Gospodarstvo

Za izvedbo spremljanja cen osnovnih živil prispele zgolj tri ponudbe

Ljubljana, 01. 08. 2022 20.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
68

Osnovne življenjske dobrine so iz dneva v dan manj dostopne, tudi nakupovali vozički so bolj prazni kot običajno. Rekordno inflacijo bo vlada jeseni poskušala znižati s košarico 15 t. i. osnovnih skupin živil. Javno bodo objavili cene različnih trgovcev in jih s tem odvrnili od izrazitih podražitev. Pri Trgovinski zbornici Slovenije so do vladnih namer sicer še naprej skeptični, potrošniki pa od ukrepa pričakujejo dostopne cene hrane. Preračune in primerjave med trgovci bo za vlado opravilo zunanje podjetje, ministrstvo za kmetijstvo je odpiralo ponudbe. Prispele so zgolj tri, najcenejšo je za slabih 18 tisočakov poslalo celjsko podjetje Marcelino.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cene osnovnih živil
    03:02
    Iz 24UR: Cene osnovnih živil
  • Iz 24UR: Košarica osnovnih živil
    01:40
    Iz 24UR: Košarica osnovnih živil

Na kmetijsko ministrstvo so danes do dveh popoldne prispele ponudbe treh podjetij, izbrano pa bo za vlado primerjalo cene osnovnih živil, kot sta kruh in mleko, med trgovci v Sloveniji. Premier Robert Golob pravi, da je cilj javne objave cen ublažitev draginje.

"Septembra bi se morali ukrepi dejansko poznati in takrat računamo, da bomo uspeli inflacijo ukrotiti. Mogoče nam uspe v avgustu, ampak cilj je september. Cilj, na katerega računamo, jaz ne skrivam, je, da bi jo ohranili na 10 procentih ali nižje."

Inflacija je julija presegla rekordnih 11 odstotkov. Vlada namerava košarico cen prvič objaviti septembra. Ponudnika, kot so sporočili z ministrstva, bodo izbrali po pregledu ponudb. Prispele so sicer cenovno zelo različne. Med najcenejšo in najdražjo je več kot 67 tisoč evrov razlike. Obe pa sta prispeli danes dopoldne. 

Inflacija
Inflacija FOTO: Shutterstock

Izvajalec spletne strani in primerjalnika cen uradno še ni izbran, če bo vsa priložena dokumentacija ustrezna, pa bo košarico najverjetneje izrisalo celjsko podjetje Marcelino. Kot pravi direktor, ki danes pred kamero še ne želi, imajo s primerjavo cen izdelkov številne izkušnje. Kot tudi Statistični urad, ki denimo samo letos spremlja kar 770 izdelkov in storitev.

Zala Jakše iz Statističnega urada Republike Slovenije pojasnjuje: "Ceno izdelka v tekočem mesecu primerjamo s ceno izdelka v prejšnjem mesecu. Povprečno ceno izdelka pa izračunamo tako, da prodajno vrednost delimo s prodano količino."

V primerjavo so vključeni vsi večji trgovci, v vsako skupino živil pa več izdelkov. Surs je sicer zavezan, da podatke posameznih trgovcev varuje, izbran izvajalec pa bo zelo verjetno uporabil podobno metodo in objavil tudi imena, kjer so posamezni izdelki najdražji oz. najcenejši. 

In kakšne so v teh časih navade potrošnikov?

"Znamo varčevati, kupujemo, kar je ceneje, uporabimo do konca, ne mečemo stran," razlagajo potrošniki. "Mleko grem kupit v Hofer, ker je to, ki ga jaz kupujem, tam najcenejše," še dodajo. 

Odzvala se je tudi Trgovinska zbornica Slovenije, ki si želi, da bi aktivneje sodelovala pri pripravi vladne košarice. Kot pravijo, jim še ni povsem jasno, kako bo javna objava cen vplivala na znižanje inflacije. Skrbi jih tudi metoda, da bo zunanji izvajalec res primerjal primerljive izdelke, upošteval vse akcije in cene za zveste kupce. Rešitve pa nikakor ne vidijo niti v morebitni regulaciji maloprodajnih cen hrane.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kosarica dobrin: ker nafte ne rabis da prides v sluzbo in da njim v parlamentu in bankah pomagas generirat dobicek oz za place.. Ama svaaastara lej. Ki to spijo da jih ne vkradejo??
Aaahjee Zimbabve moi Oni bojo kosarico dobrin, objavili cene trgovcev javno, potem ko so pomagali razredcit vrednost ki jo predstavlja 1eur. Odlicno sedi HAKL, se cujema na drugem roku pa ze zdej jim povem da ne bo noben nardil s takim znanjem. Iz t.i. "kosarice dobrin", iz katere se preracunava CPI oz indeks kupne moci prebivalstva, kar je sam izmisljotina oz druga beseda za inflacijo, ki jo statisticno prirejajo.. So v 10 letih IZVZELI VEN: meso, kurjavo oz plin, nafto za avte ce se ne motim in se kaj kar se je v zadnje 10 letih podrazilo za skoraj 50 do 100%. Posledicno jim ni bilo potrebno ne govoriti o realni inflaciji, tako kot ste jo poznali se v 80h in 90h.. in so lahko govorili o t.i. Kupni moci prebivalstva. Kar je pa direkt prirejanje stevilk, kuhanje knjig, spreminjanje pravil igre, da vam ni potrebno spreminjat it plac po firmah javnem sektorju in sociali. Namen je podel. In sedaj se tu kazejo kako bodo pa oni nekaj naredili za vas. Glejte bomo spremljali cene. Pa ceno lahko sam spremljam pa vidim da je skozi streho. Da je prirejena. Da se printa denar iz 0. Da se s tem devalvira oz redci vrednost vsakega eura vsakega drzavljanja ne samo slovenije ampak cele EU oz EMU. Da pa je mera polna, nihce ni niti besedice omenil o tem , zakaj sploh so take cene. Pomoc proti koroni oz ti. PEPP pandemic emergency purchase program je po navodilih s strani am centr banke in Ecb.ja odkupoval drzavne dolgove z vasim dnarjem na komercialnih bankah. Od tod boni. Od tod inflacija. Od tod velik zelen dildo na zalogi denarja M2 tako na euru kot na dolarju. Vir tradingview, pa federal reserve st. louis. Vse lahko preverite sami. Nihce pa ne sme javno o tem. Je pa lepo da so spet nasli enega terorista da kazejo s prstom na njega. Sam ko, jaz se lastnemu fotru vec niti dober dan ne verjamem. Kaj sele tem banksterjem in ljigavim politikom in od njih vseh kupljenim medijem.
zoran pušenjak
03. 08. 2022 12.03
+3
Lenuhi in nesposobneži, brez bilo kake strokovnosti nam vladajo. Edino kar znajo je dvigovanje cen energentov in davkov ter laganje
za naše
02. 08. 2022 15.49
+3
In to je neki ukrep vlade?? Dajte, ne imejte državljanov za norca
ukrepajo. Gledali bodo cene. it skozi streho. jaz pravim.. da so si res zasluzli te 3000miloscine tam po parlamentu. A si ja nor, da se ne bo keri pretegnu slucajno se.. :D
proofreader
02. 08. 2022 08.30
+5
Predlagam še primerjavo stroškov vlad in javnega sektorja po EU. Znižajmo stroške države.
proofreader
02. 08. 2022 08.29
+3
V sosednjem članku pa kako bodo dvignili davke.
proofreader
02. 08. 2022 08.26
+3
Jagra pa ne bodo primerjali, ker je slovensko podjetje in ima nizke cene?
pust ti jagre on je legendary status. tujino obdavcis ce si pameten. lidle hofere spare itd. ka bi po svojih tolku..
Oknaj 4
02. 08. 2022 08.23
+3
In zakaj posebna služba saj trgovec vsak sam propagira najcenejše in izdelke v akcijah. Mar Golob ne spremlja javne tv in ostalih komercialnih televiziji. Mu niso poznani oglasi kot naprimer "v ponedeljek piščančje meso samo za...€ . No ja, kako bo vedel pri kar nekajkratniku zajamčene plače
MojsterSplinter
02. 08. 2022 08.22
+5
Brezvezna analiza, za katero itak ne rabiš nobenega podjetja, rabiš samo enega penzionista na minimalni penziji, ta bo točno vedel, kje je najceneje.
Stajerc22
02. 08. 2022 08.20
+6
Zdaj se bo itak vse pocenilo, ce se gorivo pocenjuje? Ali kaj je ze bil razlog, za podrazitev zivil??
Gorivo je en tecaj. Psenica drug. Plin tretji. A ti dam enga ko pa na vse vpliva.. Printanje denarja pod pretvezo pomoc proti koronskim ukrepom ipd bedarije. bankini kvantitativni easing kar ni nic druga kot fensi beseda za printat smesne kolicine denarja, in midva bi za to oba precej precej dolgo sedela. Sam ne tile banksteri z lagardovo na celu. Oni placajo 1mio kazni pa delajo naprej kot da ni bilo nic. 20 miljard na teden so printali, celi G4 vse clanice. Ker ce bi samo ena oz samo eu ali samo usa, bi se to poznalo na razliki v tecaju nekako. Tako so pa vsi dvignali zalogo denarja in mu s tem posledicno razredcili vrednost. Tudi ze onemu euru ki je bil vzunaj se pred korono. Ja, namen je prodat ta dolg naprej nekam, ampak komu? Rus ne kupuje vec tega ker ne more, kitajc noce.. evropejc je videl da je euro po domace kaka, ker cim gre tecar eur dolar na 1:1 oz pariteto, nas dolg oz dolg cele evrope rata cez noc 20% drazji. PS nisem bliz ekonomist. Hobijas. Z zdravo kmecko logiko pa mi je jasno 1:priblizno da ne gre vec skozi tak.. Oni.. vsi studirani ekonomisti iz harvardov pa ekonomske fakultete po Lj, rockafellerjevi decki ponosno na linked in.u .. pa jim ni jasno. Ce razredcim ono s cimer merim vrednost.. Je zlato se vedno vredno 1700?? Stanovanje 100 000eur??? Matematicno ne gre skoz. Mora bit vsakemu seljaku jasno. Nevem kak folku ko vodi cele drzave banke in ekonomije ni.
MasteRbee
02. 08. 2022 08.12
+6
Evropska centralna banka je sprejela konkretne ukrepe za zajezitev inflacije, Seveda bo ta padla pod 10 % do avgusta septembra. Golob bo rekel, da ni nikjer rekel do katerega leta. Boljše da bi dali teh 18.000 € za mašo, za dež. več učinka
Zetos
02. 08. 2022 08.08
+10
Jez vam naredim to primerjavo za desetkrat manjšo ceno! Spet bo en "prjatu" dobr zaslužu!
Pa kaj jaz rabim primerjavo, ce jaz rabim zobno pasto ali po vlozke it na bencinsko pa zakurit za to hladen avto in nemalo ne ravno poceni nafte.. Ko rabim rabim. Ne gledam cene, ker to rabim. Zobno scetko npr. nafto za resilca ipd. Ko rabis se ti j... za ceno. In oni to se predobro vedo.
soncendan22
02. 08. 2022 08.07
+6
In ko pogledaš na BiZi.si... prebereš CVIKL... Zgolj slučaj😉
zajebant2
01. 08. 2022 21.59
+5
Ni težko levaka na led soravit
Jst !
01. 08. 2022 21.59
+10
Lahko bi objavili tel. št. Goloba, bi ga kar direktno klicali , da bi iz prve roke zvedeli kje kaj kupiti, za kaj drugega delat itak ni sposoben, bi povedal kje so jajčka pocen...
Castrum
01. 08. 2022 21.58
+7
Tri ponudbe? Torej: naša, naša in naša! ....Pa lahko noč!😎
Pa od njegovega kolega, kar jo isto naredi naso.. na balkanu smo. ne pozabit, tako kot je to pozabil klaus swab.
Andrej Lon?ar3
01. 08. 2022 21.57
+10
Večje bedarije si golobisti ne znajo izmisliti..
lojze3
01. 08. 2022 21.54
+11
Golob dej hitro povej kam po wc papir meni ga bo kmalu zmanjkal
Slovenc07
01. 08. 2022 21.52
+11
Ja pa mi k nismo tako izobrazeni a bomo vedli kam mormo it kej kupit ce ta talent rabi 10 let izkusenj.
dolenjska
01. 08. 2022 21.49
+9
Tako kot je vsak javno povedal, takih neumnosti od te ptrocje vlade ne potrebujemo, cas je da gredo dalec stran, pameten predlog pa je, da se denar za nevladnike nameni za ljudstvo oziroma nekaj bolj pametnega. Me je kar sezulo, ko sem videl seznam kam vse se mece denar. Bolj neumno opcijo prijavis, prej te podprejo. Prava banana …..