Slovenija
Oglas

Z manjšimi ukrepi do nižjih računov za ogrevanje

Ljubljana, 23. 01. 2023 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predstavljamo preproste nasvete, ki ustvarjajo prihranke pri stroških ogrevanja, in razkrivamo, kateri je najugodnejši in najučinkovitejši sistem ogrevanja na dolgi rok.

Zima je tu, snežna odeja pokriva večino slovenskih krajev in ogrevalna sezona je na vrhuncu. Dogajanje na svetovnih trgih energentov se odraža tudi na visokih položnicah za ogrevanje. Kako prihraniti pri ogrevanju, je zato vprašanje, ki si ga postavlja večina. V kolikor so finančna sredstva in ostale okoliščine naklonjene je priporočljivo poskrbeti za energetsko učinkovitost doma. Kakovostna izolacija strehe in fasade, nova okna, učinkovita grelna naprava – vse to ustvarja dolgoročne prihranke in občutno zmanjša stroške ogrevanja. 

Če se odločite za zamenjavo obstoječega načina ogrevanja, je najučinkovitejši in najbolj trajnosten sistem zagotovo toplotna črpalka, ki pomeni najnižje stroške ogrevanja v primerjavi z drugimi viri, hkrati pa velja za najboljše razmerje med investicijo in prihranki. S pomočjo nepovratnih finančnih spodbud, ki jih ponuja Eko sklad, se bo naložba povrnila že v petih kurilnih sezonah.

Primer dobre prakse – mariborsko podjetje Orca Energija je v hiše Marles v naselju DRENovo namestilo toplotne črpalke, ki predstavljajo učinkovito izbiro ogrevanja tudi pri nizkoenergijski gradnji.
Primer dobre prakse – mariborsko podjetje Orca Energija je v hiše Marles v naselju DRENovo namestilo toplotne črpalke, ki predstavljajo učinkovito izbiro ogrevanja tudi pri nizkoenergijski gradnji. FOTO: Arhiv ponudnika

S preprostimi triki do nižjih stroškov ogrevanja

V kolikor pa večje investicije trenutno niso v prvem planu, pa lahko že s preprostimi ukrepi in spremembami bivalnih navad ustvarite prihranke. V luči draginje šteje vsak prihranjen evro, več priporočil upoštevate, nižji bodo stroški za ogrevanje. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pripravili seznam ukrepov, s pomočjo katerega lahko prihranite brez večjih vlaganj in odrekanj.

Namestite termostatske ventile. Ti namreč pomagajo vzpostaviti in vzdrževati želeno temperaturo v vsakem prostoru posebej. Na ta način lahko prihranimo tudi do 15 % energije. 

Znižajte temperaturo ogrevanja in oblecite toplejša oblačila. Če temperaturo ogrevanja znižate s 24 C na 23 C, lahko prihranite do 6 % električne energije. Če jo znižate z 20 na 19 C, je lahko prihranek tudi do 7,5%. V zimskih mesecih se oblecite v topla, zimska oblačila in tako nekoliko nižje temperature v notranjosti ne bodo predstavljale težav. 

Nobene potrebe ni, da v zimskih mesecih nosimo poletna oblačila.
Nobene potrebe ni, da v zimskih mesecih nosimo poletna oblačila. FOTO: Arhiv ponudnika

Temperaturo prilagodite prostoru in namenu uporabe. V bivalnih prostorih pozimi zadostuje od 20 do 22 C, v otroški sobi in kopalnici kakšna stopinja več. Temperature na hodniku, veži in sobah prehodne narave so lahko nižje. Vsaka dodatna stopinja Celzija pomeni povečanje rabe toplotne energije za od 6 do 8 %. 

Prostore, ki niso redno v uporabi, ogrevajte manj. V tistih predelih doma, v katerih se ne zadržujete vsakodnevno (npr. soba za goste), je lahko temperatura nižja. Dodatno toploto vanje spustite, samo ko so v uporabi. Na ta način lahko prihranite do 5 % zemeljskega plina.

Radiatorji in druga ogrevalna telesa naj bodo prosta. Ne zalagajte jih s pohištvom, ne zagrinjajte z zavesami in drugimi predmeti, prah in druge smeti med rebri radiatorja pa redno odstranjujte. V nasprotnem primeru lahko oddajo tudi do 20 % manj toplote.

Spustite zrak iz radiatorjev. Redno preverjajte, ali so enakomerno ogreti po celotni površini. Zrak v sistemu poveča stroške ogrevanja tudi za 15 %. Če se v radiatorjih zadržuje zrak, ki ovira pretok toplote, iz njega prihajajo nenavadni zvoki. 

