Slovenija

Z oddajo obrazca za vzdrževane družinske člane lahko prejmete nagrado

Ljubljana, 09. 01. 2020 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Leta 2016 so obrazec za vzdrževane družinske člane oddali 19.504 zavezanci, dve leti pozneje pa je bilo takih 40.196 zavezancev. Vedno več zavezancev obrazce oddaja tudi prek spleta ali mobilne aplikacije. Omenjena načina oddaje obrazca pa vam lahko prineseta tudi lepo nagrado. In ne pozabite. Rok za oddajo obrazca je 5. februar.

S finančne uprave so spomnili, da je rok za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane za odmero dohodnine za leto 2019 do 5. februarja. Olajšavo lahko vložijo vsi zavezanci, ki med letom niso uveljavljali te olajšave, in tisti, ki želijo medletno uveljavljeno olajšavo spremeniti.

Običajno se najbolj izplača, če olajšavo za otroka uveljavlja starš, ki ima višjo plačo. Oddajanje obrazca o vzdrževanih družinskih članih je v zadnjih letih poraslo z 19.504 oddanih v letu 2016 na 22.022 v letu 2017. V letu 2018 pa je obrazec oddalo že kar 40.196 zavezancev, od tega 13.596 zavezancev z uporabo uporabniškega imena in gesla. Porast v letu 2018 v primerjavi z letom 2016 je tako kar 206 odstotkov.

Ob tem na Fursu pojasnjujejo, da je tudi letos vlogo mogoče oddati prek mobilne aplikacije eDavki ali spletnega sistema eDavki. Prednosti omenjenih načinov so, da lahko zavezanec uporabi predizpolnjeni obrazec z lanskimi podatki, uporaba je hitrejša in enostavna, poleg tega pa dobite vračilo dohodnine 13 dni prej kot sicer, sodelujete pa tudi v nagradni igri za električni skiro, električno kolo in 25.000 evrov. Za oddan obrazec prek mobilne aplikacije oziroma prek sistema eDavkov se zavezancu namreč dodeli srečka, ki mu lahko prinese eno izmed prej omenjenih nagrad.

Zavezanec lahko vlogo odda tudi osebno ali po pošti na pristojni finančni urad.

In še nekaj napotkov Fursa:

Vzdrževane družinske člane (VDČ) lahko zavezanci za dohodnino uveljavljajo pri izračunu akontacije dohodnine (na mesečni ravni) ali pri informativnem izračunu dohodnine (na letni ravni). Zavezanec, ki ne prejme informativnega izračuna dohodnine, lahko olajšavo uveljavlja v napovedi za odmero dohodnine.

Mobilna aplikacija Furs
Mobilna aplikacija Furs FOTO: Furs

Če se zavezanec odloči, da bo VDČ uveljavljal med letom pri izračunu akontacije dohodnine, mora svojemu delodajalcu dostaviti izpolnjen obrazec, ki se imenuje "Obvestilo o uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine". Zaradi medletnega načina uveljavljanja olajšave bo imel zavezanec višjo mesečno neto plačo, kot bi jo imel sicer.

Če zavezanec olajšave ne uveljavlja niti na mesečni niti na letni ravni, bo prejel informativni izračun dohodnine, v katerem olajšava ne bo upoštevana. Zaradi tega bo imel v svojem informativnem izračunu dohodnine večje doplačilo oziroma manjše vračilo dohodnine kot sicer. Če bo posebno olajšavo želel uveljavljati, bo moral podati ugovor zoper informativni izračun. V ugovoru se olajšava še da uveljavljati, vendar zavezanec morebitno vračilo dohodnine prejme pozneje, kot bi jo sicer.

Kdo uveljavlja olajšavo?

Če otrok izpolnjuje pogoje za uveljavljanje olajšave za VDČ, ga lahko uveljavlja eden izmed staršev ali pa oba. V tem primeru si morata starša čas uveljavljanja razdeliti tako, da njuna vsota ne preseže 12 mesecev (npr. vsak po 6 mesecev). Če se ne moreta sporazumeti, kdo bo uveljavljal olajšavo za istega vzdrževanega družinskega člana, se prizna vsakemu sorazmerni del olajšave (vsakemu polovica).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
09. 01. 2020 09.53
+4
nagrada ja.... nagrada bo da mi bo kaj ostalo od plače
KAPIBARA
09. 01. 2020 09.35
+10
Porast vložitve NI prirastek Slovencev, to je prihod otrok + staršev, tujerodnih plemen..