Slovenija

Za hudo bolne covid paciente zdravila remdesivir, favipiravir in deksametazon

Ljubljana, 05. 08. 2020 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bolniki s covidom-19 v bolnišnicah na prvem mestu prejmejo podporno in simptomatsko zdravljenje, torej po potrebi kisik, tekočino in sredstva za zniževanje vročine. Hudo bolnim dajo še zdravila remdesivir, favipiravir in deksametazon, ki so se z več raziskavami izkazala kot potencialno učinkovita. Za zdravljenje z matičnimi celicami se v UKC Ljubljana zaenkrat niso odločili, saj da gre za zelo eksperimentalno zdravljenje, povezano s tehničnimi težavami. Prav tako teh bolnikov še niso zdravili s plazmo.

Tistim bolnikom s covidom-19, ki so najbolj bolni in potrebujejo zdravljenje v intenzivnih enotah ali pa se jim zelo hitro povečuje potreba po dodajanju kisika, dodajo remdesivir, ki je protivirusno zdravilo. 

Tisti, ki so nekoliko manj bolni in imajo bolezen bolj v začetni fazi, a imajo pridružene bolezni, pa dobijo favipiravir, je pojasnila infektologinja z UKC Ljubljana Mateja Logar. To je zdravilo, ki se je doslej uporabljalo za zdravljenje gripe. 

Pri bolnikih, ki potrebujejo terapijo s kisikom, a jo prejemajo že toliko časa, da favipiravir ne pride več v poštev, se odločijo za zdravljenje z deksametazonom. To je kortikosteroidno zdravilo, ki se že več desetletij uporablja zlasti za zdravljenje številnih vnetnih stanj. 

"To so zdravila, ki so se z več raziskavami izkazala kot potencialno učinkovita, ob tem, da imajo relativno ugoden varnostni profil," je dodala Logarjeva. 

Remdesivir, favipiravir in deksametazon so se z več raziskavami izkazala kot potencialno učinkovita.
Remdesivir, favipiravir in deksametazon so se z več raziskavami izkazala kot potencialno učinkovita. FOTO: Bobo

Medtem pa ne uporabljajo ne hidroksiklorokina (protimalarik), ne azitromicina (antibiotik, ki se uporablja pri okužbah dihal, vključno s pljučnico), ne zdravil, ki se uporabljajo za hiv, saj se v več raziskavah niso izkazala za učinkovita. Ko so bili znani rezultati teh raziskav, so z uporabo hidroksiklorokina kot rifanovirja prenehali, je dodala. 

Na zavodu za transfuzijsko medicino zbirajo tudi plazmo tistih, ki so v pomladanskih mesecih preboleli covid-19, in jo spravljajo, če bi se izkazala potreba za zdravljenje. S plazmo doslej v UKC Ljubljana še niso zdravili bolnikov s covidom-19. Za zdravljenje z matičnimi celicami pa se zaenkrat niso odločili, saj da gre za zelo eksperimentalno zdravljenje, povezano s tehničnimi težavami. 

Prav tako pri zdravljenju ne uporabljajo bioloških imunomodulirajočih antirevmatikov, ki so jih denimo veliko uporabljali v Italiji. Gre za tarčna biološka zdravila, da bi preprečili intenzivni imunski odgovor bolnikov s covidom-19, a je tveganje za neželene učinke sorazmerno veliko v primerjavi s tem, kakšna je lahko korist, zato se za njihovo uporabo v UKC Ljubljana niso odločili. 

Za sodelovanje v kliničnem preizkušanju zdravil za zdravljenje bolnikov s covidom-19 se v UKC doslej niso odločili, saj so bila v študije vključena tudi nekatera zdravila, ki se jim niso zdela ustrezna. So pa proizvajalcu remdesivirja posredovali podatke o zdravljenju. 

Manjše število smrtnih primerov v drugem valu epidemije Logarjeva pripisuje dejstvu, da je v začetku drugega vala epidemija krožila predvsem med mladimi, ki imajo praviloma lažji potek bolezni, pa tudi temu, da imajo več izkušenj z zdravljenjem bolnikov z novo koronavirusno boleznijo. 

