Slovenija

'Z reformacijo v prvi vrsti obeležujemo rojstni dan slovenskega knjižnega jezika'

Ljubljana, 31. 10. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slavist Kozma Ahačič je ob prazniku dejal, da nas danes čas slovenskega protestantizma opozarja, da je mogoče ključne premike na katerem koli področju našega življenja narediti tudi v najtežjih pogojih. S tem praznikom v prvi vrsti praznujemo rojstni dan slovenskega knjižnega jezika, pa meni predsednik DZ Milan Brglez.

Primož Trubar
Primož Trubar FOTO: POP TV

Dan reformacije, ki ga praznujemo danes, je v Sloveniji državni praznik. Kot je dejal slavist Kozma Ahačič, nas danes čas slovenskega protestantizma opozarja, da je mogoče ključne premike na katerem koli področju našega življenja narediti tudi v najtežjih pogojih.

"V času reformacije se je slovenski jezik iz mladeniča prelevil v odraslo osebo. To je bil čas pubertete, a hkrati čas, ko se je njegova osebnost izoblikovala v najbistvenejših potezah," je dejal Ahačič, ki je namestnik predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in profesor na Univerzi v Novi Gorici.

Trubar, ki je pisal knjige, za katere ni mogel vedeti, ali bodo sploh našle pot do svojih bralcev, nas mora po njegovih besedah opogumljati, da težimo za cilji, ki presegajo meje naših vsakodnevnih želja in pričakovanj.

V času reformacije smo Slovenci dobili prvo knjigo v slovenskem jeziku. Na vprašanje, ali danes svoj jezik dovolj cenimo, Ahačič odgovarja: Slovenski jezik nas zagotovo še vedno vznemirja in navdihuje, res pa je, da smo v zadnjih letih relativnega miru in blagostanja nekoliko pozabili na pomen, ki ga je imela zavest o slovenščini v času osamosvajanja. Slovenščina je v objektivnem pogledu vsekakor na boljšem, kot je bila pred nekaj desetletji. Morda je celo v najboljšem položaju v njeni celotni zgodovini. Vprašanje pa je, kakšno vlogo igra v naših srcih, v naši zavesti. To je nujno zlo, ki ga prinese samoumevnost katere koli stvari v našem življenju.

Odnos do knjige

Knjiga
Knjiga FOTO: Thinkstock

Naš odnos do knjige je po njegovih besedah merljiv in knjigotržci se z njim spopadajo vsak mesec. Nekaj slovenskih bralcev se počasi seli od tiskane knjige k elektronski, nekaj od slovenske knjige k angleški, ker je cenejša in v znanosti večkrat tudi edina dostopna, kar nekaj pa jih knjig sploh ne bere. Ahačič meni, da nam manjka kakovostne produkcije enostavnejših slovenskih knjig za manj zahtevne bralce, trenutno podpiramo predvsem visoko literaturo, ki ima v povprečju precej slabo branost.

Odnos Slovencev do Trubarja je po njegovem prepričanju zelo dober, premalo pa poznamo zgodovino slovenščine v celoti. Jezik je živa tvorba, ki se nenehno spreminja. Kot pravi Ahačič, slovenistična stroka precej dobro ve, kaj bi bilo treba narediti, da bi postala večna "skrb" za slovenski jezik bolj otipljiva, tako na ravni izobraževanja kot na ravni priročnikov. "Še več, slovenistična stroka natančno ve tudi, o čem se strinja in o čem ne," pravi in dodaja: "Ob ustrezni motiviranosti nosilcev naše politike bi lahko naredili precej več, kot naredimo zdaj. A kaj se da premakniti tudi samo z ljubeznijo do slovenščine."

Rojstni dan slovenskega knjižnega jezika

Predsednik DZ Milan Brglez je v poslanici ob dnevu reformacije med drugim zapisal, da s tem praznikom v prvi vrsti obeležujemo rojstni dan slovenskega knjižnega jezika, vključno s samostojno in neodvisno državo Slovenijo. Ta dan pomeni še veliko več, saj predstavlja prelomno zgodovinsko točko, ko je človek začel razmišljati drugače, meni.

