Slovenija

Z grške plaže na idrijski asfalt

Idrija, 19. 05. 2024 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
2

"Bili smo v Grčiji na plaži in smo se začeli spraševati, ali bi lahko iz neke take igre, ki jo zna igrati vsak, naredili kakšen večji dogodek. To smo si zadali kot izziv, šlo je pravzaprav za stavo, in zdaj smo tukaj," Edin Lozić z roko pokaže po igrišču pred idrijsko osnovno šolo, na katerem ležijo pisani ploščki. Balinčki, kot jim še vedno pravijo, oziroma 'špljake', vztrajajo Primorci.

Na Merkurjev met, ime turnirja je seveda neločljivo povezano z Idrijo, ki je slovela po rudnikih živega srebra, se je prijavilo 28 dvojic. Najprej je bil na vrsti skupinski del, nato izločilni boji. Povezali so se s člani društva Prstomet, ki prirejajo lige in turnirje po vsej Sloveniji. Ti so narisali igrišče, vse izmerili in poskrbeli za semaforje. "Sodnik pri tej igri pristopi samo takrat, ko se igralci res ne morejo sami med sabo dogovoriti, pride z metrom in izmeri," pravi Lozić, idejni vodja projekta.

Merkurjev met v Idriji
Merkurjev met v Idriji FOTO: Aljoša Kravanja

Ideja pa se ni rodila na kateri koli grški plaži, ampak na tisti, ki jo slovenski ljubitelji nogometa dobro poznajo. Tja smo vas namreč popeljali v epizodah oddaje Vsi za naše!, ki smo jih posvetili trem našim nogometnim reprezentantom, ki si kruh služijo v Atenah, Benjaminu Verbiču, Andražu Šporarju in Adamu Gnezdi Čerinu.

Vse omenjene pretekle epizode oddaje Vsi za naše! si lahko ogledate na VOYO, jutri pa nas čaka že nova epizoda, ki bo tokrat posvečena Timiju Maxu Elšniku, pa tudi najmlajšim navijačem in preroški prvi dami ljubljanskega živalskega vrta.

Prav slednji je bil tisti, s katerim je Lozić balinčkal, ko se je rodila ideja o domačem turnirju. Gnezda Čerin namreč prihaja prav iz Idrije in ko so ga prijatelji obiskali v Grčiji, so se udarili tudi v igri iz domačih logov. "Zelo dober je pri balinčkih, ko smo igrali skupaj, nismo imeli veliko šans proti njemu," se je Edin pridušal, da njegov prijatelj Adam ni spreten samo z žogo.  

Merkurjev met v Idriji
Merkurjev met v Idriji FOTO: Aljoša Kravanja

"Balinčki so vedno pri hiši," je potrdil tudi Adamov oče, ki je v soboto nosil dres sinovega grškega kluba. "Z nami gredo tudi na morje poleg badmintona," je v smehu dodala mama. "Vprašanje je sicer, koliko si nazadnje vzamemo časa za to, ampak s seboj pa jih za popestritev dopusta vzamemo vedno," je pojasnila.

Družina Adama Gneze Čerina
Družina Adama Gneze Čerina FOTO: Aljoša Kravanja

"Ampak danes sva bila lahko premagljiva," se posmejita udeleženca turnirja. Kot pravita, sta prišla predvsem pokazat izraz podpore fantom, ki so se odločili za to prireditev, navdušena pa sta tudi, da se v Idriji nekaj dogaja. Za najmlajše je na igrišču stal tudi napihljiv grad, pekli so se čevapčiči in palačinke, malo starejše pa je zvečer čakal še koncert.

Tudi njun sin je z vsem srcem podprl idejo o Merkurjevem metu. Posnel je promocijski video za prireditev, v katerem z Andražem Šporarjem igrata balinčke, poskrbel je tudi, da je celotna reprezentanca podpisala nogometne drese, namenjene za nagradni sklad.

