Slovenija

Razlivata se Krka in Kolpa, poplavljene površine se povečujejo

Ljubljana, 16. 05. 2023 06.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.L., Rok Nosan, U.Z., STA
Komentarji
125

Glavni padavinski pas je k sreči zapustil Slovenijo in v prihodnjih dneh ne bo več močneje deževalo. Ker pa vodotoki potrebujejo nekaj časa, da reagirajo na padavine, bo večina rek najvišje vodostaje dosegla v prihodnjih urah. Najdlje bodo naraščale kraške reke, med katere sodi tudi Krka. Ta bo po napovedih hidrologov najvišji vodostaj predvidoma dosegla v sredo popoldne ali zvečer. Civilna zaščita je okrepila ekipe v petih regijskih centrih, Slovenska vojska je že na terenu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na JV države se najhujšega še bojijo
    04:06
    Iz 24UR: Na JV države se najhujšega še bojijo
  • Iz 24UR: Janez Polajnar o vremenskih razmerah
    02:22
    Iz 24UR: Janez Polajnar o vremenskih razmerah
  • Iz 24UR: Arso izdal opozorila
    02:35
    Iz 24UR: Arso izdal opozorila
  • Narasla reka Krka
    01:04
    Narasla reka Krka
  •  Mateja Jemec Auflič iz Geološkega zavoda Slovenije o nevarnosti zemeljskih plazov
    02:30
    Mateja Jemec Auflič iz Geološkega zavoda Slovenije o nevarnosti zemeljskih plazov
  • Hidrolog Janez Polajnar o vremenskih obetih za prihodnje dni
    02:10
    Hidrolog Janez Polajnar o vremenskih obetih za prihodnje dni
  • Meteorolog Branko Gregorčič o zaostrenih opozorilih zaradi dežja
    02:00
    Meteorolog Branko Gregorčič o zaostrenih opozorilih zaradi dežja
  • Iz 24UR: Obilno deževje
    03:06
    Iz 24UR: Obilno deževje
  • Iz SVETA: Izredne razmere zaradi poplav
    04:50
    Iz SVETA: Izredne razmere zaradi poplav

Popoldan so se padavine iznad Bosne in Hrvaške selile proti Sloveniji. Meteorolog Branko Gregorčič je na novinarski konferenci ob 13. uri opozoril, da so tla že namočena, zato so zaostrili stopnjo nevarnosti in za severovzhod Slovenije zaradi nalivov izdali rdeče opozorilo. Le to velja za območje ob rekah Pesnica in Ščavnica, ki lahko poplavita v večjem obsegu, ter za reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju in Halozah. Drugo bolj ogroženo območje je na jugovzhodu, v porečju reke Krke in Kolpe. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) sta se ob 16. uri razlivali Krka in Kolpa. Kot so opozorili vremenoslovci, hitro naraščajo reke in manjši vodotoki na območju Pohorja, Slovenskih goric, Haloz in Goričkega, ki se razlivajo oz. poplavljajo. V treh urah je na tem območju krajevno padlo tudi več kot 30 litrov na kvadratni meter. Na srečo se pas močnih padavin od vzhoda umika.

Na območjih regijskih centrov za obveščanje Ptuj, Maribor, Celje, Murska Sobota in Novo mesto so gasilci danes odpravljali posledice obilnega deževja, v 52 dogodkih je bilo aktiviranih 43 gasilskih enot, je sporočila Uprava RS za zaščito in reševanje. Prečrpavali so meteorno vodo iz stanovanjskih in drugih objektov, čistili prepuste, odstranjevali podrta drevesa, v objekte nameščali potopne črpalke ter s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte. Meteorne vode so zalile več cestišč. V naselju Boračeva v občini Radenci in v naselju Grabonoš v občini Sveti Jurij ob Ščavnici je potok prestopil bregove.

Na srečo je sedaj glavni padavinski pas že zapustil Slovenijo in v prihodnjih dneh ne bo več močneje deževalo. Ker pa vodotoki potrebujejo nekaj časa, da reagirajo na padavine, bo večina rek najvišje vodostaje dosegla v prihodnjih urah. Najdlje bodo naraščale kraške reke, med katere sodi tudi Krka. Ta bo po napovedih hidrologov najvišji vodostaj predvidoma dosegla jutri popoldne ali zvečer.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Krka bi jutri lahko ogrozila hiše 

O tem, kaj lahko ob razlivanju Kolpe in poplavljanju Krke pričakujemo v naslednjih urah, je v oddaji 24UR spregovoril hidrolog Janez Polajnar. "Padavine na porečju so se obnavljale praktično cel dan, tako bo tudi tekom noči in jutri dopoldan, na tem območju bodo padavine še kar obilne. Krka na srečo odreagira na padavine nekoliko kasneje, zato bo začela močneje naraščati šele tekom noči in jutrišnjega dne in pričakujemo jutri sredi dneva in popoldan tisti največji pretok Krke v njenem srednjem in pa spodnjem toku, ki bi že lahko ogrozil tudi naselja v tem delu reke."

Gregor Blažič, poveljnik gasilsko-reševalnega centra Novo mesto in poveljnik novomeške civilne zaščite, je za 24UR povedal, da so gasilske ekipe pripravljene in bodo priskočile na pomoč prebivalcem, če bo to potrebno. Blažič je sicer pojasnil, da glede na trenutne razmere ni pričakovati, da bi bili v naslednjih urah objekti poplavljeni. Gasilci imajo sicer pripravljene protipoplavne vreče, pesek in črpalke za črpanje na poplavnih območjih ali morebiten vdor poplavne vode.

Na severovzhodu države medtem reki Pesnica in Ščavnica, ki sta poplavljali že v prejšnjih dneh, spet naraščata. "Pričakujemo, da bo pretok obeh rek naraščal tekom cele noči, verjetno nekje jutri dopoldan pa bosta reki začeli updati." Dodal je, da simulacije kaže, da morda vendarle ne bo prišlo do večjih razlivanj, kot je kazalo še včeraj," je še dodal Polajnar.

Civilna zaščita dvignila pripravljenost

V. d. generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin je na novinarski konferenci povedal, da so na Upravi za zaščito in reševanje pripravljeni na obsežne padavine in vremensko dogajanje spremljajo že nekaj dni. V skladu z napovedmi Arsa so dvignili pripravljenost ter v celoti pregledali vso razpoložljiv opremo v tem delu Slovenije. Pripravljene so tudi enote za obsežnejše prečrpavanje vode, ki so namenjene za sodelovanje v morebitnih poplavah.

Na podlagi današnje odredbe poveljnika civilne zaščite so okrepili ekipe v petih regijskih centrih, zato je Behin prepričan, da stvari obvladujejo in so v marsičem že vnaprej predvideli scenarije. "Seveda pa je narava nepredvidljiva. Na srečo na severovzhodu države pričakujemo umirjanje razmer, na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja pa se bodo vodotoki poviševali še kar nekaj časa, zato moramo biti na to pripravljeni," je dodal.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je pojasnil, da so se za odredbo odločili, čeprav se na tak način običajno odzovejo le ob rdečem opozorilu, saj po njegovem mnenju ni nič narobe, če so nekoliko bolj pozorni. K vsemu že omenjenemu so v pripravljenost dodali še četo 72. brigade Slovenske vojske, če bi bilo treba, dogovorjeni pa so tudi za povečanje števila pripadnikov vojske, če bi se to izkazalo za potrebno. Obrambni minister Marjan Šarec je sicer pozneje ob ogledu stanja v Podravju sporočil, da je Slovenska vojska že na terenu – omogočila bo prehodnost tam, kjer so hiše odrezane od sveta, in naredila ceste prevozne. 

Tudi zaloge materialnih sredstev v skladiščih so po zagotovilih Šestana zadostne. Če bo treba, bodo aktivirali vse, kar imajo na voljo, a je Šestan optimističen, da ne bo tako hudo, kot je kazalo doslej in da posebni ukrepi ne bodo potrebni. Tudi on je pozval ljudi, da so pozorni, predvsem na plaziščih ali pri pojavih, ki lahko kažejo na plazenje.

Sprožilo se je 15 zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije je danes vnovič opozoril na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije. Kot je pojasnila Mateja Jemec Auflič, je tretjina ozemlja v državi povržena plazovom. "Tokrat največ težav povzročajo dolgotrajne padavine in že namočen teren. Največja nevarnost za plazove je trenutno na vzhodu, jugovzhodu in severu države." 

In res - zaradi močnega deževja in razmočenega terena se je danes sprožilo 15 zemeljskih plazov, največ na severovzhodnem delu Slovenije. Večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode so povzročili tudi v naravi, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Za sanacijo plazov je bilo aktiviranih 18 gasilskih enot. Gasilci so plazišča prekrivali s folijo in urejali odvodnjavanje.

Tudi če se bodo padavine v naslednjih dneh umirile, je vsaj še nekaj dni pričakovati večjo verjetnost pojavljanja plazov, saj mora akumulirana voda odteči iz zemljine. Geologi zato prebivalce na bolj izpostavljenih območjih opozarjajo, naj bodo še posebej pozorni na vsa zamakanja v okolici objektov, nastanek razpok na in pod objekti ter na vse nenavadne zvoke, ki bi lahko pomenili zdrse zemeljskih gmot. "Če opazijo take pojave, naj takoj pokličejo na številko 112, sami pa se umaknejo na varno območje," je še dodala. 

Burja povzročala težave v prometu

Ponekod na Primorskem je danes pihal močan veter, ponekod tudi v sunkih do 100 kilometrov na uro. Največ težav je povzročil na območju regijskih centrov Koper, Nova Gorica in Postojna, poroča Uprava za zaščito in reševanje. Podrlo se je večje število dreves, ki so poškodovala vozili, sunek vetra je prevrnil prikolico tovornega vozila, na območju naselja Boršt v občini Koper, pa je prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo pri 560 odjemalcih.

Ob 3.40 so zaradi močne burje zaprli kontejnerski terminal v Luki Koper. Zaradi močne burje je bila skoraj do 17. ure zaprta primorska avtocesta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani. Obvoz je bil urejen po regionalni cesti.

Precej vetrovno bo tudi v sredo, pihal bo severni veter. 

Po podatkih Prometno-informacijskega centra je zaradi burje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami do 8 ton, 1. stopnja, na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina. Mejni prehod Zavrč, na cesti Spuhlja-Zavrč, je zaprt zaradi večje količine vode in nevarnosti plazenja vozišča. Cesta Videm-Radenci je v Radencih zaradi poplavljenega vozišča zaprta. Cesta Ptuj- Ormož, ormoška obvoznica je zaradi poplavljenega vozišča zaprta. Cesta Smednik- Kostanjevica je zaprta zaradi poplavljenega vozišča pri Zameškem. Cesta Maribor-Pernica je zaradi plazu zaprta med Malečnikom in krožiščem pri avtocestnem priključku Pernica.

Močno je bilo tudi vzvalovano morje, ki je ob dopoldanski plimi poplavilo del piranske Punte. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V drugi polovici tedna bo postopno topleje

Nekoliko prijaznejše vreme se nam obeta v drugi polovici tedna, ko bo postopno topleje. Sončna obdobja bodo daljša, padavine pa se bodo pojavljale predvsem v obliki popoldanskih krajevnih ploh in posameznih neviht. Te bodo v četrtek in petek zelo redke, spet nekoliko pogostejše pa bodo ob koncu tedna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
16. 05. 2023 20.19
+1
drgač pa na otočcu,nadstrešek je že postavljen v vodo,ga ni nič zalilo,v kostanjevici pa tudi ni nič posebnega,so vajeni! samo napihovanje novinarjev!
Natodefinkica
16. 05. 2023 19.32
+2
Ne vem kaj je večja katastrofa poplave ali to, da tam Šarec zjale prodaja. ?
tali?ni tom
16. 05. 2023 20.18
+0
serpetinšek pač še zmeraj išče puško ki jo je zabrisal v koruzo!
slayer2
16. 05. 2023 19.32
+2
Groza koliko ene vode,samo da se ne bodo poleti pa drli šusa je,pomankanje vode,pa to!!!
čokolino23
16. 05. 2023 19.29
+5
KDO BO PA STRUGE POTOKOV ,REK ČISTIL NARAVOVARSTVENIKI !!!
ZKP.
16. 05. 2023 19.09
+0
loso
16. 05. 2023 18.55
+3
Franci123
16. 05. 2023 18.53
+7
Pol podravja pod vodo on pa o plazovih sanja.
za naše
16. 05. 2023 18.50
+1
Vau , s prve je ugotovil , kje je problem. Dober je ta naš marjanček
Rodion Raskolnikov
16. 05. 2023 18.48
-4
Bravo Šarko, genije!
topsyTM
16. 05. 2023 18.47
+0
Ohoho, to pa ni bukev.
Zmaga Ukrajini.
16. 05. 2023 18.51
+3
slim386
16. 05. 2023 21.02
+2
Jajco polira letališče za muhe in daje navodila v klet
london1982
16. 05. 2023 18.46
+3
kjeri primitivni komentarji desnul tu gor. izgleda da je sds-ova latrina pisunov spet aktivirana
Samo DESNO je pravo
16. 05. 2023 18.46
-1
Pameten ta Šarac
Franci123
16. 05. 2023 18.45
+11
Potoki poplavlajo, dravinja poplavlja, njive travniki vse pod vodo. Rečnih strug pa ne smemo čistit saj notri živijo ptički. slovenistan
Janez23
16. 05. 2023 18.44
+7
In kaj ima obrambni minister za tam hodit po dežju in dela paniko in sranje. Da je nesposoben predsednik vlade vemo, da je nesposoben kot mizar, vemo, da je gl u.p ko... je že v srednji šoli profesor Milić ugotovil, da je nesposoben kot obrambni minister vemo, da je odpovedal nakup sodobnih oklepnikov vemo in je sedaj vojska še bolj gola in bosa vemo, medtem ko so skladišča drugih armad polna orožja , je naš Šarko še tistih par oklepnikov poslal v Ukrajino, tudi to vemo. Naj v teh primerih dežja pride v kraj spoštovani Srečko Šestan , poveljnik civilne zaščite in poveljnik lokalne gasilske enote. Njim ljudje bolj zaupamo.
Rdečimesečnik
16. 05. 2023 18.44
+4
Urška je prelepo zapela za dež najbrž nebo nikol nehal padat
alkimistos
16. 05. 2023 18.43
-4
klovn se čudi vodi... neprecenljivo
Teofil
16. 05. 2023 18.42
+3
Mnenje mizarja ima ob ujmah veliko težo
Rodion Raskolnikov
16. 05. 2023 18.42
-2
Kaj bo Šarec delal, ko bomo komunisti prevzeli oblast in se bomo znebili teh klerikalnih podgan?!?
vision105
16. 05. 2023 19.42
-2
Saj komunisti ste zdaj na oblasti.SD,LEVICA IN pernata stranka so sami nasledniki komunistov.
Rdečimesečnik
16. 05. 2023 18.40
-2
Šarc 3x proti urejanju
Kollerik
16. 05. 2023 18.42
+2
Car ostaja car, vam pa ostaja cviljenje iz votlin :)
Min1Gun
16. 05. 2023 18.38
+9
Men je tak hecna tota demokracija.Glede slobode govora kar se Rusije in Ukrajine tiče smo očitno v severni koreji....