Slovenija
Oglas

Z izbrano prehrano do urejene vaginalne flore

Ljubljana, 05. 02. 2022 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nožnična vnetja lahko uspešno odpravimo z izbrano hrano, ki med drugim učinkuje na število koristnih bakterij, vnetne procese in moč obrambe.

Za uspešen preskok v novo leto, dobro počutje in sproščenost je pomembno tudi, da nimate težav z nožničnim vnetjem, ki ga najpogosteje povzročajo bakterije ali glivice. Na zdravje nožnice lahko uspešno vplivate z izbrano prehrano, ki bo pomagala ohranjati ravnovesje vaše mikrobiote in vas ščitila pred vaginalnimi okužbami. Tukaj je nekaj prehranskih nasvetov, s katerimi lahko pozitivno vplivate na neprijetna nožnična vnetja. Če z uravnoteženo prehrano ne morete preprečiti vaginalnih težav, vam je na voljo Lomexin® (fentikonazočlijev nitrat), učinkovito zdravilo proti vaginalnim glivičnim okužbam. 

Lomexin® (fentikonazolijev nitrat)

Nahranite koristne bakterije

Mikrobiota je skupek vseh mikrobov, ki živijo v telesu in na njem, sestavljena pa je iz bakterij, virusov in gliv. Je se v črevesju, koži, materinem mleku in tudi v nožnici! Mikrobiota vliva na delovanje vseh naših organov, tudi na delovanje možganov in imunskega sistema. 

S pravilno izbrano hrano lahko podpremo nožnično floro in zdravje nožnice. Hrana, ki jo pojemo, je pomembna, saj med drugim vpliva na pH nožnice, število koristnih bakterij, stopnjo vnetja v telesu in moč obrambnega odziva.(1) 

Izogibajte se enostavnih sladkorjev

Polnovredna žita v nasprotju s procesiranimi vsebujejo sestavljene ogljikove hidrate in so boljši vir vlaknin, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pogosto uživanje procesiranih ogljikohidratnih živil v prevelikih količinah lahko povzroči kronično povišano raven sladkorja in inzulina v krvi, ki povzroči vnetje v telesu.(2) Znano je, da so ženske, ki imajo neurejeno sladkorno bolezen, bolj dovzetne za glivične okužbe nožnice in zunanjega spolovila.(3, 4) Vendar strokovnjaki menijo, da lahko tudi pri tistih, ki imajo sladkor v krvi še znotraj normalnih vrednosti, uživanje večjih količin enostavnih sladkorjev prispeva k tveganju za porušenje zdrave nožnične flore in razvoju vaginalne kandidoze.(5)

Če le imate možnost, namesto belih, luščenih ali procesiranih žit izberite žita in polnovredne žitne izdelke, kot so polnozrnat kruh, polnozrnate testenine, neoluščen riž, ajdova kaša, proso, kuskus in drugo.

Lomexin® (fentikonazolijev nitrat)

Poskrbite za dovoljšen vnos pomembnih vitaminov

Neuravnotežena prehrana je lahko dejavnik tveganja za vaginalno vnetje. Ženske, ki imajo pomanjkanje določenih vitaminov, so namreč bolj dovzetne za nekatera (bakterijska) vnetja nožnice.(1) Ključna mikrohranila, ki ne smejo manjkati v prehrani, so vitamin A in betakaroten, vitamini C, E in D. Znano je, da imajo ženske, ki v svojo prehrano vključijo več omenjenih hranil, manjše tveganje za vaginalna vnetja.(1)

Največ vitamina A najdemo v jetrih, jajcih, maslu, siru, ribah in živilih rastlinskega izvora z veliko vsebnostjo betakarotena – predvsem v zelenjavi oranžne in temno zelene barve in sadju oranžne ali vijoličaste barve. Veliko vitamina A je v korenju, masleni buči in sladkem krompirju.(6)

Lomexin® (fentikonazolijev nitrat)

Vitamin C najdemo v živilih rastlinskega izvora, kot so jagodičevje, zelena zelenjava in agrumi. Obilo ga je v črnem ribezu, rdeči papriki in brstičnem ohrovtu. 

Najbogatejši vir vitamina E so rastlinska živila, ki so bogata z nenasičenimi maščobnimi kislinami, predvsem rastlinska olja, oreški, kalčki, semena, ter živila, ki so z vitaminom E obogatena.(6) V prehrano dodajte olje iz pšeničnih ali koruznih kalčkov ali navadno repično olje.  

Lomexin® (fentikonazolijev nitrat)

Najpomembnejši prehranski vir vitamina D so živila živalskega izvora: ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki. Dovolj pogosto si privoščite lososa, tuna ali sardele. 

Če se kljub uravnoteženi prehrani in zdravemu načinu življenja spopadate z glivično okužbo nožnice, vam lahko pomaga učinkovito zdravilo Lomexin® (fentikonazolijev nitrat). 

Lomexin® (fentikonazolijev nitrat)
Lomexin® (fentikonazolijev nitrat) FOTO: Arhiv ponudnika

Literatura:

1. Mizgier M, Jarzabek-Bielecka G, Mruczyk K, Kedzia W. The role of diet and probiotics in prevention and treatment of bacterial vaginosis and vulvovaginal candidiasis in adolescent girls and non-pregnant women. Ginekol Pol. 2020;91(7):412-416. doi: 10.5603/GP.2020.0070. PMID: 32779162.

2. Raymond, Janice L; Morrow, Kelly. Krause and Mahan’s Food and the Nutrition Care Process E-Book (Kindle Locations 62948-62956). Elsevier Health Sciences. Kindle Edition.

3. Reed BD. Risk factors for Candida vulvovaginitis. Obstet Gynecol Surv. 1992 Aug;47(8):551-60. doi: 10.1097/00006254-199208000-00015. PMID: 1513528.

4. Rahman T, Khan IH, Begum J. High vaginal swab(HVS), routine microscopy and culture sensitivity in diabetic and non diabetic, a comparative retrospective study of five years. Indian J Med Sci. 1991 Aug;45(8):212-4. PMID: 1743752.

5. Gilbert G.G. Donders, Hans Prenen, Geert Verbeke, Reinhilde Reybrouck, Impaired tolerance for glucose in women with recurrent vaginal candidiasis, American Journal of Obstetrics and Gynecology, Volume 187, Issue 4, 2002, Pages 989-993. doi: https://doi.org/10.1067/mob.2002.126285.

6. Prehrana.si, Nacionalni portal o prehrani. [Dostopano: www.prehrana.si, 27.12.2021 ]

 

Naročnik oglasa je Lomexin.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA