Slovenija

Za Bratuškovo program kandidata pomanjkljiv, ta očitke zavrača

Ljubljana, 30. 11. 2023 21.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
3

Vlada je natečaj za direktorja agencije za civilno letalstvo zaključila brez izbire kandidata. To je predlagala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, saj je program kandidata Jureta Griljca, ki opravlja funkcijo vršilca dolžnosti direktorja agencije, pomanjkljiv, Griljc pa v času vodenja agencije ni izpolnil pričakovanj.

Svet agencije je po izvedenem javnem natečaju za direktorja Javne agencije za civilno letalstvo RS ministrici, pristojni za promet, posredoval sklep, naj vladi za imenovanje na to mesto predlaga Jureta Griljca. A ministrica se je odločila drugače.

Kot so obrazložili na ministrstvu, je iz prijavne dokumentacije kandidata moč ugotoviti, da je "program razvoja in dela agencije med letoma 2023 in 2028 pomanjkljiv, saj v veliki meri zgolj povzema zatečeno stanje". V času vodenja agencije Griljc ni izpolnil pričakovanj, saj ni izkazal zadovoljivih rezultatov in razvojne naravnanosti. "V svoji viziji kljub šestmesečnemu vodenju agencije ne izkazuje jasne vizije in ne postavlja prioritet," so zapisali.

Svet agencije je natečaj za novega direktorja agencije objavil 22. septembra. Griljc kot vršilec dolžnosti direktorja vodi agencijo od 6. junija.

Griljc je v odzivu zapisal, da je bil danes seznanjen s sklepom vlade. Glede očitkov ministrice, da v času vodenja agencije ni izpolnil pričakovanj, odgovarja,  da se je, kljub temu da je mandat prevzel poleti v času dopustov, takoj lotil dela in na agenciji ustvaril pozitivno klimo med zaposlenimi. 

"Takoj sem se lotil optimizacije delovnih procesov na agenciji in vzpostavil način dela, ki je vodil najprej z zmanjšanju in nato k popolni odpravi zaostankov na področju DPN, OPN in OPPN, ki jih agencija na podlagi zaprosil za strokovno pomoč opravlja za MZI." Kot poudarja, so tudi prenovili pravilnik o delovnih razmerjih in pripravili nov državni varnostni program. 

Letališče
Letališče FOTO: Damjan Žibert

Kot še dodaja, se je v času vodenja agencije zavzemal za promocijo letalske varnosti in uvedel komuniciranje preko družbenih omrežij. "Izpostavim lahko tudi izjemen uspeh CAA pri izvedbi EASA inšpekcije na področju Medical, kjer ni bilo ugotovljenih neskladij, EASA pa je delo agencije pohvalila in ocenila kot enega izmed najboljših sistemov na svetu."

'Ocena ministrice je vsaj nepopolna, če ne celo napačna'

Griljc ocenjuje, da je ocena ministrice glede njegovega dela na agenciji vsaj nepopolna, če ne napačna. Zanika tudi, da v postopku kandidature ni izkazal jasne vizije oz. ni izpostavil prioritet. 

"V izbirnem postopku sem zastavil jasne cilje, ki so usmerjeni v razvoj sodobne, evropsko naravnane agencije." V svojem programu je kot temeljne cilje med drugim izpostavil prenovo tarife, dodatno promocijo letalske varnosti, kulture pravičnosti in povečanje poročanja o dogodkih v civilnem letalstvu ter nujnost sprejetja Zlet-1. Po njegovih besedah je ob izpostavil tudi nujnost razvoja strategije za upravljanje in pomoč družinam ob letalskih nesrečah, razvoj strategije dela na področju brezpilotnih zrakoplovov in uvedbo "U-space" ter reorganizacijo zračnega prostora. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kdorkoli1923219
01. 12. 2023 17.35
+1
Žal novica, ki bo izginila in nikomur ne bo mar za to. G. Griljc je v pol leta agencijo spravil na pravi tir. Takšen primer političnega kadrovanja terja ministričino javno opravičilo in odstop! Nemudoma!
mackon08
01. 12. 2023 15.27
+2
Jaz sicer nimam pojma kako deluje ta agencija in namen agencija, kar se pa tiče Bratuškove ima pojma isto kot jaz.
brezveze13
01. 12. 2023 09.18
+3
šivilja bi lahko na osnovi njenega darila grkom v njeni vladavini sedaj na to mesto zaposlila kakšnega grka da delno odsluži dolg davkoplačevalcem , seveda brez plače