Slovenija

Z okrožnico svarijo pred poveličevanjem Tita

Ptuj, 25. 05. 2012 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./STA/M.M.
Komentarji
3031

Predstavniki Sviza s Ptuja naj bi ''kot spomin na dobre stare čase'' letni zbor organizirali v duhu nekdanjega dneva mladosti. Ministrstvo za izobraževanje je zaradi tega vsem šolam poslalo okrožnico. Ravnatelj šole pa je dejal, da gre za spletno zlorabo.

Na ustavnem sodišču ob navedbah iz okrožnice pojasnjujejo, da se njihova odločba iz leta 2011 nanaša na odlok o poimenovanju ulice po Titu. Ustavno sodišče je odločilo, da je protiustavno oblastno poveličevanje prejšnjega komunističnega totalitarnega režima s poimenovanjem ceste po voditelju tega režima. Drugi vidiki pa niso bili predmet te odločbe, so zapisali.

Letni zbor članov Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Osnovne šole Mladika, ki naj bi potekal danes, 25. maja, ko je nekdaj potekal dan mladosti – praznovanje rojstnega dne Josipa Broza Tita, je dvignil precej prahu. Ustavna prepoved imenovanja ceste po Titu očitno nič ne moti vodilnih funkcionarjev sindikata vzgoje in izobraževanja osnovne šole Mladika s Ptuja, da ne bi slavili rojstnega dneva Tita, je poročal Požareport. Na vabilu, ki ga je objavil omenjeni portal, so zapisali, da pripravljajo športno-družabno prireditev Dan mladosti, "kot spomin na dobre stare čase, dan mladosti, Jugoslavijo in Tita," ki so še vedno, kot so zapisali na vabilu, "v naših srcih in pesmih".

Zaradi objave te novice je ministrstvo za izobraževanje vsem osnovnim in srednjim šolam ter vrtcem poslalo okrožnico ''na temo spoštovanja temeljnih ustavnih vrednot''. V okrožnici, ki jo objavljamo spodaj, so na ministrstvu opozorili ''na odločbo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je bil Josip Broz Tito simbol totalitarnega režima in da je vsako ''poveličevanje komunističnega totalitarnega režima protiustavno'', saj ga je mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu in je neustavno''. Na spletnih straneh ministrstva so tudi objavili odločbo ustavnega sodišča, ki jo najdete na dnu članka.

''Gre za konstrukt''

Za pojasnila smo poklicali tudi na OŠ Mladika na Ptuju, s katere je sindikalna zaupnica poslala omenjeno sporno vabilo. Ravnatelj Bogomir Širovnik je za 24ur.com povedal, da ''gre za čisto navaden konstrukt''.

Obletnica smrti Tita - 7
Obletnica smrti Tita - 7 FOTO: Reuters

''Nekdo, ne vemo ali iz osebnih zamer ali zakaj, je sindikalno zaupnico priredil in jo poslal Požarju. Na vabilu je bilo sicer nekaj podobnega, vendar je tisti, ki je to poslal omenjenemu portalu, dodal še kup stvari. Povezal je še nekatera interna elektronska sporočila, ki so krožila. Gre za veliko spletno zlorabo, zadevo zato predajamo tudi kriminalistom,'' je dejal. Širovnik je o tem izvedel iz medijev. Poudaril je, da šola sama nima z letnim zborom in vabilom nič ter se tudi distancira. Gre le za peščico zaposlenih, med katerimi je to vabilo krožilo, je še dodal in pojasnil, da pa stojijo ob strani pri njih zaposleni sindikalni zaupnici, katere vabilo naj bi nekdo zlorabil.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je za 24ur.com poudaril, da je šlo za interno vabilo na Osnovni šoli Mladika in da Sviz s tem nima nič. ''Gre za neko šalo, naše učiteljice in učitelji so stari okoli 50 let, imajo nostalgijo do svoje mladosti in ne do Tita, občni zbor je po naključju padel na 25. maja, zato so se malce poigrali z mladostjo in dnevom mladosti, '' je dejal Štrukelj. ''Ta konstrukt, predvsem ministrstva, govori o tem, da je Tito ostal predvsem v njihovih glavah in ti poskusi konstruiranja sovražnika in zarote je zlasti problem njihovega pogleda. Gre za neki fanatizem, ki želi sovražnika obuditi od mrtvih, čeprav je že dolgo mrtev,'' je še dodal.

Z veliko cinizma pa je Štrukelj še povedal: ''Priznati moram, da so nas razkrinkali, ker smo imeli za danes pripravljen revolucionaren prevzem oblasti. Pripravljali smo se dve leti, jaz za to sicer nisem vedel, ampak to je zgolj malenkost. Nase vzamem vso odgovornost in sem do konca svojega življenja pripravljen opravljati družbeno-koristno delo.'' 

Tito
Tito FOTO: Reuters

Kaj pa svoboda izražanja?

Na današnje dogajanje so se odzvali tudi v Mladem forumu SD Mežiška dolina. "Ustava RS v 14. členu izrecno govori o tem, da so v Sloveniji pred zakonom vsi enaki, ne glede na politično in drugo prepričanje! Torej je vsakršno omejevanje negovanja vrednot neke politične ideologije, ki ji nikoli ni bilo pravnomočno dokazano, da gre za totalitarni režim, tudi protiustavno! Pa poglejmo še naprej v našo ustavo. 39. člen Ustave RS govori o svobodi izražanja. In sicer pravi, da je zagotovljena svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko tudi svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja. Zatorej je vsakršno omejevanje mnenja ljudi, da ne smejo obeleževati Tita ali dneva mladosti, protiustavno! Nadalje 1. odstavek 41. člen slovenske ustave govori o tem, da je izpovedovanje vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju svobodno. Torej lahko rečemo, da je ministrstvo tudi v tem primeru delovalo protiustavno, ko je prepovedalo poveličevati neki politični sistem iz preteklosti," zaključijo mladi iz SD.

Okrožnica ministrstva za izobraževanje
Odločba US
Tiskovno sporočilo
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3031)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Rozman II
26. 05. 2012 20.42
+20
"Ustavno sodišče je odločilo, da je protiustavno oblastno poveličevanje prejšnjega komunističnega totalitarnega režima s poimenovanjem ceste po voditelju tega režima." - največja neumnost sprejeta u 20 letih!!! In potem se še sprašujemo kje so MORALNE VREDNOTE?!!!!!!!!!! SMRT KAPITALISTOM, ŽIVELA REVOLUCIJA!!!!!
Jožajoža
26. 05. 2012 20.51
+7
ustavno sodišče je desno usmerjeno, je še iz časov, ko je janševa vlada rekrutirala svoje vojake, simpatizerje v vse veje oblasti .
Ivan Bricklayer
26. 05. 2012 20.58
+9
Na osnovi političnega »konstrukta«, ki zgodovinsko ne izraža dejanskega stanja takratnega časa, s tem krši osebno dostojanstvo posameznikov in spodbuja k neenakopravnosti, nestrpnosti in nasilju. Istočasno so kršeni vsi »etično moralni kodeksti«, ki so predmet »integritete« sleherne Države, saj na osnovi takšnih »odločb« segregirajo »narod«, na tiste ki lahko, še imajo/nadaljujejejo, s tem istim poimenovanjem (Titov/Titova-cesta/trg, v Postojni, N.Gorici, Kopru, Velenju , Mariboru, itd.) in pa seveda vspodbujajo delitve po principu laž/resnica.
Syrena
26. 05. 2012 19.51
+4
Bouby, dobro si napisal
Symbolic
26. 05. 2012 21.40
+6
Jezi me to, da se oglašajo posamezniki katerim je današnja oblast s kvazi-demokracijo izprala možgane, a v teh "svinčenih" časov so bili le enokomponentni, ali pa še to ne... jih sploh ni bilo...
Syrena
26. 05. 2012 18.39
+18
Ko berem komentarje, se sprašujem, kej sem jaz živela prej, pred to "Švico"...
Ivan Bricklayer
26. 05. 2012 19.34
+17
Syrena, bila si tam, kjer sem bil tudi jaz:« V črni temni luknji, napol slep, neumen in podhranjen, a so me končo »osvoboditelji osvobodili...« razsvetlili, osvetlili in vse take stvari.... samo sedaj sem nekam bolj podhranjen, dosti bolj neumen, veliko manj svoboden...prednost je le ta, da lahko vse kupiš, če imaš??? sicer pa so mize slabše obložene tako da marsikdo hrano išče v smetnjakih in splošna revščina, ki je v tisti »črni luknji« nisem opazil (verjetno zaradi zatemnitve???) je vse večja... Imamo pa Tita do Tita in to za vsakim vogalom, no ja vsaj radi bi bili, a barve ne najdejo in vse preveč so upognjeni/pohlevni/uslužni/kupljivi...«
Djulija Serif
26. 05. 2012 18.34
-20
nwm kaj se tok omenja preteklost ma pozabimo na njo ker nam mladim itaq ne koristi ničesar
srebrnibreg
26. 05. 2012 19.25
+9
Vicmahera, ker sta tudi vidva na teh straneh tudi vaju to zanima.
Symbolic
26. 05. 2012 21.12
+7
Kaj pa vidva gor hočete reč, da vas zgodovina ne zanima? Žalostno za vas mlade... res žalostno...
prašek
26. 05. 2012 18.28
+20
Angleži v Podrožci so dobro vedeli , kam morajo obrniti tiste vlake !
srebrnibreg
26. 05. 2012 19.33
+7
Ne morem verjeti, da se nekomu tako zameriš, da se te odreče in zavrne
liskub
26. 05. 2012 18.21
+32
Živel dan mladosti ,v tistih časih je bilo delo spoštovano,vsi smo ga imeli plače so bile redne lahko si šel na dopust vse je bilo lepo urejeno.Sedaj pa nekateri imajo vsega dovolj ker so lastninili v lastne žepe drugi ki pa nisoprišli na take položaje so pa ostali brez vsega.Hvala za tako državo ki podpira samo barabijo
Ukvalz
26. 05. 2012 18.27
-14
liskub, eni smo bili reveži že takrat - saj kot kaže, da so takim kot si ti dajali, da ste imeli vse - in so takim, kot sem jaz , vse pokradli. Vidiš, nam pa ni bilo fletno.
Ukvalz
26. 05. 2012 18.15
-3
Jaja, kaj vse je Tito za nas naredil. Skoraj tako blaginjo, kot v Nemčiji.
denis1412
26. 05. 2012 18.09
+17
Še enkrat živel Dan mladosti. Pravkar sem opazil da smo presegli št 3000 pri komentarjih. vsak se spominja lepih stvari slabe hitreje pozabiš. Bilo nam je lepo in tudi v teh časih je enkratno, ko se ob lepem vremenu na dan mladosti zberemo in uživamo na pikniku in ob pijači in to skupaj z današnjo mladino, ki bi bila vesela če bi imela tak praznik seveda v obliki primerni za današnji čas da bi le bil DAN MLADOSTI.
prašek
26. 05. 2012 18.04
+14
* Ponovil bom samo ; čestitke dalmatinskim brigadam !!!
fakin77
26. 05. 2012 18.02
+27
Dan Mladosti 25.5.- Spomin na lepe čase!!! Slava Titu !!!
tirolec
26. 05. 2012 18.02
+21
V Jugi smo bili vsi enakovredni in enakopravni, spoštovanja vredni. Vsak je imel delo, zdravnika, zobozdravnika itd....z ugodnimi krediti, smo gradili ali kupovali svojo nepremičnino.....itd. Generacija za generacijo smo vedeli zakaj živimo....danes so naše sanje opeharili....ostajajo spomini, ki živijo in živeli bodo večno, saj le-tega nam ne more vzeti nobena vlada, niti nihče drug! Tito je leganda in ostaja legenda.....smo generacija, ki jih ne delajo več!
Ukvalz
26. 05. 2012 18.05
-17
še dobro, da takih genberacij ne bo več. Bili ste samo ena - pa poglej, kam ste nas pripeljali.
luciluk
26. 05. 2012 18.06
-13
V Jugi smo bili vsi enakovredni in enakopravni, spoštovanja vredni....DA; vendar samo če si bil član KP!!!! in to je velika razlila!
sava27
26. 05. 2012 19.21
+2
ili-ti pa komentiras ze od jutra-ok,povedal si ze ne vem koliko krat-ti se nisi imel ok,vecina se nas je imela-sedaj imas rezim,ki ti ustreza-mnigim nam pa ne.dan mladodti je in bo najlepsi praznik,casi tita prav tako-sedaj pa ste ti in tebi podobni,na vrst,da uzivate in nam unicite se to malo dostojnega zivljenja kar ga imamo9.
demokracija
26. 05. 2012 19.39
+3
no ja sedaj je pa tako da moraš biti v sds-u če hočeš dopbiti službo.......kumunisti ostajajo kumunisti in veliki vodja jj ni izjema
Symbolic
26. 05. 2012 21.20
+4
marcomarco, BLUZIŠ, lupaš neumnosti, ali so ti današnji oprali možgane... Glej, v Jugi smo 3-je bratje, brez obeh stršev doštudirali na fakultetih (strojništvo, elektrotehnika, arhitektura)... pa NITI EDEN OD NAS NI BIL ČLAN KP... To kaj si napisal 100% -tno ne drži, niti pod razno....
Symbolic
26. 05. 2012 21.27
+3
Slika danes: hčerka, diplomirana anglistka, govori še 4 tuje jezike ne dobi službe.... A ni to sramota ....?!? Eh, bogi marco... ti lupaš, pa lupaš... Blagor tebi, če ti to izboljšuje življenje
DohtarSLO
26. 05. 2012 17.52
+25
A poveličevanje sodelavcev ("ta belih) okupatorjev pa ni protiustavno??! Dogaja pa se vsak dan!
Ukvalz
26. 05. 2012 18.01
-13
to so bili slovenski vojaki. Ki so se borili z Slovenijo in slovenske vrednote. Ne vem, zakaj bi bilo to protiustavno? Kvečjemu poveličevanje rdeče zvezde je lahko protiustavno. Če seveda malo logično pomisliš.
Syrena
26. 05. 2012 18.45
+14
Prisegli so Hitlerju in bogu, ne pa Sloveniji in Slovencem, pa ne zavajat ljudi
terran
26. 05. 2012 20.44
+8
ukvalz... slovenske vrednote...rablji svojemu narodu....to so bili in nič drugega..pa mein kampf si preber tam boš lahko prebral da tudi ta beli pod hitlerjem ne bi imeli dolgega roka trajanje, če ti na kratko s tujko povem je bil plan nekako ... use and discard....ta beli bi potolkli avtohtono prebivalstvo ..hitler bi pol njih za kanonfutr drugje uporabu...tko nekak....
vagicaa 1
26. 05. 2012 17.41
+15
Kaj naj slavimo , da nas naša vlada ožema in privija?Meni je bilo takrat lepo in upam se to povsod povedat, lepše kot danes, da delam samo za davke in za položnice, pa še to nimam.
rew333
26. 05. 2012 17.40
+23
Yeeeees!!!! Tito rekorder! Pravkar presegel 3000 komentarjev!!!
Rde?iAlarm
26. 05. 2012 18.03
+7
bjonda05
26. 05. 2012 17.34
+19
Jaka Planinc
26. 05. 2012 17.19
-4
