Slovenija
Oglas

Z vetrom in soncem do zanesljive oskrbe z energijo

Ljubljana, 17. 06. 2022 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Energetska podjetja z vlaganjem v nove proizvodne objekte, kot so vetrne in sončne elektrarne, prispevajo k večji energetski neodvisnosti in skrbijo za zanesljivo oskrbo z energijo.

Z reševanjem aktualne energetske krize se evropske države ukvarjajo na različnih nivojih, pomemben prispevek pa prinaša proizvodnja elektrike iz obnovljivih virov energije. Ta hkrati dolgoročno krepi energetsko samooskrbo gospodinjstev, gospodarstva in celo države. V Petrolu bodo zato do leta 2025 za zeleni prehod namenili kar tretjino skupnega investicijskega potenciala. 

Vetrni park Ljubač
Vetrni park Ljubač FOTO: Arhiv ponudnika

Zanesljiv partner že 75 let

Kljub aktualnih izzivom se področje energetike razvija v zeleni smeri. Petrol, kot stabilen partner in dobavitelj energije že 75 let, tudi v zahtevnejših časih skrbi za zanesljivo oskrbo z energijo za vse segmente in se spreminja z duhom časa, tudi z gradnjo lastnih elektrarn za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov energije. Še več, zavezali so se prehodu v nizkoogljično prihodnost in energetski tranziciji, zato načrtujejo do leta 2025 zgraditi več proizvodnih objektov energije iz obnovljivih virov, skupne planirane moči 164 MW.

Z mislijo na jutri

Povečanje deleža obnovljivih virov energije je že nekaj časa na EU agendi, saj pomembno prispeva k zmanjšanju emisij CO2, zmanjšuje odvisnost od fosilnih goriv in povečuje energetsko varnost. V Petrolu razvijajo celovite energetske rešitve, s katerimi partnerjem omogočajo nižjo rabo energije, obenem pa s pomočjo obnovljivih virov energije tudi prispevajo k večji energetski samooskrbi in k večji energetski neodvisnosti Slovenije in tudi Evrope.

Vetrni park Ljubač

Vključevanje obnovljivih virov v elektroenergetski sistem, zniževanje ogljičnega odtisa in ukrepi za energetsko učinkovitost na vseh segmentih so pomembna gonila energetske transformacije. Poleg tega pa v Petrolu opažajo vzpodbuden trend, da je vse večjemu številu uporabnikov pomembno, kakšen je vir energije, ki napaja njihova gospodinjstva, električni avtomobil ali njihov posel. 

Ne le vetrne, tudi sončne elektrarne

V okviru skupine Petrol trenutno obratujeta že dve vetrni polji s skupaj 18 vetrnimi elektrarnami na Hrvaškem, od katerih so najnovejše polje vetrnih elektrarn Ljubač uradno otvorili pred kratkim. Gre za prvi Petrolov projekt, ki je bil v celoti izveden brez finančnih podpor ali subvencij. Njegovih devet vetrnih elektrarn s 96 GWh proizvedene elektrike na leto zadostuje za 30.000 povprečnih gospodinjstev. Skupaj s prvim vetrnim poljem Glunča tako zagotavljajo nizkoogljično elektriko, ki zadostuje potrebam 45.000 gospodinjstev.

Vlagajo tudi v sončne elektrarne. Na svojih objektih so do sedaj namestili 30 manjših sončnih elektrarn. Do vsaj delne samooskrbe z električno energijo pa pomagajo tudi svojim kupcem. Tako so pred kratkim v Cinkarni Celje otvorili njihovo do sedaj največjo sončno elektrarno, moči 1 MW. Predvidena letna proizvodnja električne energije je 1.160 MWh, kar zadostuje za približno 330 povprečnih gospodinjstev. Obenem pa tovrstna energetska rešitev zmanjša izpuste CO2 za 568 t/leto, kar je ekvivalentno količini CO2, kot jo letno absorbira približno 10.780 dreves. 

Sončna elektrarna na industrijskem objektu Cinkarne Celje
Sončna elektrarna na industrijskem objektu Cinkarne Celje FOTO: Arhiv ponudnika

Partnerstva z industrijo in družbo

Pri zelenem prehodu so partnerstva izredno pomembna, saj lahko le s skupnim trajnostnim ravnanjem več deležnikov, tudi s civilno družbo, dosežemo prave učinke. Zato so v Petrolu ponosni, da je v teku še en pomemben projekt na Hrvaškem, kjer investirajo v tri velike samostoječe sončne elektrarne na območju Knina. Sončne elektrarne Suknovci, Pliskovo in Vrbnik, skupne inštalirane moči 22 MW, bodo s proizvodnjo elektrike pričele v začetku leta 2023.


Naročnik oglasa je Petrol.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja