Slovenija

Za mariborske študente 2135 ležišč

Maribor, 21. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V mariborskih študentskih domovih, ki obsegajo sedem stolpičev in depandanso v dveh naseljih ob Tyrševi ulici in ob Gosposvetski cesti, bo za prihodnje študijsko leto na voljo 2135 ležišč.

Ponudba ležišč bo ponovno občutno zaostajala za povpraševanjem
Ponudba ležišč bo ponovno občutno zaostajala za povpraševanjem FOTO:

Študenti bodo za enomesečno bivanje v študentskem domu odšteli povprečno 10.000 tolarjev, cena pa bo odvisna od kakovosti nastanitve, ki je v posameznih stolpičih različna. Največ, to je 15.400 tolarjev, bodo morali odšteti stanovalci letos obnovljenega t.i. drugega doma v naselju ob Tyrševi ulici, ki ponuja apartmaje z dvema enoposteljnima sobama. Apartma ima kuhinjo, kopalnico in sanitarije, v sobah pa sta priključka za internet in kabelsko televizijo.

Študentsko naselje ob Tyrševi ulici je sicer v bližini pravne in ekonomsko-poslovne fakultete, do naselja ob Gosposvetski cesti pa bodo imeli najbližje študenti pedagoške fakultete. Med obema naseljema pa se nahajajo vse tehniške fakultete in fakulteta za kmetijstvo. Kot so povedali predstavniki mariborskih študentskih domov, je večina od 2135 ležišč v dvoposteljnih sobah. Enoposteljne sobe se sicer dodeljujejo na podlagi posebne prošnje in po določenem vrstnem redu. Prednost imajo študentske družine ali študentke z otrokom, sledijo absolventi in nato ostali študenti, pri čemer imajo študenti višjih letnikov prednost pred študenti nižjih letnikov. Prošnje za enoposteljne sobe bodo morali študenti oddati do 10. avgusta. Enak rok velja tudi za novince, za podaljšanje bivanja v študentskem domu pa bo treba oddati prošnjo do 20. avgusta.

Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport je že aprila objavilo javni razpis za sprejem v študentske domove in podaljšanje bivanja v njih. Novinci se lahko odločijo za bivanje v študentskem domu, dijaškem domu ali pri zasebniku. V Mariboru sta koncesijo prejela hotel Uni v Gosposki ulici in dom Študent Tomi v Iztokovi ulici. Hotel s 75 ležišči je v lasti Term Maribor, dom s 350 ležišči pa je v zasebni lasti. V obeh primerih znaša subvencija države 7000 tolarjev. Prav tako bo študentom mariborske univerze na voljo še 300 zasebnih subvencioniranih ležišč, v primeru katerih znaša subvencija države 9000 tolarjev. Visokošolsko središče v Mariboru bo tako v prihodnjem študijskem letu ponudilo skupaj 2860 študentskih ležišč.

Po napovedih predstavnikov mariborskih študentskih domov bo ponudba ležišč ponovno občutno zaostajala za povpraševanjem, kar se zavedajo tudi na ministrstvu za šolstvo, znanost in šport. V načrtih ministrstva do leta 2005 je zato predvidena tudi gradnja novega študentskega doma v Mariboru s 750 ležišči.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA