Slovenija

Za kom in po čigavem naročilu je 'vohljal' Žugelj?

Ljubljana, 13. 05. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Portala Necenzurirano in N1 razkrivata novo afero, v kateri naj bi bil udeležen nekdanji direktor Urada za preprečevanje pranja denarja Damjan Žugelj. Ta naj bi namreč stal za več dirigiranimi obsežnimi akcijami zbiranja podatkov o političnih nasprotnikih in nekaterih vodilnih ljudeh v slovenskih in tujih medijih. Bankam je v manj kot treh tednih poslal 238 zahtev za vpogled v 195 transakcijskih računov 107 ljudi in podjetij, transakcije so preverjali tudi za 15 let nazaj. Vsaj del podatkov naj bi se nato "izgubil".

V  začetku leta smo poročali o paktu Aleksandar Vučić - Janez Janša, ki naj bi se oblikoval z namenom iskanja podatkov o opozicijskih voditeljih v obeh državah. Janševa tarča naj bi bil aktualni premier Robert Golob, Vučićeva pa nekdanji beograjski župan Dragan Đilas. V središču zbiranja podatkov pa Damjan Žugelj, nekdanji direktor Urada za preprečevanje pranja denarja. 

Srbski urad se je konec leta 2021, kot poroča Necenzurirano, lotil verjetno največje akcije pridobivanja podatkov v njegovi zgodovini. Tarča je bil medijski mogul Dragan Šolak, solastnik United Group, ki ima pri nas v lasti telekomunikacijskega operaterja Telemach in portal N1. Šolak je že dolga leta trn v Vučićevi peti, pa tudi v Janševi. Ko je njegova United Media leta 2021 za spletni portal Siol, ga je državni Telekom Slovenije prodajal za dobra dva milijona, ponudila pet milijonov evrov, posel ni bil sklenjen. Po informacijah N1 je prodajo Siola Šolaku preprečil Janša osebno. Vučić na drugi strani v Srbiji že leta proti Šolaku bije pravo vojno, v središču katere je N1, saj je N1 Beograd eden redkih medijev v Srbiji, ki ni pod popolnim Vučićevim nadzorom.

Enajst kratkih odstavkov anonimke

Povod za zbiranje podatkov naj bi bila po pisanju portala na samo enem listu stipkana anonimna prijava, napisana v angleškem jeziku, v kateri obtožbe o pranju denarja in utaji davkov letijo na podjetja v skupini Telemach. 

Damjan Žugelj
Damjan Žugelj FOTO: Agencija za trg vrednostnih papirjev

Obsežen seznam: koga vse so prečesavali?

Če je Urad za preprečevanje pranja denarja leta 2020 na lastno pobudo odprl dve zadevi, leto pred tem pa samo eno, pa jih je pod vodstvom Žuglja odprl kar 18. 

Med 25. novembrom in 13. decembrom 2021 pa je Urad po poročanju N1 bankam v Sloveniji v sklopu ene preiskave razposlal kar 238 zahtev za vpogled v skupno 195 transakcijskih računov 107 fizičnih oseb in podjetij, lotil pa se je preverjanja transakcij tudi za 15 let nazaj. 

In koga vse so preverjali? Iz ovadbe in drugih dokumentov, ki sta jih pridobila portala, izhaja, da so prečesali vse bančne račune, ki jih ima v Sloveniji Šolak, pregledali so bančne račune njegovih družinskih članov, račune njegovih podjetij v Sloveniji in osebne bančne račune vseh odgovornih fizičnih oseb v teh podjetjih.

Pregledali so tudi račune odgovornih oseb v vseh podjetjih, ki jih je v zadnjih 15 letih kupil Telemach, račune sedanjega in treh bivših direktorjev Telemacha ter drugih nosilcev pomembnih poslovnih funkcij v tem telekomunikacijskem podjetju.

Prečesali so račune pravnih in fizičnih oseb, povezanih s Šolakovim golf igriščem na Bledu. Na seznamu je bil tudi srbski opozicijski voditelj Đilas. 

Med prečesanimi fizičnimi osebami je tudi Katja Šeruga, direktorica slovenskega podjetja Adria News Production, ki je bilo prav tako pregledano in je v lasti Šolakove skupine United. Šeruga je dolgoletna novinarka in urednica N1 Slovenija. "Moj osebni bančni račun je urad v času Žuglja pregledal, ovadili me niso, tudi podjetja ne," je pojasnila.

Največja zloraba javne funkcije v zgodovini Slovenije? 

Dokazi, ki so jih na N1 zbrali v zadnjih treh mesecih, kažejo na možnost ene večjih zlorab državne institucije pri nas. Zelo verjetno v politične namene, saj so se tako pri nas kot v Srbiji takrat bližale volitve. 

"Za tako obsežno preiskavo urada, ki bi šla tako daleč, sploh pa na podlagi anonimke, nisem slišal še nikoli," je za N1 povedal Klaudijo Stroligo, prvi direktor slovenskega urada za preprečevanje pranja denarja, ki je bil na tem položaju 12 let. Kot pravi, ne pozna nobenega dobro delujočega urada na svetu, ki bi na podlagi z ničemer podkrepljene anonimke začel z vsesplošnim in množičnim zbiranjem podatkov, ne da bi poprej na manjšem vzorcu skušal preveriti, ali katerakoli od navedb v anonimki drži. To po njegovem mnenju kaže na to, da bi lahko tudi v tem primeru prišlo do zlorabe pooblastil urada za nezakonite namene.

Kaj vse razkrivajo podatki z bančnega računa?

Viri so portalu Necenzurirano pojasnili delovanje urada v primeru prejetja obvestil o domnevnih kršitvah zakonodaje. Pristojni uslužbenci najprej preverijo povezave med naštetimi osebami, zberejo javno dostopne podatke, v naslednjem koraku pa pridobijo informacije o bančnih transakcijah. Nato sledi analiza podatkov in poročanje ugotovitev pristojnim organom.  

Podatki z bančnega računa sicer razkrivajo veliko informacij o njegovem imetniku. Tako je denimo mogoče ugotoviti, kakšni so njegovi prihodki, poraba, kje se giblje, kaj nakupuje, s kom se druži in kakšno premoženje ima, izpostavlja portal. 

Leta 2020 si je vladajoča SDS prizadevala za razširitev pooblastil urada, a je predlog padel v parlamentu. Ob tem velja spomniti, da je zakon takrat predvideval tudi možnost, da bi inšpektorji urada brez sodne uredbe lahko vstopali v prostore in proti volji lastnika brskali po njegovih podatkih. 

Že pred časom se je sicer zastavljalo vprašanje glede hrambe pridobljenih tajnih podatkov. Ti naj bi se namreč nahajali v t. i. sobi T, v katero so lahko domnevno vstopali le izbrani uslužbenci urada. Po navedbah portala pa naj bi del dokumentacije, ki so jo pridobili v letih 2021 in 2022, izginil.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (876)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
16. 10. 2023 15.28
Ali bodo o naročniku vohljanja sploh kdaj poročali ali bo neizsledljivo čeprav bo jasno kdo je?
amedeo
07. 08. 2023 13.38
+1
Vprašanje v naslovu članka je zgolj retorično...
Franci Luzar
15. 05. 2023 21.23
-2
Nevem od kod vse to veste? zakaj pa niste takoj prijavili vse na policijo? po mojem je kriv vsak tisti ki se mu krivda dokaže!Bučarju so dokazali , Janši niso nič dokazali, Golob je še veliko večji tajkun kot je bil Bučar! Da o janši negovorimo on je bolj reven naspram Golobu, Jankoviču ali Kuĉanu ampak enostavno povedano v Sloveniji nimamo enga poštenga politika, vsi imajo nakraden denar v tujini.
Samo12
16. 05. 2023 17.00
+4
Torej ke po tvojem pisanju edini pošten politik g. Janša?🫣
borjac
14. 05. 2023 14.09
+15
Za kom in po čigavem naročilu je 'vohljal' Žugelj?? zelo enostaven odgovor, vohljal je po nalogu in za korist Janeza Janše, ali veste kaj je prineslo velikemu raziskovalcu po Arhivih Udbe, Omerzi največ denarja ?? podatek ki ga je našel v Arhivih Udbe v Beogradu, to pa je, da je bil Janez Janša SODELAVEC Udbe, od takrat naprej se Omerzi ni več potrebno sekirati koliko knjig bo prodal za preživetje, denar iz Cipra redno priteka, Omerza pa je seveda tiho, če bo kdaj kaj rekel bo glava odletela.
pekoči paradižnik
14. 05. 2023 13.28
+14
Kaj naj rečem,... janšizem v vsej svoji veličini, ki zlorablja vse in vsakogar za lastne interese, ko nič ni sveto in nedotakljivo, deluje po lastni proceduri,.... za tovarno zla v kletni latrini ni dna,..... tam je brezno!
Franci Luzar
15. 05. 2023 21.30
-1
čez deset let boste še vedno krivili Janšo zaradi svoje nesposobnosti, za Slovenijo so vedno krivi drugi Hrvatje, Avstrijci, Madžari in Italijani. Na volitvah ste zvolili Goloba? In ker je nesposoben sedaj spet krivite SDS, če bi bil bolši bi rekli no a Vidite tako se dela, kar pa temu ni tako je kriv J,J
Franci Luzar
15. 05. 2023 21.36
-1
dokler je bil SDS na oblasti ste vedno kokodakali ,,ARBITRAŽA" Mora biti priznana? In ka je sedaj? ni več potrebna ARBITRAŽA? Gdo je plačal nepotrebno ograjo na južni meji? In gdo plača za odstranitev te iste? ,,SERPENTINŠEK" ne Vi Davkoplačevalci
pekoči paradižnik
14. 05. 2023 13.28
+12
Smrt janšizmu,.... svoboda narodu in bančnim vlogam pred janševci.
Uporabnik1908615
14. 05. 2023 11.17
-12
gejstvo je, da se pod levimi vladami vedno največ in najbolj krade in da so njihovi tajkuni najbol zavarovani s strani sodnega sistema, saj se z njimi skupno bratijo in objemajo, namesto da bi jih sodno sprocesirali in jim naložili ustrezne sankcije
Samo12
14. 05. 2023 12.54
+12
Gejstvo je, da ne ves kaj govoriš. Tajkuni vemo kdo jih je ustvaril v kateri vladi in s kom so povezani. Glede ustreznih sankcij se vsi strinjamo, da bi jih morali sprocesirati, ne vem pa, če so se levi zavarovani, glede komu je in kaj zastaralo,.. si pač🐑
Ho Chi Joža
14. 05. 2023 11.10
-1
Preveč zdrah za dvomiljonsko nacijo iz dneva v dan padajo okostnjaki iz omar levih in desnih.
Slavko BabIč
14. 05. 2023 10.35
+11
tudi UDBA je tako delala! z anonimkami!
borjac
14. 05. 2023 14.04
+11
Janša se je šolal na JNA Obramboslovni šoli, in na Politični šoli v Kumrovcu pod kontrolo ZKJ, ti dve šoli ti povedo vse, pa tudi tajni sodelavec Udbe je Janša bil, SDS je zgradil kot je bila zgrajena piramida ZKJ, on je Bog vsi spodaj pa ubogajo in kimajo, kdor odstopa , mu odleti glava, najbolj slavna glava ki je odletela je od pokojnega Hvalice, za to da je prevzel stranko SDS je pa Pučnika uničil.
Slavko BabIč
14. 05. 2023 10.35
+10
Anonimko pa pisal Jajo!
Slavko BabIč
14. 05. 2023 10.29
+12
Same kozlarije pod večnim prezidentejem (SdS) Jajotom!
za naše
14. 05. 2023 10.08
-5
Udbaši in aktivisti so v polnem pogonu .😂😂😂😂😂
Samo12
14. 05. 2023 10.28
+16
Za naše: a ti se še vedno ukvarjaš s UDBO? Zanimivo svečkar, kdo vse je bil v UDBI / Nekdanji vodilni jugoslovanski tajni agent Božo Spasić: »Janeza Janšo je kot sodelavca Udbe zanimal samo denar!« Preberi si kaj na to temo🐑🐑🐑🇽🇰🇦🇱
Slavko BabIč
14. 05. 2023 10.29
+6
Cervantes Saavedra
14. 05. 2023 10.35
+14
za naše: Edini ex-komunist med sedanjimi vrhovi naših parlamentarnih strank je Veliki večni vodja. Vse druge stranke so jih že zdavnaj interno lustrirale. In JJ se je obdal s falango svojih ex-komunistov, enega je za seme poslal celo za pos(t)lanca v Bruselj. JJ se najraje druži z ex-komunisti iz Višegrajske skupine. A gotovo vse to tudi sam z grenkobo veš. - Vseeno hvala, da nam kdaj pa kdaj kaj takega namigneš. zato se vsekakor še oglašaj.
zlo?o
14. 05. 2023 10.51
+7
jojo ve kako se to dela saj je končal komunistični študij pri udbi podobno kot binladen pol pa vsekaj po njimi
MrNurmic .
14. 05. 2023 12.39
+3
Tvoja zastava pove vse.rdečo maš zdraven orla...joj,joj,joj a to je kri svečk ki so jih zgazili partizani al si farbn blind bhahaha
Uporabnik1535136
14. 05. 2023 10.04
+2
Pa kaj ni v interesu VSEH,da bo končno "jasno",kako v tej državi poslujejo drzavna podjetja in kdo si ob tem(če si?) polni žepe!? Kratek "pogled" v preteklost (vsporedni mehanizem),pa zelo nazorno potrjuje "prakso",kako se na ta način "obvladuje" politični prostor! Zato pa lahko v "nedogled prihajajo na sceno" ljudje,ki jih nekdo izbere,da mu ohranjajo politično nadvlado!🤩🤣🇸🇮
Slavko BabIč
14. 05. 2023 10.30
+7
Cervantes Saavedra
14. 05. 2023 10.41
+9
za upor: Oz. se Nekdo z vsemi štirimi v nedogled ohranja na sceni, kjer je že dobrih 30 let v breme državnega proračuna. Uniči tudi vsakega v svoji ali sosednji stranki, ki bi mu utegnil konkurirati v njegovem ozkem političnem prostoru. Žepe ima dovolj polne za golfanje na Mavriciju, lastne medije, podjetja... kot nobena druga politična stranka pri nas. 🤩🤣🇸🇮
AemontheWise
14. 05. 2023 09.52
+10
SDS - da si taksna stranka drzne v imenu nositi demokracijo. Neverjetno
Samo12
14. 05. 2023 09.26
+12
Kje pa je zdaj poslanec Horvat, ki je imel toliko za povedat glede nedovoljene preiskave njega ( pol se izkazalo, da ni bil on) , a zdaj ne bo skocil, zakaj se je nedovoljeno pregledovalo skoraj 200ljudi??? Verjetno bo tiho
borjac
14. 05. 2023 09.39
+7
Verjetno si opazil da je Horvat iz NSi tudi v parlamentu zmeraj bolj tiho.
Slavko BabIč
14. 05. 2023 10.33
+9
horvat zdej svoje pirhe greje v murskosoboški cerkvi....nima časa
zibertmi
14. 05. 2023 09.01
+10
in to je delal človek po nareku šefa sds,ki ,kot sam pravi ,že leta ne živi v sloveniji,da ga ne morejo preganjat .je zaščiten na hrvaškem kot dokumenti trgovine z orožjem v času osamosvajanja
Omizje
14. 05. 2023 08.54
+8
osbi ki nezna,nemore pojasnit izvora premoženja zaplemba .Namestitev na samooskrbni otok kar pridelaš to poješ . okoli otoka pa morske pse
zibertmi
14. 05. 2023 09.01
+10
za naše
14. 05. 2023 09.11
-8
Omizje , potem je ljubljanski šerif s svojo familijo prvi tam ,takoj za njim pa čupavi 😂😂
Apoteka
14. 05. 2023 08.48
+9
Smrt udbaškemu janšizmu!
goričan
14. 05. 2023 08.41
-8
Dejstvo je samo eno...levi oblasti drastično pada priljubljenost in se že bojijo, kaj bo na naslednjih volitvah in zato je treba že zdaj z vsemi topovi in mediji ki jih imajo pod oblastjo začeti z blatenjem JJ, v dveh letih do volitev se bo tega ogromno nabralo, in tisti ki nima lastne pameti bo temu verjel...
Samo12
14. 05. 2023 09.15
+13
Drastično pada vam Svečkarjem in tega se zavedate. Zdaj pa v vsem svojem stilu laži, sovraštvo,… kar se tiče volitev, pa ste verjetno že ugotovili, da z volitvami in temi ljudmi sveck ne boste več vladali🐑🐑
Cervantes Saavedra
14. 05. 2023 10.45
+7
za damhel: A imaš v mislih topove Pirkovića in Urbanije na RTV SLO ali tudi na objektivnih medijih JJ-ja? Ki res s svojo ahahaha objektivnostjo blatijo predvsem JJ-ja.
Maki3322
14. 05. 2023 08.25
+11
Kliniko najdite ki jo je zgradil Janša z našim denarjem v tujini.
za naše
14. 05. 2023 09.04
-10
🤣🤣🤣🤣 najdite jo levaki .. Vaš problem je ,da je ne najdete 🤣🤣🤣🤣
Samo12
14. 05. 2023 09.21
+10
Kako da ne, saj je bila U sodnica zraven v kliniki