"Slovenci smo lahko in moramo biti Primožu Trubarju, preganjanemu duhovniku in osrednji osebnosti slovenskega protestantizma, globoko hvaležni, da nas je prvič združil pod pojmom Slovenci, nas postavil na zemljevid evropskih narodov, hkrati pa nam, čeprav maloštevilnim in razdrobljenim, prav s skupnim slovenskim jezikom zagotovil preživetje," je poudaril Brglez.

Knjiga
Knjiga FOTO: Thinkstock

Škof Evangeličanske cerkve Geza Filo pa je v poslanici ob dnevu reformacije med drugim zapisal, da je začetek reformacije pomenil zgodovinsko priložnost. Objava prvih slovenskih knjig, prevodi biblijskih besedil in prevod Svetega pisma so Slovence po njegovih besedah postavili na zemljevid evropskih narodov, postali pa so tudi kulturni narod.

Kaj je zahteval Luther?

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje se je začelo 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve. Povod za to je bilo prodajanje odpustkov in cerkvenih služb, s katerimi je Cerkev želela zaslužiti denar za gradnjo Bazilike sv. Petra v Rimu. Zaradi upora ga je papež izobčil iz Cerkve, nato je nastala nova, luteranska cerkev.

Luther je med drugim zahteval, naj bo Cerkev revna in preprosta, prav tako bogoslužje. Trdil je, da človek ne potrebuje papeža, da bi se približal Bogu. Bil je proti čaščenju svetnikov in relikvij, zavzemal se je za to, da bi verniki prebirali Sveto pismo v svojem materinem jeziku.

To je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, med drugim na slovensko književnost. V tem času je namreč nastala prva knjiga v slovenskem jeziku - Katekizem, ki jo je napisal Primož Trubar, s tem je slovenščina postala knjižni jezik. V tem obdobju je nastal tudi prvi slovenski pravopis Zimske urice Adama Bohoriča in prevod Biblije Jurija Dalmatina.

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakostzavse
02. 11. 2015 16.13
klasik, Ah bejži no, da še takrat ni bilo TV in radija ???? Pa si ti siguren kaj bluziš ??????????????????
Uporabnik113189
02. 11. 2015 10.17
Da bi razumeli pomen praznika moramo primerjati takratne čase z današnjimi in razumeti tudi velikansko razliko v načinu življenja človeka. V tistih časih so sicer govorili slovenščino, ni bilo pa nikjer nobenih knjig v našem jeziku. Večji narodi so poskušali vsiliti in potujčiti slovence, kar jim je seveda v veliki meri tudi uspelo..V velikem delu Avstrije in Italije, Hrvaške živimo slovenci po DNK-ju čeprav mnogi trdijo da to niso..Vendar tega že po mnogih kazalcih od priimkov in imen ali hišnih imen ali obrazu ne morejo zatajiti. Množice slovencev so kasneje etnično očistili v vojnah ki so jih delali sosedje. V takratnih časih so bile s slamo krite hiše normalne, elektrike ni bilo, vode kolibah tudi ne, kot čarovnico so te mimogrede obsodili in mučili ter zažgali za zabavo, ker ni bilo ne radia ne TV-ja pa so tudi obglavljanje spremnili v dogodek.. Skratka v leseni hišici, v kateri živi trop nešolanih umazancev skupaj z živino brez vode in luči je bila knjiga zelo ogrožen predmet.. Minila so stoletja in danes smo kjer smo, S prihodom računalnikov se je revolucija ponovila in imeli smo srečo, prevedli smo tuje jezike in naprave delujejo v našem jeziku, kar štejem za izjemen uspeh in hvala vsem neimenovanim, anonimnim prevajalcem za veliko delo..
Uporabnik113189
02. 11. 2015 10.49
Vsi tisti, ki se vsakodnevno trudijo za lepo napisan slovenski jezik v vseh teh elektronskih napravicah in računalnikih so danes borci za Slovenijo v prvih linijah, pozabljeni, neomenjani, slabo plačani ali sploh ne, pravi pripadniki našega naroda, ki jim je pomemno še kaj drugega v življenju, kot na primer misel na naše zanamce, ne samo poln žep denarja.Žal so tudi mnogi odpadniki (tako kot so bili tudi v preteklosti), ki načrtno kvarijo slovenščino in našo kulturo celo kot profesionalci v medijih in načrtno vsiljujejo tujo glasbeno sceno za svoj dobiček. Kar pa je najhuje je to da teh osebkov z imenom in priimkom današnji mladi rod ne prepozna kot grožnjo narodni identiteti. Zadnji primer je zelo svež, profesionalni mediji govorijo o beguncih, prebežnikih in migrantih. Upam, da se kdo še zaveda pomembne razlike v pojmih in posledicah za natančno in precizno izražanje v vsakdanjem jeziku ter zmede v komunikaciji..
Maady
02. 11. 2015 08.38
+2
Hvala Marija Terezija in Franc za železnico in Slovensko šolstvo vse kar je pametno smo dobili iz severa in zahoda.
deathbite
02. 11. 2015 08.34
+3
"Luther je med drugim zahteval, naj bo Cerkev revna in preprosta, prav tako bogoslužje. Trdil je, da človek ne potrebuje papeža, da bi se približal Bogu. Bil je proti čaščenju svetnikov in relikvij, zavzemal se je za to, da bi verniki prebirali Sveto pismo v svojem materinem jeziku."....Ni čudno, da je RKC preganjala protestante!
ONniON
01. 11. 2015 23.04
vesel praznik
kolbek460
01. 11. 2015 19.57
+1
Od te države je ostala samo forma vsebine pa itak ni več jo je požrla človeška nevoščlivost izdaljalska požrešnost ,hudobija in hinavčina ki jo spodbujajo papeževi hlapci in en kub baga boječe raje ,,
Uroš Palhartinger
31. 10. 2015 23.00
-3
V času Primoža Truberja pa še sploh ni bilo priimkov, gre za zgodovinsko izmišljotino... Takrat prav tako ni bilo slovenščine in Slovencev, le ti so nastali po letu 1848, Truber je pisal v jeziku Windišarjev...
Kajtimar
01. 11. 2015 13.42
+0
to je ena največjih dezinformacij kar pišeš. priimki so bili od nekdaj, poimenovani tako ali drugače, v stilu ki je danes neobičajen. kakšni windišarji le... to je šele izmišljotina
vdolinitihi
01. 11. 2015 20.38
+4