In čeprav so v začetku drugega vala imeli manj hospitaliziranih, pa imajo v zadnjih tednih konstanto - kolikor bolnikov odpustijo v domačo oskrbo, jih tudi na novo sprejmejo. Trenutno je povprečna starost bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo v UKC Ljubljana, okoli 60 let. Nedavno pa je umrl tudi bolnik, ki je bil star 54 let in sicer ni imel zdravstvenih težav. "Zanašanje na to, da 'sem mlad in zdrav, in zato ne bom zbolel', se kaže kot zelo nevaren način razmišljanja," je opozorila

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krašolin
03. 10. 2020 15.32
Ko berem te komentarje ,sem opazil,če se cepljen rodiš ti nobeno cepivo več ne prime LOL.
Mirkoca
05. 08. 2020 19.50
-2
Večina mrtvih je v resnci še živih.
kure bedne
05. 08. 2020 18.27
+1
Vlada nateguje državljane s tem kovidom in pol pričajujejo, da bo kdo na naslednjih volitvah dobil kakšen glas. Ne bo.
Krematorij666
05. 08. 2020 17.21
+2
Da ne ponovimo napake z prekomernim nakupom zdravil in cepiva, kot smo storili s Tamiflujem predlagam vladi sledeče. Osebni zdravniki naj naredijo popis kanditatov, ki se strinjajo z zdravljenjem. Ostali, ki niso ovce pridejo na vrsto, če ostane kak odmerek. Na koncu bo itak tako kot z vavčerji. Nasprotniki in pljuvači prvi rezervirali...
Geres
05. 08. 2020 16.44
+16
"Nedavno pa je umrl tudi bolnik, ki je bil star 54 let in sicer ni imel zdravstvenih težav. " A bomo sedaj vse posebnosti ven metal, da bomo strašli ljudi? Dajmo potem povedat, koliko otrok je lani umrlo za rakom v Sloveniji. Saj tud tega nihče ne pričakuje, a žal koga vendarle doleti. Zakaj, ne ve nihče. Prav tako kot nihče ne more z gotovostjo vedeti, zakaj človek brez zdravstvenih težav umre za covidom.
DAEMONIUM
05. 08. 2020 17.16
-6
V BiH ali Srbiji kjer jih na dan umre po 10 ‐ 20 pravijo da umirajo vsi vseh starost od dojenckov naprej kot sta prejsnji teden umrli dve nocnici s tem da v enem primeru okuzen dojencek in mati v drugem primeru pa se je rodil zdrav dojencek mati pa je naslednji dan umrla.
juresmax1
04. 10. 2020 15.11
Preberite si kaj Korona virus naredi srcu, ugotovili so, da pri lažji obliki, kot jo po navadi imajo mladi in zdravi, pri 60% čez par mesecev odkrijejo težke poškodbena srcu, ki jih tisti, ki so z malo simptomi preboleli Covid 19 sploh ne čutijo, se pokažejo šele z podrobnimi pregledi. Zaradi teh poškodb na srcu je med treningom umrl 27 letni košarkar Crvene Zvezde, nekaj hudih problemov so imeli tudi drugi športniki, zato sedaj vsem športnikom, ki so preboleli Covid19 obvezno pregledajo srce s posebnimi testi, ki odkrijejo brazgotinjenje ali delna odmrtja na mišici srca.
nemo1
05. 08. 2020 16.40
+4
Zakaj ne s plazmo, ki je najučinkovitejša????
Sunflower0
05. 08. 2020 16.34
+6
En mafijaš je enkrat dal pameten nasvet:Nič od tistega kar ne moreš izgovoriti ne meči v sebe!Hvala na nasvetu!lp
Perun
05. 08. 2020 16.37
-4
Zato pa se bodo cepili le inteligentni, tisti ki pa pri branju tega članka še premikajo ustnice pa ne...
RamzesII
05. 08. 2020 16.15
-6
V kakšnem razmerju pa, glede na to so našteta skupaj? Jih lahko dajo hkrati ali dva od njih?
krkoliže
05. 08. 2020 16.11
+13
Kaj pa to da vse več zdravnikov v us pravi da je hidroksiklorokin zelo uspešen v začetni fazi, da je že 50 let registriran kot varno zdrvilo in se ga sedaj obravnva kot nevarno. poguglajte: EXCLUSIVE: Dr. Simone Gold discusses benefits of Hydroxychloroquine after video promoting drug was censored
Malinha
05. 08. 2020 16.00
+7
Sam prisegam na favipiravir, no, vsaj v poletnem času. Vir piva je namreč največji zaklad. Lepo prosim, pravšne hladne temperature.
tv1206802
05. 08. 2020 16.00
+21
Super bi bilo, ce bi se povedali kaksne stranske ucinke imajo ta zdravila, ce ti jih dajo skupaj.
DAEMONIUM
05. 08. 2020 17.08
-1
Izbiraj smrt ali stranski ucinki? Pravijo, da ko si v agoniji se oklepas slamice kaj sele da bi razmisljal o stranskih ucinkih
VolkBrenin
05. 08. 2020 15.47
+15
še dobro da bolni nuso na " opevanih " ventilatorjih
Carpediem32
05. 08. 2020 15.36
+32
No, so končno le povedali, kaj dajejo bolnim za Covid-19, ker smo prevečkrat vprašali, pa ni bilo odgovorov.