Slovenija

Preverili, ali so pripravljeni na požar v skladišču nevarnih odpadkov

Kranj, 25. 05. 2019 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z./ STA
Komentarji
2

Kranjska izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje je organizirala vajo v Industrijski coni Laze, kjer okoliški prebivalci zaradi predelave nevarnih odpadkov že leta opozarjajo na nevarnost ekološke katastrofe. Preverili so pripravljenost za ukrepanje ob požaru in nesreči z nevarno snovjo ter množični dekontaminaciji.

Vajo, poimenovano Nevsnov Ekol 2019, so izvedli ob predpostavki, da je zaradi večje okvare transformatorske postaje Laze tamkajšnja industrijska cona ostala brez električne energije. Zaradi napake pri polnjenju viličarja pride do požara na njem, ogenj pa se širi proti ostrešju objekta in srednjemu delo poslovne stavbe podjetja Ekol, kjer je skladišče nevarnih odpadkov.

Regijski center o požaru obvesti eden izmed zaposlenih, saj požarna centrala in s tem avtomatsko javljanje požara nista delovala. Med vožnjo gasilcev na kraj dogodka pride zaradi pregretosti sistema za rezanje do silovite eksplozije. Ob tem se poruši regalno skladišče, kjer so nevarni odpadki, v skladišču pa ostane ujetih sedem oseb.

Takoj steče evakuacija vseh zaposlenih, ki pa se zaradi podrtega stopnišča ne morejo evakuirati. Tako v objektu ostane ujetih 24 oseb. Še štiri osebe pa ostanejo ujete pod viličarjem in kontejnerjem, saj ob umikanju vrednih stvari viličar zapelje v servisni kanal mehanične delavnice in se prevrne.

Cilji vaje so bili uriti vodenje aktivnosti ob požaru in nesreči z nevarno snovjo, preveriti učinkovitost in usklajenost rešitev iz načrtov zaščite in reševanja ob nesrečah, preveriti koordinacijo, organiziranje in ukrepanje enot, preveriti operativno usposobljenost in pripravljenost ter na podlagi pridobljenih izkušenj dopolniti načrte zaščite in reševanja za tovrstne nezgode.

Vaja, ki je potekala med 11. in 15. uro, je bila zaprta za širšo javnost, organizatorji pa so na ogled vaje povabili svete krajevnih skupnosti, mestne svetnike, najbližje občane in civilno iniciativo. Območje Laz ni bilo prevozno, zaprto pa je bilo tudi za pešce.

V vaji so poleg kranjske izpostave uprave ter regijskega centra za obveščanje sodelovali Gasilsko reševalna služba Kranj, kranjska gasilska zveza, prostovoljna gasilska društva, služba nujne medicinske pomoči, kranjski policisti, civilna zaščita in ekološki laboratorij mobilne enote. Za ocenjevanje in prometno varnost pa sta skrbela Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter medobčinski inšpektorat in redarstvo.

"Videli smo, kaj se je zgodilo v Komendi in na Vrhniki. Pri nas si takih stvari ne želimo dovoliti, zato smo proaktivni in delujemo preventivno," je ob tem povedal kranjski podžupan Janez Černe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
26. 05. 2019 10.24
+4
Vse vaje uspejo,zagori pa zmeraj ponoči-res čudno
Andree
25. 05. 2019 16.32
+20
To so zadeve,ki so vredne svojega denarja takšne vaje ne pa nekakšni seminarji vseh vrst agencij in ministrstev