Slovenija

'Z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja bi nastala luknja, velika 150 milijonov evrov'

Ljubljana, 12. 09. 2019 20.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
151

Ministrstvo za zdravje naj bi v pripombah na predlog Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno opozorilo na več tveganj, tudi na obremenitev delovno aktivnih. Iz izračunov vlade izhaja, da naj bi pri krpanju vrzeli, ki bi nastala s prenosom zavarovanja, umanjkalo okoli 150 milijonov evrov.

Ministrstvo za zdravje je pripombe na predlog Levice poslalo v sredo zvečer. V petek so predvidena usklajevanja na podlagi ocen o javnofinančnih učinkih predloga, ki so jih pripravili pristojni resorji, tudi ministrstvo za zdravje in ministrstvo za finance. Minister za zdravje Aleš Šabeder in minister za finance Andrej Bertoncelj izračunov danes nista razkrivala.

Z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja bi nastal izpad prek 520 milijonov evrov, Levica pa predlaga, da bi ta denar zbrali z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. A po izračunih, ki jih je naredila vlada, bi z uveljavitvijo zakonskega predloga Levice pridobili le 377 milijonov evrov. Kar pomeni, da bi nastala luknja, velika okoli 150 milijonov evrov, je razbrati iz dokumenta.

Ministrstvo za zdravje naj bi v pripombah na predlog Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno opozorilo na več tveganj.
Ministrstvo za zdravje naj bi v pripombah na predlog Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno opozorilo na več tveganj. FOTO: Bobo

Šarec: Zviševanje prispevnih stopenj nasproten ukrep od davčne razbremenitve

Ministrstvo za zdravje ob tem ugotavlja, da predlog zakona vključuje samo delovno aktivno populacijo, medtem ko plačevanje premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje zajema širšo populacijo. Dvig prispevnih stopenj tako ni predviden za vrsto kategorij zavarovancev, ki trenutno plačujejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje (kmetje, brezposelni, prejemniki denarne socialne pomoči ...), vendar pa so upravičeni do 100-odstotnega zagotavljanja zdravstvenih storitev.

Tako se s predlogom povečuje odvisnost virov za zdravstveno varstvo od vplačil delovno aktivnega prebivalstva, kar glede na staranje populacije in cikličnega gibanja gospodarstva po ocenah vlade predstavlja veliko tveganje za zagotavljanje stabilnih in zadostnih virov, kar lahko vodi v zmanjševanje pravic ali obsega storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. V predlogu zakona je sicer vgrajena varovalka, da v primeru, ko odhodki zavoda za zdravstveno zavarovanje presegajo prihodke, razliko pokrije državni proračun. A na ministrstvu opozarjajo, da je zagotavljanje proračunskih virov v času gospodarske krize zelo nezanesljiv dodatni vir financiranja.

Z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja bi nastal izpad prek 520 milijonov evrov, Levica pa predlaga, da bi ta denar zbrali z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke.
Z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja bi nastal izpad prek 520 milijonov evrov, Levica pa predlaga, da bi ta denar zbrali z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. FOTO: POP TV

Na to je v današnjem pogovoru za Radio Slovenija opozoril tudi premier Marjan Šarec in dodal, da je zviševanje prispevnih stopenj in dodatna obremenitev dela nasproten ukrep od davčne razbremenitve, ki je v pripravi.

Z uvajanjem dodatne prispevne stopnje pa po njihovi oceni povečujejo kompleksnost in zmanjšujejo transparentnost sistema ter s tem omogočajo dodatne možnosti za izogibanje plačevanja prispevkov. Uvajanje dodatnih prispevnih stopenj je tudi odmik od cilja poenotenja prispevnih stopenj in osnov, ki ga zasleduje vlada.

Pristojni resorji so kritični tudi do predloga za uvedbo prispevne stopnje za pasivne prihodke. Opozarjajo, da je obremenitev teh prihodkov le z zdravstvenim prispevkom, kjer velja solidarnost, lahko problematična, saj s tem zavarovancu niso zagotovljene dodatne pravice, kot bi sicer bile v primeru uvedbe prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Pri spremembah v zavarovalnih osnovah pa menijo, da je treba povezati zdravstveno in pokojninsko reformo, saj se sicer še dodatno poveča razvejanost različnih prispevnih osnov in stopenj.

Uvedba prispevnih stopenj pri pasivnih prihodkih po ocenah vlade predstavlja težave tudi v izvedbi, in sicer tako na strani Fursa kot tudi izplačevalca dohodka. Na normativni ravni bi bilo treba določiti rešitve glede osnove za plačilo prispevkov in nastanka davčne obveznosti ter določiti posebne postopke pobiranja predvsem za tiste dohodke, za katere se davka in posledično prispevka ne obračunava in plačuje ob izplačilu, temveč se davčna obveznost določa za obračunsko obdobje. Na izvedbeni ravni pa bodo potrebne obsežne dopolnitve programskih podpor v sistemu pobiranja oziroma odmer dohodnine od teh dohodkov, opozarjajo.

Vlada še ocenjuje, da predlagana rešitev lahko vpliva tudi na aktivnosti na kapitalskih trgih preko zmanjšanja obsega poslovanja, kar pa je v nasprotju z drugimi ukrepi, s katerimi se zavzemajo za izboljšanje delovanja slovenskega trga kapitala.

Pristojni resorji še opozarjajo, da predlog zakona ni usklajen z učinki, ki jih bo prinesel zakon o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi bil po ministrovih napovedih na mizi konec tega leta.

Poslanec Levice Miha Kordiš je danes sicer ocenil, da v skladu s 16-letno tradicijo nekateri ponovno skušajo zamikati ukinitev dopolnilnega zavarovanja. Prepričani so, da je njihov predlog dober in upošteva vse strokovne argumente.

Šarec pa je za nacionalni radio priznal, da bo reforma zdravstvenega zavarovanja težka naloga za manjšinsko vlado. "Če prejšnje vlade, ki so bile močno večinske, niso izpeljale ničesar, potem je logično, da mi še težje kaj izpeljemo," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

01xxy
14. 09. 2019 08.31
+1
Kaj pa gradbeni lobi? Bo 100 milijonov za tistega lastnika Dela dovolj? Da se začne graditi karavanški predor? Isto je pri zavarovalniško- zdravstveni zadevi!
vomo
13. 09. 2019 15.18
+8
ZANIMIIVO DRŽAVA PRIMANJKLJAJ, ZAVAROVALNICE PA VELIK DOBIČEK- ZAVAROVALNIŠKI LOBIJ, KVAZI SE ZELO GREBE ZA TA MALI DOBIČEK ALI CELO IZGUBO. ČUDNO IN ZANIMIVO
PIERREBRICE
13. 09. 2019 14.40
+4
Če bo tale zadeva zopet preložena in to celo na junij 2020, potem lahko pričakujemo, da bo kot prva ob novem letu dvignila premijo Vzajemna in to verjetno na 50€. Do junija 2020 bi pa lahko bil že stotak. Si to želimo?
*Violate*
13. 09. 2019 14.29
+2
A bi že nehal mencat pa kdo že kaj konkretnega splaniral? Napiši na papir plan, ki vključuje večletno postopno spremembo (ne le za časa ene vlade), ki bo na dolgi rok prinesla cilj, ki pa je ukinitev dodatnega zavarovanja. In kako je možno, da ljudje plačujejo leta in leta v čisto vsako stvar, ki si jo izmislijo v tej državi, na koncu pa zmeraj slišiš, kako je vse v minusu, kako so luknje, ni dovolj, je potrebno dvigniti obroke...kam gre ves denar? Nehajte prelagati iz leta v leto pa začnite že kaj delati na vseh frontah (zavarovalnice, ZZZS, ZPIZ), da bo mogoče čez ene 5 let, kaj prišlo v veljavo. Ampak seveda je to nemogoče, ko pa imamo celotno zakonodajo 30 let za svetom, narobe spisano in celoten sistem sloni na nečem, kar ne vzdrži današnjega tempa. Vmes imamo pa še gospodarske krize, v katerih si sprememb, razen rezov, ne moremo privoščiti. Mah, brez veze, najbolje da vse skup propade, da bomo lahko začeli iz nič postavljati sistem, ker očitno spreminjanje že obstoječega ne bo nikoli možno.
Karantanija
13. 09. 2019 14.16
+1
Nič ne bo. Še naprej bomo plačevali.
Transformerji
13. 09. 2019 13.37
+1
To pa res ni nič v primerjavi s ceno oklepnikov, ki jih ne potrebujemo. Lahko zamašimo kar dve taki luknji, od oklepnikov narod ne bo imel nobene koristi. Pred kom nas bodo pa branili?? Bomo izgubili Prekmurje, postali del Avstrije in Italije..... nič hudega nam ne bo!
*Violate*
13. 09. 2019 14.45
+1
Hahahahaha, oklepnike bi lahko na meje postavil.
ROMELS
13. 09. 2019 13.25
+3
Z ukinitvijo itak ne bo nič. Vsaj za enkrat. Do tedaj pa bi bilo fer, če bi plačevali po 2,5% od osebnih prejemkov in pokojnin.
ROMELS
13. 09. 2019 13.26
+1
To je predlog za 100 milijonov evrov bi rekel Pahor.
Nimasmisla
13. 09. 2019 13.13
+4
kje bo luknja a pri zavarovalnicah
KAPIBARA
14. 09. 2019 08.00
So rekle, da cerka 25% ostane njimm, za manipulativne stroške.. mesečno.. je .. to... ??
helter skelter
13. 09. 2019 13.07
+2
... a tako potem izgleda Marjanov skok na glavo v prazen bazen .... Ko smo že milili, da nižje od Cerarja ne ge ... evo ga kamniškega bisera ...
gusar.
13. 09. 2019 11.59
+5
To je največji dokaz, da vladajo lobiji in ne vlada in ne Šarec... Do sedaj so vse vlade podlegle lobijem, mislil sem da Šarec ne bo, a je hitro klonil. Kakšen smisel imajo volitve?? Nikakršen. Zakaj bi lobije vedno znova žegnali ljudje, da legalno ropajo in kradejo, ta izmuzgan narod??
gusar.
13. 09. 2019 11.52
+2
Kakšna luknja, to je velika laž. Če vsak za začetek plača isto kot plačuje sedaj, seveda zdravstvu in ne komercialni zavarovalnici, ki imajo plače 10.000 € jaz ne vidim nobene luknje. Če pomislim samo koliko mesečnih premij moramo plačati za eno njihovo plačo, se zgrozim..
Intelektus
13. 09. 2019 11.17
+0
Zakaj bi ukinjeval nekaj prostovoljnega? A sploh ves kaj je dodatno zavarovanje?
Apostol1
13. 09. 2019 11.16
+9
Samo število občin naj spravijo nazaj na nekaj čez 60 pa bo velik plus in ne minus.
wolfterier
13. 09. 2019 10.21
+8
Groza,nastala bi luknja za štiri Jankoviće. To je mnogo,nje.
Jon Bacek
13. 09. 2019 09.44
+20
Kdaj bo ukinitev obveznega RTV prispevka?
KAPIBARA
14. 09. 2019 08.01
Jon Bacek
13. 09. 2019 09.43
+3
Ukiniti dodatno zdravstveno zavarovanje!
Jon Bacek
13. 09. 2019 09.42
+7
Dejstvo je, da je javni sektor preobsežen za Slovenijo. Po drugi strani pa tog, zbirokratiziran, neučinkovit...
Jon Bacek
13. 09. 2019 09.40
+4
Luknja 150 mio € minus cca. 50 mio €, ki ga obdržijo zavarovalnice = cca. 100 mio €. Če se odštejejo še milijoni za lobije, potem luknja ni velika.
Vinogradnik67
13. 09. 2019 09.33
+9
Pa kaj palamudijo z luknjo samo dodatno je treba prenesti na obvezno pa je rešeno zdaj se itak samo zavarovalnice bogatijo zdravstvo pa vse bolj v k.... !!
Jon Bacek
13. 09. 2019 09.32
+9
Še DESUS, ki "naj bi se boril za upokojence", je bil v Tarči proti.
KAPIBARA
14. 09. 2019 08.01
Saj ni bil proti- za upokojence- samo v tej zadevi !!