Slovenija

Prva dražba Hostla Celice: kupcev ni bilo, so bili pa pred mestno hišo Rogovci, ki so protestirali proti prodaji

Ljubljana, 14. 12. 2017 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Javne dražbe za nakup stavbe na Metelkovi ulici 8, kjer domuje Hostel Celica, ni bilo, saj na Mol do roka niso prejeli niti enega vplačila varščine. Napovedano dražbo Celice, ki jo občina ponuja z izklicno ceno 2,34 milijona evrov, je sicer pospremil protest nasprotnikov prodaje. Pridružili so se jim Rogovci, ki so se z Jankovićem spustili v besedni dvoboj.

Več videovsebin
  • Prerivanje pred Magistratom
    01:51
    Prerivanje pred Magistratom
  • Protestniki vdrejo na prireditev
    02:49
    Protestniki vdrejo na prireditev
  • Iz SVETA: Protest Rogovcev
    01:58
    Iz SVETA: Protest Rogovcev
Zoran Janković in protestniki, ki so vdrli na prireditev v Mestnem muzeju.
Zoran Janković in protestniki, ki so vdrli na prireditev v Mestnem muzeju. FOTO: Kanal A
Javne dražbe za nakup stavbe na Metelkovi ulici 8, kjer domuje Hostel Celica, ni bilo, saj do roka niso prejeli niti enega vplačila varščine, so sporočili z Mestne občine Ljubljana (Mol).

Plačilo varščine je pri večini javnih dražb osnovni pogoj za sodelovanje, še posebej, ko je predmet prodaje nepremičnina. Kot je razvidno iz vabila na javno dražbo, so morali dražitelji in morebitni predkupni upravičenci najkasneje do 11. decembra vplačati varščino, ki znaša 10 odstotkov izklicne cene.

Napovedana prodaja hostla je v zadnjem tednu dvignila veliko prahu, nestrinjanje z njo pa so nasprotniki – zbralo se jih je okoli 80 – danes še posebej glasno izrazili s protestom na Prešernovem trgu in pred mestno hišo. "Kapital in Mol, prste stran od avtonomnih prostorov," se je glasil napis na enem od transparentov, ki so jih prinesli s sabo. Protestniki pa so vzklikali tudi gesla "Zoki, spoki" in "Ljubljana ni podjetje"

Rogovci vdrli na prireditev za otroke in mlade

Ker so bili na prireditvi otroci, je župan stopil med Rogovce in jih poskušal prepričati, naj počakajo zunaj. Med akterji se je odvil besedni dvoboj, protestniki so županu med drugim očitali, da se ne udeležuje obravnav na sodišču v zadevi Rog. Več si poglejte v video posnetkih.

Protestniki so se najprej zbrali pred Magistratom in novinarjem blokirali vhod. Pridružili so se jim tudi protestniki za ohranitev nekdanje tovarne Rog, ki so pred občino prišli s svojimi, povsem drugačnimi zahtevami za ohranitev Roga. Izžvižgali so celo enega od pobudnikov za ohranitev Celice – slikarja Žiga Okorna.

Nato so se Rogovci odpravili v Mestni muzej, kjer je župan sodeloval na prireditvi, na kateri so podelili priznanja najuspešnejšim mladim raziskovalcem.

"Zbrali smo se zaradi konkretnega napada na AKC Metelkova mesto. Gre za očiten poskus postopne privatizacije in razprodaje tega avtonomnega prostora, ki pa je povezan s splošno politiko vsesplošne privatizacije lastnine in tajkunske politike župana," je povedal eden od protestnikov, ki se je predstavil kot Matjaž z Metelkove.

Ob tem je predstavil krovno izjavo kot odziv na razprodajo skupne lastnine in na po mnenju podpisnikov "tajkunsko politiko" ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Po njegovih navedbah so jo pripravili Anarhistična pobuda Ljubljana, Iskra, AKC Metelkova mesto in avtonomna Tovarna Rog. Slednja je po mnenju protestnikov prav tako "trn v peti oblastnikov".

Protestniki načrte mestne občine razumejo kot poseg v avtonomne prostore, ki, kot piše v tej skupni izjavi, "predstavljajo redke prostore svobodne misli in združevanja onkraj komercialne logike, kar več kot očitno moti mestne oblasti, zaradi česar se jih trudijo izkoreniniti, podrediti in sterilizirati ter tekom tega procesa tudi kaj zaslužiti".

Mol je z namero, da proda zemljišče, na katerem trenutno stoji Hostel Celica, po besedah enega od protestnikov – Mihe, "jasno naznanila začetek sovražnega napada na AKC Metelkova mesto". Ta se je v 24 letih delovanja po njegovem mnenju izkazal z ustvarjalnostjo, produktivnostjo, poštenostjo ter je dal mestu in regiji veliko več, kot jo da lahko kakšen zasebni hotelir.

V AKC Metelkova terjajo, kot je spomnil, da se prostore Celice, kjer je bil nekoč vojaški zapor, vrne v skupnostno upravljanje, nazaj tistim, "ki so jo v resnici prvič obranili leta 1993" ter vsem meščanom in meščankam.

Dražbe Hostla Celica danes ni bilo, saj nihče ni vplačal varščine.
Dražbe Hostla Celica danes ni bilo, saj nihče ni vplačal varščine. FOTO: POP TV

Jankovićeva miselnost, da je mesto naprodaj, ima uničujoče posledice za vse nas, je še povedal protestnik Miha z Metelkove in sklenil: "Hočemo mesto za nas, ki tu živimo, za naše goste in tovariše, ne pa za turistično industrijo."

Ljubljanskemu županu se zdijo očitki protestnikov, da zagovarja zasebni kapital, nespodobni, še zlasti, ker Mol toliko vlaga v kulturo. "Mol namenja 11 odstotkov proračuna kulturi, saj je za nas investicija in ne strošek," je poudaril v izjavi medijem in ob tem izpostavil zdaj že dokončano Švicarijo ter prenovo Cukrarne in tudi Tovarne Rog, ki pa se je bodo lotili, ko bodo sodni postopki zaključeni.

Novinarskemu vprašanju, ali je pripravljen na dialog s predstavniki Tovarne Rog, Metelkove in Celice, se je čudil, saj želje po sestanku z njim na Mol glede načrtovane prodaje hostla niso izrazili. V Kulturno-umetniškem društvu Sestava so na Mol naslovili le odprto pismo, na katerega so odgovorili, je pojasnil. Kar pa se tiče "Rogovcev", "so imeli že toliko sestankov", zdaj se srečujejo na sodnih obravnavah.

Ker je bila javna dražba neuspešna, se bo treba do konca leta, ko se tudi izteče pogodba z najemnikom, odločiti, kako naprej, je še povedal župan.

'Hostel Celica potrebuje upravljalca z znanjem in izkušnjami'

V Zavodu Šouhostel, ki je dolgoletni upravljalec Hostla Celica, mnenijo, da so za upravljanje in nadaljevanje uspešne zgodbe hostla potrebna znanja in izkušnje na tem področju, ter da dejavnost mladinskega centra ne ustreza tako zgodovinski kot kulturni zgodbi hostla.

Hostel Celica je ljubljanska in slovenska znamenitost. Upravljalec Zavod Šouhostel je s svojim delovanjem postavil standarde dela v vseh slovenskih hostlih in v širši regiji. Poslanstvo Hostla Celica je ostati eden izmed najboljših hostlov na svetu. To res ni kvantna fizika, je pa strokovno in dolgoročno strateško delo, ki zahteva znanja, katerih se ne da naučiti čez noč. Še posebej, če želiš biti zgled ostalim in ostati še naprej vodilni hostel v regiji. Zavod Šouhostel

Za ponedeljkovo sejo mestnega sveta MOL je v drugi točki dnevnega reda napovedana obravnava predloga, da MOL dodeli Hostel Celica v upravljanje Javnemu zavodu Mladi zmaji. "Zavodu Šouhostel, ki je do sedaj upravljal s hostlom, se ta predlog zdi nerazumen vsaj v dveh točkah. Iz pobude mestnega svetnika je jasno razvidno, da predlog vključuje vzpostavitev prostočasne mladinske dejavnosti znotraj Hostla Celica. Ta dejavnost nikakor ne sodi v koncept objekta in bi pomenila degradacijo njegove zgodovinsko-kulturne vrednosti. Kar pa nas kot dosedanje upravljalce hostla še toliko bolj skrbi, je brezbrižen odnos do funkcije upravljalca hostla. Mestni svetnik je v svojem pojasnilu predloga v Dnevniku dne 14. 12. 2017 zapisal, da vodenje hostla ni kvantna fizika," so sporočili. Hostel Celica je prav posebna zgodba o uspehu na področju ne le ljubljanskega, ampak slovenskega turizma, pravijo. Da se je projekt razvil v uspešnega je bilo potrebno dobro upravljanje in tega je Zavod Šouhostel vedno zagotavljal. "Težko si predstavljamo, da bi Mol, ki je v zadnjih letih toliko naredila za razvoj turizma v Ljubljani, dopustila, da tak mednarodno uspešen hostel odda v upravljanje zavodu, ki nima potrebnih izkušenj in znanja za upravljanje ter želi v hostlu vzpostaviti mladinski center."

Na Molu so kot razlog za prodajo Hostla Celica navedli, da hotelirstvo ni primarna dejavnost občine. Če bi MOL predala upravljanje Hostla Celica Javnemu zavodu Mladi Zmaji, bi dosegla ravno nasprotno od tega, kar si želi, saj bi se vložek lastnika v objekt povečal, še menijo v Zavodu Šouhostel. Ta je zadnjih šestih letih Molu plačal najemnino v višini 519.843,43 evrov, investiral v opremo in zgradbo 166.343,12 evrov in porabil 218.844,87 evrov za redno vzdrževanje objekta. "Upravljanje Hostla Celica ne prinaša dobička, ki bi, kot predpostavlja svetnik, omogočal javnemu zavodu samofinanciranje. Prej nasprotno, saj bi nepodkovano in slabo upravljanje Hostla povzročilo še višje stroške Mol zaradi financiranja dejavnosti in manjše prihodke iz naslova najemnine."

Zavod Šouhostel si želi podaljšanje pogodbe in dolgoročni najem Hostla Celica. Kot pravijo, verjamejo, da s konstruktivnim dialogom z lastnikom hostla, Molom, lahko dosežejo dogovor, kako nadaljevati zgodbo enega najuspešnejših hostlov na svetu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (413)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
15. 12. 2017 18.29
Ojej, ojej čudovito bi bilo, da v tej naši majhni državi, ki nas je prebivalstva za eno EU mesto bi bilo bolje, da bi delovali vsi skupaj sinergično in v dobro prebivalstva-NE pa tako,da se išče ta ali oni oportunizem- saj v sporazumevanjih in dogovarjanjih je moč uspeha pa prosim bodimo do drugih in sebe ljudje na nivoju da bo vsem Slovenčkom dobro šlo - ali kako bomo v Novem letu naprej? !
peet001
15. 12. 2017 16.06
+1
nebom komentiral ker nevem za kaj se gre
ooResnicA
15. 12. 2017 15.47
+2
.....za tote je samo salama party da so plavi pa modri še cel mesec.....
kapljač1
15. 12. 2017 14.36
-1
Najbolj glasni in ti zamaskirani, verjamem ,da volijo zgolj Janeza janšo- ( Janšev sindrom , tudi če nimaš prav , kriči kolikor moreš na glas, če druga ne ,se te bodo naveličali , pozornost bo popustila in ti se do cilja samo še sprehodiš lahko)
wolfterier
15. 12. 2017 16.04
+1
Kapljač,pa tebi res nekaj na možgane kaplja...
nekdonekje
15. 12. 2017 13.16
A, tukaj vsi visijo in pametujejo. Se mi je že čudno zdelo kje so vsi. :D
santamaura
15. 12. 2017 11.45
+5
Zakaj bi en pokvarjen in nastavljen župan nekaj družbenega prodal - Samo in samo zato, da bi provizijo pobral
Thinc25
15. 12. 2017 11.59
-1
Ne pisati neumnosti. Lastnik (MOL) lahko razpolaga s svojo nepremičnino, torej jo lahko proda oddaja.. Skrajno negospodarno pa je, da v teh zgradbah veseljačijo razni brezdelneži (med njimi je tudi sirski brivec) "rogovci". Če bi bil
Thinc25
15. 12. 2017 12.01
+0
Če bi bil lastnik "santamaura" bi zagotovo ravnal bol gospodarno kot Jankovič, torej bi nepremičnino prodal.
santamaura
15. 12. 2017 12.11
+2
Zakaj bi moral biti kdo lastnik - Tudi naš planet nima lastnika pa se da prav lepo živeti na njem. Je pa res, da znajo eni živeti samo pod kozolcem in so malo omejeni
Thinc25
15. 12. 2017 12.24
+0
To je pa komunistična ideja. Države s tako ideologijo so vse propadle, vsaka stvar mora imeti lastnika, drugače je obsojena na propad.
santamaura
15. 12. 2017 12.39
+1
Ja prepozno si se rodil. Če bi živel v srednjem veku, bi lahko imel svojega lastnika in ne bi propadel
oježeš
15. 12. 2017 10.02
+0
Kdo bo pa dal 200 milijonov EUR, da si bo nakopal same težave? Možni kupec bi naredil vseeno bolje, če bi denar vrgel v smeti, kot pa sodeloval v dražbi.
bema1201
14. 12. 2017 22.52
+15
Srbska mafija obvladuje Ljubljano, po volitvah naslednje leto bo celo Slovenijo
vertex
15. 12. 2017 08.59
+0
a to ti je povedal albanski noriski mafijec?
Victorinox
15. 12. 2017 10.05
+2
mabe ima čisto prav. Na veliko vodilnih mestih v Sloveniji je srbska mafija.
vertex
15. 12. 2017 10.12
+0
na najbolj vodilnem smo imeli albanskega mafijca-predsednik vlade,rad bi spet postal
ONniON
14. 12. 2017 22.43
+14
ooo rogovci serbusss, kako kej ? lublana je bulana vedno bolj !
26277
14. 12. 2017 22.34
-8
ZOKI CAR ... ZAKON.
ONniON
14. 12. 2017 22.28
+10
takšnega župana ste izvolili, ne jokat !
vertex
15. 12. 2017 08.49
+0
jokat? razen podpornikov kosovskega noriškega kriminalca nihče ne joka
xyxyxyxyxyxyxy
14. 12. 2017 22.04
+33
Na Rog in Metelkove poslat specialce in buldožerje pa zravnat z zemljo to leglo drogaštva.
santamaura
15. 12. 2017 11.54
+4
Alteist
14. 12. 2017 21.46
+25
Kar ni tvoje, tega ne moreš izgubiti. Rogovci, pamet v roke.
resslovenka
14. 12. 2017 21.15
-16
A mladi res ne morejo imeti nič? Kaj je ptedvideno tam? Hotel, shopping center ali kaj? Res me zanima.
grikos
14. 12. 2017 21.37
+25
vrtojb
14. 12. 2017 21.14
+28
škoda, upam da čim prej prodajo
fljfo
14. 12. 2017 20.42
+14
To, da mora Zokić v celico se pa strinjam...
janzzelj
14. 12. 2017 20.44
-4
Jaz tudi pa še senčnega naj vzame sabo... :)))
fljfo
14. 12. 2017 20.47
+6
++++++ Sanjsko, Janez, Bavčar, Mramor, Zidar in Janković skupaj v isti dvoposteljni celici....
vertex
14. 12. 2017 20.55
+3
Fijfo se boji sencnega,vsem drugim da priimek,njemu nikoli
janzzelj
14. 12. 2017 20.56
-2
fljfo
14. 12. 2017 20.57
-2
Najraje ga kličem Puklasti, če se nisi opazil...Jaz med lopovi ne delam razlik...
vertex
14. 12. 2017 20.59
-1
fljfo
14. 12. 2017 21.01
+2
janzzelj
14. 12. 2017 21.03
+0
Svetilnik ima itak več imen kakor vernikov, Zokuna nikoli nisem maral, drgugače se mi pa dopade kitajski sistem na stadion pa... :)))
wolfterier
15. 12. 2017 09.25
+0
Opanković,ampak radi brišejo,cenzura !!!
tron3
14. 12. 2017 20.30
+14
Zadeva gre takole, cena je trenutno neki čez 2,3 milijončka, jasno ponudnika ni, kar seveda ni res, je skrit in čaka, da bo cena padla, kar je tudi namen te prodaje, da bo že izbrani ponudnik dobil po čim manjši ceni, Zoki pa provizijo, zdej se bodo še mal prepucaval za javnost, potem pa se bo zgodila realizacija, Vse pa bodo lepo skrili v celofan papir.. Kupec bo sigurno iz Beograda he,he......
JanZiska
14. 12. 2017 20.34
+0
kupca ni ker je 2,3 m€ absurdna cena za tisto umazanijo
tron3
14. 12. 2017 20.42
+6
jasno, da ga ni, če pa je že kupec izbran, ki bo kupu po čim manjši ceni, zato pa je dražba prvič, drugič in tretjič, je tako.
JanZiska
14. 12. 2017 20.44
+5
Kako pa preprečijo, da se ne najde en kavbojc, ki bi dražil mimo Zokija?
xyxyxyxyxyxyxy
14. 12. 2017 22.08
+7
Metelkovo porušit, Celico pa prodat najbolšemu ponudniku, da bo nagnal te drogirance, ki se imajo za umetnike in kulturnike
WAYNE.ROO
14. 12. 2017 20.28
+0
Ta clanek so prav mokre sanje levicarjev. Saj je prov, privoste si ce vas nobena noce hahah
krtofl
14. 12. 2017 20.34
+1
vas nihče ne mara zato pa prideš sem komentirat....šc...zgini na noro 24...
JanZiska
14. 12. 2017 20.39
+1
Kdo pa tebe mara krumpirček? A ti mamika tko prav?
krtofl
14. 12. 2017 20.46
+1
JanZiska
14. 12. 2017 20.46
+1
krtofl
14. 12. 2017 20.46
+1
JanZiska
14. 12. 2017 20.50
+4
Ni religija zame, vas mam desne in leve vernike v želodcu.
vladaricaumov
14. 12. 2017 20.23
-5
A tuki ste se zbral, pametnjakoviči z vseh vetrov.
JanZiska
14. 12. 2017 20.50
+4
kapljač1
14. 12. 2017 20.13
-1
Desnim gre očitno hudo za nohte. Tolk bruhanja žolčnih kamnov pa še ne. Zadnja anketa Dala je pokazala, da je Šarčeva lista že vodilna. In če seštejemo leve stranke , po naslednjih volitvah, ugotovimo, da bodo imele celo Ustavno večino v parlamentu. Bodo lahko spremenile ustavo in spremenile marsikatero anomalijo okoli političnih strank. Tudi bo možen kakšen izbris iz registra političnih strank, bi rekel.
janzzelj
14. 12. 2017 20.15
+2
Svečarsko sekto bi moral prepovedat... :)))
fljfo
14. 12. 2017 20.21
+10
Prepovedovati stranke je nadvse fašistična gesta...No saj take imamo jasno tako na levi kot na desni strani....Res pa je, da Slovenija krvavo potrebuje novo zmerno desnico, saj je Janez poglavitni razlog, da "kaoleva" opcija na sceni kraljuje že več kot 20 let in je narod vse bolj nezadovoljen. Ampak narod zaradi antipatičnosti in zdraharstva Janše raje podpre nasprotno opcijo, čeprav v večini ve, da bo podprl te, ki so dokazano nesposobni....
krtofl
14. 12. 2017 20.30
+5
kapljač1
14. 12. 2017 20.35
+4
"Iz vaših ust naj pride v prava ušesa", he, he
JanZiska
14. 12. 2017 20.37
+4
Se strinjam, ampak rdeči malikovalci tudi, gre za isto vrsto religije in enako omejene vernike
janzzelj
14. 12. 2017 20.45
+4
JanZiska
14. 12. 2017 20.47
+2
fljfo
14. 12. 2017 20.48
-4
JanZiska
14. 12. 2017 20.52
+1
janzzelj
14. 12. 2017 20.58
+0
xyxyxyxyxyxyxy
14. 12. 2017 22.10
-2
če komu uspe razgnat in prepovedat SDS, bo storil naveč za Slovenijo