Priimki so bili že v srednjem veku ... slovenščina že v Brižinskih spomenikih ... slovenščina je eden najlepših jezikov z dolgo tradicijo, z veličastnimi dosežki, res, tako majhen (dvomilijonski), pa tako velik! Kaznovati bi morali vsakogar, ki v imenu denarja zametuje materni jezik, npr. pri poslovnem sporazumevanju daje prednost angleščini, namesto da bi se potrudil za prevod.
Kajtimar
01. 11. 2015 20.48
+0
točno tako. Vse druge kulture tod so pritepene v načinu kot gre danes z južne meje. Slovenščina je prastar jezik, dodelan u nulo in razmeroma zahteven za druge narode.
vdolinitihi
01. 11. 2015 20.53
Zanimanje za učenje slovenščine pa pri tujcih raste iz leta v leto.
Uroš Palhartinger
31. 10. 2015 22.58
-2
Slovenski knjižni jezik je umeten jezik, ki temelji na kranjskem dialektu, in ki se preko šolskega sistema vsiljuje na Štajersko, Koroško, Prekmurje, Primorsko, celo v Avstrijsko Koroško... Tam se za Slovence opredeljuje nekje 3.000 posameznikov, ostali pa so Nemci, Italjiani, ter seveda slovansko govoreči Korošci oz. Windišarji, ki s Slovenci ne želijo imeti ničesar skupnega. Dvojezično šolstvo odločno zavračajo, ker jim jemlje windišarski dialekt, koroško identiteto... Njihovi predniki so na plebiscitu leta 1920 zgasovali za Avstrijsko republiko, ne pa za Srbsko Jugoslavijo, na kar so izredno ponosni...
Kajtimar
01. 11. 2015 13.46
+3
sramota kar pišeš. Blažena nevednost zate in pesek v oči bralcem takšnih protislovij. Ravno obratno, nemščina se že od nekdaj, od časa karolingov , vsiljuje v celi srednji evropi. Žal je to početje bilo zelo uspešno in Slovenija danes predstavlja le še morda 1/10 tistega kar je bilo včasih poseljeno z našo staro raso... windišar pa si najbrž tudi ti, ki zavračaš vedenje o svojem kulturnem izvoru.... morda so ponosni na plebiscit, je pa že danes precej znano da je bil precej zrežiran s strani Američanov in Italijanov. velegoljufija s ponarejenimi podpisi in volilci iz okrajev severno od plebiscitnega območja. Škoda besed za to vele izgubo.
vdolinitihi
01. 11. 2015 20.44
+3
10. oktobra 1920 so se pač odločili, kot so se ... res sramota, kar piše "die".
Kajtimar
01. 11. 2015 20.51
+2
gocilibe, ve se in to priznavajo tudi Avstrici da Slovencev ni 3000, niti 15000 tam okoli pač pa še vsaj 70000 in to je trenutno prava številka. Seveda je kultura koroškega območja zelo sorodna in prepletena. je pa lepo da se stanje popravlja.
br.0001s
31. 10. 2015 22.07
+5
jaz sn SRBIJANEC A TO KAR PIŠEJO ENI NI NORMALNO. DA BI NAJRAJE ZAMENJALI SLOVENSKI JEZIK ZA NEMŠI OZ. ANGLEŠKI. MA TO JE GNILOBA OD JANEZA.
Kajtimar
01. 11. 2015 13.47
+0
periot22
31. 10. 2015 21.42
+5
Letos je še slovenščina drugo leto pa bo,arabščina?
br.0001s
31. 10. 2015 22.09
-2
JA KAK TE. ŠE DVA MESCA NAZAJ STE JOKALI-IN TO GLIH TI- DA JE PROBLEM S STRANI BALKANCEV.
Jožajoža
31. 10. 2015 21.04
+0
težko danes govorit o neki slovenščini. nemščina in angleščina sta uradni jezik nas nekoč trdnih domoljubnih slovencev.
TRUMPP
31. 10. 2015 20.17
+5
Brezvezen praznik. Slovenije tako ali tako ni več.......
Kapitol
31. 10. 2015 21.01
+8
Poglejte zadnja dva vroča stola v arhivu. Zahvaljujoč trapastim volilcem imamo ne samo gospodarsko situacijo slabo ampak tudi varnostno in to zelo resno. Lahko pa se delate, da je vse v redu in malo polistate zlikano resnico po naših masovnih medijih. Ali pa kot ste vajeni, če bo situacija hudo resna na izrednih volitvah izvolite v pol noči (ne čez noč kot prejšnje) skupaj sklanfano novo stranko z res res novim obrazom,in upate na najboljše.......
FAUSTOS1
31. 10. 2015 14.34
+4
ČE BI SLOVENIJA BILA EVANGELENIČALSKA DRŽAVA BI SEDAJ NEBI IMELI REFERENDUMA IN RKC NEBI Z SDS ROVARILA ZOPER SVOBODNE SLOVENCE
Raspunin777
31. 10. 2015 14.59
+0
Če še ne veš je bila vceraj maša v stari cerkvi v Lj za padle partizane. Organizator je bil pa vaša ZB -Šiška HAHAHA to pa je dvoličnost na 2
Shisui
31. 10. 2015 16.06
+2
puspan
31. 10. 2015 17.08
+5
Kapitol
31. 10. 2015 14.00
+7
ZL se počasi razgaljajo,sem gledal njihova izvajanja v parlamentu zoper vojsko. V bistvu si za tole zaslužijo še večjo plačo, mi pa še malo krize, in morda bodo ljudje spoznavali kak človeški poden je to in v bodoče ne bodo več v skušnjavi na volitvah . Mislim, slišano me je dobesedno pretreslo da je možno v teh izrednih razmerah iti tako nizko....
rko
31. 10. 2015 13.26
-7
VI STE TOLK RAZGLEDANI DA SPLOH POJMA NIMATE KAJ JE ZGODOVINA... PEJTE MRTVIM SVEČAM PRŽIGAT PA UTIHNTE OVCE ENE
Nightyfly
31. 10. 2015 13.26
+9
murinar 31.10.2015 09:42:10 1 4 3 Ajde izdajalci Slovenskega naroda na plano! Nikdar se nista uporabljali ti čudni meni neznani črki (ć,đ ).Naši veleumi so nas v dvajsetih letih uničili ,kulturno in ekonomsko in nas še naprej uničujejo! Slovenci smo toliko časa kljubovali a so nas današnji politiki izdali --IZDAJALCI !*****************************ga ni cloveka na tem svetu ,ki me lahko zasuznji , ce jaz tega nocem . Lahko me zapre , zasuznji pa nikoli . Ce bo vecina Slovencev za svobodo ,bodo Slovenci svobodni . In obratno . V stoletjih so pokazali zeljo in voljo biti svobodni , kljub raznim izdajalcem . Upam , da bo tako tudi v bodoce .
Nightyfly
31. 10. 2015 13.23
+7
bukefal 31.10.2015 10:53:48 10 10 Lep praznični dan želim vsem, ki se čutijo Slovence in jim je naš jezik svetinja!!!****************se pridruzujem ....!!!
vzdev
31. 10. 2015 12.56
-14
In kaj imamo od tega slovenskega jezika? Samo dodatno oviro, ker se jo moramo v osnovnih šolah učiti knjižno pravilno. Stokrat bolje bi bilo, da bi imeli nemški ali angleški jezik, ker kje se pa še sploh uporablja slovenščina? V službah vsekakor ne, ko sem delal še v Sloveniji skoraj noben dokument ni bil napisan v slovenskem jeziku.
bukefal
31. 10. 2015 13.15
+7
Ti pa si ena gromozanska zguba. Škoda, da dihaš slovenski zrak!!!
Nightyfly
31. 10. 2015 13.22
+5
vzdev .................. mislim , da vas je lahko samo sram , da pisete kaj takega . Ne glede , ce govorite drugi jezik , slovenskega ne morete in ne smete omalovazevati niti v sanjah . Vsaj tiho bodite , cetudi je to vase mnenje . Ko se gre o jeziku -ni mnenj . Jezik je kot je in pika .
vzdev
31. 10. 2015 13.40
-11
Slovenski jezik tako ali tako vsak zna govoriti doma, da se je pa treba učiti knjižno slovenščino je pa popolno neumno, ker od nje noben nima ničesar. Boljše, da se šolarji izpopolnijo v nemščini ali angleščini, ker od teh dveh jezikov bodo kaj imeli.
puspan
31. 10. 2015 17.13
+7
Vzdev, obvladati čimveč tujih jezikov je zaklad, ki je več vreden, kot zlato. Če pa ne poznaš, niti ne spoštuješ svojega materinega pa je res največja škoda, da delaš napoto drugim na tem svetu.
Kajtimar
01. 11. 2015 13.49
+2
sem prepričan da vzdev , ne le da ne obvlada Slovensko, niti enga tujga jezika ne zna...))))
vdolinitihi
01. 11. 2015 20.50
Vzdev, in kaj ste naredili, ko ste "še delali v Sloveniji in ko skoraj noben dokument ni bil napisan v slovenskem jeziku"? Kako ste se počutili?
Kapitol
31. 10. 2015 12.53
+5
Reporter in nova24 , če hočete poročanje o migrantih objektivno, tukaj tako nič ne izvemo, razen kaka sreča je to za nas.....
LOPOVEpredZID
31. 10. 2015 13.47
+2
pgdpgd
01. 11. 2015 07.06
+1
daj no reklamo delat , nobeden vas ne gleda in ne posluša...kaj je objektivno se moraš prepričat na lastne oči
korintos23
31. 10. 2015 11.45
+14
Me sploh ne moti kdo je kdo, samo če pa nekdo živi v drugi državi 20-30 let in še njenega jezika ne obvlada, potem je pa toti eno veliko teslo!
Nightyfly
31. 10. 2015 13.22
+2

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.