Slovenija

Za dolgotrajno oskrbo primanjkuje 360 milijonov evrov sredstev

Ljubljana, 17. 08. 2020 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za zdravje bo še ta teden v javno razpravo poslalo osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi, je napovedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Več podrobnosti, tudi tega, kako v zakonu predlagajo kritje manjkajočih 360 milijonov evrov sredstev za zagotavljanje dolgotrajne oskrbe, še ni želel razkriti.

Podrobno bodo rešitve v osnutku zakona predstavili, ko ga bodo poslali v javno obravnavo. Je pa Tomaž Gantar danes na novinarski konferenci Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus), na kateri so sicer predstavili publikacijo z naslovom Organizirane oblike zagotavljanja kakovostne starosti ter spregovorili o aktualnih notranje političnih razmerah, pojasnil, da je bil cilj zakona, da bi bile vse osnovne storitve, vključno z zdravstvenimi, vsem dostopne brez dodatnega plačila.

dom za ostarele
dom za ostarele FOTO: Dreamstime

Dvigujejo kadrovske normative za zdravstveno nego v domovih za starejše

Bo pa treba najti sredstva za "hotelski" del namestitve, gre za okoli 360 milijonov evrov. Kakšno rešitev v zakonu predlagajo za kritje teh sredstev, ni želel razkriti, je pa dejal da bo to verjetno še predmet razprave. "Predvsem pa bo odločitev družbe, ali je to pripravljena narediti in do katere mere je to sposobna izpeljati glede na razpoložljiva sredstva," je dejal.

Tomaž Gantar
Tomaž Gantar FOTO: Bobo

Predsednik Zdus Janez Sušnik pa je glede osnutka zakona dejal, da bodo nanj dali pripombe, ko ga bodo dobili. Nato pa bodo sodelovali z ministrstvom za zdravje, da bodo njihove pripombe tudi upoštevali.

Gantar je danes tudi pojasnil, da je pripravljen aneks k splošnemu dogovoru za letošnje leto, v katerem med drugim dvigujejo kadrovske normative za zdravstveno nego v domovih za starejše. Točnih številk, koliko bo ta ukrep vreden, ni znal pojasniti. Je pa opozoril, da je pri sprejemanju aneksa trenutno težava, ker morajo Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer se zbira denar, ki ga potem s splošnim dogovorom in pripadajočimi aneksi razporedijo, najprej zagotoviti dodatna sredstva.

Gantar je že pozval ministrstvo za finance, naj v letošnjem letu iz državnega proračuna za zdravstvo zagotovi vsaj 222,6 milijona evrov. Ali so že prejeli odgovor, pa ne ve, ker je bil v prejšnjem tednu odsoten.

Težko bo najti dodatne kadre

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Cveto Uršič opozoril, da bo v vsakem primeru težko najti dodatne kadre na trgu dela. Za to bo namenjenih 29 milijonov evrov, težava pa bo, kje najti ta kader. Pojasnil je, da bodo kader iskali tudi med upokojenci, študenti in prek javnih del. Poleg tega je težava financiranja osebne varovalne opreme v domovih, zlasti ker zdaj potrebujejo veliko tovrstne opreme in jo bodo težko zagotavljali iz lastnih sredstev. Tako z ministrstvom za zdravje iščejo rešitve, da bi nakup te opreme morda financirali iz evropskih sredstev.

V načrtu imajo tudi zgraditi nove domove za starejše, obstaja tudi možnost sofinanciranja prenove domov. Za hrastniški dom, kjer so v preteklih tednih imeli večji izbruh novega koronavirusa, pa je dejal, da je možnost tako obnove tega doma - gre namreč za prejšnji dijaški dom - kot tudi možnost novogradnje.

Tudi predsednik Borut Pahor pozdravlja pripravo osnutka zakona o dolgotrajni oskrbi, je sporočil na Twitterju. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
18. 08. 2020 08.18
-3
Če vzamemo polovico tistega kar je namenjeno za staro železje v vojski, smo rešili problem starejših in še nekaj generacij ki prihajajo v to obdobje.
Balki30
17. 08. 2020 21.53
+3
Hvala.komunisti....da ste vzel kes..pa.dal.jankovicu...in sefu...pa to
resslovenka
18. 08. 2020 08.28
-4
Eh Balki....si res pristranski. Vidiš le levo. Ne prehitevaj po desni. Poizkusi biti za spremembo pravičen. Ne kaži s prstom na stran, ki ti ne odgovarja, ne zanemarjaj dejstva, da je tudi na desni izbpuhtelo vsaj toliko milijonov, kot jih manjka v tem primeru. Pa sem v oceni precej skromna. 😎
nekodnas
17. 08. 2020 19.40
+4
sedaj bodo upokojenci videli kolikšno moč ima desus in kdo bo mogoče nasprotoval sprejetju zakona , da se bodo ko bodo zopet volitve, znali pravilno odločiti. konec konca če za NVO dajemo preko 800 milijonov letno bomo pa ja dali še teh 360 milijonov za upokojence ( to si pa ja upokojenci zaslužijo po dolgih desetletji dela in polnjenja preteklih državnih proračunov)
kapljač1
17. 08. 2020 19.04
+5
Toliko so v Janšooovi vladi vstran vrgli za nekaj maskam podobnega!
JanezNovakJohn
18. 08. 2020 08.19
+0
Niso vrgli stran. Spravili so v svoje žepe.
kaktusar1
17. 08. 2020 18.29
+3
važn da bomo dal 800 milijonov za orožje...
JApajaDAja
17. 08. 2020 17.18
+3
ukinit financiranje 90% nvo-jev, pa gantar naj začne z delom glede nabave med.opreme in zdravil...jih bo toliko viška!
Jerry321
17. 08. 2020 17.06
+3
Zanimivo, za dolgotrajno oskrbo primankuje 360 mil € medtem pa vlada brez pomislekov dobesedno vrže stran 800 mil € za vojaško plehovje. HALO, KDO JE TU NOR!?!?
antilevi?ar
17. 08. 2020 16.43
+9
Minister naj omeji ko.ru.pc.ijo v zdravstvu, najprej naj ugotovi kam mu odteka skoraj 600MIO letno, potem naj zahteva denar. Dokler ne opravi domače naloge-nič še vzeti mu bo treba. Letos zdravstvo ni opravilo NIČ letos predvidenega dela, ubadajo se sami s sabo in preštevajo fa.ke teste, ter poneumljajo ljudi. Najprej naj naredi kot to storimo doma v družinskem proračunu-najprej naj ugotovijo kaj sploh hočejo, kaj od obstoječega je dobro in kaj zrelo za buldožer, strategijo in načrt državnega javnega zdravstva,.del, ki ga ne more ali noče naj prepusti tistim, ki so to zmožni-zasebnikom z jasnimi navodili, da so zasebniki tudi DEL javnega zdravstva in MORAJO državljanom nuditi javni servis,.drugače ven iz javnih prostorov, prste stran od javne tehnike, naj sami vse plačajo, potem tudi naj tržijo. Ma kdo ima ja.jc.a to v tej državi narediti?
resslovenka
18. 08. 2020 08.38
+1
Izjava nekdaj zaposlenega v KC Ljubljana, sedaj v pokoju: "Kradejo kot srake, nihče ne ve kdo pije in kdo plača". No, plačamo vsi, to se ve. Ampak, nekaterim ni mogoče stopiti na prste. V ordinacijah KC, opravljajo svoje privat posle, so na "nujnih" obiskih, pa jih kar ni, niso dosegljivi.... To so plačane "kraje", v njihovem službenem času. No, ne vsi, da ne bo kdo to mislil. To delajo tisti, ki vedo da lahko in predvsem, da jim nihče ne more prav nič. Kolk zdravstvenih ministrov smo že "predihali"? Preveč! Za stanje v kakršnem smo se znašli v zdravstvu. 😎