Domača Idrija stoji za svojim nogometnim junakom.
Domača Idrija stoji za svojim nogometnim junakom. FOTO: Aljoša Kravanja

Nagrade so bile povsem v nogometnem duhu. Najboljši na turnirju so dobili vstopnice za evropsko prvenstvo v nogometu ter podpisana dresa Gnezde Čerina in Jake Bijola. Prireditev je imela tudi dobrodelno noto, vsak, ki je prispeval simboličnih pet evrov, se je uvrstil v žreb za podpisan dres trenutno najdražjega slovenskega nogometaša Benjamina Šeška.

Nagrade iz nogometnega sveta
Nagrade iz nogometnega sveta FOTO: Aljoša Kravanja

Zbrana sredstva so bila namenjena lokalni ustanovi, ki skrbi za otroke s posebnimi potrebami. "Upam, da zberemo toliko, da jih vsaj za en dan peljemo na morje," je dejal Lozić.

Zdaj pa še malo k igri. Medtem ko smo se pogovarjali z organizatorjem in Adamovimi starši, so se ves čas slišali pridušeni udarci ob tla. Jože Mrgole je član kranjskega društva upokojencev. Pravi, da so zelo aktivni pri različnih športnih dejavnostih, med drugim tudi pri prstometu, kjer igrajo državno ligo. Zdaj jih čaka še gorenjsko prvenstvo, udeležujejo se tudi pokalnih tekem, našteva, medtem ko opazuje dogajanje na igrišču.

Jože Mrgole
Jože Mrgole FOTO: Aljoša Kravanja

"Prstomet je igra s ploščki oziroma balinčki, kot se jim je reklo nekoč. Takrat smo na piknikih govorili, da gremo balinčkat, zdaj pa je to uradno prstomet, ta beseda je tudi uradno vknjižena za ta šport," pojasni. Komplet vsebuje osem ploščkov v dveh barvah, štirje so v eni in štirje v drugi barvi, običajno pa sta poleg še dva mala ploščka, ki služita za center igre. Kdor vrže bližje, dobi točko, kolikor ploščkov enake barve je bližje, toliko točk je za tisto igro. V Idriji so igrali v dvojicah, pokalne tekme so tudi v trojkah, na ligaških tekmah igramo štirikrat posamično proti nasprotniku in dvakrat dvojice, sogovorik opiše razvejan sistem.

Merkurjev met v Idriji
Merkurjev met v Idriji FOTO: Aljoša Kravanja

Pravi, da ga ta igra spremlja že od malega. "Kadar koli smo imeli piknik, smo iskali kamne, da bi igrali z njimi. Včasih smo uspeli najti dve različni barvi, temne in svetle, ali pa smo nekatere podrgnili ob travo, da smo dobili odtenek zelene na beli podlagi," ponazori. Že zadnjih 15 let pa se tega torej loteva resno in se udeležuje vseh mogočih tekmovanj. "Da ne bi dekleta in žene ostajale same doma, smo ustanovili še žensko ligo, ki še vedno igra tudi na državni ravni," se nasmehne. Pravi pa, da se ta igra vseeno ni razširila na vso Slovenijo, saj se večinoma igra v gorenjski in ljubljanski regiji ter delu Primorske.

Merkurjev met v Idriji
Merkurjev met v Idriji FOTO: Aljoša Kravanja

"Druženje, tekmovalni duh, vsak, ki je bil kakor koli športno aktiven, se s tem športom lahko ukvarja tudi do pozne starosti. Oziroma kot se znamo pošaliti, je to tak šport, pri katerem ga lahko mečeš na roke do pozne starosti," hudomušno pristavi.

Oglejte si oddajo Vsi za naše!, v kateri naše nogometaše spremljamo na Euro 2024, vsak ponedeljek zvečer po Masterchef Slovenija.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Reformator
19. 05. 2024 20.58
+2
uu, končno je igra dobila malo prepoznavnosti. Meni je res super in mečem skoraj vsak dan, bom pa šel verjetno za rojstni dan po nove v dekatlon.
jedupančpil
19. 05. 2024 20.29
+2