Slovenija

Z junijem se vožnja z vlakom ceni, med vozovnicami pa odslej tudi Zlatka in Izletka

Ljubljana, 21. 05. 2018 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
13

Se radi vozite z vlakom? Če vas ne motijo zamude, potem ostanite ljubitelj vlakov, saj se vam bo z junijem to poznalo tudi v denarnici. Slovenske železnice namreč pripravljajo nove ugodnosti za potnike. Znižale se bodo cene letnih in polletnih vozovnic, upokojencem bo namenjena letna vozovnica Zlatka, uvedli pa bodo tudi vozovnico Izletka.

Direktor SŽ-Potniški promet Boštjan Koren je na današnji novinarski konferenci izrazil prepričanje, da bodo spremembe, ki jih bodo uvedli v ponudbo, povečale rabo železniškega prometa v Sloveniji. Spomnil je, da so SŽ že podpisale pogodbo za nakup novih 26 vlakovnih motornih garnitur.

Slovenske železnice bodo kupile 11 enopodnih vlakov FLIRT s štirimi vagoni.
Slovenske železnice bodo kupile 11 enopodnih vlakov FLIRT s štirimi vagoni. FOTO: Ministrstvo za infrastrukturo

"To je bistven preboj na področju javnega potniškega prometa v Sloveniji in je dobra podlaga za začetek uresničevanja naše strategije," je poudaril. Na podlagi strategije nameravajo na SŽ do leta 2031 posodobiti potniški promet, ne samo z novimi vlaki, ampak tudi s sodobno storitvijo, katere cilje je letno prepeljati okoli 22 milijonov letno. "Danes jih prepeljemo okoli 14 milijonov," je dodal Koren.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nakup vozovnic prek spleta, kartomatov. Prihaja tudi integrirana vozovnica

Drugi projekt, ki bo po Korenovih besedah v realiziran še letos, bo možnost nakupa vozovnice prek spleta in na druge sodobne načine. V nadaljevanju bodo na postajah postavili tudi kartomate. Tretji večji projekt, ki ga razvijajo skupaj z ministrstvom za infrastrukturo, pa je integracija javnega potniškega prometa. Integrirano vozovnico so, kot je spomnil Koren, že vpeljali za študente in dijake, že letos pa pričakujejo, da jo bodo vpeljali za vso populacijo.

Zvestoba bo nagrajena

Korenov pomočnik Miloš Rovšnik je dodal, da želijo poleg omenjenih novostih, ponudbo popestriti tudi z ugodnostmi za potnike. Prva novost se nanaša na zveste potnike, tiste, ki na primer vsak dan z vlakom potujejo na delo, je izpostavil.

Na SŽ obljubljajo cenejša potovanja.
Na SŽ obljubljajo cenejša potovanja. FOTO: Aljoša Kravanja

Gre za mesečne, polletne ali letne vozovnice. Doslej je veljalo, da je treba za potovanja višjega razreda, kot so IC, EC, MV in ICS, doplačati vozovnico, saj je bila cena teh okoli 15 odstotkov višja. Nova ponudba pomeni, da obstoječe abonentske vozovnice, ki sicer veljajo za potniški vlak, veljajo tudi na vseh ostalih.

"Potniki, ki potujejo na daljših relacijah, in se denimo vozijo iz Celja, Kopra, Maribora v Ljubljano z vlaki intercity, se jim bo mesečna vozovnica pocenila za okoli 15 odstotkov," je pojasnil Rovšnik.

Letna bo pomenila osem mesečnih, polletna bo pol cenejša

Po njegovih besedah želijo spodbuditi tudi potnike, ki kupujejo ali želijo kupiti letne vozovnice. "Letna vozovnica je doslej pomenila 10 mesečnih, bo po novem pomenila osem mesečnih. Polletna pa bo temu primerno pol cenejša," je pojasnil. Na ta način SŽ sledijo podobnemu trendu, ki ga poznajo v Evropi in spodbuja k uporabi javnih prevoznih sredstev.

Potovanja za vikende bodo še ugodnejša, cenovno pa se želijo približati tudi starejši populaciji.
Potovanja za vikende bodo še ugodnejša, cenovno pa se želijo približati tudi starejši populaciji. FOTO: Aljoša Kravanja

Z Izletko ugodno vikend raziskovanje Slovenije

S 1. junijem se spremembe obetajo tudi na področju izletniških potovanj ob vikendih in praznikih. SŽ bodo tako uvedle vozovnico Izletka, ki bo stala 15 evrov, v roku petih dni pa se bodo lahko potniki z njo vozili neomejeno po celi Sloveniji. Za otroke med 6. in 12. letom bo cena omenjene vozovnice stala 7,50 evra.

Uvedli bodo tudi Izletke za družine, ki bo stala 30 evrov in bo ob sobotah, nedeljah in praznikih omogočala potovanja po Sloveniji. Takšno potovanje za 30 evrov bodo lahko izkoristile tudi skupine do 10 ljudi. Odvisno, koliko ljudi je vpisanih na družinski izkaznici, je pojasnil Rovšnik.

299 evrov za Zlatko

Starejšim nad 65 let pa bo od 21. maja dalje namenjena Zlatka. Ta bo stala 299 evrov, starejšim pa bo omogočila neomejeno število potovanj z vsemi vlaki na vseh relacijah po Sloveniji. Če to vozovnico kupita dva hkrati, bosta skupaj zanjo odštela 499 evrov. "Mi smo prepričani, da bodo te ponudbe še spodbudile večji interes za potovanja z vlaki," je sklenil Rovšnik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
23. 05. 2018 07.59
Prvi dan prihoda prvega novega vlaka bo že ves posprejan , zato upam na večjo varnost, predvsem ponoči.
Ramzess
21. 05. 2018 17.02
Motornih garnitur, ja kakšnih pa, na nožni pogon.
Strojnik87
21. 05. 2018 16.08
+1
Stuttgart, cena karte za cel dan do 5 oseb, 20€, pa se lahko vozis neomejeno🤔
mastaflash
21. 05. 2018 16.01
+3
sama korupcija na SŽ
Equilibre
21. 05. 2018 15.10
+8
teli novi vlaki bodo najbrž vozili samo po plavo označenih črtah ? za ostalo se bomo še naprej vozil z napol razpadajočimi 60+ let starimi vagoni
Equilibre
21. 05. 2018 15.10
+0
flojdi
21. 05. 2018 15.54
+1
.pa kaj važn. sam da prideš ke kamor misliš it. / se pa spominjam Krasnega Pohorca iz lj v mb ...nekoč
starcov
21. 05. 2018 14.57
-3
a vlake sze pa na japonskem posnel
rekapaka
21. 05. 2018 14.38
+14
Vse lepo in prav. Kako naj uporabljam weekend vozovnica Izletka, če vlak v soboto( samo 2 vlaka dopoldne ) in nedeljo ( sploh ne vozi) iz Velenja.
Brabus
21. 05. 2018 14.29
+8
Še vedno predrago , glede na zamude in obnašanje železnice do potnikov na vsakdanjih vožnjah.
bikica777
21. 05. 2018 14.11
+15
lahko bi povezali tudi N.Gorico in LJ ( do Ajdovščine je proga, naprej do PO bi jo mogli zgradit), ne da rabiš 4 ure ker moreš nardit obvoz čez Jesenice ali pa greš do Sežane in tam se moreš presest do LJ.
METKA102
21. 05. 2018 14.09
+13
Fajn, se že veselim. Je pa skrajni čas, da se začne nekaj premikati na bolje. Tudi avtobusi (koder ni vlakov) bi lahko več vozili. Marsikam, če nimaš avta sploh ne moreš priti med vikendi ali med počitnicami. Če se velik avtobus ne splača, naj vozi pa tak manjši, kot jih imajo npr v Turčiji.
flojdi
21. 05. 2018 13.55
+15
.lepo. /torej prešaltam z busa na vlak. to bo 10minutk hoje več kot 10 do busa; ampak se splača