Slovenija
Oglas

Za dobro plačilo se splača potruditi! Nasveti, na kaj vse bodite pozorni, ko iščete novo zaposlitev.

Ljubljana, 22. 07. 2019 00.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Ko smo brez službe, nas obkroža tisoč vprašanj. A številni strokovnjaki s področja zaposlovanja nas bodrijo, da ne smemo biti črnogledi, saj nas morda zaposlitev čaka že z naslednjim razgovorom. Na vprašanja, kako pomembno je sledenje navodilom pri prijavi za zaposlitev, življenjepis v primerni obliki in prvi vtis, ko nas delodajalec pokliče na razgovor, pa odgovarjamo v tem članku.

Živimo v času, ko v razvitem svetu ne primanjkuje ničesar. Ne hrane in pijače, ne zabave, ne nove tehnologije, niti ljudi, ki iščejo zaposlitev. Zato mora biti iskalec zaposlitve še toliko bolj previden in poučen, kakšen naj bo njegov življenjepis, saj je velika verjetnost, da bo moral delodajalec o tem, koga naj pokliče na razgovor za zaposlitev, izbirati celo med nekaj 100 prispelimi prošnjami. Prvi vtis o vas torej delodajalec ne bo dobil s prvim razgovorom za zaposlitev, temveč že mnogo prej, ko bo v roke prijel vaš življenjepis. Ga je zahteval v Europass obliki? Potem ga morate, če želite, da ste izbrani v naslednji krog, poslati prav v tej obliki in v nobeni drugi.

Nataša je v podjetju Pro Storitve d.o.o. začela kot promotorka.
Nataša je v podjetju Pro Storitve d.o.o. začela kot promotorka. FOTO:

Poseben način prijave preko svoje spletne strani pa ima podjetje Pro Storitve d.o.o., ki ima svoj sedež v Ljubljani, prisotno pa je na več kot 800 lokacijah po vsej Sloveniji. Pro Storitve d.o.o. je strokovnjak na področju zavarovalniške promocije, svojega kadra pa ne razvija le za to področje, temveč za katerokoli marketinško/prodajno branžo, saj se tudi sami širijo na ostala področja. Ker je podjetje nadvse aktivno na trgu dela, tudi veliko kadruje in ves čas išče nove sodelavce, saj se ravno zaradi bogatih izkušenj zaveda, da bo tudi med vrhunskimi kandidati še vedno nekaj takih, ki se bodo sčasoma pokazali kot zamenljivi. Za delo promotorke se je maja 2018 prijavila tudi njihova sodelavka Nataša Gruden, ki nam je zaupala: »Oglas Pro Storitev se mi je zdel mamljiv predvsem zaradi visoke urne postavke, 8€/h. Nisem iskala dolgoročne zaposlitve, pač pa študentsko delo, ki bi mi prineslo čim več denarja v čim krajšem času.« A v tim omenjenega podjetja se je odlično vklopila in v Pro Storitve d.o.o. ostala tudi po koncu študija. »Všeč mi je bilo, da so mi nadrejeni kmalu po začetku dela ponudili možnost napredovanja v pomožno zavarovalno zastopnico. To je bil tudi glavni razlog, zaradi katerega sem se odločila, da ostanem pri podjetju - prepoznala sem možnost napredovanja,« razkrije, saj podjetje uspešne sodelavce nagrajuje. In neuspešni? Teh zaradi edinstvene filozofije vodenja, podjetje med svojimi vrstami nima.

Nataša Gruden je po besedah njenih nadrejenih ena izmed najboljših sodelavk kar jih imajo v podjetju. Seveda pa se pri svojem delu srečajo tudi s takimi, za katere se slej ko prej izkaže, da bi bili morda bolj srečni in produktivni v kakšnem drugem podjetju. Odpuščanje zaposlenih v Sloveniji je še vedno tabu tema, pa tudi nekaj, kar delodajalec zaradi zakonodaje, ki nadvse ščiti delavce, težko stori. Nikakor ne gre spregledati niti pomena različnih sindikatov, ki poudarjajo predvsem pravice delavca. Žal pa vsi, razen delodajalca, velikokrat pozabljajo na naloge, ki jih mora delavec v podjetju opraviti. Če jih ne opravi uspešno, ali naj bo po vašem mnenju še zaposlen? Če dosledno ne upošteva pravil na delovnem mestu, naj ga naslednji dan še čaka služba? Tudi če ne upošteva pravil, ki se dotikajo izključno njegove varnosti pri delu ali požarnega reda in s tem ogroža sebe in ostale sodelavce? V razviti Ameriki namreč ni potrebno nobeno od teh. Če delodajalec presodi, da delavec svojega dela ne opravlja vestno in v skladu z navodili, ga lahko brez pojasnil odpusti. Pogoj je le, da odpoved ni podana na podlagi diskriminatornih razlogov, kot so rasa, vera ali politično prepričanje. Tako v ZDA nihče od delavcev ne dela panike in zgodb iz odpuščanj, saj prevladuje prepričanje, da delodajalec išče najboljšega možnega delavca, s tem pa motivira vse zaposlene, da pokažejo kar največ, kaj vse so sposobni doseči v podjetju. Tako naj bi ameriški novinarji, ki jih je odpustil CNN, ob odpovedi delovnega razmerja celo dobili nasvet, naj se naučijo delati. Nič drugače ni drugje po svetu. Ko je na vrh podjetja Sony na Japonskem leta 2012 prišel direktor Kazuo Hirai, je zaradi slabih poslovnih rezultatov takoj sprožil prestrukturiranje poslovanja ter na cesto poslal 10 tisoč ljudi. Ostali so le najboljši delavci, Sony pa je obdržal ugled in se še vedno uvršča med podjetja, na katera so Japonci najbolj ponosni. Kako pa na to gleda Nataša Gruden iz Pro Storitve d.o.o., ki je napredovala že do prodajne specialistke, opis njenega delovnega mesta pa vključuje skrb za produktivno delo, torej odgovornost tako do strank kot tudi do ostalih zaposlenih? »Prenehanje sodelovanja v primeru študentskega dela, ko študent ne upošteva pravil, je samoumevno. Za uspešno delo podjetje potrebuje ustrezen kader. Sodelavci pri Pro Storitvah sledimo protokolom, ki se jih držimo do potankosti. V primeru neupoštevanja pravil sodelavca najprej opozorimo, v kolikor pa se zadeva ne popravi, prekinemo sodelovanje. V našem podjetju tako ostanejo le najbolj kvalitetni promotorji ter prodajni specialisti,« je prepričana. V podjetju Pro Storitve d.o.o. najdemo torej tiste motivirane posameznike, ki so se pripravljeni učiti, kako biti najboljši in ne samo tiste, ki so najboljši že sami po sebi.

Nataša Gruden je univ. dipl. nemcistka in sociologinja, a je svoje poslanstvo našla v podjetju Pro Storitve, kjer svoje zaposlene nagrajujejo – tako finančno kot tudi z možnostjo hitrega napredovanja.
Nataša Gruden je univ. dipl. nemcistka in sociologinja, a je svoje poslanstvo našla v podjetju Pro Storitve, kjer svoje zaposlene nagrajujejo – tako finančno kot tudi z možnostjo hitrega napredovanja. FOTO:

V podjetju Pro Storitve d.o.o. pošljejo potencialnim sodelavcem protokole pred nastopom na delo. Ti protokoli določajo celotno podobo podjetja, od tega, kako naj bodo njihovi sodelavci oblečeni (saj izvajajo promocije, videz pa je prvi način nebesedne komunikacije, s katero promotor stopi v stik s stranko) do tega, kako naj pristopajo do strank in izpeljejo nagovor, pa tudi ostalih zadev, kot je pravočasen prihod na delovno mesto in profesionalen odnos do dela. Če strnemo, Pro Storitve imajo v protokolih opredeljena svoja pričakovanja in način delovanja podjetja. Če delodajalec opazi, da sodelavec ni prebral delovnega gradiva, je jasno, da sodelovanje ne bo mogoče. Vsa ta pravila seveda niso »muha« delodajalca, temveč predstavljajo načela etike in komunikacije, ki jih v podjetju tudi uveljavljajo. Imajo lastni interni notranji inšpekcijski nadzor nad sodelavci, njihovim delom in kakovostjo promocij. Tak notranji pregled obsega preverjanje na dnevnem nivoju tako primernega izgleda, nagovorov, odnosa do strank, upoštevanje pravil trgovskih centrov, kjer opravljajo promocije, ustrezno pojasnilo strankam o varstvu njihovih osebnih podatkov ter pravilne prodajne tehnike pri prodajnih specialistih.

Očitno je njihov način kadrovanja več kot uspešen, o čemer pričajo tudi številne zavidanja vredne reference. Zdravstvena zavarovalnica s katero sodelujejo je tako razkrila, da so Pro Storitve že drugo leto njihov najuspešnejši partner pri prodaji dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj med pogodbenimi agencijami, hkrati so pohvalili tudi njihovo profesionalnost. Prav tako so nad podjetjem in njihovimi sodelavci navdušeni v Tušu, Mercatorju in E. Leclercu, kjer so si enotni, da Pro Storitve d.o.o. postavljajo višji standard v promotorstvu in v direktnem pristopu do strank v Sloveniji. V Mercatorju so jim celo namenili besede, ki jih želi slišati vodstvo vsakega podjetja – da dominirajo na svojem področju, kar je resnična pohvala za njihovo uspešno delo. Seveda pa izbor svojih zaposlenih in sodelavcev v podjetju Pro Storitve d.o.o ne prepuščajo naključju. Potem, ko se potencialni bodoči sodelavci prijavijo preko spletne strani www.prostoritve.com, jim podjetje pošlje v potrditev protokole. Ko jih potencialni sodelavec v miru prebere in se z njimi strinja, jih potrdi, nato pa prejme klic za uskladitev prvega dne uvajanja. Marsikdo se med klicem spozabi in izreče kaj neprimernega in s tem avtomatsko odvrne delodajalca od želje po sodelovanju. Res je, tudi ta vmesna komunikacija po telefonu, ki je dejansko prvi osebni stik z bodočim delodajalcem, je nadvse pomembna! Je možno, da se torej osebo »prebere«, ali je prava za v podjetje, že brez razgovora? Seveda! Vaš življenjepis pove o vas več, kot si mislite – delodajalec ne vidi le vaše izobrazbe in delovnih izkušenj, temveč tudi to, kakšen je vaš karakter in zanimanja, pa tudi, ali ste sposobni slediti navodilom, saj prijava, kot je že omenjeno nekaj vrstic višje, poteka preko spletne strani. Še dodatno se v Pro Storitvah prepričajo o tem, ali sodite v njihov tim, na podlagi vprašalnika, ki ga vsi potencialni kandidati izpolnijo pred oddajo življenjepisa.

Vsi, ki delajo v podjetju Pro Storitve, morajo dosledno slediti protokolom. Sodelavci se menjajo, imidž podjetja ostaja.
Vsi, ki delajo v podjetju Pro Storitve, morajo dosledno slediti protokolom. Sodelavci se menjajo, imidž podjetja ostaja. FOTO:

Kaj mislite, da o vas povedo (pre)kratki odgovori? Z njimi na delodajalca ne boste naredili ravno dobrega vtisa, saj v odgovoru z nekaj besedami ne bo mogel prepoznati vaše želje in motivacije po delu. Izkušnje s sodelavci, ki jih ima Pro Storitve d.o.o., so namreč pokazale, da se prav na podlagi vprašalnika lahko razbere, koliko truda je posameznik pripravljen vložiti. In če ga ne vloži niti v odgovore v vprašalniku, ga zagotovo ne bo vložil niti na delovnem mestu. V podjetju so nam zaupali, da se za 90 % kandidatov odločijo na podlagi občutka, ki ga ima glavni kadrovnik ob prebiranju odgovorov iz spletnega vprašalnika. Zato je tovrstna preizkušnja zaposlenih še posebej priljubljena v tujini, ko se na vprašalniku znajdejo tudi kakšna nenavadna vprašanja, namen le-teh pa je preveriti, kako iznajdljiv je potencialni bodoči sodelavec in kako široko zna razmišljati.

Za vaše sanjsko delo se torej splača potruditi in dati od sebe vse in še več. A ne le na delovnem mestu, temveč že prej – tako, da natančno sledite navodilom za prijavo na delovno mesto, se potrudite pri pisanju življenjepisa in odgovarjanju na vprašalnik, nikakor pa ne razočarajte bodočega delodajalca že na začetku tako, da »spregledate« navodila, ki vam jih  je dal pred nastopom dela …

 

 

 

Naročnik oglasa je Pro storitve.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni