Slovenija

'Z razliko denarja bomo pomagali drugim Krisom, ki nas potrebujejo'

Koper/Ljubljana, 01. 10. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
204

Velika zmaga Slovencev. Še večja za malega Krisa. Cilj zbrati 2,3 milijona evrov ni bil le dosežen, ampak krepko presežen in to manj kot v tednu dni. Ste pred šestimi dnevi verjeli, da lahko Slovenci v manj kot tednu dni zberemo 3,4 milijona evrov za dobrodelne namene? Občutke o tem neverjetnem uspehu akcije sta z gledalci oddaje 24UR ZVEČER delila Krisova starša, Ana Jerak in Matteo Zudich.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Velika zmaga Slovencev in Krisa
    03:38
    Iz 24UR ZVEČER: Velika zmaga Slovencev in Krisa
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s starši malega Krisa in pobudnico akcije
    07:37
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s starši malega Krisa in pobudnico akcije

Slovenci so v manj kot tednu dni omogočili novo življenje, novo upanje za malega Krisa. "Težko je opisati z besedami, mislim, da po mojem sploh še ne dojemava. To je eno veselje, novo upanje, zmaga vseh Slovencev, niti ne več naša," je občutke o velikem uspehu akcije zbiranja sredstev, ki je povezala celotno državo, v oddaji 24UR ZVEČER opisala Krisova mama Ana Jerak. "Tega, kar smo zbrali, brez pomoči vseh ne bi mogli nikoli zbrati. Odpirajo se nam nova vrata, novo upanje za Krisa, to je dejansko vse, kar smo vsi v zadnjih šestih dnevih želeli," je dejala.

"Sem zelo zelo vesel," pa je k temu iskreno dodal njegov oče Matteo Zudich.

Krisova starša, Ana Jerak in Matteo Zudich.
Krisova starša, Ana Jerak in Matteo Zudich. FOTO: POP TV

In kako je Jerakova doživela telefonski klic, da je po manj kot tednu dni zbranih vrtoglavih 2,3 milijona evrov? "Prva moja reakcija je bila: ’A me hecaš? To ni možno.’ Je Larisa povedala: ’Ana moja, je možno.’ Ravno sem bila v avtu, kar naenkrat so se mi začela tresti kolena, kar nekaj časa sem potrebovala, da sem prišla k sebi in dojela, poklicala Mattea in mu povedala številko. Noben ni pričakoval tako hitrega odziva, res." Voditelja oddaje Uroša Slaka je zanimalo tudi to, kako je na nadvse razveseljivo novico odreagiral mali Kris. "Ne vem, koliko se zaveda, ampak očitno nekaj se, ker mu je zdaj malo padla odpornost, kot da bi v bistvu rekel: ’V redu, zdaj je za mano, lahko si oddahnem in pokažem, da sem tudi jaz utrujen.' Zadnja dva dni je tudi on malo izčrpan. Moram priznati, da sva bila oba zadnje čase veliko časa odsotna od njega in upam, da bomo imeli v prihodnje več skupnega časa," je povedala njegova mamica.

Kot je razložila pobudnica akcije, Larisa Štoka iz društva Palčica Pomagalčica, donatorske in sponzorske pogodbe šele prihajajo. "Današnji dan je bil za naš poštni nabiralnik premajhen. Prepričana sem, da bodo podjetja, kot so povedala že sama, nakazala zelo lepe, neprecenljive zneske. Tudi posamezni športniki so nakazali vsaj petmestne številke. Veliko pa pomenijo tudi donacije vsakega posameznika, ki se je odzval in se je vključil v akcijo 'Podari življenje, življenje za Krisa'." Sogovornici se sicer niti sanjalo ni, da bo naletela na takšen čustven odziv dobrodelnosti pri Slovencih. "Niti v najlepših sanjah si ne bi upala sanjati o tem, da bo nekega dne dejansko to uspelo. Veliko so k temu pripomogli tudi naši odbojkarji, da smo lahko v zadnjih metrih servirali match point in zmagali v igri skupaj z njimi za Krisa. Torej za Krisovo življenje."

Pobudnici akcije, učiteljici Larisi Štoka, se, kot je priznala, ni niti sanjalo, da bo naletela na takšen čustven odziv dobrodelnosti pri Slovencih.
Pobudnici akcije, učiteljici Larisi Štoka, se, kot je priznala, ni niti sanjalo, da bo naletela na takšen čustven odziv dobrodelnosti pri Slovencih. FOTO: POP TV

Za Krisa je, kot že rečeno, denar prispevala celotna Slovenija. Velik odziv je bil tudi od znanih slovenskih športnikov. Košarkar Luka Dončić je poleg denarja dal na licitacijo tudi svoje športne copate. Nogometaš Josip Iličič je prispeval petmestno številko zneska. In še bi lahko naštevali. "Ta novica se je razširila tudi daleč proč in vsi so nam nesebično priskočili na pomoč. Težko je to opisati z besedami. Hvaležna sva vsakemu, naj bo to od enega evra do velikih številk," je ob tem poudarila Jerakova.

Končni stroški zdravljenja zaenkrat še niso znani

S podrobnostmi o tem, koliko bodo znašali celotni stroški zdravljenja, 30-letna mamica trenutno še ni seznanjena. "To je sedaj v urejanju, upam, da bo več znanega v prihodnjih dneh. Upam, da bom kmalu imela te informacije."

Pa že vedo, kdaj bodo lahko odšli v ZDA? Zaenkrat je tudi odgovor na to vprašanje še preuranjen, urejajo namreč birokracijo in čakajo na nadaljnje postopke.  "V bistvu nas je vse skupaj prehitelo. Nisva si še upala razmišljati tako na dolgi rok, pa bi očitno morala. Malo sva o tem začela razmišljati danes," je razložila  in dodala, da se bodo po pomoč obranili na zdravstveno stroko. "Oni nam bodo pomagali in ocenili, kaj je dobro za Krisa, kako ga pripeljati, vse nadaljnje napotke."

S preostalim denarjem bodo pomagali 'drugim Krisom'

Glede na to, da je bilo v dobrodelni akciji zbranih že več kot tri milijone 400 tisoč evrov, se postavlja tudi vprašanje, kaj bodo v društvu Palčica pomagalčica naredili z razliko denarja. "S to razliko bomo ravnali povsem odgovorno. Potrudili se bomo, da ves čas zelo odkrito do ljudi, ki so nam to zaupali. V roke nam je bila dana Krisova zgodba, njegovo življenje. S tem je Kris pomagal pričarati nasmehe na obrazih drugih otrok, pravimo temu kar drugih Krisov, ki nas potrebujejo. Tudi njim bomo z veseljem pomagali," je razkrila Štokova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (204)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
03. 10. 2019 20.27
+1
Dober nateg.Lp
ChampionsLeague17
02. 10. 2019 14.18
+2
Zelo lepo da si pomagamo . podpiram takšne akcije kot je tale.. Skupaj smo močnejši .
S.O.S 1
01. 10. 2019 18.21
+1
Ali bo res šel preostali denar za pomoč drugim?? Kdo lahko to nadzira? Obstaja kdo, ki bo to nadzoroval?
Aleta
01. 10. 2019 16.09
+37
Bravo Kris. Mi smo naredili kar smo lahko. Sedaj je vse na tebi. Bodi močan in "prenesi" še to zdravljenje v Ameriki, ki sem sigurna, bo uspešno. Sedaj si še en "malček" naš... Vse najboljše mali heroj...
100878
01. 10. 2019 15.33
+51
Sramota za vse tiste, kateri omenjate politiko, v tej dobrodelni akciji, pa naj bo leva ali desna, pa naj bo Jankovic ali Janša... Če bi zdravilo rabil otrok od Janse, ali otrok od Šarca, je poplnoma vseeno. Bi prispeval v vsakem primeru kot sem sedaj po svojih zmožnostih. POJDITE POGLEDAT V ROMSKO NASELJE VANČA VAS,pa boste videli kaj pomeni humanost in človekoljubnost. Na vsako električni štango na cesti je nalepljena KRISOVA slika in zraven napis POMAGAJMO KRISU. Nikjer nobenih politicnih obracunavanj....Dobrodelnost!!! S temi politicnimi komentarji zlorabljate dostojanstvo tega otroka, kateremu gre za življenje. Vam izpirjencem pa za politiko. Sram naj vas bo!!!!
bojer
01. 10. 2019 15.22
+11
O sinočnji oddaji zgolj to, razumem mamo Krisa, da ne more natančno napovedati stroškov. V takih projektih nastanejo stroški, ki jih težko predvidmo. Vsekakor pa mi ni prepričljivo delovala predstavnica Palčice, ko je govorila o transparentni in namenski porabi doniranih sredstev.
bojer
01. 10. 2019 15.30
+25
......iz njenih ust je zvenelo nekako tako, če bo slučajno kaj ostalo od teh sredstev jih bomo pač namenili drugim pomoči potrebnim "Krisom". Ocena je 2,3 mio in tudi če porabijo 2,5 mio, je ostanek dovoljšen za pomoč drugim. Menim, da tukaj ne gre prisrčnega fanka, ki resnično potrebuje pomoč, gre za dobrodelni pristop vseh v SLO in tega bi se morali zavedati tudi v Palčici.
ho?emVšolo
01. 10. 2019 15.09
+11
Bravo! Izjemna gesta!!
StAnalitik
01. 10. 2019 15.07
+16
Šarec in kompanina v parlamentu a ste videli kako se stvari streže? A vas ni nič sram,da narodu lažete v obraz in vse kar znate je pobirati denar.Kako pa kaj nova vozila,tista za zunanje politike vozit? Za svoj narod nimate demarja za drugi riti okoli vozit pa takoj najdete.Obujte vojake in dajte medicinskim sestram ne pa da se po prsih tolčete.kaj ste naredili.Naredil je narod za Krisa VI pa absolutni NIČ
srecnii
01. 10. 2019 14.11
+40
še en dokaz, da naši ministri niso sposobni NIč, če moramo ljudje reševat situacije. Sedaj se sprašujemo zakaj jih sploh imamo, zakaj jih financiramo, zakaj živijo na naše stroške???? Predlagam da se poberejo in da državo vodimo ljudje sami.
jarti?
01. 10. 2019 14.54
+12
sej jo vodimo sami ampak nič ne naredimo za to, da nam bi bilo boljše
vezuv_
01. 10. 2019 20.08
+2
premalo jih gre na volišče in zato imamo kar naprej ene in iste kekce.
srecnii
01. 10. 2019 14.11
+5
še en dokaz, da naši ministri niso sposobni NIč, če moramo ljudje reševat situacije. Sedaj se sprašujemo zakaj jih sploh imamo, zakaj jih financiramo, zakaj žćivijo na naše stroške????
srecnii
01. 10. 2019 14.09
+19
torej politikov sploh ne rabmo, zakaj jih sploh imamo potem, da ne omenjam svetovalcev.....saj ljudje preko družabnih omrežij znajio stopit skupaj.
jarti?
01. 10. 2019 14.55
+2
jung
01. 10. 2019 13.39
+14
V takih primerih bi se volilno telo moralo resno zamislit.Kakšna država sploh smo ? Prav taka ,kot jo očitno hočemo. Meni osebno ni všeč, daleč od tega.Vsi levi oz desni , ki se na forumih fajtate !!!!! Vedno so na oblasti VAŠI (levi ali desni). Pa ste RES zadovoljni.Nekateri sigurno, drugi pa programirano ,vodljivo volilno telo zaslepljeno z ideologijami raznih predznakov.Zbudimo se vendar in spremenimo nekaj vendar !!!
Aleta
01. 10. 2019 15.33
+6
Se popolnoma strinjam. Tudi jaz sem včasih volila eno od opcij, sedaj mi je pa vseeno. Ali so levi, desni, zeleni, rumeni.... Samo za boga naj nekaj naredijo za našo domovino!!!!
helter skelter
01. 10. 2019 13.39
+43
7 milijonov podarimo letno iz proračuna za borčevsko organizacijo NOB, 918 milijonov damo letno raznim nevladnim organizacijam .... 15700 jih je ... Veliko teh nevladnih "humanitarnih" organizacij potem s tem denarjem organizira migracije muslimanov v Evropo .... Nimamo pa dveh milijonov za zdravljenje otrok ... ŠAREC, SRAMOTA SI !!!!
awontuwej
01. 10. 2019 16.07
+10
Brakedirt
01. 10. 2019 18.44
-1
hoce reci, da vosceni niso dali med svojo diktaturo na nob nic. sicer pa, drugic izberi kaksno politicno temo za jokanje, ne pa tukaj. nimas obraza.
Vita vita 72
01. 10. 2019 13.20
+35
Samo,da bo Kris ok,vse drugo je manj vazno. Me je pa zelo zelo zmotil komentar Krisove mamice na drugem portalu-"zaenkrat se se nisem-smo odlocili kateremu otroku bomo pomagali z razliko denarja,mogoce Galu"... To za moje pojme ni ok,niti malo!!!Za Krisa se je odlocila vsa Slo in se velik drugih drzav...o nadaljnji pomoci drugim otrokom ne morejo odlocati posamezniki. Drugo,na tem portalu je gospa izjavila,da se bodo pri njihovi organizaciji potrudili CIM BOLJ POSTENO povedati javnosti kako so denar porabili...Cim bolj posteno??? Kaj je to??? Nimam sama ampak sem darovala za otrocka,za mlado zivljenje,ki si ne zasluzi umreti zaradi glupega denarja... Vse ostalo pa mi je vedno manj vsec... Predvidevam minuse in kritike ampak dajte malo premislit... Od kdaj obstaja Palcica Pomagalcica???
BakaŽvaka
01. 10. 2019 13.32
+3
Res je se strinjam. Se vprašam, zakaj se ni šlo preko sklada Viljem Julian? Naenkrat je nastala ta Palčica ... itd. Tako, ko nekateri pišete razno razne stvari, človek prične razmišljat, kaj pa če imajo ljudje prav? Kaj jke v ozadju ... itd. So bile dosti bolj zaneslive humanitarne organizacije,m pa so se dogajale nepravilnosti, tako, da vse povsod se!
xxdrgregoryhouse
01. 10. 2019 13.57
+10
Ker sta starša pac izbrala paličico, ne vem v čem je problem
Vita vita 72
01. 10. 2019 13.57
+9
Tudi sama se sprasujem enako-zakaj ne preko sklada Vilejem??? Pa se enkrat povdarjam,da je najvaznejse,da Kris prezivi...samo tukaj se ne ujema vse! Kateri faktor je mamica ali pa gospa iz Palcice,da bosta odlocale kateri otrok si zasluzi pomoc in kateri ne?nekje sem zasledila,da naj bi Palcica bila ustanovljena avgusta 2019????
ac ca
01. 10. 2019 14.07
-6
Denar je bil namenjen krisu za preostanek denarja naj se odloci kris oz njegova mama komu bo pomagala saj je bil denar nanenjen njemu in je njegov
?rnogled
01. 10. 2019 14.24
+16
Tak je bil odgovor gospe iz Palčice,če ne razumeš,preberi dvakrat: "S to razliko bomo ravnali povsem odgovorno. Potrudili se bomo, da ves čas zelo odkrito do ljudi, ki so nam to zaupali. V roke nam je bila dana Krisova zgodba, njegovo življenje. S tem je Kris pomagal pričarati nasmehe na obrazih drugih otrok, pravimo temu kar drugih Krisov, ki nas potrebujejo. Tudi njim bomo z veseljem pomagali," je razkrila Štokova.....A ti je zdaj bolj jasno.Ne iščite vedno in povsod teorij zarote.Niso vsi Jankovići.
ina5785
01. 10. 2019 14.36
+10
črnogled - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Že boli me vse od teh NENEHNIH zarot nekaterih. Pa saj Krisova mama v bistvu nima nič s tem. Pa tudi normalno, da je zmedena. Novinarji so neumorni, kar naprej hočejo neke intervjuje, starši so že od vsega utrujeni!
marzo
01. 10. 2019 15.18
+4
Ni ravno tako. Ljudje smo za Krisa prispevali 2,3 mio EUR.
hayo72
01. 10. 2019 16.15
+1
Ta sklad ki ga vi omenjate nebi zbral petino tega ker so njegovi lastniki na ne preveč dobrem glasu če malo berete se za Gala ne morejo zbrati 140000
Opazujemvas
01. 10. 2019 13.00
+23
Bravo, hvala vsem, resnično bravo Slovenci.Srečno Kris.
DarkT
01. 10. 2019 12.52
+41
Naj manjkajoči del dajo za Gala!
marzo
01. 10. 2019 13.02
-3
Proti. 1 mio naj bo podlaga za naslednjega otroka s SMA.
SenecaLucius
01. 10. 2019 12.43
-9
Naj dajo licence za te ključne linije tujim letalskim operaterjem le za npr. pol leta, potem pa se bo že videlo, če bo slučajno kdo sfinanciral novo Adrio Airways oz kakšnega drugega nacionalnega prevoznika in se jim jih vrne!
SenecaLucius
01. 10. 2019 12.44
+3
ac ca
01. 10. 2019 12.39
+13
A morte povsod politiko mesat zravn.lahko je dolocene sram in se mal zamislte nad svojimi komentarji hvala bogu da so zbral se vec denarja kot je bilo potrebno in vrjamem da bodo stem omogocili zdravljenje se drugim ki to res potrebujejo.srecni kris
detect
01. 10. 2019 12.31
+9
kakor je pa tako velika vsota denarja v igri,se pa začne nakladanje.
MalRanjen
01. 10. 2019 12.28
+2
Me zanima kako.ime majo tvoji kolegi.za tebe denharrow :)) mislim da se te v enem jeziku ne da opisat