Slovenija

Za digitalizacijo več kot 29 milijonov evrov. Bo to izboljšalo digitalno pismenost?

Ljubljana, 07. 12. 2022 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Svet
Komentarji
1

Za digitalizacijo potrebujemo tudi opremo. In kar je še pomembneje, znanje. Zato je v prejšnji vladi minister Nove Slovenije Mark Boris Andrijanič mladim in starim ponudil digitalne bone v vrednosti 150 evrov. Vendar pa se je vse izjalovilo. Mladi so si kupovali brezžične slušalke, starejšim pa dovolj denarja za izobraževanja sploh ni namenil. Tako so na koncu ostali brez bona. Od nekaj več kot 224.000 upravičencev je 200.000 mladih unovčilo bon, skupni znesek pa prek 29 milijonov evrov. Bo ta denar dejansko izboljšal digitalno pismenost?

Med prioritetama vladne službe za digitalno preobrazbo v prihodnjem letu bosta interoperabilnost podatkov in storitev ter priprava pravne podlage za delovanje koordinatorja za digitalne storitve, je dejala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Akt o digitalnih storitvah je začel veljati novembra, za njegovo izvajanje pri nas pa bo zadolžena vladna služba za digitalno preobrazbo. Vladno službo tako v prihodnje čaka vzpostavitev pravne podlage za delovanje koordinatorja za digitalne storitve.

"V prihodnje si bomo zelo prizadevali za interoperabilnost podatkov in storitev, tako da smo lahko po eni strani bolj učinkoviti, da imamo pregled nad viri, ki jih uporabljamo, pa tudi, da povečamo transparentnost v delovanju države," je v izjavi za medije pojasnila ministrica.

Digitalizacija
Digitalizacija FOTO: Adobe Stock

V preteklem letu so za unovčitev digitalnih bonov porabili prek 29 milijonov evrov. Bo ta denar dejansko izboljšal digitalno pismenost pri mladih in kaj bo s starejšimi, ki so pred tem izviseli? Tudi na to je ministrica odgovarjala v oddaji SVET.

Kaj pa dosežki letošnjega leta?

Po besedah ministrice so na vladni službi zelo ponosni na sprejetje Zakona o elektronskih komunikacijah, s katerim se v slovenski pravni red prenaša evropsko ureditev s tega področja ter med drugim za potrošnike predvideva brezplačno menjavo ponudnika storitev. To bi morala Slovenija storiti že do 21. decembra 2020 in zaradi zamude je Evropska komisija proti naši državi vložila tožbo pred Sodiščem EU. Med dosežki pozdravlja tudi sprejetje načrta za razvoj gigabitne infrastrukture.

Izvedli so številne projekte, tudi s področja digitalnih kompetenc starejših, pri čemer je Stojmenova Duh posebej izpostavila projekt Mobilni heroji. Tega so na vladni službi izvajali oktobra in novembra v sodelovanju z društvom Simbioza. Pred kratkim so začeli kampanjo, s katero opozarjajo na sovražni govor, v pripravi pa je tudi novela Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti.

Novela je bila sredi novembra deležna medresorskega usklajevanja in javne obravnave. Po besedah ministrice je bila zelo pozitivno sprejeta tako med javnostjo kot med ostalimi resorji. "V medresorskem usklajevanju smo dobili s strani nekaterih ministrstev nekaj malo večjih popravkov, ki pa smo jih tudi odpravili. Sedaj pričakujemo, da bo novela sprejeta še v letošnjem letu," je pojasnila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ugovor vesti 133.člen
10. 12. 2022 10.10
Baje se bo to ministrstvo ukvarjalo s sovražnim govorom.