Slovenija

Kmetijsko ministrstvo po pozebi išče rešitve, med njimi tudi interventni zakon

Ljubljana, 08. 04. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec, N.Š, STA
Komentarji
54

Strokovnjaki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije si te dni na terenu ogledujejo razvoj pozebe in ocenjujejo njen vpliv na poljedelstvo ter sadjarstvo. Kmetijski minister Jože Podgoršek je zato imenoval interno skupino s ciljem najti ustrezne rešitve. Ena izmed njih je priprava interventnega zakona, so sporočili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Škoda zaradi pozebe
    02:59
    Iz 24UR: Škoda zaradi pozebe
  • Iz SVETA: Škoda zaradi pozebe
    03:54
    Iz SVETA: Škoda zaradi pozebe

 

Kot so zagotovili, bodo prve rezultate o škodi zbrali danes pozno zvečer, predstavili pa jutri. Tudi na kmetijskem ministrstvu, ki je pristojno za ukrepanje v tovrstnih naravnih nesrečah, pričakujejo njihovo poročilo. Zanimalo nas je, kakšno pomoč si lahko obetajo kmetovalci in kako se je razpletla lanska aprilska pozeba. 

Kmetijski svetovalci Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) podatke o posledicah pozebe, ki jih zberejo na podlagi prijav kmetov ali samoiniciativno, posredujejo ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) ter Upravi RS za zaščito in reševanje, ki sta pristojna za ukrepanje v primeru naravnih nesreč, v tem primeru pozebe. "Če ti ustanovi presodita, da je škoda dovolj velika, da se lahko opredeli kot naravna nesreča, potem o tem obvestita občine, ki sprožijo uradno ugotavljanje posledic naravne nesreče v njihovi občini," so nam že včeraj pojasnili na KGZS, ko smo podrobneje pisali o pozebi, ki je oklestila letošnjo letino.

Oroševanje sadovnjakov pred pozebo podjetja Evrosad v Krškem.
Oroševanje sadovnjakov pred pozebo podjetja Evrosad v Krškem. FOTO: Bobo

Predstavniki s kmetijskega ministrstva kmetom, katerim je pozeba prizadela pridelek, v prvi vrsti svetujejo, da se obrnejo na KGZS. Kmetijski svetovalci namreč redno spremljajo stanje posameznih kmetijskih rastlin in nudijo nasvete glede na trenutno stanje na posameznih območjih.

Sredstev za odpravo posledic pozebe v kmetijstvu po zakonu ni mogoče dobiti, saj država sofinancira zavarovalne premije

Na ministrstvu spominjajo, da je škoda zaradi pozebe naravna nesreča, za katero je od leta 2006 naprej mogoče pridobiti pomoč v obliki sofinanciranja zavarovalne premije. Zato se po Zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN) uradna ocena škode ne izdela. 

ZOPNN namreč določa, da sredstev ni mogoče pridobiti ali dodeliti za odpravo posledic neugodnih vremenskih razmer v kmetijski proizvodnji, če je država za odpravo teh posledic omogočila pridobitev državne pomoči v obliki sofinanciranja zavarovalne premije. "Kar je tudi razlog, da se škoda ne oceni," so poudarili na ministrstvu.

Je pa premier Janez Janša včeraj napovedal ukrepe za pomoč kmetovalcem: "Pristojno ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo v prihodnjih dneh zbralo podatke o škodi ter presodilo, kateri ukrepi vlade lahko omilijo posledice že četrte velike pozebe v zadnjih šestih letih v Sloveniji," je zapisal na družbenem omrežju.

Letošnji pridelek sadjarjev je pod vprašajem, saj je veliko cvetov sadnih dreves zaradi pozebe uničenih.
Letošnji pridelek sadjarjev je pod vprašajem, saj je veliko cvetov sadnih dreves zaradi pozebe uničenih. FOTO: Shutterstock

Višina sofinanciranja zavarovalne premije v letu 2021 znaša 55 odstotkov obračunane zavarovalne premije

Za pridobitev finančne pomoči zaradi škode po pozebi v obliki državne pomoči – kot je bil to primer za pozebo v letih 2016 in 2017 – bi bilo zato treba zopet sprejeti interventni zakon in določiti postopke za uradno oceno škode, so pojasnili na MKGP.

Ministrstvo zaradi pozebe v pripravo interventnega zakona

Kmetijski minister Jože Podgoršek je zato imenoval interno skupino s ciljem najti ustrezne rešitve. Ena izmed njih je priprava interventnega zakona, so sporočili.

Rešitve bi bile poleg priprave interventnega zakona, s katerim bi lahko pomagali prizadetim, možne tudi na področju odpisa plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter pregledu možnosti odprave ali zmanjšanja določenih administrativnih zadev, so še dodali.

Minister si bo z državnima sekretarjema posledice škode ogledal na terenu predvidoma v ponedeljek. Sestal se bo tudi z deležniki, s katerimi bo razpravljal o predlaganih rešitvah za sektor ter o potrebnih spremembah v smislu prilagajanja na podnebne spremembe v panogi, so danes napovedali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Znova so izpostavili nujnost prilagajanja na podnebne spremembe. Treba bo poiskati rešitve za prihodnost v teh panogah ter večjo pozornost usmeriti v tehnološke rešitve v sadjarstvu, agrotehnične ukrepe, zavarovanja, protitočne mreže, namakalne sisteme in oroševanje ter vzpostavitev t.i. vzajemnega sklada, so nanizali.

Lani podobne spomladanske pozebe povzročile škodo na sadnem drevju in trti 

Po podatkih Javne službe kmetijskega svetovanja pri KGZS so nizke temperature med 22. in 25. marcem, 1. in 3. aprilom ter 14. in 15. aprilom 2020 povzročile največ škode na sadnem drevju in vinski trti. O škodi so poročali z območja Ptuja, Murske Sobote, Celja, Nove Gorice in Novega mesta. A zaradi zgoraj opisanega zakona pristojno ministrstvo ni izdelalo uradne ocene o razsežnosti škode. Iz tega sledi, da kmetovalci niso mogli pridobiti finančne pomoči. "Če so imeli prizadeti kmetje pridelek zavarovan za pozebo, pa so dobili škodo povrnjeno s strani zavarovalnic," so pojasnili na kmetijskem ministrstvu in ob tem dodali, da so tudi lansko leto sofinancirali zavarovalno premijo v višini 50 odstotkov.

Oroševalni sistemi so primerni za obrambo pred pozebo, vendar so postopki za pridobitev dovoljenj dolgotrajni.
Oroševalni sistemi so primerni za obrambo pred pozebo, vendar so postopki za pridobitev dovoljenj dolgotrajni. FOTO: Ervin Čurlič

Kaj je največji problem pozeb v Sloveniji? 

Kot so zatrdili na ministrstvu, so kmetje seznanjeni z možnimi ukrepi za preprečevanje škode zaradi pozebe, saj je KGZS o tem že v preteklih letih pripravila in objavila precej informativnega gradiva. "Brez nasveta in usmeritve pa ne ostane noben kmet, ki se obrne neposredno na svetovalca," so poudarili. 

Vzrokov, zakaj obramba pred pozebo ni tako uspešna, kot bi lahko bila, je po mnenju pristojnih na ministrstvu več:

-           oroševalni sistemi so primerni za obrambo pred pozebo, vendar so postopki za pridobitev dovoljenj dolgotrajni,

-           nekateri kmetje imajo nasade na območjih, kjer dovoljenja za oroševalni sistem ne morejo dobiti,

-           nekateri uporabljajo postopke, kot so utrjevanje rastlin z aminokislinskimi pripravki, prekrivanje, kurjenje in dimljenje v nasadih itd., vendar so ti postopki uspešni le pri temperaturah okoli 0 stopinj Celzija ali malo pod ničlo, ne morejo pa obvarovati nasadov pri tako nizkih temperaturah, kot smo jim bili priča zdaj.

Za marčevske oziroma zimske pozebe ni mogoče dobiti pomoči, ne zavarujejo jih niti zavarovalnice

Včeraj je vodja proizvodnje Kmetijske zadruge Agraria Koper Patricija Pirnat opozorila, da je stanje v sadjarstvu več kot alarmantno in zaskrbljujoče. Meni, da je primorska regija diskriminirana, saj od države ne dobi finančnih injekcij za pozebe v marcu. Gre namreč za zimske pozebe, ki niso upravičene do nobenih povračil, kar pomeni, da jih ne zavarujejo niti zavarovalnice. Zanimalo nas je, zakaj je tako?

Na MKGP so pojasnili, da pri zavarovalnici Triglav nastane obveznost zavarovalnice za povrnitev škode v primeru spomladanskega mraza na trajnih nasadih v trenutku, ko trajni nasad preide v določeno razvojno fazo, vendar ne pred 20. marcem, na območju srednjega in južnega Primorja pa ne pred 15. marcem. 

Na Primorskem je letos že marca pozeblo predvsem drevje marelic, breskev, mandljev.
Na Primorskem je letos že marca pozeblo predvsem drevje marelic, breskev, mandljev. FOTO: Shutterstock

Pri vseh ostalih kulturah jamčenje te zavarovalnice nastopi ob 24. uri 14. dne od sklenitve zavarovanja, vendar ne pred 15. aprilom, razen na območju srednjega in južnega Primorja, kjer je treba povrniti škodo, ki nastane od 1. aprila. 

Pri Agro zavarovalnici se pri pozebi jabolk in hrušk zavarovalno kritje začne ob pravočasni oddaji zavarovalne ponudbe od razvojne faze, vendar ne prej kot z 20. marcem v občinah Brda, Nova Gorica, Miren-Kostanjevica, Vipava, Ajdovščina, Šempeter-Vrtojba, Ankaran, Koper, Piran, Sežana in Izola ter s 1. aprilom tekočega zavarovalnega obdobja v vseh ostalih občinah, če je bila tudi premija plačana. 

Pri pozebi lešnikov se zavarovalno kritje začne s 1. aprilom tekočega zavarovalnega obdobja, prav tako, če je bila premija plačana. 

Po podatkih zavarovalnic je bilo v letu 2019 sofinanciranih 1.339 hektarjev intenzivnih trajnih nasadov, so nam še sporočili s kmetijskega ministrstva. 

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.mdC.
08. 04. 2021 19.50
Jaz bi raje fuuuul orožja kupil. Kmet se bo že znašel, itak si je sam kriv. Ampak orožarski lobij iz tujine je tisto kar abi našo pomoč in naš denar od plače. To je za blaginjo pomembnejši nakup, kot pomoč lastnemu narodu in davkoplačevalcem. Se bodo že vrteli 10 let okoli uradnikov in okenc za nekaj 100 eur pomči, saj imajo čas. Niso to neuporabni ventilatorji ali leva ruka maske, ki se jih plača v 1 uri, daleč vnaprej!
flojdi
08. 04. 2021 16.10
. nobene odškodnine , nobene zavarovalnice , nobene banke , noben denar , .. ne bodo rešile tega , kar vsi delamo , skorajže nepopravljivega , Zemlji zadnjih 200let
yanay
08. 04. 2021 13.27
+1
Pred leti je narava delovala zelo predvidljivo, taki odstopi so bili redki. V zadnjem desetletju, pa je bilo takšnih pozeb že preveč, da bi kmetijstvo in sadjarstvo lahko normalno delovalo. Sam sem na domači češnji videl, kako nepredvidljiva je postala narava. V zadnjih desetih letih smo samo trikrat imeli obrod, s katerim je bila zadovoljna naša družina, pa še sosedom sem lahko nekaj razdelili. Odločevalci, skupaj s stroko, se bodo morali zelo potruditi, da bodo zmogli skupaj spraviti pravo strategijo, kako rešiti ta vedno večji problem!
09ZarMan10
08. 04. 2021 12.09
+3
...Me zanima, kdo in s kakšnim zakonom bodo čez čas pomagali nam, da smo mi "pomagali" zdravnikom, ki niso ordinirali, a vseeno dobivali visoke neupravičene dodatke, vsem "koronekom", brezposelnim, delomrznežem, upokojencem, ..., sedaj kmetom..., le kdo bo nam pomagal, ko bodo prišle posledice KonoraJanše?
Mladen Mladen
08. 04. 2021 10.57
-3
Ničesar vam ne dam niti država,ker kateri imate zavarovanje naj vam dajo,proti pozebi ni zavarovanja . že vsak z 500 m zemle bi hotel denar pa čakal da mu je pomrzlo..Se ste hoteli pozebo se se da vse kupit tudi vreme zakaj pa niste letal poslali da bi segrevali ozračje???KDO JE KRIV IZ VRHA ALI STE NAROČILI POZEBO???DENARJA NI NITI CENTA ZA POZEBO IN PIKA ZNAJDITE SE,Jaz se tudi morem.lp
emilzapata
08. 04. 2021 10.45
+3
počasi bo potrebno začeti razmišljati v smeri, da tam,kjer so skoraj vsako leto v zadnjem destletju dogajajo pozebe, ni več pogojev za tisto kulturo, se bo potrebno preusmeriti na drugo kulturo. Npr. pri nas še vedno sadijo marelice, čeprav velja rek, da tisti, ki računa na dohodeko od marelic, je nepobošljiv optimist. Je pa tudi res, da nekateri tudi špekolirajo na ta račun, zlasti tisti, ki so pri kmetijskem političnem koritu, subvencije, kvazi ekološka pridelava, zavarovalnina.
RAZOČARAN2
08. 04. 2021 10.12
+2
No, če bi bil sedaj minister, Židan, bi bil sigurno za on kriv in njegova stranka.
MariaAna
08. 04. 2021 10.09
+1
Vsekakor...velika škoda...kar težko mi je gledati ta drevesa doma....nič češenj letos 🙁😧
brabusednet
08. 04. 2021 10.04
+1
Tudi vi norci boste drago plačevali sadje v trgovinah,ker je vsa EU pomrznila.Še Uršula pri Edoganu.Tako se dela z nesposobnimi.Kmetom se bolj splača vse upustit pa na socijalo,kot večina levičarjev.Zato jih podpirajo,ker za nič dela imajo pokojnino,kot tisti,ki smo 40 let garali za mali denar.
ElectroVoice
08. 04. 2021 10.01
+2
Če Orban in Janez vse sprejemata z odloki pa naj odločita še o tem. Bo trajalo nekaj let manj...
yanay
08. 04. 2021 13.32
+1
