Gospodarstvo

Za Elkroj predlagan stečaj

Nazarje, 01. 04. 2009 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
2

Nadzorni svet Elkroja je ugotovil, da je zaradi zmanjšanja naročil za kar 65 odstotkov, podjetje postalo insolventno. Zato so nadzorniki soglašali s predlogom uprave za začetek stečajnega postopka.

V Elkroju so imeli 65-odstotno zmanjšanje naročil.
V Elkroju so imeli 65-odstotno zmanjšanje naročil. FOTO: Dare Čekeliš

Nadzorni svet nazarskega Elkroja je na ponedeljkovi seji obravnaval poslovanje družbe in pri tem ugotovil, da je zaradi zmanjšanja naročil za kar 65 odstotkov za naslednjo sezono, nastala insolventnost podjetja. Zato so nadzorniki soglašali s predlogom uprave Elkroja, da se uvede stečajni postopek.

Direktorica Elkroja Štefanija Glušič je danes sporočila, da je nadzorni svet proučil vse možnosti insolventnih postopkov in ugotovil, da finančno prestrukturiranje podjetja, ki zaposluje 250 delavcev, ni možno. Prav tako so nadzorniki ugotovili, da finančno prestrukturiranje Elkroja z ukrepi prisilne poravnave ali likvidacije ni racionalno.

Kot je pojasnila Glušičeva, so bili zaradi izgube tržišča praktično čez noč prisiljeni ukrepati takoj, zato so poleg intenzivnih aktivnosti za iskanje dela, pričeli tudi s programom presežnih delavcev. Po tem programu je bilo presežnih 62 zaposlenih. Ker pa so kupci zamujali z materialom tudi za tisti minimalni potrjeni del naročil, je bil Elkroj delno v februarju in marcu brez dela. Zaradi dinamike naročil in minimalnih prihodkov je uprava Elkroja ocenila, da finančna sredstva v naslednjih šestih mesecih ne bodo zadoščala za poplačilo vseh obveznosti.

Lastniki in banke podjetju niso nastopili nasproti

Večina modnih hiš svoje izdelke izdeluje v Romuniji in Makedoniji, kjer so cene bistveno nižje kot v Sloveniji.
Večina modnih hiš svoje izdelke izdeluje v Romuniji in Makedoniji, kjer so cene bistveno nižje kot v Sloveniji. FOTO: Kanal A

Elkroj je zato pozval Novo Ljubljansko banko in Abanko k moratoriju dolgoročnih kreditov, večinskega lastnika podjetja, družbo Rednak, pa k dokapitalizaciji, kar bi omogočilo nadaljnje poslovanje podjetja. Družba Rednak je sporočila, da dokapitalizacija z njihove strani ni možna glede na stanje in finančni položaj na trgu. Po mnenju vodstva družbe Rednak bi bila dokapitalizacija Elkroja brez pomena, ker je podjetje ostalo brez naročil. Iz Nove Ljubljanske banke in Abanke pa so sporočili, da so pripravljeni na pogovore o moratoriju samo v primeru, če lastniki Elkroja pristopijo k njegovi dokapitalizaciji.

Hugo Boss odpovedal naročila za celotno naslednjo sezono

Glušičeva je poudarila, da jim je nemški kupec Hugo Boss konec februarja letos zaradi gospodarske krize in recesije odpovedal naročila za celotno naslednjo sezono. V začetku marca so zaradi krize naročila odpovedale tudi druge nemške družbe.

"Še decembra lani ter januarja letos so vsi nemški kupci zagotavljali, da kapacitet za proizvodnjo ne bodo bistveno zmanjševali. Tudi cene ter okvirne količine za naslednjo sezono smo že dogovorili. Pričakovali smo material za predelavo, dobili pa smo odpovedi naročil," je dejala Glušičeva.

Dodala je še, da so skušali proizvodne kapacitete zapolniti z dodatnim delom drugih potencialnih kupcev, a prodaja je vsem globalnim kupcem upadla. Poleg tega pa večina modnih hiš svoje izdelke izdeluje v Romuniji in Makedoniji, kjer so cene dela bistveno nižje kot v Sloveniji, in zato niso bili pripravljeni proizvodnje prestaviti v Elkroj.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.