Slovenija

'Z gradbenim zakonom se odpovedujemo arhitekturni stroki'

Ljubljana, 07. 12. 2021 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar, D.L.
Komentarji
118

Pred sprejetjem novega gradbenega zakona so poslance k razmisleku ponovno pozvali v Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije, saj se po njihovem mnenju z zakonom kot družba dolgoročno odpovedujemo arhitekturni stroki. Pooblaščeni inženirji in Inženirska zbornica Slovenije pa, nasprotno, predlog zakona pozdravljajo. :

V Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) zavračajo trditve zagovornikov zakona, da slednji uvaja enakopravnost med strokami in se arhitekti borijo za privilegiran položaj svoje stroke, ampak opozarjajo, da nov zakon med drugim prinaša odpovedovanje arhitekturni stroki pri projektiranju, pristojnost gradbenih inženirjev, da sami izdelajo vsebino načrtov arhitekture, poklicno prepoved vodenja gradenj za arhitekte in monopol gradbenih inženirjev pri manjših rekonstrukcijah.

Arhitekt
Arhitekt FOTO: Shutterstock

Kot pojasnjujejo v ZAPS, sodelovanje arhitekta pri načrtovanju stavbe po novem gradbenem zakonu ne bo več pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja, kar po njihovem mnenju pomeni predvsem to, da bodo odslej vsi inženirji pridobili licenco opravljanja strokovnega dela arhitektov, arhitekti pa bodo na ta način izključeni iz načrtovanja grajenega bivalnega okolja.

Arhitekti opozarjajo tudi na osnutek Pravilnika o projektni dokumentaciji, ki neposredno omogoča, da se načrt arhitekture ne izdela, vsebina načrta arhitekture pa se prikaže kar v načrtu gradbenih konstrukcij. "S tem so gradbeni inženirji praktično dobili pristojnost izdelave načrtov arhitekture," opozarjajo.

Zakon, tako pravijo arhitekti, tudi ne dopušča pooblaščenim arhitektom sodelovanja pri izvajanju gradenj kot vodja gradnje. "Vodje gradenj bodo lahko vsi inženirji razen arhitektov in krajinskih arhitektov. Arhitekt ne bo smel voditi gradnje hiše, ki jo je sam projektiral, bo pa lahko gradnjo te hiše vodil inženir požarne varnosti. Krajinski arhitekt ne bo smel voditi zasaditve parka, ki ga je sam narisal. Bo pa lahko zasaditev parka vodil inženir elektrotehnike," so pojasnili in dodali, da zakon arhitektom prepoveduje opravljati funkcijo vodenja gradnje, ki je omogočena vsem ostalim inženirjem.

Kot še pravijo v ZAPS, uvaja zakon tudi manjše rekonstrukcije, za katere ni potrebno pridobivanja gradbenega dovoljenja, predstavljajo pa lahko preboje nosilnih (tudi požarnih) sten, dodajanje stopnišč, dvigal in podobne posege. Zakon pri manjših rekonstrukcijah izrazito privilegira gradbene inženirje tudi na račun ostalih inženirskih strok.

Arhitekti so še enkrat poudarili, da se ne borijo za privilegije, kar so v času nastajanja zakona dokazali tudi z več kompromisnimi predlogi, ki pa so bili vsi zavrnjeni. "Pred dobrim letom dni (10. 9. 2020) ste poslanke in poslanci državnega zbora prejeli pismo Društva gradbenih inženirjev in tehnikov iz Maribora. V pismu smo arhitekti označeni za 'nezaposljiv in odvečni kader v državi'. Z glasovanjem o GZ-1 glasujete o uresničevanju te napovedi. Škode ne bomo utrpeli zgolj arhitekti. Še veliko večjo škodo bosta utrpeli kakovost grajenega bivalnega okolja in blaginja ljudi, ki bi jim zakoni morali služiti," so dodali.

Inženirska zbornica prikimava predlogu

Pooblaščeni inženirji in Inženirska zbornica Slovenije predlog novega gradbenega zakona pozdravljajo, med drugim tudi zato, ker je po njihovem mnenju napisan na za uporabnika razumljiv način. 

Poleg tega so prepričani, da bo odpravil privilegiranost strok pri izdelavi projektne dokumentacije, nadzoru nad gradnjo in izvajanju gradenj in vzpostavil enakopravnost vseh inženirskih strok. Arhitekti bodo še naprej lahko opravljali delo, ki so ga tudi doslej, pooblaščenim inženirjem pa bodo vrnjene pravice. "Kot smo že večkrat poudarili, inženirji težnje po izdelovanju načrtov arhitekture nimamo. Le ti bodo tudi v bodoče v izključni pristojnosti pooblaščenih arhitektov," so zapisali.  

Dalje: zakon uvaja moderen način informacijsko podprtega projektiranja z BIM orodji, katerega uporaba je ponekod v Evropi tudi predpisana za javne investicije, poskrbel pa bo tudi za večjo varnost stavb, menijo. "Zakon končno vrača mehanski odpornosti in stabilnosti objektov mesto v procesu dovoljevanja gradenj in izvajanja manjših rekonstrukcij. S tem, ko bo že v fazi izdelave dokumentacije za gradbeno dovoljenje oziroma pred pričetkom izvajanja manjše rekonstrukcije (ki vendarle pomeni poseg v konstrukcijo) moral sodelovati pooblaščeni inženir s področja gradbeništva, bo poskrbljeno za premišljene konstrukcijske rešitve, s tem pa bo zagotovljena varnost investitorja, uporabnikov in sosednjih lastnikov nepremičnin (stanovanj, objektov)," so zapisali v inženirski zbornici. 

Kot je znano, je okoljski minister Andrej Vizjak poleti zagotovil, da je zakonodaja usmerjena k birokratski razbremenitvi, poenostavitvi in pospešitvi postopkov umeščanja v prostor in gradnje objektov. Dodal je, da pri poenostavitvah in skrajševanju postopkov pridobivanja gradbenega dovoljenja ne posegajo v razmeroma visoke standarde varovanja okolja in narave ter pravico sodelovanja javnosti v postopkih, ko to opredeljujejo aarhuška konvencija in evropske direktive.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kick.your-ass
07. 12. 2021 21.19
+1
Pranje denarja v lev NKBM? Dajte raje povejte kam ste dal kordiša? Nazaj v bananin olupek?
Mcmrtfg
07. 12. 2021 16.54
+5
ne vem no,arhitekti so ključni pri gradnji ta zakon mi ne diši
Oknaj 4
07. 12. 2021 18.41
+3
So ključni ne rečem samo zgrajena so pa tudi taka skropucala ki sploh ne sodijo v prostor sploh pa ne na podežje
pejtrajspat
08. 12. 2021 09.17
+2
Arhitekti so ključni pri oblikovni zasnovi zgradbe o v sem ostalem vsaj večina nima blage veze ( statika, temeljenje). Kot pooblaščeni inženir v gradbeništvu in specialist za temeljenje objektov dobivam zelo veliko neumnih vprašanj arhitektov žal. Ni varjante, da dam ključ gradnje arhitektu, ni variante... Izberem ga za notranjo funkcionalnost objekta, postavitev omar, morda estetski zunanji videz, da se sklada z okolico... To je nekako tako, kot bi mi plastični kirurg operiral notranje organe??? Dejte se zresnit. Povsod v tujini kar se tiče gradnje arhitekti niso nad gradbenimi projektanti... Tudi plače imajo precej nižje (razen redkih izjem). Pri nas se grejo ekskluzivo, ti v acad premaknjeo steno za 3 minute in kasirajo 2k...
Mađioničar
07. 12. 2021 16.35
+0
En strošek manj
enxx
07. 12. 2021 16.03
+8
Trenutna pooblastila arhitektov na splošno presegajo njihovo znanje. Če bodo zdaj pooblastila prenesli na druge stroke, ne bo nič drugače. Vsak naj dela tisto, za kar se je izšolal, kar zna. Zakonodaje zdaj mnogi ne upoštevajo in tudi v prihodnje ne bo nič drugače. Bo pa v ozadju tega spopada nekaj koritarjev legaliziralo svoje črne gradnje, zaslužilo z zemljišči, ...
prašek
07. 12. 2021 16.15
+2
Presegajo arhitektovo znanje ????????? Oprosti, ampak kakš0na pa je tvoja izobrazba, da lahko to trdiš ????
prašek
07. 12. 2021 16.15
+0
pejtrajspat
08. 12. 2021 09.19
+2
nimajo blage veze (vsaj večina) o temeljenju, varovanju gradbenih jam, statiki... sem pooblaščeni inženir 15+ leti prakse...
Geronimo
07. 12. 2021 15.43
-1
Pa aper ta hinavska levica mece polena ,,,namesto da bi poenostavli oni spet preko nekih neumnih organizacij se bolj komplicirajo stvari!
prašek
07. 12. 2021 15.46
+4
Ja, tako je. Vsak zidar ve več kot arhitekt ☺☺☺
matko74
07. 12. 2021 16.51
-1
matko74
07. 12. 2021 17.02
+6
Spoštovani prašek , sem gradbeni tehnik z 27 let delovnih izkušenj na področju streh .To kar sedaj rišejo arhitekti so dobesedno anomalije , pač , praksa in papir ne gresta skupaj . Je pa še nekaj , ko smo se dobili z bivšimi sošolci na 10. obletnici mature so tisti , ki so šli na arhitekturo oziroma sploh bili sprejeti povedali , da so bili tam , izobčenci .Enostavno so imeli preveč strokovnega znanja . Tam imajo najraje gimnazijske maturante , katerim v galvo vcepijo , da je treba narisati všečno stavbo ,z funkcionalnostjo objektov se pa ukvarjamo izvajalci .
ne rabimo predsednika
07. 12. 2021 20.53
matko, izvrstno si napisal in se popolnoma strinjam..
Jaka Jack
07. 12. 2021 15.42
+3
Vsak naj odgovarja za svoj del dela.
Darko32
07. 12. 2021 15.29
+6
Nevem kaj blefirajo. Ko pa je bilo potrebno spoštovati zakonodajo in še sedaj pa delajo vse, da bi delali obvode tudi z prirejenimi soglasji. Tudi tako, da besedo zmanipulirajo in potem ljudem v obraz govorijo, da beseda ne pomeni tisto, kar je pri poštenih ljudeh pomenila. Zato sedaj klobasati okrog tega je milo rečeno vsekano mimo. Vse to je posledica sistemske korupcije v javni upravi, kjer se dovoljuje prirejanje javnih lisitin tudi ob pomoči dolečenih oseb, k ise grebejo v politiki. Žal k temu je tudi pripomogla sama stroka iz ARHITEKTURE. SAmo poglejmo kaj so naredili recimo v podporo rokodelski obdelavi pri objektih. ZAkaj nebi recimo pomožne objekte ljudje malo olepšali v nekem domačem stilu z ročno izdelavo vzorcev fasade in recimo strehe. Ne tukaj so sami pljunili sebi v skledu in imamo to, kar imamo. JAz pravim, da je rpavilno, da se za neko oto ne komplicira in če je lastnikova parcela in ne ogroža nikogar. NAj za vraga po predpisih postavi si neko uto, katera ima nek lični izgled. Zato roko na srce ne klobasati neumnosti sedaj, ko jih je narod prebral.
Nekaj novega
07. 12. 2021 15.25
+0
Pa kdo jih rabi, samo lepo kasirajo!
prašek
07. 12. 2021 15.32
+1
Jaz ga rabim in tudi plačal ga bom jaz !!!!!
jazpatipažidanamarela
07. 12. 2021 15.22
+2
Kaj ti nuca vse lepo napisano na papirju, če je že osnova zanič. Zidaki in opažni zidaki od katerih odletava pesek, ker se špara na cementu, vertikalne vezi iz opažnih zidakov v katerih je nekaj malega železja in betona, temeljne plošče in betonske plošče na katerih se spet vidi šparanje na cementu. Če bi ljudje katerim se zida sami tako delali, bi še bilo razumljivo češ, da gre za neznanje, ko pa podjetja to počnejo se pa lahko samo križaš. Protipotresna gradnja je iluzija.
prašek
07. 12. 2021 15.23
+7
jazpatipažidanamarela
07. 12. 2021 15.25
+0
Tudi mešanice za malto imajo pomanjkanje cementa. To se vidi, ko se voda kar ulije stran od mesta zidave.
zibertmi
07. 12. 2021 15.37
+5
gradbeni materiali so pri nas res katastrofa,samo to z načrti in izračuni statike in vsem kar k varni gradnji za desetletja pripimore nima veliko
enxx
07. 12. 2021 16.05
+0
V bistvu je za to marsikje trenutno kriv tudi arhitekt, ker opravlja nadzor nad gradnjo. Znanja in izkušenj pa nima.
prašek
07. 12. 2021 15.20
+3
Poznam neko ime iz zgodovine. Bil je malar, ampak se je imel tudi za arhitekta .............
prašek
07. 12. 2021 15.21
+2
nekodnas
07. 12. 2021 16.17
+2
A je to tisti ki je bunkerje postavljal, mega gradnje ob Normandijski obali, podzemne tovarne ( vse to sem gledal na Discoveryu) in ni šparal na cementu ?
prašek
07. 12. 2021 16.22
+2
JOCR1255
07. 12. 2021 19.59
-1
bronco60
07. 12. 2021 15.15
-5
Vsak se bori za svoj del pogače.
Endless
07. 12. 2021 15.13
-10
glejte arhitekti, posla ne bo zmanjkalo, samo lopato pa kramp bo treba prijet v roke.
Rožice so zacvetele
07. 12. 2021 15.36
+9
Endless, za kramp in lopato ne potrebuješ fakultete, saj to veš, kajne? Študira se zato, da tega ne boš rabil upora ljati, pač pa najameš ljudi, ki so vešči teh orodij in jih plačaš. Ne razumem, zakaj nekateri mislite, da sta prav kramp in lopata pokazatelj uspeha. Čigavega?
Darko32
07. 12. 2021 15.11
+2
Nevem kaj blefirajo. Ko pa je bilo potrebno spoštovati zakonodajo in še sedaj pa delajo vse, da bi delali obvode tudi z prirejenimi soglasji. Tudi tako, da besedo zmanipulirajo in potem ljudem v obraz govorijo, da beseda ne pomeni tisto, kar je pri poštenih ljudeh pomenila. Zato sedaj klobasati okrog tega je milo rečeno vsekano mimo. Vse to je posledica sistemske korupcije v javni upravi, kjer se dovoljuje prirejanje javnih lisitin tudi ob pomoči dolečenih oseb, k ise grebejo v politiki. Žal k temu je tudi pripomogla sama stroka iz ARHITEKTURE. SAmo poglejmo kaj so naredili recimo v podporo rokodelski obdelavi pri objektih. ZAkaj nebi recimo pomožne objekte ljudje malo olepšali v nekem domačem stilu z ročno izdelavo vzorcev fasade in recimo strehe. Ne tukaj so sami pljunili sebi v skledu in imamo to, kar imamo. JAz pravim, da je rpavilno, da se za neko oto ne komplicira in če je lastnikova parcela in ne ogroža nikogar. NAj za vraga po predpisih postavi si neko uto, katera ima nek lični izgled. Zato roko na srce ne klobasati neumnosti sedaj, ko jih je narod prebral.
reket
07. 12. 2021 15.05
+4
Poznam nekaj gradbenih ing. Pa Hojsa. Zanimivo, vsi so multipraktiki in vse vedo in ne rabijo mnenja drugih. Slucajno?
Rodion Raskolnikov
07. 12. 2021 15.03
-5
PArhitekti se grebejo za privilegije in najlepše mesto pri koritu. Vsekakor precenjena, ne vem pa če stroka.
Sputnik8
07. 12. 2021 14.58
-5
Priviligiranci se borijo za svoje privilegije.
Tylers
07. 12. 2021 15.19
+3
lol priviligiranci. 3/4 arhitektov dela prek sp-ja za 1000€ na mesec, 1/4 jih dobi mogoče 1500€. Dokler ne pride kriza, pol gre vse v maloro z arhitekti na čelu...
jakec1575
07. 12. 2021 14.54
+8
Poznam podrocje kar dobro. Gradbeniki so slabi projektanti za visoke gradnje. Pozabljajo detajle in delajo objekte z napakami. Gradbeniki so dobri za nizke gradnje. Arhitekti imajo vsaj priblizno estetiko za visoke gradnje, ceprav zadnje case delajo nekateri moderne dolgocasne kocke, ke tako hoce investitor. Cimvec kvadratov za prodat, na cimmanjsi parceli. Male rekonstrukcije brez gradbenega dovoljenja bodo ogrozile statiko v blokih, saj idi*_ti od obrtnikov nimajo blage veze o statiki niti jih briga in pac naredijo kar si zmisli narocnik stanovanja ali hise. Tudi e ogroza zivljenje in lastnino drugih. Zakon je obupen in ogroza visok standard gradnje, ki ga imamo danes. Pa lp.
Rodion Raskolnikov
07. 12. 2021 15.04
+6
Jakc to si ga pa malo usral, vse za vse zahtevne gradnje statiko računajo inženirji, arhitekti tega niti na zmorejo.
EnKandidatDosmrtniMandat
07. 12. 2021 14.48
+1
Ta komunistična vlada pod vodstvom starega komunista, tovariša Janshe ne posluša stroke! Ne zdravstvene, ne pravne, ne varnostne, ne za komuniciranje... zakaj bi potem arhitekte!? Edino merilo je da si istočasno zaključil FDV in Kumrovško akademijo, kot tovariš Jansha in da si član komunistične SDS. Ti dve diplomi in članska izkaznica so garancija, da se spoznaš na vse! Ampak res VSE.
tincoop
07. 12. 2021 14.50
-5
MeireMetran
07. 12. 2021 14.51
-2
Odlična vlada dela za človeka, malega človeka in hoče narod rešiti iz krempljev rdečih krvosesov..
EnKandidatDosmrtniMandat
07. 12. 2021 14.52
+4
MeireMetran
07. 12. 2021 14.44
+2
Med Arhitekti, SAZASOM, RTV jem in Zbornicam ni razlike, vsi paraziti vsi bi pobirali nekaj za kar jih nihče ne potrebuje..
1muvwndr
07. 12. 2021 14.54
+8
A potrebujemo toliko politikov? Toliko županov? Toliko raznega birokratskega osebja?
Janez Janez
07. 12. 2021 14.43
+3
glavni so statiki ne arhitekti, ti divjajo z nemogočimi idejami
jakec1575
07. 12. 2021 14.54
+5
Ststiki bi za velke pare delali kocke, ke je to najlazje in najhitreje.