Slovenija
Oglas

Z ustreznimi plačami do dostojnega življenja in bivanja

Ljubljana, 23. 03. 2023 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Gospodinjstvom v zadnjem času zaradi rasti cen konec meseca ostane vse manj denarja. Živeti ali bolje rečeno životariti na robu preživetja ni nikogaršnja želja.

Kredit

Stopnja tveganja revščine se je v Sloveniji v zadnjih letih povišala, na kar je vplivala tudi situacija ob epidemiji korona virusa. Tako je bila stopnja tveganja revščine leta 2022 12,1% in se je v primerjavi z letom prej zvišala za 0,4 odstotne točke. Prag tveganja revščine je bil za leto 2022 postavljen na 827 evrov mesečno. Zaskrbljujoče je, da je z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, živelo približno 252.000 prebivalcev Slovenije. To je dejansko minimum, za katerega se šteje, da ga oseba potrebuje za golo preživetje.

Če želimo, da plače vsaj nekoliko presežejo prag tveganja revščine, je morala biti torej neto plača leta 2022 nad 827 evri. To področje v Sloveniji ureja Zakon o minimalni plači, ki je podlaga za določanje minimalne plače. Vsako leto se jo določi na začetku leta ob upoštevanju kazalnikov, kot je tveganje revščine in inflacija. Od prvega januarja letošnjega leta minimalna plača znaša 1.203,36 evrov bruto, kar je 914,55 neto.

Samo višje plače lahko dohajajo podražitve in draginjo

Upravičenost dviga minimalne plače izhaja tudi iz podražitev, ki pestijo skorajda ves svet in se odražajo na številnih izdelkih in storitvah. Opazimo lahko, da so največje podražitve doživela področja gospodinjskih izdatkov, kot so hrana in pijača ter obleke in obutev. Močno pa se dražijo tudi storitve, denimo ogrevanje ali javne storitve, kot je vrtec za predšolske otroke. V Sloveniji so se hrana in pijača ter obleka in obutev glede na povprečje EU sicer podražili nekoliko manj kot v številnih drugih državah, a vendarle dosegajo kar štiri petine povprečnih podražitev drugih držav v EU. Približno enak nivo podražitev beležimo pri skupni rasti cen energije, pohištva, gospodinjskih aparatov in elektronike.

Dejanske cene v Sloveniji pa so se glede na cene iz leta poprej ponekod zvišale tudi za več kot dvakrat. Cene elektrike so višje za 110 odstotkov, zemeljskega plina pa za 120 odstotkov. Ker to pomeni vedno večjo obremenitev proračunov gospodinjstev, je nujno, da podražitvam sledijo tudi plače. Rast plač mora torej slediti rasti cen in življenjskih stroškov, pa najsi gre za minimalne plače ali plače, višje od minimalne.

Kredit

Dvig minimalne plače ne bo bistveno negativno vplival na cene javnih storitev

Ker zaposleni z minimalnimi plačami predstavljajo le manjši delež - približno 12 odstotkov - vseh zaposlenih v javnem sektorju, je neupravičeno govoriti, da bo imel dvig minimalne plače negativne posledice v obliki podražitve storitev javnih služb. Na podražitve storitev, kot je vrtec ali komunalne storitve, vplivajo zlasti višje cene energentov in hrane, ki pa so posledica skupka dejavnikov na svetovnih trgih, med drugim vojne v Ukrajini in ozkih grl v dobavnih verigah po pandemiji korona virusa. Podražitve storitev imajo torej veliko globlje vzroke in niso neposredno povezane z dvigom minimalne plače.

Stanovanjski kredit dosegljiv tudi za tiste z nižjimi dohodki

Glede na pravila izračuna kreditne sposobnosti o dajanju posojil prebivalstvu, mora posamezniku s posojilom za nakup ali obnovo stanovanja, potem ko poplača mesečni obrok kredita, ostati 76 odstotkov minimalne plače. To v praksi trenutno pomeni, da je z zvišanjem minimalne plače ta neto znesek za samsko osebo 914,55 evrov. Pri višini povprečne plače v Sloveniji, ki je novembra leta 2022 znašala 1.479,56 evra, to pomeni, da posameznik brez vzdrževanih družinskih članov lahko računa z okoli 565 evri mesečnega obroka odplačila posojila.

S trenutno efektivno obrestno mero okoli štiri do pet odstotke pri trideset letih odplačilne dobe posojila to pomeni, da si lahko izposodi okoli 110 tisoč evrov. To pa pri cenah nepremičnin, ki smo jim priča danes, morebiti pomeni zgolj manjšo ali rabljeno nepremičnino oziroma lokacijsko oddaljen objekt. Obrestne mere kreditov so se v zadnjih mesecih zaradi ukrepov obvladovanja inflacije zvišale za nekaj odstotnih točk, kar še poslabšuje dostopnost kreditov. Vendar pa dostopnosti posojil in administrativnih meril kreditne sposobnosti, ki jih uporabljajo banke in kreditni posredniki, ne smemo jemati kot nekaj nespremenljivega.

Kredit

Svojo kreditno sposobnost lahko preverite na spletu, v informativnem izračunu kredita, kjer lahko preračunate koliko kredita lahko dobite, kakšni bodo pri tem obroki oziroma mesečna obveznost, obrestna mera, efektivna obrestna mera (EOM), stroški odobritve ter kolikšna doba odplačevanja. Na spletu pri banki Sparkasse lahko na koncu informativnega izračuna sledite 6 korakom in pridobite kar ponudbo na spletu, ob tem prihranite 50% na stroških odobritve! Za sklenitev se oglasite v poslovalnici Sparkasse.

Ker ima vsak posojilojemalec svojo zgodbo, se lahko po pridobitvi ponudbe na spletu še dodatno posvetujete s svetovalcem Sparkasse. Tako bo lahko banka podrobno preučila razmere in dohodkovno situacijo kreditojemalca ter ponudila najboljši odgovor na zahteve in potrebe. Stanovanja so dosegljiva, le pravi način je treba najti.

Dvig obrestnih mer se bo enkrat ustavil

Trenutno smo priča postopnemu dvigovanju obrestnih mer, ki jih banke in ostali posojilodajalci nudijo za najem kreditov, tako potrošniških kot stanovanjskih. Obrestne mere ne smemo zamenjati s stroški kredita, ki pomenijo storitve odobritve kredita in s tem povezane izdatke, ki jih ima banka. Obrestna mera pa je dogovor med posojilodajalcem in posojilojemalcem, ki je zavezujoč in označuje pogoje, skladno s katerimi se glavnica (torej izposojen denar) vrača v roku določenega časovnega obdobja.

Kredit

Potem, ko smo imeli po finančni krizi leta 2008 obdobje padanja in stagniranja obrestnih mer, se je sedaj, v obdobju inflacije, pojavilo zviševanje obrestnih mer, ko se za odplačilo določenih kreditov odplačuje več denarja kakor pred letom dni. To višanje je posledica politike centralnih bank, zlasti Ameriške centralne banke in Evropske centralne banke, ki neposredno določa ukrepe za območje evra, v katerem je Slovenija. Pomembno je vedeti, da ta dvig ne bo šel v neskončnost, temveč se bo ustavil, ko bo zajezena tudi rast inflacije. Ravno obvladovanje rasti inflacije je bistven razlog višanja obrestnih mer.

Vse informacije o najemu kredita lahko dobite na spletu in z osebnim sestankom na banki

Na spletu lahko pridobitve informacije in celo ponudbo za kredit, ki si ga želite. Ker so razmere kompleksne in posledica številnih dejavnikov na trgu dela, finančnih trgih in trgu nepremičnin, imate lahko še dodatna vprašanja, v tem primeru vam svetujemo, da se za dodaten vpogled in posvet oglasite v najbližji bančni poslovalnici. Prednosti najema kredita pri banki Sparkasse so:

- Ponudbo lahko pridobite na spletu:

Na spletu preverite kateri kredit vam je pisan na kožo, z informativnim izračunom preverite, koliko kredita lahko dobite, kakšni bodo pri tem obroki oziroma mesečna obveznost, obrestna mera, efektivna obrestna mera (EOM), stroški odobritve ter kolikšna doba odplačevanja. Na koncu informativnega izračuna pa lahko sledite 6 korakom in pridobite ponudbo na spletu in prihranite 50% na stroških odobritve!

- Preglednost podatkov in simulacij:

Svetovalci na Sparkasse imajo dostop do orodij in informacij, ki jih uporabljajo pri svojem delu in vam lahko posredujejo številne nasvete pri financiranju vašega doma. Ker je kreditna situacija vedno skupek več faktorjev, lahko samo tako sestavimo popolno sliko za končni izračun za vaše potrebe. Hkrati vam izkušen svetovalec lahko posajani vse o poteku najema kredita, kateri koraki vas čakajo, kakšen je vrstni red korakov in lahko vam odgovori še na mnoga druga vprašanja.

- Posebne ugodnosti za stranke:

Sparkasse svojim strankam in komitentom nudi ugodnosti, kot so ugodnejše obrestne mere, številne storitve, kot so zastopanje pri notarju, vodenje kredita in ocena rizika kreditojemalca so brezplačne. Na enem mestu in brez dodatnih stroškov omogoča vrednotenje nepremičnine, pravni pregled ustreznosti nepremičnine, ter možnosti zavarovanj ali reprogramiranja kredita.

- Poglobljeno poznavanje tematike:

Vsi svetovalci pri Sparkasse so strokovno usposobljeni ter se na svojih področjih dela redno dodatno izobražujejo.

Kredit

 

Naročnik oglasa je Vsi.si za Sparkasse.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3