Slovenija

Z neveljavno vinjeto na cesti dvakrat na dan, kazen dobil šele po osmih mesecih

Ljubljana, 23. 08. 2022 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
190

Naš bralec je kazen zaradi neveljavne vinjete dobil šele po dobrih osmih mesecih uporabe avtocest. Dars smo vprašali, kako je mogoče, da so ga nadzorne kamere zaznale tako pozno, če pa se je po avtocesti vozil vsaj dvakrat na dan. "Obstaja realna možnost, da uporabnik ni prejel plačilnega naloga, ker ni bil zaznan," pravijo na Darsu, kjer pojasnjujejo, da imajo na celotnem omrežju trenutno 20 stacionarnih kamer, ki jih vklapljajo izmenično, poleg tega občasno na naključne odseke postavljajo prenosne kamere. Vsak novi vstop na avtocesto se šteje kot nov prekršek, za vsakega pa boste, če vas ujame kamera, plačali 300 evrov – najvišja globa več prekrškov lahko znaša kar 4000 evrov.

Poročali smo že o bralcu, ki je prejel kazen od Darsa, češ da vinjete nima oziroma je ta neveljavna. Čeprav so bile vse črke in številke registrske tablice zapisane pravilno, je spredaj manjkala označba kraja, npr. LJ, zato vinjeta ni bila veljavna. Do enake napake je prišlo še pri dveh njegovih družinskih članih, saj so vinjete kupili skupaj. Posledično so morali plačati kazen in kupiti tri nove vinjete. Na Dars so sicer podali zahtevo za sodno varstvo, s katero bi kazen, ker je šlo za napako in ne poskus izigravanja sistema, lahko razveljavili, poleg tega pa jim je Dars povrnil sorazmerni delež vrednosti napačnih vinjet. 

Je pa naš bralec opozoril še na eno zanimivost. Sprašuje se namreč, kako je mogoče, da je kazen prejel po osmih mesecih, saj se je v tem času vsaj dvakrat na dan vozil po avtocesti in obvoznici. "Očitno jim ta sistem sploh ne deluje, če me kamere niso zaznale že prej," je izpostavil. "Razumel bi, če bi kazen dobil prvi teden januarja, ampak po osmih mesecih!?" je zgrožen, saj je bil vseh osem mesecev prepričan, da se po avtocesti vozi z veljavno vinjeto. 

Slovenska avtocesta
Slovenska avtocesta FOTO: Shutterstock

"Obstaja možnost, da uporabnik ni prejel plačilnega naloga, ker ni bil zaznan"

Kdaj kršitelji dobijo plačilni nalog po pošti, je odvisno od tega, kdaj jih zazna stacionarna kamera. "Na celotnem omrežju jih imamo trenutno 20, ki jih vklapljamo izmenično, torej niso vklopljene vse hkrati. Ravno tako postavljamo občasno na naključne odseke prenosne kamere, ki v določenem času (običajno nekaj ur) posnamejo vozila brez vinjete," pojasnjujejo na Darsu. 

Razložili so, da so uporabnike, ki so plačilni nalog prejeli šele nekaj mesecev po nakupu napačne vinjete (z napačnimi registrskimi oznakami), šele takrat prvič zaznali z nadzorno opremo. "Obstaja realna možnost, da je uporabnik vozil po določenem odseku avtoceste brez e-vinjete (ali z napačno) in ni prejel plačilnega naloga, ker ni bil zaznan," so zapisali, a dodali, da obstaja še večja možnost, zlasti če gre za stalnega uporabnika avtoceste, da bo kot kršitelj zaznan v enem od naslednjih nadzorov.

Nadzor nad uporabo e-vinjet izvajajo na celotnem avtocestnem omrežju, in sicer z naslednjo opremo:
- stacionarno – kamere (20 kamer), ki se sedaj nameščajo oziroma premeščajo na 25 portalov spremenljive prometno informativne signalizacije (SPIS), v nadaljevanju pa se bodo te kamere nameščale oziroma premeščale tudi na 75 drogov, ki bodo postavljeni ob avtocestah in hitrih cestah v upravljanju družbe Dars;
- prenosno – kamere (40 kamer) na stojalih, ki jih cestninski nadzorniki lahko postavijo kjerkoli ob cestninskih cestah, avtocestnih priključkih, avtocestnih počivališčih, nadzornih točkah na avtocestah, mejnih prehodih;
- mobilno – kamere, ki so nameščene v 33 vozilih cestninskega nadzora;
- ročno – naprave, ki jih cestninski nadzorniki uporabljajo predvsem za preverjanje parkiranih vozil na avtocestnih počivališčih (v vsakem vozilu je ena taka naprava).

"Nadzor nad uporabo e-vinjet poteka vseskozi, 24 ur na dan in vse dni v letu"

Nadzor nad uporabo e-vinjet poteka vseskozi, 24 ur na dan in vse dni v letu, zagotavljajo na Darsu. "Nadzor se izvaja z zajemom slik in samodejnim prepoznavanjem registrskih označb," razlagajo in pojasnjujejo, da se prekrškovni postopki izvajajo na terenu in v pisarnah. Že pred uvedbo e-vinjet so poudarjali, da je eno temeljnih nerazumevanj nadzora pri e-vinjeti, da cestninski nadzor ne bo več potekal na terenu. 

Na podlagi zakona o cestninjenju se lahko slikovno gradivo o prekršku hrani 20 dni. V tem času je treba uvesti postopek o prekršku (poslati plačilni nalog ali poziv lastniku vozila), sicer se slikovno gradivo briše. 

Domačim voznikom pošiljajo plačilne naloge in račune za e-vinjete praviloma po pošti (ker imajo dostop do vseh potrebnih podatkov). "Pred tem pa je treba pregledati posnetke, na katerih so zaznani kršitelji, in v ozadju speljati celoten prekrškovni postopek," pravijo. Tujce medtem skušajo še naprej v največji možni meri sankcionirati na nadzornih točkah, počivališčih in mejnih prehodih. "Razlika v primerjavi z nadzorom pred uvedbo e-vinjete je le v tem, da so kršitelji zaznani s kamerami že na točki, preden jih lahko ustavimo, nadzornik pa dobi informacijo o tem, katero vozilo je treba ustaviti in sankcionirati," so pojasnili.

Na Darsu so pojasnili še eno nerazumevanje glede izvajanja cestninskega nadzora na daljavo, ko se govori o avtomatizaciji. Kot pravijo, je treba ločiti med zajemom kršitelja z nadzorno opremo (kamerami) in samo izvedbo prekrškovnega postopka. Avtomatsko se zajamejo posnetki vozil, za katera ni kupljena e-vinjeta, od tu naprej pa je še vedno treba preveriti vse podatke, izdati plačilni nalog, račun za e-vinjeto in izdati odredbo za prepoved uporabe avtoceste do nakupa e-vinjete.

300 evrov kazni za uporabo ceste brez veljavne elektronske vinjete

Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne e-vinjete pomeni kršitev zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa. Uporabnik, ki je zapeljal na avtocesto ali hitro cesto brez veljavne e-vinjete, je torej storil cestninski prekršek. 

Globe, plačane za cestninske prekrške, so v celoti prihodek države (državnega proračuna) in ne družbe Dars.

Glede na Zakon o cestninjenju se posameznika, ki uporablja cestninsko cesto brez veljavne elektronske vinjete za določen cestninski razred, kaznuje z globo 300 evrov. Cestninskega zavezanca, ki neupravičeno prenese registrsko tablico vozila, na katero je vezana veljavna elektronska vinjeta, na drugo vozilo ali jo prenese na vozilo, ki ni uvrščeno v isti cestninski razred kot vozilo, s katerega je bila prenesena registrska tablica, pa se kaznuje z globo 500 evrov. 

Vsak novi vstop na avtocesto je nov prekršek – najvišja globa znaša 4000 evrov

Zakon o cestninjenju določa, da obveznost plačila cestnine v sistemu e-vinjete nastane z vstopom vozila na cestninsko cesto. "Vsak nov vstop na avtocesto ali hitro cesto tako predstavlja nov prekršek," opozarjajo na Darsu. Če je storilec storil več prekrškov, o katerih še ni izdana odločba, se določi najprej sankcijo za vsak posamezni prekršek, nato pa se izrečejo kot enotna sankcija vse tako določene sankcije. Najvišja globa v sistemu e-vinjete za prekrške v steku znaša 4000 evrov, lahko pa kršitelj ob pravočasnem plačilu izkoristi plačilo polovično predpisane globe, kar znaša 2000 evrov.

Če je lastnik vozila v cestninskem prekršku pravna oseba, se ga pozove, da sporoči, kdo je vozil. Če tega ne stori, se kaznuje odgovorna oseba. Če je lastnik fizična oseba, se izda plačilni nalog lastniku. 

"Ob koncu želimo poudariti, da sistem e-vinjete, in sicer tako nadzora kot prodaje, deluje dobro, brez posebnih težav," še pravijo na Darsu in dodajajo, da so z njim zadovoljni, precejšnjo podporo pa mu, po njihovih besedah, izkazujejo tudi uporabniki našega avtocestnega omrežja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojer
23. 08. 2022 19.00
Kriv je Excel....
slucajni
23. 08. 2022 18.11
+1
Možno da jim ne deluje, saj meni pri kamionu ni prihajalo do transakcij. Vendar pozor, oni svoje napačne ne bodo nikoli priznali. Dežurna na informacijskem oddelku je rekla, da se veliko kamionarjev pritožuje nad nedelovanjem sistema. Vendar ukrepati hočejo, ker s kaznimi več pokasirajo not s cestninjenjem. Tako je v Sloveniji.
Golob je car
23. 08. 2022 17.23
+2
Ok super vedeti da sistem ne deluje. Vlada spara, je draginja
srda srrda
23. 08. 2022 16.05
+1
100% preverjene informacije. Kamere vsaj do maja meseca sploh niso delovale. Nimajo dovolj ljudi, da bi sledili vsemu, kar kamera zajame. Tujci se kaznujejo le če jih ustavijo v Sloveniji, položnice ne pošiljajo po pošti v eu...
simonaas
23. 08. 2022 16.29
+1
Ne bo držalo in ne širit lažne informacije. Kolega na Slovaškem je prejel položnico za prekršek iz Slovenije. Lp
Slovenia First
23. 08. 2022 19.54
Mirko Tipka
23. 08. 2022 15.50
+0
a ta tip se buni, ker je plačal premalo?
Nimasmisla
23. 08. 2022 15.39
Kaj pa motoristi
Ramzess
23. 08. 2022 15.28
-1
Zdaj bo šele plačal, mar bi bil tiho.
fredericofelini
23. 08. 2022 15.27
+1
BojoJojoSlo
23. 08. 2022 15.16
-1
ali ni zakon,da kazni starejše od 30dni zastarajo?
BEEF-TECH
23. 08. 2022 14.59
+0
O in 0 ne izgledata enako! Ne moreš se delat mona, če to že si.
z765
23. 08. 2022 14.58
+9
DARS naj pove koliko tujcev je oglobila zaradi nekupljene vinjete in naj poda primerjavo v odnosu na prejšnje vinjete v obliki nalepke. Imam občutek da se tujci vozijo po naših avtocestah zastonj.
Mukec
23. 08. 2022 15.46
+3
Občutek te ne vara. Gratis zasmrajajo na poti v lepo njihovo
23. 08. 2022 14.51
+4
V sloveniji malokaj,če sploh kaj deluje kot je treba,ker so stvari zelo slabo premišljene-celo tudi z uvedbo avtocestne policije so bile težave-in tudi nove vinjete so očitno POLOMIJA,bolje,da bi ostale STARE vinjete!
Zmaga Ukrajini ...
23. 08. 2022 14.47
+15
IZKLJUČNA NAPAKA DARS-a!!! Tu ni kaj filozofirat! Če je sistem dopuščal, da je nek posameznik vplačal vinjeto za nepopolno registrsko številko, je stvar jasna. Registrsko številko je treba jemati smiselno enako kot številko bančnega računa - če je napačna, jo sistem zavrne, pa če se na glavo postaviš. Tu nima nobene veze to, da je ta familija res iz drugega planega, informacijsko nepismena, itd., ... DARS je tisti, ki je vzpostavil možnost nakupa vinjete preko spleta in DARS je tisti, ki bi moral nakup zastaviti tako, da brez popolnega vnosa podatkov plačilo sploh ne bi bilo mogoče. Miljavžent spletnih strani je na netu, ki ti registracijo enostavno zavrnejo, če si se kje zatipkal, ali navedel pomanjkljive podatke. Zlasti pri preverjenih in varnih spletnih straneh ni šans, da prideš skozi, če si navedel kakšen napačen podatek - npr. št. bančnega računa,... ali samo veljavnost bančne kartice, itd. Tale naš DARS je pa komaj 100 let za leseno žlico.
oježeš
23. 08. 2022 15.27
+12
Točno to in za svojo površnost potem še zaračunavajo ljudem kazen. Le kdo jo bo njim, ker ne znajo ene zadeve urediti tako kot je treba.
Sergio Leone
23. 08. 2022 14.29
+11
Vse registrske tablice v Slo bi morale biti v Darsovem sistemu za nakup vinjete. Enostavno; sistem prepozna vse slo regist tablice, ne moreš kupiti vinjete (vsaj za slo vozila), če tablice ni v sistemu. Samo je problem da je v Darsu zaposleno vsaj 50-70% ljudi preveč.
Janez Novak 13
23. 08. 2022 14.06
+1
Sedaj pa naslednje vprašanje za vas, ki imate črko O v registrski: Pravilnik o registrskih tablicah motornih in priklopnih vozil določa "Črka »O« se zapiše kot številka »0«". Ali ste vnesli ničlo ali črko O pri vnosu registrske označbe? Se pravi: LJ-12-AB(črka O) se zapiše kot LJ-12-AB0. Oziroma kaj DARS pravi na to? Uradno imate registrsko LJ-12-ABO kar pa je z vidika DARSa narobe, ker imate na tablici ničlo.
Cila
23. 08. 2022 13.43
+3
Lahko se zgodi enostavna pomota pri vnosu registrske, jo kaj zagode sistem in vsakodnevni uporabnik avtoceste faše 4 tisoč eur kazni. Pa kaj, ste normalni!? Ne bi uvedli kar smrtno kazen?
kifli
23. 08. 2022 14.48
+1
Nekateri imate res nizko stopnjo pismenosti, saj je jasno napisano: "Na Dars so sicer podali zahtevo za sodno varstvo, s katero bi kazen, ker je šlo za napako in ne poskus izigravanja sistema, lahko razveljavili, poleg tega pa jim je Dars povrnil sorazmerni delež vrednosti napačnih vinjet. " Ta družina bo torej imela nekaj administrativnih nevšečnosti, ampak ker je jasno, da gre za napako, jim bodo kazen razveljavili. Pa kaj je res treba zganjat paniko za vsako stvar?!
oježeš
23. 08. 2022 15.31
+1
V kateri trgovini so pa še podali zahtevo za sodno varstvo? Zamenjajo artikel ali ti vrnejo denar in zadeva je rešena ena dva, brez vmešavanja ostalih služb in čakanja mesece in mesece na rešitev. Malo človečnosti in fleksibilnosti ne bi škodovala, posebej ker to ni nateg ampak že plačana e-vinjeta. Saj kaj pa je DARS kot trgovina z e-vinjetami.
09ZarMan10
23. 08. 2022 13.31
+2
Upam, da ima "Pametnjakovič 4 jurje, da bo financiral DARS...
Svetec 2021
23. 08. 2022 13.25
+2
Če si burek si pač burek......zdaj pa joče
oježeš
23. 08. 2022 15.32
-2
Vsakemu človeku se lahko pripeti, da se kdaj zmoti. Samo to je treba hitro in v obojestransko korist rešiti, ne da se daje neka firma v zobe vsem v svetu.
štrekeljc
23. 08. 2022 13.19
+7
Prepričan sem, da DARS pri vnosu registrske številke nalašč ni naredil nikakršne kontrole ali zaščite pred napakami, da se ja lahko sedaj izživlja nad neprevidneži.
Janez Novak 13
23. 08. 2022 13.50
-1
DARS naredil kontrolo? Kako? Dostopa do registrskih tablic ne smejo imeti s tem namenom (edino za namene izdajanja kazni).
Zmaga Ukrajini ...
23. 08. 2022 14.50
+3
Navadna spletna štacuna je povezana z bančnim sistemom tako, da ti avtomatično zavrne plačilo, če si navedel napačno št. računa,... če se št. računa in imetnik računa ne ujemata,... ali, če si navedel napačen datum veljavnosti bančne kartice. Skratka, vse se da, če se hoče (tudi brez pretiranih posegov v zasebnost). DARS se je pač diletansko lotil zadeve.
kifli
23. 08. 2022 14.50
"Na Dars so sicer podali zahtevo za sodno varstvo, s katero bi kazen, ker je šlo za napako in ne poskus izigravanja sistema, lahko razveljavili, poleg tega pa jim je Dars povrnil sorazmerni delež vrednosti napačnih vinjet. " Ta družina bo torej imela nekaj administrativnih nevšečnosti, ampak ker je jasno, da gre za napako, jim bodo kazen razveljavili. Kje ti tu vidiš izživljanje?
oježeš
23. 08. 2022 15.35
+1
Ja, če ne bi bilo to objavljeno v medijih, bi se lahko obrisali za plačane e-vinjete in še pokasirali kazen. Še ena državna služba ki je toga in se drži zakonov kadar so njim v prid, ne pa da hitro rešijo zadevo in če je že objavljeno v medijih, pokasirajo pohvalo.
1muvwndr
23. 08. 2022 13.16
+2
Torej če ti pomotoma navedeš napačno registrsko (npr. se zatopkaš MV namesto MB), dobiš avtomatsko 4 jurje kazni.
Svetec 2021
23. 08. 2022 13.27
+0
Pa kaj je res težko 7 številk oz. črk pravilno napisat ???????
1muvwndr
23. 08. 2022 13.40
+3
Ni. Se pa da zgoditi, da spregledaš lastno napako.
kifli
23. 08. 2022 14.46
+1
Nekateri imate res nizko stopnjo pismenosti, jasno je napisano: "Na Dars so sicer podali zahtevo za sodno varstvo, s katero bi kazen, ker je šlo za napako in ne poskus izigravanja sistema, lahko razveljavili, poleg tega pa jim je Dars povrnil sorazmerni delež vrednosti napačnih vinjet. " Ta družina bo torej imela nekaj administrativnih nevšečnosti, ampak ker je jasno, da gre za napako, jim bodo kazen razveljavili. Pa kaj je res treba zganjat paniko za vsako stvar?!
Zmaga Ukrajini ...
23. 08. 2022 14.54
+1
Svetec 2021,... res je tole ena nerodna familija. Vendar pa je DARS tisti, ki mora sistem zastaviti tako, da zlorabe ali take napake SPLOH NISO MOGOČE. Ne moreš od slehernika pričakovati in zahtevati, da bo informacijsko pismen. K temu bi ga morala prisiliti sama spletna stran, ki ga ob napačno navedenih podatkih sploh ne bi smela spustiti naprej. TU SO MU PA CELO ZARAČUNALI IN IZVEDLI PLAČILO !!! A, če se na banki zmotiš pri številki računa, bodo pa kar nekomu tretjemu odšteli znesek, ali pa sploh ne računali za opravljeno storitev, ali kako?
oježeš
23. 08. 2022 15.37
kifli in ostali, zakaj pa sorazmerni delež? Enostavno bi glede na pobrani denar lahko vpisali samo točne podatke (dopisali LJ) in rešili zadevo brez nekoristnega obravnavanja preko medijev.