Zanimiva ideja. Me pa res zanima kako bi se glasil odlok o pozebi. Morda tako: Vlada RS Slovenije je odločila, da v letu 2022 ne sme biti pozebe in ta odlok bi poslala v vednost Bogu, Naravi...
kiropraktik
08. 04. 2021 09.56
+2
Zavarovati proti pozebi ali pa si omisliti oroševanje! Vsako leto ista pesem!
pop greznica
08. 04. 2021 09.51
+5
Ko so naravne nesreče bi kmetje imeli socializem, ko jih ni pa kapitalizem
RAZOČARAN2
08. 04. 2021 10.12
+1
plotter123
08. 04. 2021 09.51
+1
Kmetje ne bodo dolgo več cuzali državnih pomoči, ker ne bo s.p. jev da bi plačevali davke katerih kmetje ne plačujejo. Naj pač tako kot je v normalnem svetu zavarujejo pridelke
borec91
08. 04. 2021 09.50
+2
no po vecini delavske raje se to ne tice tud nam je pomrznilo bomo pac kupovali tuje kot do sedaj eni pa subvencije pa zavarovanje jim drzava placa prodajo pa tko v tujino tako da res nic hudega
dante
08. 04. 2021 09.33
+7
Ekonomsko gledano, bodo največ od te pozebe imeli trgovci kot so Lidl, spar in hofer. Zakaj? Zato ker imajo po svetu pokrite plantaže sadja in zelenjave in idustrijsko pridelavo, preostali pa bomo namesto na vrt šli po to v trgovine.
plotter123
08. 04. 2021 09.52
+2
v bistvu pri meni ni pozeblo nič , kljub nizkim temperaturam ker je sneg dododbra zaščitil mlade poganjke
gruber74
08. 04. 2021 09.25
-9
Nekako se mi dozdeva da je to isto kot Darsovce v Januarju preseneti sneg
soseda
08. 04. 2021 09.52
+3
S čim se ti ukvarjaš, brihta? Verjetno si brezposelen družboslovec.
plotter123
08. 04. 2021 09.52
plavimil
08. 04. 2021 09.23
+1
Jeb... globalno "segrevane" pardon zamrzovanje, spet JJ kriv, nevladniki pa cuzajo državo.
Old_geezer
08. 04. 2021 09.41
+1
V mojem zmrzovalniku je -18 C, torej globalno segrevanje ne obstaja.
Ci.ara
08. 04. 2021 08.57
+6
Pozebe so reden vremenski pojav. 5/6 zadnjih let..Seveda ni prijetno, bo pač potrebno prilagodit način kmetovanja realnosti - kasnejše sorte, zavarovanje in preprečevanje škode. Nekaj takega kot sneg, ki kljub napovedi vedno znova preseneti DARS in voznike. Država mora pomagat v izrednih, nepredvidljivih razmerah. To ni to v tem primeru.
VelikoVedro
08. 04. 2021 09.08
+1
Tranzicija na npr. kasnejše sorte v vsakem primeru traja nekaj let, oz. še dlje, če je izvedena postopno (frontalno naenkrat je hud strošek). Vprašanje, če so kasnejše sorte pravi odgovor: v povprečju je perioda cvetenja zdaj prej in ne kasneje, le temperaturna nihanja so zelo velika. Verjetno bo obramba bolj pravi odgovor. Udrihanje po pridelovalcih seveda ne bo prineslo nič dobrega, bolje bi bilo pripraviti prehodno obdobje z državno pomočjo, da se uredi sisteme za obrambo in je potem mir in pridelava uspešna. Kdor si v tem času ne uredi, pa potem nima kaj ...
srecnii
08. 04. 2021 08.45
+7
V Sloveniji bi se splačal marsikaj, ampak javni para*ti so tisti ki ne pustijo in ovce vse te plačujejo, da za nedelo dobivajo po 1200 neto plače.
Walter Pravicek
08. 04. 2021 08.43
+3
TA POZEBA NI PRVA NA PRIMORSKE!A SADJARJI NOČEJO ZAVAROVATI SADJA!SEDAJ PA V JOK!ZAVAROVALNICE VEDNO IZUPLAČAJO ŠKODO LE SVOJIM STRANKAM,OSTALI SE OBRIŠEJO POD NOSOM.KDO JE VOZNIK IN JE POVZROČIL NESREČO,MORA VEDETI,DA GA KASKO REŠI,A LE,ČE JE BIL TREZEN!ČE NI KASKO NE BO NIČ.DRŽAVA NE PRITISKA NA PRIDELOVALCE SADJA,A BI BILI NORI TISTI,KI SO ZAVAROVALI POSEVKE,ODŠKODNINO PA DOBILI VSI!