Pustite jim veselje,do PRAZNOVANJA,saj tako ne moremo nič spremeniti. Tita MARŠALA nazaj ne bo,naj bo vsaj malo nostalgije po časih ko je bilo vse NAŠE ,ampak je bilo vse OD MARŠALA TITA. Bajanja kaj bi bilo če ne bi bilo Tita ,pa OF, pa NOB,pa Partizanov je SMEŠNO IN NEUMNO. "Če ne bi bilo"Hitlerja,tudi Tita ne bi BILO,pa ne HUDE JAME,pa ne povojnih POBOJEV. Zato taka BAJANJA so neumna in se jih poslužujejo HEROJI,KOMUNAJZARJI,KER DANES DOBIVAJO BAJNE POKOJNINE.
rew333
26. 05. 2012 17.32
+13
Ukvalz
26. 05. 2012 17.33
-21
pa kakšen NOB no - takrat so v jame metali študirane, učene, veljake, posestnike, privatnike, tovarnarje - tiste, ki so predstavljali nek pogoj in razvoj za prihodnost dežele - in naselili t.i. "proletarce", ki jih še danes šopajo in izkoriščajo. Vzrok - posledica. Pa daj nehajte že s tem osvobajanjem - če iz gozdov streljaš na pogrebne zavode in z bajoneti sekaš glave starim mamkam - slovenskega rodu - to ni osvobajanje!
rew333
26. 05. 2012 17.56
+12
Ukvalz
26. 05. 2012 17.17
-15
Levaki totalni bedaki. 40 km severno od Lublane imajo boljše plače, večje delavske pravice, boljše delovne pogoje, možnost napredovanja in boljšo socialno preskrbo. Že od l. 1945 naprej. Pa rdeče zvezde sploh nikoli videli niso. Troti levaški. Zaradi Vas smo tam, kjer smo. Majm*ni balkanski.
Andi1234
26. 05. 2012 18.15
+4
Nina Luskovec
26. 05. 2012 22.40
+4
wtf???????????????ukvalz ti pa nisi v pravi vrsti stal k so pamet delil!
Ivan Bricklayer
26. 05. 2012 16.46
+8
Ravno to, kar v ODLOČBI Ustavnega sodišča, navaja obrazložitev, ki je v postopku za oceno ustavnosti in zakonitosti, začetem na pobudo Lidije Drobnič, Ljubljana, in drugih, ki jih zastopa Radovan Cerjak, odvetnik v Ljubljani, počne »Uatavno Sodišče samo«! Na osnovi političnega »konstrukta«, ki zgodovinsko ne izraža dejanskega stanja takratnega časa, s tem krši osebno dostojanstvo posameznikov in spodbuja k neenakopravnosti, nestrpnosti in nasilju. Istočasno so kršeni vsi »etično moralni kodeksti«, ki so predmet »integritete« sleherne Države, saj na osnovi takšnih »odločb« segregirajo »narod«, na tiste ki lahko, še imajo/nadaljujejejo, s tem istim poimenovanjem (Titov/Titova-cesta/trg, v Postojni, N.Gorici, Kopru, Velenju , Mariboru, itd.) in pa seveda vspodbujajo delitve po principu laž/resnica. Dejstvo je, da je Tito sodelavec zavezniške združbe, ki je v, II.svetovni vojni zmagala nad fašizmom, nacizmom ... Dejstvo je, da je Tito prvi voditelj komunistično-socialističnega bloka, ki je Stalinu rekel »NE«...Dejstvo je, da je Tito eden naj upoštevajočih političnih voditeljev, na svetu, po II.svetovni vojni... Dejstvo je, da Tito stal na čelu tzv. »tretjega sveta«, ki je bil prava protiutež »brezumnemu kapitalizmu« in »noremu komunizmu«... Dejstvo je, da je večina »Ustavnih sodnikov«, produkt Titove Jugoslavije in da so »vsi skupaj« brez hrbtenice in brez kakeršnegakoli dostojanstva, saj njih osebnostna integriteta izraža »samo in le« želje »POTVORJEVALCEV nedavne zgodovine...«... Ga ni v svetu, ki bi lahko očrnil »dejansko« integriteto Tita-se opravičujem je, vendar v domačih logih, logih od koder sicer prihaja »izdajstvo in kolaboracija«...
luciluk
26. 05. 2012 18.12
-6
Ga ni v svetu, ki bi lahko očrnil »dejansko« integriteto Tita........... hahahah kaj ga serješ. Še ne veš tvoj TITO je označen kot morilec No.1 po procentih likvidiranega lastnega prebiovalstva. Opranoglavcem lahko opereš glavo samo 1x in ti i dokaz.
Pos1on
26. 05. 2012 16.42
+7
Omenš Jugoslavijo takoj 3000 komentarjov 24 ur končno ena tema ki je za "Slovence" zanimiva
srebrnibreg
26. 05. 2012 16.47
+13
donat323
26. 05. 2012 16.39
+16
marskira firma bi še laufala, tajkuni bi pa bli na golem otoku z majerjem vret