Slovenija

Z novimi ministrstvi tudi nove zaposlitve? 'To so praviloma visoke plače'

Ljubljana, 23. 06. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
236

Bomo šli zaradi odločitve o dodatnih ministrstvih na referendum? Vladajoča koalicija je namreč v parlamentu potrdila tri nova ministrstva. Vendar ali Slovenija res potrebuje 20 ministrstev? Mnenja so deljena. Opozicija odločno, da gre le za nepotrebno bohotenje državne uprave. Golobova Svoboda pa po drugi strani: ta tri ministrstva nam bodo omogočila, da izpolnimo predvolilne obljube, ki smo jih dali.

Če vprašate opozicijo, ne potrebujemo ministrstev za solidarno prihodnost, visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za podnebje in energijo. Po njihovem mnenju gre le za nepotrebno bohotenje državne uprave. Na drugi strani pa v Gibanju Svoboda trdijo, da jim bodo tudi ta tri ministrstva omogočila, da izpolnijo predvolilne obljube, ki so jih dali.

Vlada bo tako po novem namesto 17 ministrstev imela kar 20 ministrstev, kar bo povečalo tudi število državnih sekretarjev, ki so politične funkcije in vladajoče stranke nanje običajno imenujejo svoje člane. Ob tem pa se lahko zgodi, da bomo zaradi sprejetja tega zakona šli celo na referendum.

Predsednik vlade Robert Golob pričakuje, da se bodo posamezna ministrstva preoblikovala čez poletje, septembra pa bodo že postala operativna. Vendar ali res potrebujemo toliko ministrstev? V oddaji 24UR ZVEČER sta spregovorila vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic in poslanka Nove Slovenije Vida Čadonič Špelič.

'Trenutno ni čas za reorganizacijo, temveč je čas za akcijo'

"Slovenija nikakor ne potrebuje 20 ministrstev," je jasna poslanka NSi. To pa ne le zato, ker je Slovenija majhna država, temveč večje število ministrstev ne pomeni tudi učinkovitejše javne uprave: "Bolj pomembno je, kdo in kako jo vodi." V NSi zato niso podprli zakona o vladi, saj menijo, da trenutno ni čas za reorganizacijo, temveč je čas za akcijo.

Sajovic pa njihovo odločitev o večjem številu ministrstev ponazarja z besedami: "Ko nam obrtnik doma nekaj postori, ga ocenjujemo po tem, ali je s seboj prinesel manj orodja, ali če je svoje delo opravil v roku, kvalitetno in za primerno ceno?" Poudaril je, da so jim Slovenci mandat podelili na volitvah ter da bodo svoje obljube tudi izpolnili. "Za to pa potrebujemo ustrezna orodja."

20 ministrstev.
20 ministrstev. FOTO: Dreamstime

Čadonič Špelčeva ob tem vseeno meni, da je pomembno pogledati tudi "za kakšno ceno nam obrtnik nekaj naredi". Opozarja namreč, da bodo nova ministrstva davkoplačevalce stala dodaten denar. Poleg ministrov so namreč tu še državni in generalni sekretarji, pa tudi kabinet. Čez palec je ocenila med 10 in 15 novih zaposlitev. "To so praviloma visoke plače," dodaja.

Sajovic pa ji odgovarja s kritiko prejšnje vlade: "Opozicija, ki zdaj temu nasprotuje, je v prejšnjem mandatu zaposlila nekaj 1000 javnih uslužbencev." Dodaja, da je predsednik vlade sicer jasno obljubil, da bo Slovenija imela "vitka ministrstva". "Kjer je ljudi preveč in nimajo dela, jih bomo prerazporedili in dali na nova ministrstva. Na ta način se število zaposlenih bistveno ne bo povečevalo," pojasnjuje. Ob tem poudarja, da bo bolj kot številka pomembno to, ali zaposleni na ministrstvih delajo in kaj delajo.

Stroka ali politika? Sajovic: Obljube bomo držali

"Treba je predvsem začeti z delom," pa je jasna NSi-jeva poslanka. Strinja se sicer, da je v državni upravi zaposlenih premalo dobrih vodij s kompetencami, ki vedo, kako se usmerja ljudi. Vendar pa meni, da bi lahko to dosegli z novimi direktorati, ki bi jih vodili strokovnjaki. "Direktorji direktoratov so strokovnjaki, ki pridejo v državno upravo skozi javne razpise, morajo torej izpolnjevati stroge pogoje in gredo skozi strogo komisijo," dodaja.

Eden od očitkov je tudi, da vlada nova ministrstva ustanavlja, da bi poskrbela za predsednike strank, ki so izpadli iz parlamenta. Vendar pa Sajovic očitke odločno zavrača. "Obljubili smo stanovanja in reševanje problematike starejših. Vse vlade po Evropi že imajo tudi ministrstva za podnebne spremembe. Tudi mi si zaslužimo drugačen pristop, saj bo od podnebnih sprememb odvisna tudi naša samooskrba s hrano. Ali si kdo od nas ne želi, da damo večjo težo tudi slovenski znanosti?" pravi vodja poslanske skupine Svoboda.

A Čadonič Špelič mu odgovarja, da gre tu predvsem za strokovne teme, za katere pa da rabimo strokovnjake: "Ministri in državni sekretarji so politiki, mi pa rabimo stroko." Izpostavila je tudi učinkovito delo njihovih ministrov in ekip. "Nekaj od teh je bilo zaposleno skozi javni razpis in najbolj žalostno je, da se ljudje, ki so šli skozi predpisani proces, zdaj bojijo, kaj bo z njimi. Javna uprava v tem trenutku ždi in čaka, kaj se bo zgodilo z njo," dodaja.

A Sajovic na njene besede odgovarja, da se je prejšnja vladajoča koalicija od referenduma do prevzema oblasti nove vlade ukvarjala le s kadrovanjem, iskanjem delovnih mest in zaposlitev za svoje kadre ter z načrtnim pisanjem zakonov. "Ter seveda tudi s pisanjem referendumskih pobud za to, da nas zavira," dodaja.

Da sicer priznavajo volilni rezultat ter da so novi vladi le predlagali, kaj naj naredi, ne bodo je pa ovirali, še pravi Čadonič Špeličeva. "Najbolje zdaj je, da začne nova vlada delati. Problemov je veliko," še zaključi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (236)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElectroVoice
24. 06. 2022 12.46
-2
Kaj se te ta aviarna influencerka toliko oglaša? Kot inšpektorica za zlorabo živali je bila zanič. Podobno kot Cigler Kralj tudi ona med govorom zabacuje z glavo, da si enkrat bo poškodovala vrat. Umiri se malo in govori bolj umirjeno, ne pa popevati čez oktavo in pol...
KVAJSTABO
24. 06. 2022 08.07
+4
Tudi jaz rabim mekaj finančne podpore, da uresničim svoje sanje. Če nekaj sebi obljubim bi bilo fino, da uresničim. Država pomagaj.!!! To, da bodo na rovaš novih ministrstev zaposlili svoje izpadle kamerade... NI FER! Majhna državica, bi morala funkcionirati z deset, ne pa dvajset ministrstvi.
ElectroVoice
24. 06. 2022 12.48
+1
Kdaj pa še je država pomagala kakemu denimo otroku? Pri nas se je zakoreninilo kot normalno, da denar za kako kompleksnejšo zdravstveno storitev zbiramo državljani, pa še takrat se usput najdejo neki ratni plenilci...
otki2012
23. 06. 2022 21.55
+2
24.aprila so bile volitve in ne referendum
ElectroVoice
24. 06. 2022 12.49
+0
Ost1234
23. 06. 2022 21.44
+0
Vida Čadonič Špelič ... . Ženska z velikimi ambicijami, egom in povprečnimi kvalitetami. Zelo rada bi bila kaj več kot le veterinarka, občinska svetnica, direktorica občinske uprave ali poslanka... Želi si ministrskega položaja in zato bi naredila vse. Žal gospa Vida v tem življenju se vam sanje ne bodo uresničile ...
ElectroVoice
24. 06. 2022 12.50
Ona je aviarna influencerka (njen priljubljen izraz, ko hoče izpasti učeno...)
staridida
23. 06. 2022 19.57
+0
Musarka, ko ni bila izvoljena za direktorico RTV ,je dobila 70 tisoč odškodnine-in kaj pričakuje zdaj, če ne bo izvoljena za predsednika države-mogoče milijon???
Ost1234
23. 06. 2022 21.28
+1
ElectroVoice
24. 06. 2022 12.50
DediDPitbul
23. 06. 2022 19.16
+4
Vida Cadonic o strokovnosti... smo videli pri kurji gripi ;)
bronco60
23. 06. 2022 17.44
+4
Tako različni, pa tako enaki pri ropanju ljudstva, naj bodo beli,ali rdeči, vsi so za na kompost.
peresni
23. 06. 2022 16.22
-3
Hvala bogu, da so proti ljudski skrajneži v kleteh in v opoziciji.
peresni
23. 06. 2022 16.19
-1
Sveta zaskrbljenost na državni proračun večno prisesane Cadoniceve je pa bila v preteklih 2 letih sveta radost? Licemerka na kubik.
zoran pušenjak
23. 06. 2022 15.57
+6
Vračamo v 50 leta prejšnjega stoletja, ko je vsega ljudem primanjkovalo, elita izbrancev pa je uživala in se mastila
zoran pušenjak
23. 06. 2022 15.33
+3
Konec je z lepo Slovenijo. Pozimi ne bo gretja, goriva, manjkalo bo hrane. Oni pa bodo še kar naprej plesali in se zabavali
brezveze13
23. 06. 2022 15.21
+2
nova ministerstva prinašajo samo še večjo zmedo in neučinkovitost delovanja posameznih resorjev in zaposlenih nasploh Takšna dejanja lahko jasno vidimo na upravnih enotah več kot je birokracije in zaposlenih večjo zmedo imajo ker nobeden ne dokonča svojega dela ampak se samo prenaša in prelaga iz enega na drugega nobeden za nič ne odgovarja delo ostane v nedogled nedokončano in moraš non stop težiti in pritiskati da ti kaj uredijo vse je pa krepko podkrepljeno z raznimi dodatnimi taksami. Imam kar nekaj izkušenj in nedokončanih primerov ravno zaradi takih ki samo mešetarijo z raznimi novimi zakoni ko si že ravno upal da se bo stvar razpletla se uveljavi novi zakon ali ustanovi novi resor na področju in si zopet na začetku in zopet nobeden ne ve zakaj se v osnovi gre , gre za pa vedno za isto stvar samo po drugačnem vrstnem redu in z vse večjim številom butalcev. Mimogrede omenim tudi butalce ki se spremenili in podaljšali starostno upokojevanje tako so za ženske enostavno uvedli isto starostno dobo 65let kot za moške vendar ženski pripada socialni transfer po starem zakonu do 63 leta kot je bila prejšnja starostna upokojitev se pravi da 2 leti naj živi od zraka ali pa najbolj koristno za spiz da odmre. Po neki logiki bi v kolikor so spremenili starostno dobo na 65 let morali podaljšati tudi pridobivanje transferja do 65 leta. Obstaja namreč kar nekaj državljank ki nimajo svojih potomcev ali svojcev ki bi jih preživljali .To so osnovnošolski kiksi pa toliko imamo zaposlenih v vladi , javni upravi in na raznih ustanovah ki bi morale razmišljati in delovati prav v tej smeri, sedaj se nam obeta celo ministerstvo ki bi naj bilo naslovljeno prav na ta naziv, bomo videli koliko se delajo butalce ali so resni
peresni
23. 06. 2022 16.20
+1
Ti bi lahko bil svetovalec Jelinčiču ali Fojbiču.
zavetnik
23. 06. 2022 15.05
-3
Kako zdaj so dvignili plače na ministerstvih pod Janšo so delali zastonj po komentarjih?
komarec
23. 06. 2022 14.58
-1
Saj je tudi ta špelčeva že kar nekaj let prisesana na državne jasli za kaj že? Za mešanje megle.
komarec
23. 06. 2022 14.58
-1
Saj je tudi ta špelčeva že kar nekaj let prisesana na državne jasli za kaj že? Za mešanje megle.
zoran pušenjak
23. 06. 2022 14.22
+5
Banda pokvarjena
tornadotex
23. 06. 2022 12.55
+3
Sajovc ne nakladaj, pojma nimaš, imate dovolj orodja ,samo pameti ne, pa ga ne znate uporabljati....
tona Iteb
23. 06. 2022 13.16
-1
Pamet so po tvoje znali uporablati, tisti, ki so izgubili kamion mask (1 miljon Eur), kar je za ta 3 ministrstva plača za 8 let, pamet so uporabljali, ko so kupovali golfe hoteli so pa imeti mercedese, strošek več miljonov Eur, .....itd!!!!!! Toliko so tvoji ki so znali uporabljat pamet, potrošili, da bi lahko bile plače za vsa ministrstva vsaj za 12 let!!!!!!!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Nocomment123
23. 06. 2022 12.39
+8
Kdaj se bomo Slovenci prebudili???? Narod dela in dela in dela, zato da se lahk politiki delajo norca in nam jemljejo v nedogled. Revolucija bo potrebna!!!!! DOVOLJ IMAMO DAVKOV, NOVIH MINISTRSTEV, VSEH PIJAVK, DOVOLJ JE BILO JEMANJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sploh se ne splaca zivet v tej drzavi, ki se zdalec ni demokracija, ampak postsocializem. Potreben bo upor!!!!!!!!! ZBUDITE SE
peresni
23. 06. 2022 16.21
-3
Ti se zbudi iz plačanega brezdelja kot trola in socialke
Nocomment123
23. 06. 2022 17.50
+2
Nikoli nisem prejela ene socialke niti moja cela druzina. Nimas pojma, kaj pises
123soba
23. 06. 2022 12.29
+5
Sajovic že ve kako se krade. Ima kar precej masla na glavi v tržiški občini....
Spužva
23. 06. 2022 12.26
+6
Nika Kovač bo postala sekretarka 🤣🤣🤣