Slovenija

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

Ljubljana, 04. 03. 2020 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poletni vozni red, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, na brniškem letališču prinaša več novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih, nekatere povezave dobivajo dodatne frekvence. Skupaj bo potnikom na voljo 22 destinacij v 15 državah z več kot 160 leti na teden.

Prva od novosti bodo leti v Kijev, ki jih bo od konca aprila dvakrat tedensko izvajala ukrajinska letalska družba Windrose. V vrhuncu poletne sezone bo z Brnika v Tel Aviv redno letel izraelski Israir Airlines, in sicer vsak torek in soboto, so sporočili iz družbe Fraport Slovenija.

Novi leti v Madrid, spet v London

Konec julija na brniško letališče prihaja španski prevoznik Iberia, ki bo vzpostavil nove lete v Madrid. V špansko prestolnico bo letel štirikrat tedensko.

Po zimskem premoru se na ljubljansko letališče vrača British Airways z leti na londonski Heathrow, ki bo v primerjavi z lanskim letom letenje podaljšal za en mesec (do konca septembra) in podvojil njegov obseg. V britansko prestolnico bodo potniki lahko leteli štirikrat tedensko.

Letos na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pričakujejo vsaj 1,5 milijona potnikov.
Letos na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pričakujejo vsaj 1,5 milijona potnikov. FOTO: Bobo

Svojo ponudbo letov z ljubljanskega letališča v London - trenutno leti na Stansted in Gatwick - bo razširil Easyjet, in sicer z vzpostavitvijo povezave do letališča Luton, kamor bo letel štirikrat tedensko, in z dodatno frekvenco pri letih na Gatwick, kamor bo letel petkrat tedensko.

Skupaj bo potnikom tako z Brnika na voljo 23 tedenskih letov v britansko prestolnico, kar jo po navedbah Fraport Slovenija umešča na vrh lestvice povezav z največjo frekvenco letov in kapaciteto potniških sedežev.

Leti tudi na Finsko, v Podgorico vsak dan

Skupina Lufthansa, ki je lani v zimskem voznem redu vzpostavila lete do vozlišč v Frankfurtu, Münchnu, Bruslju in Zürichu, pod okriljem prevoznikov Lufthansa, Swiss Airlines in Brussels Airlines ohranja obseg letenja. Ob tem bo izboljšala urnik letov v Frankfurt, saj bo jutranji let tja na sporedu ob 7. uri.

Skupina Lufthansa, ki je lani v zimskem voznem redu vzpostavila lete do vozlišč v Frankfurtu, Münchnu, Bruslju in Zürichu, pod okriljem prevoznikov Lufthansa, Swiss Airlines in Brussels Airlines ohranja obseg letenja.
Skupina Lufthansa, ki je lani v zimskem voznem redu vzpostavila lete do vozlišč v Frankfurtu, Münchnu, Bruslju in Zürichu, pod okriljem prevoznikov Lufthansa, Swiss Airlines in Brussels Airlines ohranja obseg letenja. FOTO: Bobo

S poletnim voznim redom bodo ponovno na voljo tudi leti v Helsinke s Finnairom, ki bo povezavo okrepil z dodatnima dvema frekvencama in ponudil dnevne lete na Finsko. Ruski prevoznik Aeroflot bo lete z ljubljanskega letališča podvojil ter bo slovensko in rusko prestolnico povezoval dvakrat dnevno. Prevoznik Turkish Airlines pa bo na istanbulsko letališče letel dvakrat dnevno. V vrhuncu sezone bo kapaciteto povezave okrepil za več kot 20 odstotkov.

V Podgorico bodo potniki s prevoznikom Montenegro Airlines lahko po novem leteli vsak dan. Poljski LOT Polish Airlines bo v Varšavo ponujal deset letov na teden, kar predstavlja dve dodatni frekvenci v primerjavi z lansko poletno sezono. Prevoznik Air France, ki je letenje v zimskem voznem redu podvojil, bo v Pariz vsak dan v tednu ponujal dva leta. Air Serbia bo v Srbijo ponujala skupaj 19 letov tedensko, dvakrat na teden bo letela v Niš, 17-krat pa v Beograd.

V poletnem voznem redu bodo potnikom z ljubljanskega letališča na voljo tudi dodatne povezave nizkocenovnih prevoznikov: Easyjeta v Berlin, Wizz Aira v Bruselj in Transavie v Amsterdam.

Pričakujejo 1,5 milijona potnikov

Za poletni vozni red je lete z brniškega letališča napovedalo osem čarterskih prevoznikov. V sodelovanju s turističnimi agencijami bodo ponujali lete na predvidoma 21 počitniških destinacij v Grčiji, Turčiji, Egiptu, Tuniziji, Španiji, Izraelu in na Cipru. Obseg čarterskega prometa bo primerljiv lanskemu.

"Skupni obseg letenja tujih prevoznikov se v primerjavi z lanskim povečuje za 34 odstotkov, kar je jasen znak konkurenčnosti ljubljanskega letališča in naraščanja privlačnosti destinacije na tujih trgih. Naši napori bodo še naprej usmerjeni v bogatitev mreže poletov z Brnika in v optimizacijo voznega reda obstoječih povezav," je dejal vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija Janez Krašnja.

Letos na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pričakujejo vsaj 1,5 milijona potnikov. Gradijo tudi nov potniški terminal, dela bodo predvidoma zaključena prihodnje poletje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
05. 03. 2020 13.27
+1
mau već doma bodte da ne bote vse viruse prnesl
Venom.
04. 03. 2020 18.15
+2
Resnica o medijih: Ko objava potiska agendo, takrat se onemogoči komentarje. V prevodu: komentiranje ni dovoljeno tam, kjer bi večina zapisala drugače, kot bi ustrezalo politiki medija. Zdaj pa vsak po svoje naj razišče, če to drži in boste videli česa ne morete komentirati. Da sploh ne omenamo, kako nismo mogli napisati, da novinarka slabo opravlja svoje deli, čeprav ji rdeča oblekica lepo stoji in je sexy, a kot novinarka je čisti demagog. Enako velja za druge "družbene" okvirje.
Rde?a barva
04. 03. 2020 18.02
+5
Ne priporočam potovanje v Tel Aviv ob sobotah, ker na ta dan javni prevoz ne obratuje, taxiji do mesta so 3 krat dražji kot običajno, pa še trgovine, restavracije in menjalnice so zaprte.
Koronavirusovec
04. 03. 2020 17.44
+1
kje pa ima ljubljana letališče?
Perivnik
04. 03. 2020 19.12
+0
Da bi le Bog dal, da bi to letališče res imela ljubljana. Tako pa po prelepi Gorenjski avioni med pristankom in vzletom raztresajo kerozin in zvočno onesnažujejo vso okolico. Res je največ svinjarije v šenčurski in cerkljanski občini , kjer se mimogrede najbolje živi, ampak tudi Kranj in širše je prizadet. Velika večina Gorenjcev ni prav nič jokala, ko je Adria nehala leteti.
fairplayy
04. 03. 2020 17.35
+2
Hitro po nove viruse
olimpija007
04. 03. 2020 16.58
+5
Lahko bomo šli v Palestino 🇵🇸
Rade 74
04. 03. 2020 16.37
-5
Ajde v Madrid še nekako, je privlačna destinacija, čeprav iz Benetk letijo nizkocenovci. Ampak kdo bo šel v TelAviv, al pa še slabše v Kijev?
Fulano in Beltrano
04. 03. 2020 17.27
+3
Ok, Iberia ima ugodne lete v Brazilijo, pa tudi do Lizbone se najde relativno poceni opcija, pa ni treba na Dunaj, v Zagreb ali Benetke placevat parkirnine...
Rade 74
04. 03. 2020 18.02
+2
Seveda pišem zase. Ti imaš pa verjetno partnerko iz Ukrajine, pa verjame da ti odgovarja ta linija.
Andrej Volaj
04. 03. 2020 16.27
+8
to je utopija, kdo pa bo letel, glede na to, da vsepovsod poročajo o skoraj praznih letališčih...
Tylers
04. 03. 2020 16.23
-12
Tel Aviv? Super, bomo lahko azilante kar direkt v izrael deportirali :)
Ben?oGen?o
04. 03. 2020 16.23
-2
Žalostno koliko kapitala se izliva v tuje firme in države...
omega32
04. 03. 2020 16.18
-6
Se zmeraj smo tukaj in se smejemo ljudem, ki slepo verjamejo kako je vse v najlepsem redu. Ne dolgo nazaj je celo GZS objavil, da ima propad Adrie vecji vpliv ba gospodarstvo Slovenije kot so sprva analitiki napovedali. Se Sarec je slikah na letih Croatia airlines iz Zagreba (kot vecina politikov in gospodarstvrnikov).
rjk05
04. 03. 2020 15.59
-1
Kaj pa koronavirus??
bik123
04. 03. 2020 15.56
+15
kje je zdaj jovanovic in ostali geniji adrie, ki so jokali kot 3 letniki
rekapaka
04. 03. 2020 15.54
+0
Samo tam, kjer imajo politične zapornike . Lepi obeti