Zmanjšajte porabo tople vode. Sanitarna voda in njeno ogrevanje predstavlja enega izmed največjih porabnikov elektrike v gospodinjstvu. Ste vedeli, da če skrajšate čas prhanja s toplo vodo samo za minuto, lahko prihranite toliko energije, kot je je potrebne za 40 polnitev mobilnega telefona?

Tudi manjša poraba ogrevane sanitarne vode ustvarja prihranke.
Tudi manjša poraba ogrevane sanitarne vode ustvarja prihranke. FOTO: Arhiv ponudnika

Toplotna črpalka je najučinkovitejši in najugodnejši način ogrevanja

Zaradi nestanovitnega dogajanja na trgu energentov in podražitev vse pogosteje razmišljamo o rešitvi na dolgi rok. To je zamenjava obstoječega ogrevalnega sistema z učinkovitejšim in v zadnjem času prednjači ravno ogrevanje s toplotno črpalko.

V podjetju Orca energija, ki se uvršča med vodilne slovenske proizvajalce toplotnih črpalk, so v lanskem letu opazili večanje zanimanja. "Rast povpraševanj je bila skoraj sorazmerna rasti cen energentov, saj se ljudje vse bolj zavedajo pomena samooskrbe, s katero bi se izognili višanju stroškov ogrevanja in energije v prihodnje", izpostavlja direktorica podjetja Eva Kumrić in dodaja, kaj so njihove prednosti v primerjavi z drugimi ponudniki: "Lasten razvoj, slovensko upravljanje, slovenska navodila, slovenska kakovost, izbrane najboljše komponente in odzivna servisna služba so poglavitne prednosti, ki prepričajo številna slovenska gospodinjstva, da se odločijo za Orcino toplotno črpalko."

Toplotna črpalka Orca z zunanjo enoto Mitsubishi Electrics učinkovito ogreva ogreva tudi pri -28C, 100% grelno moč pa ohranja vse do -15C.
Toplotna črpalka Orca z zunanjo enoto Mitsubishi Electrics učinkovito ogreva ogreva tudi pri -28C, 100% grelno moč pa ohranja vse do -15C. FOTO: Arhiv ponudnika

Toplotna črpalka izmed vseh ogrevalnih sistemov ponuja najvišje prihranke, dodaja Kumrićeva. "Pri ogrevanju lahko to pomeni do 75 % nižje stroške, odvisno od izkoristkov in cene predhodnega energenta. Bolj potraten je ta, večje prihranke bo ustvarila toplotna črpalka."

Potrebno je poudariti, da toplotna črpalka ustvarja prihranke skozi vse leto, a neenakomerno v različnih letnih časih. Pri stroškovni primerjavi različnih virov ogrevanja je potrebno upoštevati celoletno porabo. "Najbolj neugodna meseca za delovanje toplotne črpalke in s tem tudi za porabo električne energije sta december in januar, medtem ko je poraba precej manjša preostale mesece ogrevalne sezone. Poleti pa je za ogrevanje sanitarne vode skoraj zanemarljiva. Zato je porabo in s tem tudi prihranke smiselno gledati celoletno," izpostavlja direktorica mariborskega podjetja.

Zakaj toplotna črpalka zrak-voda?

Poznamo različne tipe toplotnih črpalk, ki se razlikujejo po viru črpanja toplote – iz vode, zemlje ali zraka. Zrak je najpogosteje uporabljen vir, saj ga ni mogoče izčrpati in je vedno na voljo. Toplotne črpalke zrak-voda so tako med uporabniki ne samo najcenejša, temveč tudi najenostavnejša in najpogostejša izbira. "Zaradi takojšnje možnosti montaže brez predhodno potrebne gradbene dokumentacije in pridobitve dovoljenj se izognemo navedenim nepotrebnim dodatnim stroškom. Za montažo toplotne črpalke niso potrebna dodatna dela, ki bi prinašala nove stroške, prav tako pa je naložba v ta tip najmanjša," razlaga Kumrićeva. 

Preverite, kako hitra in enostavna je montaža toplotne črpalke v spodnjem videu!


Na kaj biti pozoren pri izbiri toplotne črpalke?

Nakup toplotne črpalke je dolgoročna investicija, zato je potrebno poskrbeti, da je premišljena in dobro načrtovana. Od potencialnega energetskega partnerja pridobite čim več informacij – tehnične podatke o COP (grelno število), toplotni moči pri nizkih temperaturah, o delovanju elektro grelcev in o pravilni postavitvi zunanje enote, da bo ta delovala optimalno in ne bo moteča za okolico. Prav tako preverite reference in bonitetno oceno ponudnika. 

Stopite v stik za neobvezujočo ponudbo.

 

Naročnik oglasa je Orca Energija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni