38
+2
Daj ne se sramotiti. Določeni tvoji ,,športniki,, plezajo v papučah in pajkicah, ko pa pride do problema potem pa ,,heljp mi heljikopter heljp,,.
Thinc25
26. 07. 2020 18.23
+2
babica...! Ti si se pa spravil na pivce, nisi se odločil prav.
Ici
25. 07. 2020 21.32
+5
Dokler je reševanje, vključno s helikopterjem, v slovenskih gorah zastonj, bo nasmejanih planincev v natikačih vsako leto kot listja in trave. Ko pa bo prvi plačal, se bo sopremenilo vse. Sosedje Avstrijci nimajo "nasmejanih planincev", ker stane pri njih helikoptersko reševanje tudi 30.000 eur in več.
Offizier
25. 07. 2020 21.32
+5
Ma dokler bo helikopterski prevoz cenejši od avtobusnega bodo problemi v visokogorju.😂
Talevi
25. 07. 2020 21.20
+2
Jaz grem z nogama v hribe..z glavo mislim
luzarf@arcor.de
25. 07. 2020 21.03
-1
najbolje je obrniti takoj na zadnjem parkirnem prostoru, prišparaš 10€za parkirnino prišparaš živce, morebitne poškodbe, in obvaruješ naravo.
luzarf@arcor.de
25. 07. 2020 21.04
-6
nevem kaj naj bi iskal v hribih? hribih so najlepša ko jih gledaš iz doline.
Diegol14
25. 07. 2020 20.36
+2
Dejte to napisat v poljščini, slovanščini in češko, za une modele ki hodijo v Crocskah na Triglav 😁😁😁
User1832247
25. 07. 2020 19.03
+2
saj gredo vsi z glavo.samo če je prazna ali pa je notri slama to nobenemu ne pomaga oz.koristi - to je tako kot če bi šel brez glave!
111111112
25. 07. 2020 18.30
+6
Zakaj znova in znova uporabljate vodnika in reševalca Matjaža Šarkezija, ki je zelo poznan po temu, da rad v novinarskem svetu leze, vemo kam. Mfooce bi bilo novinarjem prebrati kakšno knjigo legendarni vodnikov in tam vem izpostaviti kakšna pravila ki le teh pravil težko najdemo ampak so pravila v nas in srcih, če nebi ljudje kot takšni sami toliko hodili zaradi glave in izpostavljanja na javnih omrežjih bi bilo vse drugače. Point pa so samo lahki lajki in potrditve drugih ljudi ali delajo prav, smešno
fairplayy
25. 07. 2020 18.25
+5
flojdi
25. 07. 2020 18.45
+10
Bourne
25. 07. 2020 16.34
+13
V bistvu je celo malo nesreč, glede na to, koliko ljudi lazi na zelo zahtevne poti in koliko tvegajo z enim samim napačnim korakom. In pogosto res predvsem za tisto neumno, brezvezno objavo na spletu.
oježeš
25. 07. 2020 17.11
+12
Pravilna ocena. Zelo malo nesreč, ko vidiš kaj vse ljudje počnejo.
slucajni
25. 07. 2020 18.50
+3
Prejšnji teden šli na Storžek. Na zelo poškodovano jeklenici šla zakonca brez opre razen čelade. Zelo neodgovorno...
pojtrarara
25. 07. 2020 15.21
-31
..."kdaj je pametno obrniti" novinar to ni slovensko. Sramota.
STOP
25. 07. 2020 15.48
+26
pojtrarara
25. 07. 2020 16.50
-6
kdaj se obrniti nazaj... ne pa kdaj obrniti...
oježeš
25. 07. 2020 17.13
+9
Če se samo obrneš, še ni rečeno da boš šel tudi nazaj od koder si prišel. Lahko se še enkrat obrneš in greš naprej.
flojdi
25. 07. 2020 18.47
+5
torej je najpomembnejša beseda : se . ( ne SE torej zvrnit s kavča
Vapo
25. 07. 2020 15.20
+11